Як виростити бонсай з клена дланевидного

Автор: Joan Hall
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Бонсай из клена (ч.1)
Відеоролик: Бонсай из клена (ч.1)

Зміст

Перетворення клена дланевидного (Acer Palmatum) В деревце бонсай - це дуже захоплюючий проект. Цей вид дерев добре зарекомендував себе в якості рослини для вирощування бонсай. Маленьке деревце клена буде рости зовсім як справжнє дерево звичайного розміру, і навіть його листя буде міняти колір з настанням осіннього сезону. Все, що вам знадобиться для цього проекту - це кілька речей і інтерес до вирощування рослини в стилі бонсай.

кроки

Метод 1 з 4: Вибір живця клена

  1. 1 На початку літа вам потрібно буде вибрати різновид клена, яка вам найбільш симпатична, і взяти від цього дерева неодревесневшіе втечу. Клени неважко виростити з черешків. Виберіть гілку клена, форма якої вам подобається. Діаметр гілки не повинен перевищувати діаметра вашого мізинця.
    • Існує широкий вибір різновидів клена дланевидного. Вибирайте рослина відповідно до власного смаку - деякі різновиди формують рослина більшого розміру, інші відрізняються шорсткою корою, а треті вимагають щеплення.
    • Буде правильно, якщо ви підготуєте кілька живців. В цьому випадку ви будете впевнені, що хоча б один з них приживеться успішно (іноді коріння занадто слабкі, в них починаються гнильні процеси, або коріння не формуються зовсім).
    • Зверніть увагу, що краснолистние різновиди клена дланевидного відрізняються слабкою кореневою системою, і їх зазвичай щеплять на підщепу іншого виду. Якщо ви що раніше не прищеплювали рослини і не вмієте це робити, краще всього почекати з ідеєю вирощування краснолістний сорти клена до тих пір, поки у вас не накопичиться достатньо досвіду в цій справі.

Метод 2 з 4: Підготовка держака

  1. 1 Зробіть кільцевої розріз біля основи гілки, там, де в подальшому будуть формуватися коріння. Зробіть розріз по колу, розсікаючи кору і тверду деревину, яка знаходиться під нею.
  2. 2 Зробіть другий подібний розріз на відстані приблизно рівному подвійній товщині гілки, нижче першого розрізу.
  3. 3 Зробіть поздовжній розріз, що з'єднує два кільцевих розрізу.
  4. 4 Видаліть кору на гілці між двома кільцевими розрізами. Кора повинна відділятися досить легко. Переконайтеся, що на поверхні не залишилося шару камбію (зеленого шару, який знаходиться під корою).

Метод 3 з 4: Розвиток коренів для клена бонсай

  1. 1 Опудрить очищену частину розрізу гормоном корнеобразования або змастіть гелем, що стимулює розвиток коренів. Оберніть поверхню шаром зволоженого сфагнового моху, поверх нього оберніть гілка поліетиленовою плівкою і закріпіть її на гілці.
    • Підтримуйте постійну вологість моху. Через кілька тижнів ви повинні побачити коріння крізь шар плівки.
    • В якості альтернативи, ви можете укоренити держак в суміш піску і високоякісного компосту. Підтримуйте компост в помірно зволоженому стані.
    • Формування коренів займає 2-3 тижні, за умови, що ви вибрали здорову гілку, а умови середовища досить теплі і вологі.

Метод 4 з 4: Посадка бонсай клена

  1. 1 Відокремте деревце від материнської рослини. Коли коріння починають товщати і набувають коричневого кольору, відокремте утворилося нове рослина, обрізавши гілка нижче рівня сформованих коренів.
  2. 2 Покладіть невеликі округлі камінці на дно квіткового горщика для створення дренажного шару. Заповніть ємність до половини якісної грунтовою сумішшю (хорошим вибором буде грунт, що складається на 80% з подрібненої кори і на 20% з торфу). Така суміш сприяє розвитку волокнистих живлять коріння і добре дренувати. . Зніміть з держака плівку, не пошкоджуючи сформувалися корінці. Посадіть в горщик молоде деревце, додавши в нього стільки грунту. щоб забезпечити стійку фіксацію рослини.
    • Внесення в грунт сфагнового моху особливо корисно, якщо у вашій місцевості жорстка вода. The addition of sphagnum moss is helpful in hard water areas.
  3. 3 Закріпіть невеликий кілочок. Кілочок додасть вашому деревцю додаткову стійкість, оскільки під час вкорінення рослини кожен його рух може викликати пошкодження ніжних корінців.
  4. 4 Нехай ваше нове деревце радує вас! Знайдіть відповідне місце на відкритому повітрі для свого рослини в стилі бонсай. Він буде добре виглядати поряд з клумбами в вашому саду, на відкритій терасі або на веранді. Бонсай не варто тримати в будинку. Якщо ви приносите його в будинок, то не варто залишати його там довше, ніж на один-два дні. Можна заносити його в приміщення, коли розпускається листя або на годину щодня протягом зимового періоду.
    • Подбайте, щоб протягом перших років ваш клен завжди був захищений. Не залишайте його на відкритому повітрі при мінусових температурах перші два-три роки, оскільки ваше рослина може загинути. Не варто ставити рослину на протязі або в продувається вітром місці. Уникайте залишати бонсай під прямими сонячними променями на весь день.
    • Підгодовуйте бонсай збалансованими добривами з моменту формування нирок і до кінця літа. Протягом зимового періоду підгодівлю варто проводити добривом з низьким вмістом азоту або безазотні добривами.
    • Уважно стежте, щоб грунт вашого рослини не висихала. Необхідно постійно підтримувати грунт в помірно зволоженому стані.Якщо є можливість, намагайтеся поливати бонсай дощової, а не водопровідною водою. Це сприятливо позначиться на здоров'ї вашого рослини. Регулярне обприскування водою сприяє здоровому росту рослини.
    • Вивчіть, як створити особливий "стиль" вашого дерева, коли воно вкорениться в грунті. Вам доведеться навчитися відтворювати умови, які для звичайних дерев створює природа. Тоді ваш бонсай буде відтворювати форму справжнього дерева. Догляд за бонсай включає в себе копітку обрізку і перев'язування рослини. Щоб навчитися робити це правильно, вам буде потрібно багато практикуватися. Додання рослині неповторного стилю є невід'ємною частиною вирощування в стилі бонсай, яка і робить це заняття захоплюючим і цікавим.

Поради

  • Живцювання клена дланевидного найкраще проводити в середині або наприкінці весни, відразу після розпускання листя.
  • Щоб знайти опис всіх різновидів клена дланевидного, прочитайте книгу "Клен дланевідний: Повне керівництво по виведенню сортів і культивування" (Japanese Maples: The Complete Guide to Selection and Cultivation, Fourth Edition, By Peter Gregory and J. D. Vertrees (ISBN 978-0881929324)). Це також допоможе вам більше дізнатися про умови вирощування цієї рослини, оскільки, в основному, вирощування деревця бонсай з клена вимагає майже тих же умов, що й вирощування звичайного дерева у відкритому грунті.
  • Якщо хочете, ви можете виростити бонсай клена дланевидного з насіння. Звичайно, це зажадає більше часу, але ідеально підійде для тих, хто не хоче обрізати гілки зі свого дерева. Acer palmatum добре розвивається з насіння. Крім того, зовнішній вигляд рослини, вирощеного з насіння, може значно відрізнятися від батьківської рослини, що надає йому додаткову привабливість.
  • Для зміни напрямку росту вашого дерева ви можете використовувати перев'язку м'якою алюмінієвої або тонкої мідним дротом. Починайте обмотку стовбура з самого товстого місця і рівномірно обмотайте дротом стовбур. Не варто занадто сильно натягувати дріт при намотування, інакше на стовбурі дерева залишаться відмітини. Намагайтеся, щоб обмотка лише прилягала до кори, а не врізалася в неї.
  • Для забезпечення оптимального росту, пересаджують ваше деревце бонсай кожні два-три роки. Пересадку слід проводити навесні. Подрежьте коріння з обох країв і знизу приблизно на 20%, Після пересадки рослини, забезпечте його ретельний полив.
  • Протягом всього року прищипують кінчики пагонів, коли на них сформуються від двох до чотирьох повних листа.
  • Якщо вода у вашій місцевості відрізняється підвищеною жорсткістю, необхідно двічі на рік вносити в горщик, де росте бонсай, препарати, що підвищуються кислотність грунту.

попередження

  • Попелиця любить селитися на молодих пагонах клена дланевидного. Постарайтеся якомога швидше позбутися від неї, щоб тля не зашкодила листя вашого рослини.
  • Якщо листя залишаються зеленими і не відбувається зміни забарвлення листя, це означає, що рівень освітлення занадто низький і його слід збільшити.
  • Нові корінці дуже ніжні і легко можуть бути пошкоджені. Працюйте дуже обережно, коли ви розвертаєте пластик і пересаджує держак в горщик.
  • Під час пересадки не видаляйте сфагновий мох і намагайтеся не порушити сфагновий покрив.
  • Якщо ви перев'язуєте бонсай дротом, щоб надати йому форму, не перетягувати рослина занадто сильно. Це може пошкодити рослину, і будуть потрібні роки. щоб зарубцювалися відмітини від дроту. Крім того, це може несприятливо позначитися на формі рослини в ході його подальшого зростання.
  • Коренева гниль, що викликається надмірною поливом або застоєм води в грунті, є головним ворогом дерева бонсай. Переконайтеся, що грунт має хороший дренажний шар і не перезволожений. Якщо ви помітили воду, застоюється на поверхні, значить, ваша грунт недостатньо дренирована. В цьому випадку вам доведеться видалити її і замінити на нову.

Що вам знадобиться

  • клен
  • Гострий (і чистий) ніж або ножиці
  • Сфагновий мох - вимочуйте його в воді, щонайменше, 15 хвилин
  • Невеликий аркуш цупкого пластикової плівки
  • нитки
  • Гормон, що стимулює коренеутворення - продається в магазинах товарів для саду та городу
  • Ємність з хорошими дренажними отворами для вирощування бонсай (в магазині для садівників ви знайдете великий вибір різноманітних ємностей для вирощування бонсай)
  • Невеликі камінчики для створення дренажного шару на дні ємності
  • Відповідний грунтовий субстрат (наприклад, суміш торфу і кори)
  • Невеликий кілочок, наприклад, розщеплений втеча бамбука
  • Трава або щось інше для декорування (за бажанням)
  • Дріт для надання форми і напрямки зростання дерева, а також кусачки для розрізання дроту.