Запобігання вітряної віспи

Автор: Tamara Smith
Дата Створення: 25 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Ветрянка у взрослых
Відеоролик: Ветрянка у взрослых

Зміст

Вітряна віспа - дуже заразна хвороба, що викликається вірусом вітряної віспи. Симптомами є лихоманка та сверблячий висип, схожий на пухирі. У рідкісних випадках можуть виникнути більш серйозні ускладнення, включаючи бактеріальну інфекцію шкіри, пневмонію та набряк мозкової тканини. Будьте здорові та обмежте вплив вірусу, щоб запобігти вітряній віспі, хоча щеплення рекомендуються у багатьох країнах, особливо в США, Австралії та Канаді.

Крок

Частина 1 з 2: Запобігання вітрянці

  1. Робіть щеплення від вітрянки. Переважна більшість медичних наук переконана, що вакцина проти вітряної віспи є найкращим способом профілактики вітряної віспи. Вакцинація вводить ослаблені вірусні частинки у вашу імунну систему, тому вона виявляє сильну реакцію, коли контактує з сильнішими, більш вірулентними частинками. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, до впровадження вакцини проти вітряної віспи в 1995 році близько чотирьох мільйонів американців заражалися вітрянкою щорічно - в даний час це приблизно до 400 000 на рік. Вакцину проти вітряної віспи зазвичай роблять малюкам у віці 12-15 місяців, а потім знову, коли їм виповниться 4-6 років. Раніше нещеплені підлітки та дорослі отримуватимуть вакцину в серії із двох ін'єкцій з інтервалом 1-2 місяці між кожною вакцинацією.
    • Якщо ви не впевнені, чи вже у вас імунітет до вітрянки, ваш лікар може зробити простий аналіз крові, щоб перевірити, чи не маєте ви імунітету проти вітряної віспи.
    • Вакцину проти вітряної віспи можна поєднувати з вакцинами проти кору, паротиту та краснухи, також відомими як вакцина MMR.
    • За оцінками, одна вакцинація є профілактикою проти вітрянки на 70-90%, тоді як подвійна доза становить близько 98% захисної. Якщо після вакцинації ви захворіли на вітрянку, швидше за все, це буде легка форма.
    • Якщо у вас була вітрянка, тоді вакцина проти вітряної віспи не потрібна, оскільки ви вже створили до неї природний імунітет (стійкість).
    • Вакцина проти вітряної віспи не дозволена вагітним жінкам, людям із ослабленим імунітетом (оскільки вакцина насправді може спричинити вітрянку) та людям, які страждають алергією на желатин або антибіотик неоміцин.
  2. Зберігайте свою імунну систему міцною. Як і будь-яка вірусна, бактеріальна або грибкова інфекція, справжня профілактика залежить від функціонування вашої імунної системи. Ваша імунна система складається із спеціальних білих кров'яних клітин, які шукають та знищують потенційних збудників хвороб, але коли система слабка або не отримує достатньої кількості їжі, патогенні мікроорганізми можуть рости і поширюватися майже безконтрольно. Тож не дивно, що групи найбільш високого ризику для більшості інфекцій (включаючи вітрянку) - це діти та люди з ослабленим імунітетом. Таким чином, має сенс зосередитись на способах підвищення імунної системи для запобігання вітрянки природним шляхом.
    • Більше сну (або кращого сну), вживання більше свіжих фруктів і овочів, уникання рафінованого цукру, менше алкоголю, відмова від куріння, дотримання гігієни та легкі фізичні вправи - все це перевірені способи зберегти свою імунну систему міцною.
    • Харчовими добавками, що зміцнюють вашу імунну систему, є: вітамін С, вітамін D, цинк, екстракт листя оливи та ехінацеї.
    • У людей може розвинутися ослаблена імунна система через хвороби (рак, діабет, ВІЛ-інфекція), медичні процедури (хірургічне втручання, хіміотерапія, опромінення, вживання стероїдів, занадто багато ліків), хронічний стрес і неправильне харчування.
  3. Уникайте інших дітей та дорослих із вітрянкою. Вітрянка дуже заразна, оскільки поширюється не лише доторкаючись до пухирців, але і по повітрю (кашляючи і чхаючи), і може короткочасно виживати у слизі на різних предметах. Тож намагайтеся уникати якомога більшої кількості людей, які заражені - це хороша стратегія профілактики вітряної віспи. Схибно, вітряна віспа стає заразною до двох днів до появи висипу, тому не завжди ясно, хто заражений. Легка температура часто є першою ознакою зараження, тому це може бути кращим показником того, що ваша дитина щось перехворіла.
    • Тримати дитину в своїй кімнаті (але, звичайно, забезпечувати їй достатню кількість їжі та пиття) і, таким чином, тримати їх вдома зі школи (принаймні тиждень) - практичний спосіб запобігти поширенню інфекції на вас та інших дітей. Якщо потрібно, попросіть пацієнта носити маску для обличчя та тримати нігті короткими, щоб запобігти поширенню вірусу.
    • Як правило, через 10-21 день після контакту з вітрянкою вірус розвивається.
    • Вітрянка також може поширюватися через контакт з висипом у людей з оперізуючим лишаєм (однак ні повітря через кашель або чхання), оскільки він також спричинений вірусом вітряної віспи.

Частина 2 з 2: Запобігання поширенню вітрянки

  1. Продезінфікуйте свій будинок та руки. Оскільки вітряна віспа настільки заразна і може ненадовго вижити поза тілом, правильно саніруйте свій будинок як профілактику, коли ваша дитина або інший член родини заражений. Хорошим профілактичним підходом є регулярна дезінфекція стільниць, столів, гілок стільців, іграшок та інших поверхонь, які могли контактувати із зараженою людиною. Подумайте про те, щоб зарезервувати ванну кімнату лише для інфікованої людини під час хвороби, якщо це можливо. Крім того, слід дезінфікувати руки кілька разів на день, миючи їх звичайним милом, але не перестарайтеся з миючими засобами для рук або антибактеріальним милом, оскільки вони можуть сприяти зростанню «стійких бактерій».
    • До натуральних побутових дезінфікуючих засобів належать оцет, лимонний сік, солона вода, розведений відбілювач та перекис водню.
    • Ви також повинні подбати про те, щоб одяг, простирадла та рушники зараженої людини регулярно та ретельно прали - додайте в мийну соду для посилення чищення.
    • Зробіть все можливе, щоб не натирати очі і не засовувати пальці в рот після торкання когось із вітрянкою.
  2. Нехай хвороба тече своїм ходом. Оскільки вітряна віспа у переважній більшості випадків не є серйозною хворобою, дозволити їй пройти курс - найкращий спосіб природним чином стати імунітетом до вірусу вітряної віспи, запобігаючи майбутнім інфекціям. Типова інфекція вітряної віспи триває від 5 до 10 днів і розвивається через впізнаваний висип, легку лихоманку, втрату апетиту, легкий головний біль та загальну втому чи нездужання.
    • Як тільки з’являється висип при вітряній віспі, вона проходить три стадії: підняті рожеві або червоні горбки (папули), які прориваються через кілька днів, заповнені рідиною пухирі (пухирі), які швидко утворюються з папул до розриву та витоку, та струпи які покривають зламані везикули і повністю заживають протягом декількох днів.
    • Сверблячий висип спочатку з’являється на обличчі, грудях і на спині, перш ніж поширюватися на інші ділянки тіла.
    • Під час зараження вітрянкою може утворитися 300-500 пухирів.
  3. Поговоріть зі своїм лікарем щодо противірусних препаратів. На додаток до профілактичної вакцинації, противірусні препарати рекомендуються людям з високим ризиком ускладнень від вітрянки, або іноді їх призначають для скорочення тривалості інфекції та зупинки її поширення. Як випливає з назви, противірусні засоби можуть вбивати віруси або перешкоджати їх розмноженню у вашому організмі. Зазвичай призначаються противірусні засоби для лікування вітряної віспи - це ацикловір (Zovirax), валацикловір (Valtrex), фамцикловір (Famvir) та внутрішньовенна терапія глобулінами (IVIG). Ці препарати використовуються для протидії тяжкості симптомів вітрянки, на відміну від їх запобігання, тому їх зазвичай дають протягом 24 годин після появи впізнаваної висипки.
    • Валацикловір та фамцикловір слід призначати лише дорослим, а не дітям.
    • Натуральними противірусними засобами, які ви можете приймати як добавки, є ті, що містять вітамін С, екстракт листя оливи, часник та ореганову олію. Запитайте у натуропата, мануального терапевта або дієтолога, як можна захиститися від вітрянки за допомогою природних противірусних препаратів.

Поради

  • 15-20% людей, які отримали одноразову вакцину проти вакцини проти вітряної віспи, все одно захворіють вітряною віспою під впливом на неї. Однак зазвичай це набагато легша інфекція і рідко серйозна.
  • Хоча вакцина проти вітряної віспи не підходить для вагітних, для захисту неімунних вагітних від вітряної віспи можна ввести альтернативну ін’єкцію імуноглобуліну вітряної віспи.
  • Пам’ятайте, якщо ви хворі на вітрянку, незважаючи на щеплення, ви можете заразити інших.

Попередження

  • Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви або ваша дитина могли бути піддані вітряній віспі і не були щеплені - це особливо важливо, коли мова йде про маленьких дітей, вагітних жінок або тих, у кого імунітет може бути ослаблений.
  • Негайно зверніться до лікаря, якщо у вас або вашої дитини є такі симптоми: шкірний висип, що супроводжується запамороченням, прискореним серцебиттям, задишкою, втратою координації м’язів, погіршенням кашлю, блювотою, скутістю в шиї та / або високою температурою (39 ° C або вище).