Як піклуватися про річковому раку

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 26 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Речной Рак - интересные факты
Відеоролик: Речной Рак - интересные факты

Зміст

Річкових раків легко містити в домашньому акваріумі. Все, що необхідно, це забезпечити тварині досить просторий акваріум, відповідну їжу, трохи часу і уваги. Річкові раки є прекрасними домашніми вихованцями: забавно спостерігати, як вони будують маленькі пагорби і насипу для своїх будинків, ховаються серед каменів і водоростей або зариваються в гравій на дні акваріума.

кроки

Частина 1 з 3: Облаштуйте акваріум

  1. 1 Купіть або зловіть річкового рака. Рака можна придбати в звичайному або спеціалізується на торгівлі тропічними рибами зоомагазині.Перед покупкою почитайте про різні види річкових раків і їхні потреби. Для початку краще завести одного раку і навчитися правильно доглядати за ним.
    • Звичайні червоні раки коштують дешево, в той час як більш рідкісні види, наприклад екзотичний блакитний рак, можуть обійтися значно дорожче.
    • У багатьох регіонах раки водяться в мілководних місцях річок та інших водойм. Візьміть невелику мережу і пошукайте раків під камінням: можливо, вам вдасться зловити підходящий екземпляр.
  2. 2 Приготуйте для раку відповідний акваріум. Він повинен бути досить просторим, щоб на одного раку доводилося хоча б 20-40 літрів. Краще використовувати акваріум об'ємом 60-80 літрів, особливо для великих різновидів раків. Акваріум повинен мати повітряний насос або компресор з довгою трубкою (повітряної стінкою), так як при нестачі кисню рак може задихнутися і потонути.
    • Річкові раки воліють прохолодну воду на мілководді і в руслах річок, тому не використовуйте акваріум з нагрівачем.
    • Пошукайте акваріум з вбудованою системою аерації та фільтрації. Це дозволить забезпечити чистоту води і її нормальну циркуляцію.
  3. 3 Наповніть акваріум підходящої прісною водою. Ракам найкраще підходить вода з нейтральним рівнем pH (близько 7,0). Оптимальна температура води становить 21-24 ° C. У вас не повинно виникнути проблем з підтриманням потрібної температури води в акваріумі, якщо ви тримаєте його в приміщенні.
    • Рівень pH води зручно контролювати за допомогою спеціального набору. Такий набір можна придбати в зоомагазині або магазині обладнання для басейнів.
    • Чи не кладіть в акваріум сторонні предмети, наприклад морські мушлі, тому що містяться в них мінерали можуть змінити рівень pH води.
  4. 4 Хоча б раз на тиждень очищайте воду в акваріумі. Раки виробляють велику кількість відходів, і стандартним системам фільтрації буває складно впоратися з ними. Тому необхідно досить часто міняти воду, щоб вона залишалася чистою. Регулярно спускайте з акваріума ¼-½ всієї води і повільно доливайте чисту прісну воду.
    • Якщо акваріум не обладнаний фільтром, слід міняти воду два рази на тиждень.
    • Використовуйте тільки трубчасті або губчасті фільтри. Раки люблять зариватися в гальку, тому їм не підходять донні фільтри, в яких вони можуть застрягти.
  5. 5 Додайте в акваріум кілька різних предметів. Покладіть на дно акваріума камені, водорості або трохи полімерних труб. Вони послужать раку місцем для ігор і затишними куточками, в яких він зможе ховатися. Ракам зручно ховатися (особливо в період линьки, коли вони найбільш уразливі) в досить великих предметах, таких як порожнисті камені, труби або різні ємності.
    • Вимкніть освітлення або прикрийте одну сторону акваріума, щоб в нього потрапляло якомога менше світла. Раки люблять темряву.

Частина 2 з 3: Годуйте раку належним чином

  1. 1 Раз в день давайте раку трохи креветочних гранул. Потопаючі у воді креветочні гранули або шматочки лобстера повинні складати основу раціону раку. Гранульований корм багатий білками і містить всі необхідні раку поживні речовини. Щоб рак міг легко знайти їжу, насипайте корм біля його улюблених затишних місць.
    • Іноді раків можна давати заморожений корм, наприклад дафній, червоних черв'яків і планктон.
    • Ніколи не давайте раків живий або сирої планктон, так як в ньому можуть міститися небезпечні мікроорганізми.
  2. 2 Доповніть раціон свого вихованця овочами. Час від часу давайте раку листя салату-латуку, капусту, кабачки або огірки. Нарізайте їх тонкими смужками і кидайте на дно акваріума. Можна також давати раку горох, морква і солодка картопля. Річкові раки з задоволенням їдять рослини, так що ваш вихованець буде задоволений!
    • Раки люблять зіпсовану і розкладається органічну їжу. Вашому вихованцеві більше сподобаються не свіжі, а почали гнити овочі.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Doug Ludemann


    Професійний акваріуміст Дуг Лудеманн - власник і оператор Fish Geeks, LLC, компанії з професійного обслуговування акваріумів з Міннеаполіса. Працює в галузі акваріумістики і догляду за рибами більш 20 років. Отримав ступінь бакалавра за спеціальністю «Екологія, еволюція і поведінку» в Міннесотського університету. Раніше працював професійним акваріумістом в зоопарку Міннесоти і акваріумі Шедда в Чикаго.

    Doug Ludemann
    Професійний акваріуміст

    Годуєте раку раз в день або кілька разів на тиждень. Не залишайте зайвої їжі в акваріумі і вносите різноманітність у раціон харчування вихованця. Найкраще поєднувати м'ясну і гранульовану їжу.

  3. 3 Чи не перегодовуйте раку. Раку цілком вистачить однієї-двох пучок гранул креветочного корми або пари шматочків овочів в день. Як тільки рак поїсть, видаляйте з акваріума залишки їжі, інакше вони швидко разложатся і забруднять воду, і вам доведеться частіше міняти її.
    • Якщо ви тримаєте кілька раків (що не рекомендується), давайте їм більше корму. Не забувайте при цьому відразу ж видаляти з акваріума залишки їжі.
    • Ракам шкідливо переїдання. Надмірна кількість їжі призводить до того, що їх панцир стає м'яким і слабким.

Частина 3 з 3: Створіть для раку безпечні умови

  1. 1 Захистіть раку від інших мешканців акваріума. Хоча річковим ракам потрібно досить багато місця, вони нормально уживаються з іншими дрібними мешканцями акваріума, такими як золоті рибки, барбуси, моллінезіі, мечоносці і блакитні неони. Іноді раки можуть вести себе агресивно, однак вони занадто неповороткі, щоб зловити набагато більш моторну рибу.
    • Зазвичай раки нападають лише на хворих риб, які опускаються на дно акваріума. Якщо ви виявите, що рак з'їв якусь рибку, то вона, швидше за все, вже вмирала.
    • Раки не становлять великої загрози для інших мешканців акваріума, проте вони можуть самі піддатися нападу. Іноді великі цихліди і сомообразние нападають на раків, що може призвести до травм і загибелі як рибки, так і раку.
    • Не рекомендується тримати в акваріумі більше одного раку. Якщо у вас в одному акваріумі живе кілька раків, простежте, щоб вони належали до одного виду і забезпечте їм досить місця. Раки різних видів частіше нападають один на одного.
  2. 2 Забезпечте раку відповідні умови в період линьки. Раз на кілька місяців річковий рак скидає став тісним панцир і відрощує більш просторий. Не забирайте скинутий панцир. Рак з'їсть його протягом декількох днів, що дозволить йому отримати поживні речовини і мінерали, необхідні для того, щоб відростити новий панцир.
    • Рака можна не годувати протягом 3-5 днів після линьки. В цей час він поїдає свій старий панцир.
    • Коли рак почне скидати старий панцир, додайте в акваріум кілька крапель йодиду калію. Відомі випадки, коли линяють раки вмирали через дефіцит йоду. Йодид калію можна придбати в зоомагазині або аптеці.
    • При линьки рак не захищений твердим панциром, в цей час він особливо вразливий і може відчувати дефіцит поживних речовин.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Doug Ludemann


    Професійний акваріуміст Дуг Лудеманн - власник і оператор Fish Geeks, LLC, компанії з професійного обслуговування акваріумів з Міннеаполіса. Працює в галузі акваріумістики і догляду за рибами більш 20 років. Отримав ступінь бакалавра за спеціальністю «Екологія, еволюція і поведінку» в Міннесотського університету. Раніше працював професійним акваріумістом в зоопарку Міннесоти і акваріумі Шедда в Чикаго.

    Doug Ludemann
    Професійний акваріуміст

    Вистелити дно акваріума піском. В основному членику щупалець раку знаходиться слухова ямка, в якій міститься вільно коливається камінчик отоліт. Ямка ця відповідальна за відчуття рівноваги. Коли рак линяє, отоліт на час зникає, а разом з ним втрачається і відчуття рівноваги.Саме тому раку необхідний пісок, щоб він міг після скидання панцира замінити отоліт маленької піщинкою, з тим щоб краще орієнтуватися в просторі.


  3. 3 Накривайте акваріум, щоб рак не вибрався з нього. Раки досить цікаві і можуть забиратися на стінки акваріума. Щоб рак не втік з акваріума, краще накривати його кришкою. Якщо у вас немає кришки, використовуйте замість неї невеликі тампони. Прикривайте ними верхню частину акваріума, особливо навколо фільтра. Не використовуйте для цієї мети пластик або алюмінієву фольгу, так як рак може спробувати з'їсти їх і поранити себе.
    • Будьте уважні і закривайте всі отвори, через які рак може втекти. Якщо раку вдасться вибратися з акваріума, він помре від зневоднення протягом декількох годин.
    • Ні в якому разі не кладіть втік раку відразу ж в акваріум. Спочатку посадіть його в ємність з водою (води повинно бути достатньо, щоб вона покривала тварину). Зябер раку потрібен певний час для того, щоб знову звикнути до води, інакше він може захлинутися і потонути.

Поради

  • Насипте на дно акваріума товстий шар піску або гравію. Річкові раки люблять зариватися в пісок в пошуках їжі, а також щоб сховатися або просто пограти.
  • Беріть раку знизу під клешні, щоб він не вкусив вас.
  • Більшість видів річкових раків живуть в неволі лише 2-3 роки, однак при правильному догляді і харчуванні рак може дожити до 7-8 років.
  • Ракам в акваріумі необхідні рослини, між якими вони зможуть пробиратися і які забезпечать їх тінню.

попередження

  • З його невеликими розмірами і непомітною забарвленням рак може легко загубитися. Чи не діставайте раку з акваріума без особливої ​​потреби (за винятком тих випадків, коли міняєте воду або чистите акваріум).
  • Ніколи не випускайте на волю виріс в неволі раку. Це може негативно вплинути на природну популяцію раків і інших тварин.
  • Раки є територіальними тваринами, тому при утриманні декількох раків в одному акваріумі ви можете зіткнутися з серйозними проблемами.
  • Не годуйте раку чим-небудь з вмістом міді. Цей хімічний елемент отруйний для раків. Мідь міститься в багатьох кормах для риб, так що будьте уважні.