Як бути одинаком і насолоджуватися цим

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 11 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как полюбить себя | Как поднять самооценку и быть счастливой | Советы психолога
Відеоролик: Как полюбить себя | Как поднять самооценку и быть счастливой | Советы психолога

Зміст

Вважається, що половину населення нашої планети становлять інтроверти (часом звані "одинаками"). Незважаючи на цю статистику, здається, що в суспільстві вважають, ніби з нами, "відлюдниками", щось не так. На щастя, правда полягає в тому, що багатьом людям подобається самотність, і вони швидше згорнуться калачиком на дивані і переглянуть фільм, ніж підуть на велику вечірку. Якщо ви одинак, зробіть кроки, щоб визнати це в собі, знайдіть способи бувати наодинці з собою і навчитеся насолоджуватися походами куди-небудь без компанії. І тоді ви зрозумієте, що ви - нормальна людина, просто такий, яким ви є, і що в світі безліч інших, подібних вам людей.

кроки

Метод 1 з 3: Будьте щасливим одинаком

  1. 1 Задумайтесь, чому вам подобається перебувати на самоті. Якщо ви почнете думати, що, можливо, вам треба намагатися бути більш товариським, або хвилюватися, що з вами, напевно, щось не так, нагадайте собі, чому вам подобається перебувати на самоті. При необхідності можна скласти список причин, за якими самотність робить вас щасливим. Ви можете повертатися до цього списку кожен раз, коли будете відчувати невпевненість в собі.
    • Наприклад, багато "одиночки" проводять час наодинці з собою, займаючись якимось творчістю або просто відпочиваючи з гарною книгою Це дозволяє їм "відновити заряд енергії".
  2. 2 Цінуйте свої сильні сторони. Деякі люди можуть дивитися на екстраверта як на ідеальну особистість. Однак, все більше і більше досліджень вказують на гідності інтроверсії. Наприклад, згідно з деякими даними, інтроверти можуть бути відмінними лідерами, так як вони дають своїм підлеглим трохи більше свободи на випробування нових ідей. Крім того, вони вміють краще вислуховувати інших.
    • Екстраверт - це людина, яка залежить від соціальної взаємодії і нових вражень, які необхідні йому для заряду енергією, в той час як інтроверт - це той, хто більше сконцентрований на своєму внутрішньому світі. Інтроверту необхідно проводити час на самоті, і він часто відчуває себе як вичавлений лимон після інтенсивного соціального спілкування.
    • Між интроверсией і творчістю існує сильний зв'язок. Не забувайте, що багато відомих художників, письменники і вчені вважалися одинаками, наприклад, Дж.К. Роулінг, Емілі Дікінсон і Ісаак Ньютон.
  3. 3 Прийміть себе таким, яким ви є. Одна з ключових речей, яку треба зробити, щоб бути щасливим одинаком, - це навчитися приймати себе таким, яким ви є. Безсумнівно, ви можете робити певні речі, щоб стати більш товариським, якщо вам цього хочеться. Однак, якщо ви дійсно щасливі наодинці з собою, навіщо щось міняти?
    • Помітивши, що ви починаєте критикувати себе, постарайтеся переключити образ мислення з негативного на позитивний. Наприклад, якщо ви зловили себе на думці: "Люди думають, що я невдаха, бо не ходжу на вечірки", нагадайте собі, чому походи на вечірки вам важко даються. Наприклад: "Я знаю, що люди не розуміють, наскільки стомлюючі для мене великі вечірки, але мені подобається сидіти вдома, тому я не повинен турбуватися про те, що подумають інші".
  4. 4 Вийміть уроки з критики, а все інше ігноруйте. Справлятися з людьми, які вас критикують може бути непросто. Особливо, якщо критиком вашого способу життя виступає той, чиєю думкою ви дорожите. У певний момент ця людина може навіть дорікати вам за те, що ви любите проводити час на самоті. Візьміть паузу, щоб визначити, чи можете ви чогось навчитися у цієї людини, або ж він просто не розуміє, чому вам подобається бути одному, так як він - не такий як ви.
    • Можливо, він говорить, що ви недостатньо стараєтеся, щоб бути товариським, або що з вами щось не так. Якщо ви думаєте, що людина, яка вас критикує, дійсно намагається вам допомогти, вам варто його вислухати.
    • Якщо критикує людина вам не байдужий, то ви повинні спробувати пояснити йому, що ви - той, хто ви є, що вам необхідний час для себе, щоб відновитися. Наприклад, можна сказати щось на кшталт: "Походи на вечірки і наявність безлічі друзів - це те, що подобається тобі. Я щасливий тим, хто я є, і я насолоджуюся своїм життям ".
    • Якщо вас критикує хтось, кого ви знаєте не дуже добре, або чия думка ви не так цінуєте, просто не звертайте уваги на його слова. Пам'ятайте, те, що він говорить, є відображенням його власних думок і переконань, а не показником того, що правильно, а що ні.
  5. 5 Розвивайте ті відносини, які важливі для вас. Можливо, ви й одинак, однак у вас повинні бути пара близьких друзів або родичів, на яких ви можете покластися в пошуках соціальної підтримки. Знаходьте час підживлювати ці стосунки, щоб у вас була соціальна підтримка в скрутну хвилину.
    • Якщо у вас зовсім немає друзів і ви не відчуваєте потреби в них, тоді не турбуйтеся про це. Однак, у вашому житті повинен бути хоч одна людина (наприклад, член сім'ї), на якого ви зможете покластися, коли / якщо настануть важкі часи.

Метод 2 з 3: Знаходьте і проводите час на самоті

  1. 1 Відмовтеся від соціальних мереж. Якщо ви проводите величезну кількість часу в різних соціальних мережах, спробуйте себе обмежувати. Існує безліч доказів того, що соціальні мережі змушують нас порівнювати наші життя з тими, кого ми там бачимо, і це часто закладає в нас почуття неповноцінності.
    • При перегляді соціальних мереж пам'ятайте, що люди викладають туди тільки кращі моменти життя і нерідко перебільшують свої досягнення.
  2. 2 Створіть свій особистий простір. Якщо ви живете з іншими людьми, то, швидше за все, у вас є власна спальня. Ви можете перетворити її в свій особистий простір і наповнити її речами, які дарують вам радість і відчуття безпеки. Якщо ви ділите свою кімнату з братами / сестрами, або сусідами, то знайти відокремлене місце може бути не так просто. У такому випадку, можливо, знайдеться комора або невелике містечко, куди ніхто не заходить і де ви зможете провести трохи часу наодинці з собою.
    • На вулиці ви також можете знайти місце, яке забезпечить вам усамітнення. Однак немає гарантії, що там ви не зіткнетеся з іншою людиною. Найчастіше в парках є хороші місця, куди можна піти і де вас ніхто не потривожить.
    • Якщо у вас є власна кімната, де ви можете усамітнитися, закрийте двері, коли хочете побути на самоті. Якщо це не зупиняє оточуючих, повісьте на двері табличку з проханням вас не турбувати.
  3. 3 Вставайте раніше або лягайте пізніше. Якщо вам не вдається знайти якесь тихе місце, щоб побути на самоті, - ні в будинку, ні де-небудь поблизу - спробуйте прокидатися на годину або два раніше за інших. Якщо такої можливості немає, лягайте спати трохи пізніше. Треба сподіватися, це дасть вам як мінімум кілька хвилин, щоб насолодитися самотністю і не бути потривоженим батьками, братами або сестрами і / або сусідами по кімнаті.
    • Однак будьте обережні вживаючи цей крок. Раніше лягати або раніше вставати - значить, скоротити сон на кілька годин. Сон дуже важливий для фізичного та емоційного здоров'я, так що не жертвуйте великою кількістю годин в ім'я самотності.
    • Використовуйте цей час, щоб робити все те, що приносить вам радість. Наприклад, займіться творчістю, помедитируйте або розберіться з тією роботою, яку не можете виконати, коли все навколо на ногах.

Метод 3 з 3: Ходіть куди-небудь на самоті

  1. 1 Підіть і займіться тим, що вам подобається. Інтровертам деколи складно вибиратися з дому - вони вважають, що будуть виглядати дивно, роблячи що-небудь в поодинці. Однак, якщо замислитися, то існує безліч різних речей, якими можна зайнятися в поодинці і добре повеселитися.
    • Похід в кіно - це чудове заняття, яке можна робити одному. Виберіть фільм, який ви хочете подивитися, запасіться попкорном і насолоджуйтеся переглядом. Ходити в кінотеатр з іншими людьми, звичайно, теж весело і забавно, однак, якщо подумати - це досить безглуздо, адже ви все одно не розмовляєте один з одним на протязі всього фільму.
    • Ходіть в різні кав'ярні. Кав'ярні стали дуже популярними за останні кілька років, і з кожним днем ​​їх стає дедалі більше і більше. Візьміть книгу, або, якщо вам подобається малювати, альбом для малювання. Замовте смачну каву або чай і просто насолоджуйтеся парою годин, проведених поза домом.
    • Ходіть в ресторани, які давно хотіли відвідати. Якщо ви знаєте такий, то немає ніяких причин відчувати незручність від того, щоб піти туди одному. Якщо ви турбуєтеся, що люди будуть кидати на вас здивовані погляди, просто постарайтеся піти в ресторан в період малої завантаженості.
    • Ходіть на прогулянку або пробіжку. Ще одна чудова річ, якою можна займатися на самоті, - це просто виходити на вулицю і насолоджуватися природою. Рушайте на прогулянку або пробіжку підтюпцем в сусідній парк, це принесе користь не тільки вам, але і вашому здоров'ю.
  2. 2 Носіть книгу або надягайте навушники. Ще одна причина, по якій одинак ​​нервує виходячи на вулицю, - це ймовірність того, що хто-небудь спробує з ним заговорити. Якщо ви хочете цього уникнути, надіньте навушники або носите з собою книгу, яку читатимете в чергах або під час поїздки на громадському транспорті. Це відіб'є бажання у людей заводити з вами пусті балачки.
    • Однак це не дає повної гарантії, що ніхто з вами не заговорить. Деяких, найбільш товариських людей, буває складно зупинити. Якщо хто-небудь, з ким ви не хочете спілкуватися, почне з вами бесіду, відповідайте коротко і не задавайте питань, які можуть підтримати розмову.
  3. 3 Насолоджуйтесь моментом. Якщо ви не звикли виходити на вулицю і займатися чим-небудь на самоті, можливо, вам здається, що все пильно дивляться на вас, не дозволяючи насолодитися тим, що ви робите. Постарайтеся запам'ятати, ймовірність того, що кому-то дійсно цікаво, що і чому ви робите, вкрай мала. Як тільки ви почнете проводити все більше часу поза домом самостійно, ви зрозумієте, що більшість людей живуть своїм життям. І хоча на це піде якийсь час, виходячи на вулицю, концентруйтеся на відчуттях від свого заняття, замість того, щоб думати про те, що відчувають оточуючі.
    • Якщо ви не можете сконцентруватися тільки на себе, то похід куди-небудь на самоті може здатися вам таким же утомливих, як і з іншими людьми.
  4. 4 Постарайтеся час від часу спілкуватися з незнайомими людьми. Залежно від того, чи працюєте ви чи вчитеся, вам може бути досить просто ні з ким не спілкуватися протягом кількох днів або тижнів. Наприклад, якщо ви працюєте з дому, можливо, ви взагалі ні з ким не говорите. І хоча вам від цього може бути комфортно, існують докази, що періодичне спілкування корисно для всіх (навіть для одинаків).
    • Це необов'язково повинен бути довга розмова. Ви можете просто пару хвилин поговорити з ким-небудь з класу або з людиною в кав'ярні. Наприклад, можна обговорити зі своїм однокласником, який складний був тест, або запитати бариста, який напій він любить робити найбільше.

Поради

  • Пам'ятайте, що єдина проблема, з якою може зіткнутися інтроверт, - це неприйняття самого себе. Якщо вам подобається бути собою і ви щасливі бути тим, хто ви є, значить, немає причин сумніватися в тому, що з вами щось не так.

попередження

  • Знайдіть власний спосіб спілкування, яким би він не був. Існує велика різниця між тим, щоб бути одинаком і бути самотнім, однак відсутність соціальної підтримки може викликати сильний стрес і тривогу. Переконайтеся, що вам є на кого покластися в разі потреби.