Як заморожувати бородавки рідким азотом

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 2 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Удаление бородавок жидким азотом. Криодеструкция
Відеоролик: Удаление бородавок жидким азотом. Криодеструкция

Зміст

Якщо у вас є бородавки, які псують вигляд шкіри і заважають, можна їх заморозити. Бородавки підживлюються кров'ю з кровоносних судин, і якщо ви заморозите ці судини, бородавка засохне і врешті-решт відпаде. Дерматологи використовують для цього рідкий азот, який має надзвичайно низьку температуру кипіння. Даний метод не рекомендується використовувати самостійно, оскільки при неправильному застосуванні рідкий азот може заподіяти сильний біль і пошкодити шкіру та інші тканини. Крім того, в аптеці можна придбати без рецепта спеціальний набір для заморожування і використовувати його для виведення бородавок.

Цей текст носить виключно інформаційний характер і не може бути заміною кваліфікованої медичної допомоги або лікування.

кроки

Метод 1 з 4: Підготовка до заморожування бородавок

  1. 1 Дізнайтеся, як заморожувати бородавки. У відпускаються без рецепта наборах для заморозки бородавок і навколишніх тканин використовуються диметиловий ефір і пропан. Майте на увазі, що бородавка НЕ ​​відпаде одразу після заморожування. Після процедури може пройти до 3-4 тижнів, перш ніж бородавка зникне остаточно.
    • Бородавки викликаються вірусом, який примушує клітини шкіри аномально розростатися. При заморожуванні бородавки вірус гине.
  2. 2 Визначте тип бородавки. Деякі види бородавок краще виводяться заморожуванням, ніж інші. Якщо бородавки розташовані в області геніталій, ні в якому разі не намагайтеся заморозити їх в домашніх умовах. Для лікування таких бородавок необхідна медична допомога. Зустрічаються також наступні види бородавок:
    • Звичайні бородавки. Такі бородавки являють собою невеликі щільні нарости і зазвичай мають сірий або коричневий колір. У них шорстка поверхня. Найчастіше такі бородавки зустрічаються на пальцях, долонях, колінах і ліктях.
    • Підошовні бородавки. Ці тверді бородавки виростають на підошвах ніг і сильно заважають при ходьбі.
    • Плоскі бородавки. Ці крихітні бородавки не виступають над поверхнею шкіри і мають пласку поверхню. Вони можуть бути рожевими, жовтувато-коричневими або жовтими. Такі бородавки можуть з'явитися на обличчі, руках, колінах або долонях. Зазвичай плоскі бородавки розташовуються групами.
  3. 3 Знайте, в яких випадках слід звернутися до дерматолога. Якщо ви не можете позбутися від бородавок самостійно, бородавки збільшуються в розмірах або викликають біль, необхідно звернутися до лікаря. Слід відвідати лікаря також у тому випадку, якщо ви підозрюєте, що наріст на шкірі може бути не бородавкою, якщо бородавки з'явилися на обличчі або в області геніталій, якщо у вас ослаблений імунітет або ви хворі на цукровий діабет і бородавки з'явилися на ступнях.Дерматолог зможе визначити тип бородавок за зовнішнім виглядом або призначить необхідні аналізи. Лікар може зробити біопсію, при якій з бородавки береться крихітний зразок тканини. За допомогою цього зразка дерматолог визначить, який вірус викликав освіту бородавки.
    • Врахуйте, що викликав утворення бородавок вірус може з'явитися повторно. Бородавки можуть знову вирости на тому ж або на новому місці. Якщо вас турбують повторні бородавки, обов'язково зверніться до лікаря.

Метод 2 з 4: Заморожування бородавок за допомогою спеціального набору

  1. 1 Приготуйте відповідну ділянку шкіри і запасіться всім необхідним. Не забудьте помити вражений бородавками ділянку і руки. Більшість спреїв для самостійного виведення бородавок забезпечені ємністю з охолоджувальною рідиною. Набір повинен містити також губчастий аплікатор. Процедура займає небагато часу, так що готуйте все необхідне заздалегідь.
    • Обов'язково прочитайте прикладені до набору інструкції по застосуванню і у всьому дотримуйтеся їх.
  2. 2 Приготуйте набір. Візьміть аплікатор (зазвичай це трубка з губчастим наконечником) за рукоятку. Поставте балончик зі спреєм на рівну тверду поверхню. Необхідно вставити рукоятку аплікатора в кришку балончика.
    • Не тримайте балончик біля особи. Вміст балончика володіє дуже низькою температурою, тому будьте обережні, щоб випадково не бризнути з балончика.
  3. 3 Зарядіть аплікатор. Поставте балончик на стіл і утримуйте його однією рукою. Другою рукою натисніть на ручку аплікатора, доки не пролунає шиплячий звук. Натискайте на ручку 2-3 секунди, щоб аплікатор просочився охолоджувальною рідиною. Після цього можна зняти його з балончика. Зачекайте 30 секунд.
    • Якщо ви придивитеся до апплікатору, то побачите, що він просякнутий рідиною і покритий інеєм. Можливо, ви відчуєте запах диметилового ефіру.
  4. 4 Нанесіть охолоджуючу речовину на бородавку. Акуратно притисніть аплікатор до бородавки. Не тріть бородавку, просто притисніть до неї кінчик аплікатора. У більшості наборів рекомендується притискати аплікатор не довше ніж 20 секунд, в залежності від розміру бородавки. Потім приберіть аплікатор (будьте обережні і не торкайтеся до його наконечника). Викиньте аплікатор і помийте руки.
    • Якщо бородавка знаходиться на кінчику пальця руки або ноги, при нанесенні розчину повільно рухайте пальцем. При цьому ви можете відчути легкий біль, свербіж або поколювання.

Метод 3 з 4: Заморожування бородавок рідким азотом

  1. 1 Для виведення бородавок рідким азотом зверніться до лікаря. Рідкий азот не слід використовувати в домашніх умовах, так як при неправильному застосуванні він може пошкодити шкіру та інші тканини. Якщо ви хочете позбутися від бородавок самостійно, виберіть інший метод.
    • Заморожування бородавок рідким азотом супроводжується болем і дискомфортом, тому маленькі діти погано переносять цю процедуру.
    • Необережне поводження з рідким азотом може привести до пошкодження нервів і нейропатії.
    • Ні в якому разі не використовуйте рідкий азот для виведення бородавок на обличчі. Рідким азотом слід користуватися з особливою обережністю в тому випадку, якщо у вас темна шкіра, так як він може змінити її колір.
  2. 2 Заморозьте бородавку. Лікар наллє трохи рідкого азоту в полістироловий кухоль. Це необхідно для того, щоб не забруднити рідкий азот, який зберігається в основний ємності. Потім лікар змочить рідким азотом ватяну паличку і завдасть його на бородавку. При цьому ватяну паличку необхідно злегка притиснути до самого центру бородавки. Лікар буде змочувати бородавку до тих пір, поки на ній не виникне заморожена область білого кольору. Доктор буде трохи збільшувати тиск, щоб повністю заморозити бородавку.
    • Щоб знизити біль і почуття дискомфорту, можна використовувати крем ЕМЛА.
    • Заморожена тканину затвердіє, і якщо ви візьметеся пальцями за краї бородавки, то відчуєте, що вона стала твердою.
  3. 3 Почекайте деякий час. При заморожуванні бородавка побіліє, проте потім вона почне потроху відновлювати свій первісний колір. Якщо ви вважаєте, що бородавка була заморожена недостатньо глибоко, можна повторити процедуру. При цьому ви будете відчувати легке поколювання від холоду.
    • Сильний біль є ознакою того, що рідкий азот пошкодив здорову шкіру.

Метод 4 з 4: Спостерігайте за бородавкою після заморожування

  1. 1 Накладайте пластир. Якщо після заморожування бородавка не турбує вас, можна не прикривати її пластиром. Однак в разі підошовної бородавки може знадобитися спеціальний м'який пластир, щоб було зручніше ходити.
    • Більшість пластирів для підошовних бородавок мають форму диска з м'якими краями і більш жорсткою центральною частиною, яка зменшує тиск на бородавку і тим самим полегшує ходьбу.
  2. 2 Залиште бородавку в спокої. Через кілька годин після заморожування бородавки може з'явитися наповнений рідиною або кров'ю пухир. Можливо також легке печіння і подразнення бородавки. Зазвичай процес заліковування триває від чотирьох до семи тижнів. Чи не пробивайте пухир і не здирати з нього отмершую шкіру, інакше вірус може потрапити на здорову шкіру, і бородавка виросте знову.
  3. 3 При необхідності повторіть процедуру. Якщо бородавка не зменшується, можливо, доведеться повторно нанести на неї заморожує речовина. Почекайте 2-3 тижні і ще раз обробіть бородавку за допомогою набору для заморожування. Якщо ви пройшли процедуру заморожування бородавки рідким азотом, запишіться на прийом до дерматолога, який визначить, чи потрібна повторна процедура.
    • Іноді бородавки важко вивести. У цьому випадку лікар може одночасно використовувати два різних методу.
    • Врахуйте, що відпускається в аптеках засіб для заморожування бородавок має більш високу температуру, ніж використовуваний лікарями рідкий азот, тому в домашніх умовах вам, можливо, доведеться наносити цей засіб кілька разів, щоб бородавка нарешті відпала.

Поради

  • Крім заморожування бородавок існують і інші способи їх видалення. Поряд з рідким азотом і засобом для заморожування бородавок можна використовувати саліцилову кислоту, Іміквімод, 5-фторурацил, а також діхлоруксусной і трихлоруксусную кислоту.
  • Рідкий азот здатний завдати болю, і у вас може виникнути відчуття, що ви не можете поворушити долонею (або іншим оброблюваною ділянкою тіла). Однак через деякий час рухливість відновиться, і наступного разу вам буде менш боляче.

попередження

  • Деякі бородавки можуть перерости в ракове утворення або свідчать про більш серйозне захворювання, яке вимагає додаткового лікування (іноді це питання життя і смерті). Відмінності між простими і більш небезпечними бородавками можуть бути малопомітними, і лише лікар зможе визначити їх.
  • Процедура заморожування найкраще підходить для видалення дрібних бородавок розміром з горошину (не більше 4 міліметрів). В принципі, заморожуванням можна, можливо виводити і більші бородавки: досить заморозити край бородавки розміром з горошину, почекати близько двох тижнів, поки в цьому місці повністю залікується шкіра, потім заморозити наступну ділянку, і так далі. Ні в якому разі не слід за один раз заморожувати більший ділянку, так як на ньому утворюється великий болючий пухир і виникне ризик інфекції.
  • Ніколи не намагайтеся заморозити бородавку кубиками льоду. Лід недостатньо холодний, щоб їм можна було вивести бородавку.