Як вирости і жити своїм життям

Автор: Virginia Floyd
Дата Створення: 8 Серпень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как отпустить прошлое - советы психолога Анны Кушнерук
Відеоролик: Как отпустить прошлое - советы психолога Анны Кушнерук

Зміст

Ви відчуваєте, що стаєте старше і при цьому збиваєтеся з наміченого шляху? Можливо, вам здається, що у вас взагалі немає шляху і ви просто пливете за течією? Замість того, щоб лаяти себе за те, що ви не дієте так, як, по-вашому, слід було б, сприймайте це відчуття як сигнал до пробудження. Почніть вносити зміни в своє життя, які дозволять вам стати на обраний шлях.

кроки

Метод 1 з 2: Вивчіть себе

  1. 1 Вивчіть свої таланти. Якщо ви відчуваєте себе неповноцінним або незрілим людиною, можливо, це пов'язано з тим, що ви не знайшли і не переслідуєте свої справжні таланти. Частиною дорослішання в цьому сенсі є досягнення певного ступеня незалежності. Для початку спробуйте кілька професій або видів діяльності, щоб розкрити вроджені таланти. Наприклад, можливо, після роботи волонтером в лікарні ви виявите, що ви відмінно працюєте з людьми або справляєтеся з важкими ситуаціями. Це може привести вас до кар'єри, орієнтованої на людей.
    • Дослідження показують, що самі задоволені своїм життям люди знаходять свої вроджені таланти і слідують їм. Це набагато важливіше, ніж вибір роботи на основі популярності або доходу.
  2. 2 Усвідомте, що ваше життя унікальна. Так як не існує двох людей, які слідували б по одному і тому ж життєвому шляху, ваше власне розвиток як особистості є унікальним. Можливо, вам важко це цінувати, так як ми живемо в суспільстві, де існують свої очікування і де до певного віку приписують певні результати. Наприклад, можливо, у вашому оточенні чекають, що ви отримаєте освіту, знайдете роботу і обзаведетеся сім'єю (в такому порядку). Або, може бути, від вас чекають, що ви будете піклуватися про члена сім'ї замість того, щоб жити самостійно.
    • Може бути нелегко зрозуміти, що робити, якщо соціальні очікування суперечать тому, що ви самі хотіли б робити в житті. Пам'ятайте, дослідження показують: найбільш задоволені життям люди - це необов'язково ті, хто вибрав кар'єрну стежку на основі престижу.
  3. 3 Виявити свої пристрасні захоплення. З'ясуйте, які дії, люди або речі змушують вас діяти з найбільшим ентузіазмом і пристрастю. Це допоможе вам відчувати більше незалежності і задоволення в повсякденному житті. Намагайтеся не діяти імпульсивно. Краще подумайте про те, що вас вже мотивує, і навчитеся використовувати ці здібності.
    • Наприклад, можливо, ви усвідомили, що вам дуже подобається навчати інших людей. Задіюйте ці знання і пошукайте можливості використовувати цей ентузіазм. Можна допомагати з навчанням однокласникам, викладати в школі або поступити до педагогічного університету.
  4. 4 Подумайте, що робить вас щасливим. Для початку складіть список максимальної кількості щасливих моментів, яке зможете згадати. Запишіть якомога більше подробиць про події, які прийдуть вам в голову. Список допоможе вам зрозуміти, що саме в цих ситуаціях зробило вас щасливим або енергійним. Можливо, ви зверніть увагу, що кожен раз знаходилися з певними людьми. Або виявите, що вам подобається справлятися з викликами. Так як у кожної людини своє поняття щастя, важливо зрозуміти, що подобається саме вам.
    • Наприклад, в вашому списку можуть бути такі речі, як відеоігри, гра на барабанах або малювання. Це може привести вас до усвідомлення того, що ви найбільш щасливі, коли працюєте руками.
  5. 5 Знайдіть незалежність. Це особливо важливо, якщо ви - молоді і покладаєтеся на підтримку батьків. Прийміть заходи, щоб почати піклуватися про себе і свої потреби. Наприклад, можна знайти роботу, щоб підтримувати себе фінансово. Або, якщо ви помітили, що вам самотньо, заплануйте проведення часу з друзями, щоб розвіятися.
    • Не покладайтеся на те, щоб інші дбали про вас і ваші потреби. Частиною дорослішання є усвідомлення того, що саме ви несете за себе відповідальність.
    • Як тільки ви почнете забезпечувати себе, вам стане легше приймати самостійні рішення і дотримуватися їх.
  6. 6 Приймайте самостійні рішення. Коли ми ростемо, навколишні часто приймають всі рішення за нас (як великі, так і незначні). Частиною становлення особистості є готовність робити власний вибір. Можна почати з малого, наприклад, вирішити, які додаткові предмети відвідувати в школі або де харчуватися. Поступово починайте самостійно приймати більш важливі життєві рішення.
    • Наприклад, якщо ви незадоволені своєю роботою, можна прийняти рішення піти або змінити її. Або, якщо ви втомилися жити з батьками або сусідом по кімнаті, можна зняти окрему квартиру і переїхати.

Метод 2 з 2: Змініть своє життя

  1. 1 Шукайте можливості для розвитку своїх талантів і інтересів. Як тільки ви зрозумієте, що є вашою пристрастю і що робить вас щасливим, пошукайте роботу або можливість стати волонтером. Наприклад, якщо ви усвідомили, що вам завжди подобалося спілкуватися зі своїми бабусями і дідусями, можна спробувати знайти роботу в організації, співробітники якої допомагають літнім людям. Або, якщо ви цікавитеся відеоіграми, можна стати програмістом або розробником відеоігор.
    • Шукайте можливості, які зроблять вас щасливим в довгостроковій перспективі. Запитайте себе, який ви бачите своє життя через п'ять або десять років. Потім подумайте, чи вписуються в цю картину пропозиції про роботу або волонтерська діяльність.
  2. 2 Використовуйте свою пристрасть, щоб знайти спільну мову з іншими людьми. Пізнання себе є важливою частиною дорослішання і створення власного життя, але вам також слід пам'ятати і про інші. Дослідження показали - коли ми поділяємо з іншими людьми свої пристрасні захоплення, ми підживлюємо і розвиваємо їх. Незалежно від того, які ваші захоплення, можна знайти місцеве або віртуальне співтовариство, яке розділяє схожі інтереси. Може трапитися і так, що нові знайомства нададуть вам можливості для роботи, яка дозволить вам повністю зосередитися на своїх інтересах.
    • Наприклад, якщо вам подобається столярне ремесло, пошукайте місцеві курси або семінари з обміну досвідом. Швидше за все, там вам дадуть поради щодо відточуванню своєї майстерності і навіть розкажуть про можливості заробити на цьому.
  3. 3 Піклуйтеся про себе. Частина дорослішання - це розвиток стратегій по догляду за собою.Це має на увазі вміння поважати себе і справлятися зі своїми емоційними і фізичними потребами. Таким чином, ви не будете надто залежати від оточуючих. Наприклад, вам слід правильно харчуватися, стежити за здоров'ям, відпочивати достатню кількість часу і будувати відносини, засновані на повазі.
    • Крім того, навчитеся керувати своїми бажаннями і бути щасливим, не заважаючи людям, які хочуть, щоб їх залишили в спокої. Наприклад, якщо ви відчуваєте необхідність відновити відносини з членом сім'ї, але отримуєте відмову, навчитеся рухатися далі без задоволення цієї потреби.
  4. 4 Експериментуйте з повсякденними діями і невеликими змінами. Встановіть режим дня, навіть якщо він буде складатися всього з пари простих дій (наприклад, приймати душ вранці або самостійно готувати собі сніданок). Часом життя здається стомлюючої, коли ми намагаємося змінити все і відразу. Почніть з тих елементів свого життя, над якими ви явно маєте найбільший контроль. Наприклад, можна переставити меблі в будинку, змінити зачіску або наряд, або навіть завести звичку прогулюватися по околицях кожен день.
    • Якщо ви хочете більшої чіткості, сядьте і запишіть все, що ви плануєте зробити на наступний день і о котрій годині. Це дасть вам деяке відчуття контролю над змінами в житті.
  5. 5 Отримайте освіту. Правильне освіта може допомогти поліпшити життя у багатьох областях. Ви зможете заробляти більше грошей, глибше пізнати себе, розширити коло спілкування і краще розуміти оточуючих. Існує безліч освітніх програм і можливостей. Виберіть програму, грунтуючись на своїх інтересах, фінансах і прихильності до конкретної сфери.
    • Наприклад, можна відвідувати професійні курси по вивченню якогось ремесла, закінчити коледж, відучитися чотири роки в університеті і отримати ступінь бакалавра в бажаної області, або навіть піти на магістратуру / в аспірантуру.
  6. 6 Почніть розвивати відносини. Неважливо, шукайте ви романтичні або дружні стосунки, засновані на взаємній повазі, - всі вони можуть збагатити ваше життя. Побудуйте міцні відносини з допомогою відкритого спілкування, чесності та відданості. Створення значущих відносин не відбувається відразу. Робите внесок у відносини, вирішуючи розбіжності або неприємні ситуації. Це покаже, що ви перебуваєте в зрілих стосунках.
    • Обов'язково будьте доступні для партнера або друга. Якщо ви будете перебувати поруч з людиною тільки тоді, коли вам зручно, відносини не зроблять вас сильніше, і це не піде на користь вашому другу або партнерові.
  7. 7 Пошукайте роботу або можливість стати волонтером. Швидше за все, вам знадобиться якось утримувати себе. Знайдіть роботу, яка буде ставити перед вами виклики, задовольняти вас і приносити вам задоволення. Зрозумійте, що, можливо, вам доведеться спробувати декілька варіантів, перш ніж знайдете відповідний. Якщо ви не шукаєте роботу, вам все одно необхідно заповнити час чимось значущим. Пошукайте можливість стати волонтером в своєму оточенні.
    • Волонтерство - це відмінний спосіб краще пізнати себе і людей в своєму оточенні, які потребують допомоги, а також набути нових навичок. Це змусить вас відчути себе більш задоволеним і допоможе поліпшити ваші соціальні навички.

Поради

  • Дозвольте своїй пристрасті поширюватися на інші сфери повсякденного життя. Як тільки ви почнете краще розбиратися в тому, чим вам подобається займатися, ви зможете навчитися знаходити сенс у багатьох незначних діях (починаючи від виконання домашніх обов'язків по дому і закінчуючи приготуванням сніданку).