Як змусити колегу перестати вказувати вам, як робити вашу роботу

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 21 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як керувати своїм настроєм | Емоційний інтелект | Психолог Любов Прудеус
Відеоролик: Як керувати своїм настроєм | Емоційний інтелект | Психолог Любов Прудеус

Зміст

Чи має право один з колег повністю контролювати роботу інших співробітників? Через владного колеги одна тільки думка про роботу може стати лякаючою і гидкою, особливо якщо він постійно намагається контролювати кожен ваш крок і лізе в кожен ваш проект. Візьміть ситуацію в свої руки, позначивши певні межі і трохи змінивши стиль спілкування з людиною, яка вас критикує і переслідує на кожному кроці. Для початку просто поговоріть з ним і розкажіть про те, що відчуваєте. Пам'ятайте, ви завжди можете звернутися за допомогою до начальства або інший вищої інстанції.

кроки

Метод 1 з 3: Дайте відповідь на зауваження

  1. 1 Будьте абсолютно спокійні. Звичайно, дуже неприємно і образливо, коли хтось намагається контролювати певні дії та етапи роботи, які ви самі цілком в змозі виконати. Але навіть якщо ви жахливо зліться або роздратовані, постарайтеся зберігати спокій. Не кажіть і не робіть нічого такого, про що можете потім пошкодувати, адже деякі вчинки і слова ставлять нас в абсолютно дурне становище перед іншим колективом.
    • Якщо ви відчуваєте, що вам необхідно трохи перепочити, просто підіть в інший кабінет і зробіть кілька глибоких вдихів. Як тільки відчуєте, що готові - повертайтеся і вирішіть цю проблему!
  2. 2 Не переходьте межі робочих відносин. Не приймайте на свій рахунок слова і вчинки цієї людини. Швидше за все, така поведінка не має нічого спільного конкретно з вами, а більше говорить про бажання допомогти або необхідності відчути власну важливість. Зрозумійте, що це не образа на вашу адресу, тому щосили постарайтеся не приймати ситуацію близько до серця.
    • Нагадайте собі, що це стосується тільки роботи і вашого колеги. Така позиція допоможе вам зберігати контроль над ситуацією і не реагувати на неї емоційно.
  3. 3 Спробуйте подивитися на ситуацію під іншим кутом зору. Подумайте про поведінку вашого колеги і припустити, з чим воно може бути пов'язане, в чому причина. Наприклад, цілком можливо, що раніше цю роботу виконував ваш колега (до того, як це стало вашим обов'язком), можливо, він виконував її трохи інакше. Якщо ви новенький в цій організації або в цілому в цій професійній галузі, приділіть час знайомству з колективом і поспостерігайте за тим, як працюють ваші колеги. Деякі люди дуже нервові, особливо коли справа стосується групових проектів; деякі, навпаки, хочуть вразити начальство приголомшливою командною роботою. Як би не йшли справи, наберіться терпіння і постарайтеся поставитися до цієї ситуації з розумінням.
    • Наприклад, багато людей не люблять змін. Можливо, ваш колега намагається вказувати вам, як робити вашу роботу, тому що відчуває себе не дуже комфортно через те, що ви виконуєте свої обов'язки трохи по-іншому.
    • Буде хорошою ідеєю поспостерігати, наскільки ця ситуація може бути застосована до інших вашим колегам, щоб перевірити, чи не намагається ця людина частково або повністю контролювати і їх роботу. Це допоможе з'ясувати, чи стосується така поведінка колеги тільки вас і вашої роботи, або ж це просто звичка, яка мало-помалу позначається на більшості співробітників.
  4. 4 Ігноруйте неналежну поведінку. Є кілька випадків, коли ігнорування такої поведінки - найкраща стратегія. Якщо ваш колега намагається контролювати лише певну частину вашої роботи (наприклад, ті обов'язки, за виконання яких він раніше відповідав), але в більшості випадків залишає вас у спокої, можливо, найкращим варіантом буде просто змиритися з такою поведінкою і ігнорувати його в тих випадках, коли колега намагається втрутитися в вашу роботу. Якщо поведінка вашого колеги не завдає вам і вашій роботі особливо ніякої шкоди, просто відпустіть цю ситуацію.
    • Запитайте себе: «Чи можу я ужитися з тим фактом, що час від часу колега намагається контролювати мою роботу?»

Метод 2 з 3: Поспілкуйтеся з цим колегою

  1. 1 Прислухайтеся до людини. Іноді людям просто необхідно, щоб їх вислухали. Можна спробувати прислухатися до поради, не роблячи з мухи слона і не приймаючи це на свій рахунок. Коли людина почне вам що-небудь говорити, просто подивіться йому в очі і уважно вислухайте. Чи не перебивайте його. Дайте людині можливість висловитися і донести до вас те, що він вважає за необхідне, а потім дайте відповідь в загальних словах, але так, щоб ваш колега зрозумів, що ви почули і зрозуміли його точку зору. Чи не відпускайте зайвих коментарів і не сперечайтеся, просто покажіть людині, що ви його вислухали.
    • Наприклад, можна сказати: «Я зрозумів, що ви скористалися б в цією ситуацією іншими матеріалами», - або: «Добре. Спасибі за пораду".
  2. 2 Не бійтеся висловитися. Якщо хтось із співробітників веде себе неналежним чином на робочому місці, цілком нормально висловитися з цього приводу. Спокійним діловим тоном зробіть людині короткий і лаконічне зауваження. Не робіть з цього драму, будьте ввічливі.
    • Наприклад, скажіть: «Я розумію, що ви зробили б це по-іншому, але це мій проект».
  3. 3 Поділіться своїми почуттями. Можливо, вам хочеться розповісти колезі, як його поведінка впливає на вас. Якщо ви все ж вирішите відкрито поговорити з ним, намагайтеся не звинувачувати його і будуйте своє мовлення, використовуючи Я-висловлювання. Розкажіть людині, як його поведінка позначається на вашому самопочутті, скажіть, що ви хотіли б, щоб такого більше не повторювалося.
    • Наприклад, можна сказати: «Мене турбує, що ви постійно лізете в мої справи і вказуєте, як робити мою роботу». Або: «Мені здається, що ви не довіряєте мені і думаєте, що я не впораюся з цією роботою сам».
  4. 4 Встановіть з колегами чіткі межі. І будьте тверді, відстоюючи їх на робочому місці. Якщо хтось із колег намагається диктувати вам умови, відповідайте кожен раз приблизно в одному тоні і форматі, щоб людина зрозуміла, що у вас все під контролем і ви самостійно впораєтеся з тим чи іншим завданням. Не бійтеся постояти за себе і чітко позначити свої межі, щоб людина їх не переходив.
    • Наприклад, можна сказати: «Ні, я вже запланував зробити це трошки по-іншому», - або: «Спасибі за пораду, але я впораюся сам».
    • Якщо ви хочете, щоб ваша мова була абсолютно ясною, можна сказати: «Я розумію, що ви хочете допомогти мені, але це зовсім не обов'язково. Будь ласка, поставтеся до моєї роботи з повагою і дайте мені можливість самостійно все доробити ».
  5. 5 Почніть подавати приклад. Якщо хтось із колег постійно намагається дати вам цінну пораду з приводу вашої роботи, просто дотримуйтеся трохи іншої стратегії, обговорюючи його роботу. Покажіть людині альтернативний приклад того, як взаємодіяти з колегами, коли справа стосується їх роботи. Намагайтеся спілкуватися з цим співробітником в тому ж дусі, в якому хочете, щоб він спілкувався з вами. Цього ж поведінки краще дотримуватися при розмові з іншими колегами, серед яких є той, який часто дає вам поради з приводу вашої роботи.
    • Наприклад, скажіть: «Ви хочете внести свій внесок в цей проект?» - або: «Вам потрібна допомога?» Також можна сказати: «Прошу вибачення, мені не хочеться виходити за рамки своїх повноважень, але я все ж прокоментую».

Метод 3 з 3: Внесіть деякі зміни в хід роботи

  1. 1 Визначтеся зі своїми посадовими обов'язками. Необхідно чітко знати, чим конкретно ви повинні займатися, хто ще залучений в той чи інший проект. Домовтеся про зустріч з начальством або керуючим особою (в залежності від того, де ви працюєте і яку посаду займаєте) і з'ясуйте, що саме від вас вимагається. Потім обговоріть, яку частину роботи ви будете виконувати самостійно. Це допоможе уникнути непорозумінь, а також дозволить чітко і ясно розподілити ролі і обов'язки співробітників.
    • Таким чином, у вас з'явиться простий спосіб уникнути неприємних ситуацій з колегою. Просто скажіть: «За цю частину проекту відповідальність лежить на мені, а не на вас».
    • Подумайте про те, щоб організувати зустріч з колегами і обговорити обов'язки, щоб конкретно визначити роль кожного співробітника. Це допоможе прояснити ситуацію і чітко визначитися з посадовими обов'язками (вашими і ваших колег).
  2. 2 На зустрічі або наради висловіть свою думку. Поговоріть з начальством (або керуючим особою) про те, чи буде у нього (неї) пара хвилин, щоб на нараді обговорити зі співробітниками ту чи іншу частину проекту. За цей час можна коротко презентувати колегам ті зміни, які ви внесли в проект. Таким чином, ви зможете інформувати колег про те, над чим саме ви працюєте. Залиште трохи часу, щоб колеги могли задати вам питання, щоб краще розібратися в тому, чим ви займаєтеся.
    • Під час виступу зберігайте спокій і повну впевненість в собі. Якщо хто-небудь з колег спробує перебити вас або втрутитися в хід виступу, просто ввічливо скажіть: «Ви зможете задати всі питання і висловити зауваження в кінці».
  3. 3 Поговоріть з начальством. Якщо ви вже випробували всілякі методи, щоб людина залишила вас у спокої, але вони не спрацювали, поговоріть з начальством. Розкажіть про те, що відбувається, а також не забудьте найголовніше - розкажіть, наскільки згубно це впливає на вашу роботу. Попросіть людини порадити вам, як варто вчинити в такій ситуації і як працювати далі. Якщо необхідно, попросіть начальство втрутитися і з'ясувати ситуацію.
    • Скажіть: «Мені потрібна ваша допомога. Справа в тому, що один з моїх колег постійно втручається в мою роботу і вказує, як мені її виконувати. Схоже, я вже не справляюся з цією ситуацією самостійно. Може бути, ви зможете мені щось порадити? »

Поради

  • Цілком можливо, що ваш надто владний колега не усвідомлює, який ефект справляє на вас його поведінка. Можливо, до вас він вже не раз вів себе точно так же по відношенню до інших співробітників.
  • Перш ніж піднімати це питання і загострювати конфлікт, візьміть до уваги правила вашої організації стосовно ділових відносин в колективі.