Як закінчити есе

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 20 Січень 2021
Дата Оновлення: 3 Липня 2024
Anonim
КОЛЬЦО ИЗ БИСЕРА С СЕРДЦЕМ (полная версия)
Відеоролик: КОЛЬЦО ИЗ БИСЕРА С СЕРДЦЕМ (полная версия)

Зміст

Думайте про закінчення есе як про банті на красиво загорнутому подарунок. Воно з'єднує всі воєдино і представляє ваше есе як відшліфоване ціле. У вашій завершальній частині необхідно підсумувати все те, про що говорилося в вашому есе. До того ж, воно повинно бути досить зухвалим і нагадувати вербальний розчерк. Трохи попрацювавши, ви зможете прикрасити свій есей чудовою кінцівкою, як торт прикрашають вишнею.

кроки

Метод 1 з 3: Накидайте ідеї для вашої кінцівки

  1. 1 Задумайтесь над питанням "І що?". Відмінний спосіб придумати кінцівку - це уявити, що ваш читач запитав вас "І що?" з приводу написаного. Чому те, що ви написали, має значення? Що можна написати в кінцівці, щоб переконати читача повірити в ваші ідеї і міркування?
    • Ставлячи собі питання "і що?" в процесі написання есе, ви зможете заглянути набагато глибше в своїх думках і ідеях.
  2. 2 Складіть список головних ідей свого есе. Розуміючи, які головні ідеї вашого есе, ви зможете краще зрозуміти, що вам варто включити в заключну частину. Вам не варто втискувати кожен пункт і підпункт в кінцівку: просто відобразите найголовніші речі.
    • Знаючи головні моменти свого есе, ви зможете уникнути появи нових ідей в кінцівці.
  3. 3 Знайдіть теми, які ви описували в першому абзаці. Звернення до того, з чого ви починали, допоможе вам правильно закінчити есе. Подумайте, чи можете ви трохи розвинути тему, коли повертаєтеся до неї в кінці.
    • Наприклад, якщо ви починали есе з ідеї про те, як мало людство в порівнянні з неосяжними просторами космосу, ви можете повернутися до цієї ідеї в кінцівці. Однак ви можете розширити цю тему в кінці ідеєю про те, що з ростом знань людини космос стає все менше.
  4. 4 Подумайте, чи можете ви пов'язати ідею з іншим контекстом. Одним з багатьох корисних способів завершити есе можна вважати збільшення важливості обговорюваної теми до більш широкого контексту. Це допоможе читачеві зрозуміти, як він може застосувати ваші ідеї до іншої теми, а це додасть вашому есе більше значимості та спрямованості.
    • Наприклад, ви можете розширити свій есей "Помаранчевий - новий чорний" і торкнутися культури ув'язнення в тюрму в цілому.

Метод 2 з 3: Пишемо заключну частину

  1. 1 Почніть з невеликого переходу (за бажанням). Це може стати підказкою для читача, що ви збираєтеся завершити есе, і що йому необхідно стежити уважно.Незважаючи на те, що в більшості есе останній абзац починається з переходу, вам не обов'язково робити це, якщо ви відчуваєте, що і так зрозуміло, що ви закінчуєте есе. Перехід може бути дуже простим.
    • Вам необхідно уникати заїжджених фраз, таких як, "На завершення", "Підсумовуючи вищенаписане" або "підщеп підсумок", так як через їх частого використання вони вже вважаються кліше.
  2. 2 Коротко підсумуйте головні ідеї. Постарайтеся врахувати кожне перше речення абзацу (ваше тематичне пропозицію) і по-іншому переписати головні ідеї двома-трьома реченнями. Це додасть переконливості вашому есе, нагадуючи читачеві, про що йшла мова і що ви обговорювали.
    • Чи не для конкретного випадку ідеї так, як вони написані у вас раніше. Читач уже прочитав ваше есе. Не варто йому нагадувати про кожному пункті, який ви описували.
  3. 3 Будьте лаконічні. Немає певного канону довжини вашої кінцівки, але для більшість есе в старших класах та університеті хорошим правилом є те, що ваша кінцівка повинна складати близько 5-7 пропозицій. Якщо менше, можливо, ви не зможете досить добре підвести підсумок пунктам вашого есе, якщо більше, то, швидше за все, ви ходите навкруги.
  4. 4 Переконайтеся, що ви включили тези, Якщо вони у вас є, в кінцівку. Якщо у вас була теза, вам варто звернутися до нього в кінці, навіть якщо він і швидкоплинний. Пам'ятайте, теза - головна тема есе, то, про що ви пишете. Якщо той, хто читає вашу кінцівку, все ще не зрозумів ваш теза, значить, ви не дуже добре донесли посил до читача.
    • Знайдіть спосіб переробити тезу цікавим чином за допомогою інших мовних конструкцій. Переписування тези за допомогою тих же слів збентежить читача і не дозволить проникнути в суть вашого есе.
  5. 5 Пишіть по предмету усвідомлено. Звучати авторитетно - значить підбирати правильні слова (не використовувати застарілих слів), покладаючись на валідність докази з надійних джерел, і вірячи у власні навички письма. Не просіть вибачення за свої ідеї і не використовуйте занадто специфічний мову.
    • Наприклад, замість написання "Тому я думаю, що Олександр Пушкін був кращим російським поетом 19 століття" напишіть "Тому Олександр Пушкін був кращим російським поетом 19 століття". Читач уже знає, що, якщо ви пишете про те, що Пушкін - кращий російський поет, то ви вірите в це. Якщо ви напишете "Я думаю", це буде виглядати як те, що ви перестраховуються, і ви будете звучати менш авторитетно.
    • Ще один приклад: Не просіть вибачення за свої погляди. Це ваші ідеї, тому прийміть відповідальність за них на себе. Ніколи не кажіть нічого подібного "Я можу не бути експертом" або "По крайней мере, я так вважаю", так як це знижує надійність ваших слів.
  6. 6 Закінчите ефектним розчерком. Ваше останнє речення має бути елегантним, провокаційним і в точку. Це легше сказати, ніж зробити. Але все починається з ілюстрації суті вашого есе. Запитайте себе Про що моє есе і що я хочу сказати?, І тільки після цього рухайтеся далі.
    • Додайте в кінцівку трохи іронії. Пограйте з останньою пропозицією і трохи поіронізіруйте над тим, про що ви пишете. Таким чином, кінцівка вашого есе стане особливо провокаційною.
    • Звертайтеся до емоцій. Здебільшого есе часто раціональні, при їх написанні люди забувають про емоції. Тому звернення до емоцій може бути потужним варіантом завершити есе. Зроблене правильним чином, воно допоможе статті знайти душевність. Просто не забувайте, що кінцівка повинна залишатися в одному тоні з іншим есе.
    • Увімкніть заклик до дій (використовувати розумно). Якщо ваше есе про те, як змусити людей змінюватися, включите заклик до дій. Але користуйтеся цим з розумом: в неправильному контексті (пояснювальний есе або в дискусійному есе) це може бути руйнівним.

Метод 3 з 3: Уникаємо типових пасток

  1. 1 Уникайте простого переказу тези. Часта проблема багатьох кінцівок полягає в тому, що в них просто переказується тезу і підсумовують те, про що вже йшлося.Це не дає читачам переконливу причину ознайомитися з кінцівкою - вони вже знають, про що там піде мова.
    • Замість цього спробуйте вивести читача на "новий рівень" в своїй кінцівці, або забезпечте подальші висновки з приводу вашої основної ідеї.
  2. 2 Не варто використовувати цитати. Зазвичай немає потреби в тому, щоб завершувати есе цитатою чи аналізом - це те, що ви повинні були робити в основній частині есе. Кінцівка - це місце, де ви пов'язуєте все разом, а не вводьте нову інформацію.
  3. 3 Не використовуйте пишномовний мову. Не варто занадто захоплюватися пихатими або вторинними словами в кінцівці. Есе повинно бути приємним до прочитання і обговорення, а не нудним і закостенілим. Найкраще використовувати зрозумілий, точний мову, а не нескладне пропозицію, напхане занадто довгими словами.
    • Також не використовуйте "По-перше", "По-друге", "По-третє" і так далі, щоб позначити пункти. Краще давайте чітко зрозуміти, що ви говорите і скільки у вас пунктів.
  4. 4 Не вводьте в кінцівці новий матеріал. Зараз не час представляти нові ідеї або наповненість. Це відволікає увагу від первісної ідеї і може заплутати читача. Чи не ускладнюйте речі - спрощуйте там, де це дозволяє есе, і опишіть, до чого ви прийшли після проведення необхідного аналізу.
  5. 5 Чи не зосереджуйтесь на незначному пункті або ідеї в есе. Кінцівка - не найкращий час чіплятися до дрібниць в вашому есе. Насправді, цей самий час відступити трохи далі і подивитися на свою працю більш широко. Нехай ваше есе фокусується на головному, минаючи другорядне. Ці слова не є способом початку переходу.

Поради

  • Ніколи не забувайте ще раз прочитати есе після написання. Перевірте правопис, граматику і пунктуацію.
  • Завжди підбирайте актуальну інформацію для кінцівки. Також постарайтеся зв'язати кінцівку в тезою, щоб показати читачеві, що ваші аргументи співвідносяться з темою есе.