Як змусити людину сказати правду

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 26 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как распознать ложь - рассказывает агент ФБР
Відеоролик: Как распознать ложь - рассказывает агент ФБР

Зміст

Уміння змусити людину сказати вам правду - дуже корисний навик. Це вміння може допомогти вам в самих різних ситуаціях (вдома і на роботі). Вам знадобиться трохи практики, терпіння і впевненості, але це цілком досяжне завдання, яка допоможе розібратися в суті справи. Показавши людині, що ви на його боці, почавши розмову з правильної інтонації і знаючи ознаки брехні, ви збільшуєте свої шанси дізнатися правду.

кроки

Метод 1 з 3: Покажіть, що ви на його боці

  1. 1 Чи не пред'являйте звинувачень. Людина навряд чи довіриться вам, якщо ви почнете його звинувачувати. Зберігайте спокій і намагайтеся вести себе нейтрально. Не потрібно кричати, бити кулаками по столу і стояти, схрестивши руки - це виглядає лякаюче. Людина набагато охочіше відкриється вам, якщо він відчує, що ви його розумієте.
    • Якщо є така можливість, сядьте і подивіться людині в очі, розмовляйте з ним м'яким і спокійним голосом. Покладіть руки на коліна або просто опустіть лікті на стіл, вираз обличчя має бути нейтральним.
  2. 2 Проявіть співчуття. Довіра між людьми будується тоді, коли ви розумієте людини і співчутливо ставитеся до нього. Люди більш охоче розкажуть вам правду, якщо знатимуть, що ви не станете їх засуджувати. Дійте так, ніби ви добре знаєте, чому ця людина вчинила так, а не інакше.
    • Наприклад, скажімо, ви зловили свого сина з компанією кращих хлопців. Ви могли б сказати: «Ти, звичайно, будеш заперечувати той факт, що ти куриш. Але я хочу, щоб ти знав, що я зрозумію тебе, навіть якщо це так. Наші однолітки і друзі часто впливають на нас, змушуючи нас робити те, чого ми зазвичай не робимо ».
    • Створіть враження того, що вам здається, що ця людина зробила щось (що він дійсно зробив) - таким чином, ви підбадьорте його сказати правду.
  3. 3 Зробіть вигляд, ніби не трапиться нічого масштабного, якщо людина розповість вам правду. Люди часто відмовляються говорити правду, тому що бояться наслідків. Але якщо у вас вийде мінімізувати серйозність ситуації, швидше за все, людина не стане вам брехати.
    • Ви могли б сказати: «Насправді, це не така вже велика подія. Я просто хочу знати правду ». Постарайтеся запевнити людини в тому, що він не зробив нічого серйозного - так йому буде легше розповісти вам, що відбулося насправді.
    • Але варто прислухатися до цієї поради тільки в тому випадку, якщо це дійсно щось незначне. Наприклад, такий трюк явно не спрацює, якщо людина порушила закон, і йому загрожує юридична відповідальність.
  4. 4 Скажіть людині, що винен не він один. Допоможіть йому відчути, що він не єдиний, кого звинувачують. Якщо у людини створюється враження того, що в якомусь подію винні та інші люди, швидше за все, він розповість правду. Людина, найімовірніше, закриється в собі, знаючи, що йому доведеться справлятися зі тим, що трапилося одному.
    • Наприклад, можна сказати: «Я знаю, що в цьому винен не тільки ти. У те, що трапилося винні та інші люди ».
  5. 5 Запропонуйте людині свій захист. Скажіть, що зробите все можливе, щоб йому допомогти. Переконайте людини, що ви на його боці, що спробуєте зробити все, що від вас залежить, щоб його захистити. Людина відкриється вам, якщо не буде вас боятися.

Метод 2 з 3: Обговоріть ситуацію

  1. 1 Необхідно розрізняти підозра і звинувачення, засноване на доказах. Ваш підхід до цієї ситуації залежить від того, спираєтесь ви на будь-які докази провини цієї людини. Вам доведеться розбиратися з ситуаціями, заснованими на підозрі, і в цьому випадку ваші дії будуть іншими, ніж в ситуаціях з незаперечними доказами.
    • У разі підозри, краще за все акуратно повідомити свої підозри (в спокійному тоні без звинувачень) і спробувати зрозуміти правду в ході спілкування.
    • У ситуаціях, коли у вас є чіткі докази, найкраще назвати свої вимоги і надати докази, які у вас є. В такому випадку, у людини, яка намагається ухилитися від відповідальності, не такий великий вибір.
  2. 2 Розкажіть людині версію цієї історії. Згадайте відомі вам факти, розповідаючи історію зі своєї точки зору. Ваш співрозмовник може поправляти вас і доповнювати вашу історію, якщо якісь деталі не будуть відповідати дійсності. Таким чином, ви зможете домогтися часткового визнання.
    • До того ж, можна навмисно змінити частину історії, щоб спонукати людину сказати правду. Наприклад, можна сказати: «Отже, минулої ночі ти пішов у бар», навіть якщо ви знаєте, що все було по-іншому. Це спонукає співрозмовника виправити вас. Таким чином, співрозмовник може «випадково» розповісти вам правду.
  3. 3 Змініть ситуацію. Задайте один і той же питання, але по-різному. Пам'ятайте, що якщо людина відповідає на ваше запитання одними і тими ж фразами, значить, він вже заздалегідь відрепетирував свої слова. Якщо відповіді цю людину суперечать один одному, швидше за все, він бреше.
    • Ви також можете попросити цю людину розповісти історію зі своєї точки зору, але з кінця. Або попросити його почати історію з середини. Таке перероблення історії може стати причиною застережень і помилок в оповіданні, що буде говорити про те, що людина вам бреше.
  4. 4 Дуже акуратно вибирайте слова. Тон, яким ви розмовляєте, може зіграти велику роль в тому, чи погодиться людина сказати вам правду чи ні. Винуватий тон може привести до того, що людина вам збреше. Але більш правильні слова можуть спонукати людину сказати вам правду.
    • Наприклад, варто використовувати слово «взяв» замість «вкрав» або «провів час з кимось», а не «зрадив». Людина, швидше за все, визнає свою провину, якщо ви будете розмовляти з ним більш м'яким тоном.
  5. 5 Якщо необхідно, блефуйте. Блеф - небезпечна, але дуже ефективна тактика. Блеф передбачає створення загрози. Тобто ви робите вигляд, що знаєте правду, навіть якщо у вас, насправді, немає доказів, і ви не збираєтеся загрожувати людині. Блеф може спонукати людину сказати правду, тому що він злякається наслідків.
    • Наприклад, можна сказати: «У мене є свідок, який бачив тебе тоді на місці злочину». Цього може бути достатньо, щоб налякати людину і змусити його сказати вам правду. Якщо людина все ще бреше вам, можна звернутися до місцевої влади.
    • Майте на увазі, що словесні погрози (наприклад, блеф) мають місце тільки в тому випадку, якщо ви точно впевнені в тому, що людина винна. Насправді, якщо у вас є така можливість, не варто погрожувати людині, тому що він прийме захисну позицію, і ваші шанси дізнатися правду зменшаться.
  6. 6 Уникайте фізичного примусу. Важко тримати себе в руках, коли людина нахабно бреше вам, дивлячись в очі. Якщо вам потрібна трохи зібратися і перевести дух - зробіть перерву. Але не застосовуйте насильство, щоб змусити людину сказати вам правду.

Метод 3 з 3: Ознаки брехні

  1. 1 Зверніть увагу на те, чи відповідає людина на ваші питання. Ухилення від відповіді - часта ознака того, що людина бреше вам. Спроба змінити тему або проста відмова відповідати на питання - велика підказка. У більшості випадків, людина спокійно може говорити про що завгодно, якщо йому нема чого приховувати.
  2. 2 Вслухайтеся в його голос. Тон і тембр голосу часто змінюється, коли людина бреше. Його голос може стати трохи вище, ніж зазвичай, або він може почати говорити занадто швидко, в деяких випадках можна навіть почути тремтіння в голосі. Будь-яка зміна голосу може бути ознакою брехні.
    • Вам потрібно добре знати голос цієї людини, щоб зробити висновок про те, чи говорить він правду, за тембром його голосу. Почніть з простих питань, на які ви вже знаєте відповідь. Вслухайтеся в те, як звучить голос цієї людини. Потім переходите до тих питань, на які ви не знаєте відповіді, як тільки звикнете до голосу цієї людини. Якщо його голос почав змінюватися, швидше за все, він бреше. Однак, цей метод може не спрацювати з патологічним брехуном або соціопатом.
  3. 3 Спостерігайте за мовою тіла. Поведінка людини може різко змінюватися, коли він починає брехати. Брехня змушує людину нервувати і вести себе не так, як зазвичай. Навіть самі незначні зміни в поведінці можуть вказувати на брехню.
    • Наприклад, людина може спробувати прикрити очі або рот, коли навмисно бреше. До того ж, можна помітити, що людина починає багато соватися, постійно ковтає слину і намагається відкашлятися. До ознак брехні також відноситься нервовий сміх і спроби уникнути зорового контакту з вами.