Як виростити тюльпани в горщиках

Автор: Joan Hall
Дата Створення: 4 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як виростити тюльпани, гіацинти, крокуси в квартирі
Відеоролик: Як виростити тюльпани, гіацинти, крокуси в квартирі

Зміст

Тюльпани можна вирощувати в горщиках як в приміщенні, так і під відкритим небом. Якщо ці квіти правильно посадити і як слід доглядати за ними, вони порадують вас раннім цвітінням. Щоб виростити тюльпан, вам будуть потрібні відповідний горщик, відповідний ґрунт і правильний підхід. Перш ніж зацвісти, тюльпани протягом 12-16 тижнів перебувають в стані спокою, і в цей період їм необхідна досить низька температура, яка дозволяє зімітувати зимову пору. При правильному догляді тюльпани зацвітуть навесні або влітку і послужать чудовою прикрасою вашого будинку або саду.

кроки

Частина 1 з 2: Посадка цибулин тюльпанів

  1. 1 Використовуйте горщик діаметром не менше 22 сантиметрів, в якому є дренажні отвори. Глибина горщика повинна становити 15-45 сантиметрів. Переконайтеся, що в дні горщика є дренажні отвори. Якщо ви візьмете ємність великого розміру, то зможете посадити в неї кілька цибулин відразу, і, відповідно, отримаєте більше квітів. Тюльпани можна вирощувати в пластмасових, керамічних або теракотових горщиках.
    • Горщик діаметром 22 сантиметри здатний вмістити від 2 до 9 цибулин тюльпана.
    • Горщик діаметром 55 сантиметрів вміщує близько 25 цибулин середніх розмірів.
    • Дренажні отвори необхідні для того, щоб на дні горщика не накопичувалася волога, яка може викликати гниття цибулин.
  2. 2 Заповніть горщик до половини призначеної для кімнатних рослин сумішшю перліту і вермикуліту. Придбайте пористу, швидко просихає грунтову суміш в магазині товарів для саду та городу або через інтернет. Для тюльпанів прекрасно підходять суміші перліту і вермикуліту. Вийдіть надвір і акуратно пересипте суміш з пакета в горщик.
    • Найчастіше грунтова суміш виявляється краще, ніж земля з саду або городу, оскільки вона краще пропускає і зберігає вологу, і в ній міститься більше поживних речовин, які сприяють зростанню рослин.
  3. 3 Втисніть цибулини в грунт на відстані 2-3 сантиметри один від одного. Спершу поставте цибулини у зовнішній стінки, після чого просувайтеся до центру горщика. Вдавлюйте цибулини плоскою стороною досить глибоко, щоб вони надійно сиділи в грунті.
    • Гострі кінці цибулин повинні бути спрямовані вгору.
    • Чим більше цибулин ви посадите, тим більше вийде квітів, однак це посилить конкуренцію рослин за поживні речовини і воду. Якщо ви посадили багато цибулин, не забувайте регулярно поливати й удобрювати рослини.
  4. 4 Прикрийте цибулини шаром грунту товщиною 15-20 сантиметрів. Використовуйте для цього ту ж грунтову суміш, в яку ви посадили цибулини.Якщо ви розмістили тюльпани там, куди можуть проникнути дикі тварини, наприклад білки, можна прикрити горщик дротяною сіткою, щоб звірі не вирили і не з'їли висаджені цибулини.
  5. 5 Подумайте про те, щоб додати додаткові цибулини - таким чином ви досягнете більш густого цвітіння. Якщо ви хочете, щоб тюльпани мали різну висоту або просто було більше квітів, можна посадити цибулини двома шарами. Просто насипте поверх нижніх цибулин шар землі товщиною 2,5-5 сантиметрів, після чого посадіть другий шар цибулин і засипте їх грунтом. Коли настане час цвітіння, квіти заповнять весь горщик.
    • Засипте верхні цибулини шаром землі товщиною 15-20 сантиметрів.
    • Другий шар цибулин можна посадити прямо над нижнім шаром.
  6. 6 Після посадки полийте грунт. Рясно полийте цибулини відразу після того, як висадіть їх. Зайва вода стече через дренажні отвори в дні горщика.
    • Якщо ви тримаєте горщик з тюльпанами в приміщенні, слід поливати їх приблизно 2-3 рази на тиждень.
    • Якщо горщик з рослинами знаходиться під відкритим небом і регулярно йдуть дощі, немає необхідності поливати тюльпани. Однак в посушливу погоду необхідно поливати їх 2-3 рази в тиждень.
  7. 7 Залиште горщик з цибулинами в прохолодному місці на 12-16 тижнів. Поставте горщик в вільний холодильник або в підвал з температурою 7-13 ° C. Перед весняним цвітінням тюльпани повинні знаходитися в стані спокою. Для цього їх необхідно потримати в прохолодному місці.
  8. 8 Тримайте цибулини при постійній температурі, щоб вони не замерзали і не відтавали. Коливання температури можуть викликати гниття цибулин.
    • Якщо ви збираєтеся тримати горщики з рослинами під відкритим небом, краще дочекатися, поки температура на вулиці досягне 7-13 ° C.
    • Даний крок можна пропустити в тому випадку, якщо ви придбали цибулини тюльпана, які попередньо були витримані в холоді.
  9. 9 Перенесіть горщик з цибулинами в місце з температурою не нижче 16-21 ° C. Після того як завершиться стадія спокою, тюльпани будуть готові розквітнути при відповідних умовах. Якщо ви тримаєте горщик в приміщенні, поставте його біля вікна або в іншому місці, в яке потрапляє сонячне світло. Якщо ви збираєтеся вирощувати тюльпани під відкритим небом, прослідкуйте, щоб повітря на вулиці прогрілося до 16-21 ° C.
    • Якщо ви тримаєте тюльпани на вулиці і температура піднялася до 21 ° C, переставте горщик в тінь, наприклад під дерево або навіс.
  10. 10 Зачекайте 1-3 тижні, поки тюльпани почнуть цвісти. Тюльпани повинні розквітнути після того, як температура підніметься до 16-21 ° C. Різні сорти тюльпанів цвітуть в різні пори року, тому вивчіть прикладену до цибулин опис і дотримуйтесь наведених рекомендацій.
    • До ранньоквітучих сортам тюльпана відносяться тюльпан Фостера, тюльпан Кауфмана, прості ранні (наприклад, Кулер Кардинал, Кенді Принц), махрові ранні (наприклад, Абба, Монте Карло, Махровий червоний).
    • Сорти Дарвінових гібриди (Російська Принцеса, Маріас Дрім), Тріумф (Олександр Пушкін, Хавран, Денмарк) і лилиецветних тюльпани цвітуть в середині сезону.
    • До позднецветущих відносяться такі сорти, як попугайні тюльпани, прості пізні (наприклад, Ширлі, князь Володимир), махрові пізні (Анжеліка), бахромчасті тюльпани, Вірідіфлора, Рембрандт.

Частина 2 з 2: Догляд за тюльпанами

  1. 1 Поливайте тюльпани, як тільки грунт висохне на глибину 2-3 сантиметри. Необхідно регулярно поливати тюльпани, так щоб грунт був злегка вологою, але не мокрою. Щоб перевірити, чи не висохла земля, втисніть в неї палець на 2-3 сантиметри і полийте рослини, якщо вона виявиться сухою.
    • Якщо ви тримаєте тюльпани під відкритим небом, поливайте їх лише в тому випадку, якщо протягом тижня не було дощу.
    • Продовжуйте поливати цибулини в період спокою.
  2. 2 Тримайте тюльпани на сонці щонайменше по 6 годин на день. Тюльпани потребують сонячному світлі, однак вони погано переносять занадто високі температури.Зважаючи на це не тримайте їх під прямими сонячними променями в весняний і літній період. Якщо ви вирощуєте тюльпани в приміщенні, поставте їх біля вікна, щоб вони отримували достатню кількість сонячного світла.
    • Можна тримати горщики з тюльпанами в частково затіненому місці, наприклад під деревом або навісом, щоб на них не падало пряме сонячне світло.
    • Нерідко грунт в горщиках розігрівається до більш високих температур, ніж земля в саду або городі.
    • Не використовуйте темні горщики, так як вони сильніші поглинають сонячне світло, що підвищує температуру ґрунту.
  3. 3 Видаляйте з горщика опале пелюстки і листя. Зачекайте 6 тижнів, поки пелюстки і листя тюльпанів пожовтіє, а потім обірвемо їх. Видаліть також опале пелюстки і листя, щоб захистити цибулини від гниття.
    • Після видалення відмерлих пелюсток тюльпани краще розквітнуть на наступний рік.
  4. 4 Позбавляйтеся від хворих і заражених шкідниками тюльпанів. Якщо якісь тюльпани перестали рости або покрилися коричневими або жовтими плямами, ймовірно, вони захворіли або зазнали нападу шкідників, наприклад нематод. Щоб хвороба не поширилася на інші тюльпани, виройте цибулини хворих рослин і викиньте їх.
    • Захистіть тюльпани від білок та інших тварин: тримайте рослини в приміщенні, накрийте горщики дротяною сіткою або Обгородіть їх.
    • До поширених хвороб тюльпанів відносяться сіра гниль, коренева гниль і тифулез (грибкове захворювання).
    • Не саджайте цибулини з білим грибкових нальотом, інакше від них можуть заразитися інші тюльпани в горщику.
  5. 5 Якщо на вулиці настільки похолодало, що ночами випадає іній, занесіть горщик з тюльпанами в приміщення. Якщо температура опускається нижче 0 ° C, може промерзнути грунт в горщику, і в цьому випадку тюльпани загинуть. Щоб цього не сталося, перенесіть горщик в приміщення з температурою 7-13 ° C, наприклад у гараж чи підвал.
    • Можна знову винести тюльпани на вулицю ранньою весною вже в наступному році.
  6. 6 Щороку міняйте землю в горщиках. Совком або садовою лопатою обережно викопайте цибулини, щоб не пошкодити їх. Після цього викиньте з горщика стару землю і засипте в нього свіжу грунт. Тим самим ви забезпечите цибулини тюльпанів поживними речовинами і збільшите ймовірність того, що вони знову розквітнуть в наступному сезоні.
    • Після того як ви дістанете цибулини на зиму, зберігайте їх у прохолодному і темному місці, наприклад в холодильнику, до тих пір, поки знову не будете готові до посадки тюльпанів.
    • Якщо ви не хочете щорічно міняти землю, використовуйте протягом року високоякісну грунтову суміш з компостом і добривами. У цьому випадку досить просто присипати грунт компостом перед самим початком вегетаційного періоду.