Як відновити мертвий жорсткий диск

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 27 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Ремонт ⚙️ жесткого диска своими руками, если HDD не определяется, глючит 🐞, зависает в 2021
Відеоролик: Ремонт ⚙️ жесткого диска своими руками, если HDD не определяется, глючит 🐞, зависает в 2021

Зміст

У цій статті розповідається, як перевірити і спробувати відновити «мертвий» (непрацюючий) або близький до такого стану жорсткий диск. Майте на увазі, що описані тут дії не гарантують, що працездатність диска буде відновлена. Швидше за все, мертвий диск краще віднести в майстерню, але такий ремонт буде коштувати недешево.

кроки

Частина 1 з 2: Основні дії

  1. 1 Припиніть працювати на комп'ютері. Якщо жорсткий диск все ще обертається, але продуктивність комп'ютера сильно впала, краще відразу вимкнути його. Не вмикайте комп'ютер до тих пір, поки не відремонтуєте (або не заміните) жорсткий диск.
    • Якщо не працює зовнішній жорсткий диск, просто відключіть його від комп'ютера.
  2. 2 Підключіть жорсткий диск до іншого роз'єму або до іншого комп'ютера. Якщо жорсткий диск нормально працює на іншому комп'ютері, проблема полягає в кабелях або роз'ємах, а не в диску.
    • У разі зовнішнього жорсткого диска просто відключіть його від свого комп'ютера і підключіть до іншого. Також спробуйте замінити USB-кабель - можливо, він несправний.
    • З внутрішнім жорстким диском все трохи складніше. Щоб визначити стан внутрішнього жорсткого диска, спочатку потрібно витягти його з корпусу комп'ютера. Потім купите кишеню, док-станцію або спеціальний кабель (все це продається в звичайних і в онлайн-магазинах електроніки), щоб підключати зовнішній жорсткий диск до іншого комп'ютера.
    • Перед тим як витягти внутрішній жорсткий диск, вимкніть комп'ютер від електророзетки і витягніть акумулятор (в разі ноутбука).
    • Витягти внутрішній жорсткий диск з комп'ютера, який зроблений компанією Apple, дуже складно. Якщо ви все-таки зважилися на це, дійте акуратно.
    • Якщо жорсткий диск працює на іншому комп'ютері, ваша материнська плата несправна (але це досить рідкісний випадок). В цьому випадку віднесіть комп'ютер в ремонтну майстерню.
  3. 3 Запам'ятайте назви і характеристики компонентів жорсткого диска. Жорсткий диск складається з трьох основних компонентів; неполадки з будь-яким компонентом призводять до несправності всього диска.
    • Друкована плата. Як правило, вона розташована на зворотному панелі жорсткого диска і управляє більшістю його функцій, а також перетворює інформацію, яка зчитується з диска. Більшість друкованих плат зеленого кольору.
    • Диски або пластини. Тонкі металеві диски, на яких зберігаються дані. Диски виробляють більшу частину шуму, який чути під час роботи жорсткого диска. Якщо ви не є професіоналом з доступом до необхідного обладнання та спеціального приміщення, ви не зможете поміняти пластини жорсткого диска.
    • Блок магнітних головок. Призначений для зчитування даних з пластин. Блок магнітних головок не можна відремонтувати без необхідних навичок і устаткування.
  4. 4 Прислухайтеся до звуків, які видає жорсткий диск. Пам'ятайте, що звук, який свідчить про ту чи іншу несправність, залежить від моделі жорсткого диска. Порівняйте звук, який видає ваш диск, зі звуком відповідної моделі.
    • Наприклад, якщо жорсткий диск видає клацання, швидше за все, пошкоджений блок магнітних головок.
    • На жаль, більшість проблем, джерело яких визначається по звуку, можна усунути тільки в майстерні.
  5. 5 Утримайтеся від поспішних дій. Тобто не заморожувати жорсткий диск і не стукайте по ньому. Деякі користувачі повідомляють про ефективність таких методів, але вони можуть привести до того, що диск не відновлять в майстерні.
    • Навіть якщо наведені вище способи здобули успіх, як правило, він дуже короткостроковий. Зрештою, жорсткий диск все одно помре.

Частина 2 з 2: Звернення в ремонтну майстерню

  1. 1 Пам'ятайте, що займатися ремонтом жорсткого диска повинен професіонал. Через дуже складної конструкції жорсткого диска ви не зможете полагодити його і скопіювати важливі дані (тільки, звичайно, якщо у вас немає відповідного досвіду). Тому жорсткий диск краще віднести в ремонтну майстерню.
    • Якщо ви спробуєте самостійно відновити мертвий жорсткий диск, ви тільки ускладните завдання професійного майстра.
    • Навіть заміна друкованої плати - це тонка робота, яка вимагає знань про те, як паяти мікросхеми і підбирати правильні елементи.
  2. 2 Розраховуйте на те, що ремонт обійдеться дорого. Відновленням жорсткого диска займається висококваліфікований персонал в спеціальному (стерильному) приміщенні з використанням спеціалізованого обладнання. Тому на відновлення жорсткого диска можуть піти десятки тисяч рублів.
  3. 3 Знайдіть компанію по ремонту жорстких дисків, яка відповідає вашим потребам. Як правило, непогану майстерню можна знайти в своєму рідному місті, але такі компанії працюють по всій Росії:
    • Хардмастер. Компанія займається ремонтом жорстких дисків і твердотільних накопичувачів в 60 містах Російської Федерації.
    • DATARC. Ця компанія має 5 лабораторій і 83 прийомних пункту в Росії і СНД.
  4. 4 Виберіть компанію і зв'яжіться з нею. Пам'ятайте, що кожен раз, коли хтось відкриває і лагодить жорсткий диск, ймовірність його відновлення зменшується. Це пов'язано з тим, що відкритий жорсткий диск схильний до дії пилу, статичної електрики та інших несприятливих чинників навколишнього середовища. Щоб зменшити ризик, зверніться тільки в одну компанію, а щоб упевнитися в професіоналізмі майстрів, поцікавтеся, якими інструментами для відновлення даних вони користуються. Дуже добре, якщо вони користуються PC3K або DeepSpar.

Поради

  • Існує кілька потужних програм для відновлення даних, якими можна скористатися, щоб скопіювати потрібну інформацію з вмираючого або мертвого диска. Але такі програми дуже дорогі.

попередження

  • Якщо ви витягнете внутрішній жорсткий диск, гарантія буде анульована.
  • Якщо ви спробуєте самостійно полагодити будь-які рухомі частини жорсткого диска, швидше за все, це призведе до втрати даних.