Як бути пунктуальним

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 25 Липня 2021
Дата Оновлення: 15 Травень 2024
Anonim
Навіщо бути пунктуальним?
Відеоролик: Навіщо бути пунктуальним?

Зміст

Регулярні запізнення на зустрічі і зборів можуть викликати у вас стресовий стан, а навколишні почнуть сумніватися в тому, що на вас можна покластися. Можливо, ви й хотіли б усюди встигати вчасно і ніколи не спізнюватися, однак пунктуальність властива далеко не всім. Але можна уникнути зволікання і запізнень, змінивши свої звички і ставлення до пунктуальності. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся про простих прийомах і довготривалих методах, які дозволять вам стати більш пунктуальним.

кроки

Метод 1 з 3: Способи раніше вийти з дому

  1. 1 Підготуйте все напередодні ввечері. При визначенні причин своїх постійних запізнень подивіться, що відбувається перед тим, як ви виходите з дому. Ймовірно, ви витрачаєте зайвий час, готуючись до виходу і намагаючись виконати кілька завдань одночасно, в тому числі і необов'язкові. Якщо ви заздалегідь приготуєте все необхідне, ви нічого не забудете, і вам не доведеться бігати в пошуках чого-небудь потрібного перед самим виходом. Щовечора згадуйте про те, що у вас заплановано на наступний день, і намагайтеся підготуватися заздалегідь.
    • Приготуйте одяг, яку плануєте надіти.
    • Завершіть всі справи, не відкладаючи їх на ранок: напишіть і розішліть електронні повідомлення, роздрукуйте документи і так далі.
    • Покладіть в сумку або портфель все, що вам знадобиться на наступний день.
    • Підготуйте все, що буде потрібно для приготування швидкого сніданку, або взагалі позбавте себе від необхідності готувати сніданок, відварити, наприклад, вівсяні пластівці з вечора.
  2. 2 Покладіть все необхідне біля виходу. Багато затримуються через те, що в останній момент занадто довго шукають ключі, мобільний телефон, зарядний пристрій або гаманець. Якщо ви складете ці та інші необхідні вам предмети на столику або в один висувний ящик біля виходу, то не будете розшукувати їх вранці.
    • Якщо ви ввечері залишите свої ключі на тумбочці в передпокої, гаманець в спальній кімнаті, а мобільний телефон на кухонному столі, то вранці витратите дуже багато часу на їх пошук. У поспіху ви напевно забудете що-небудь важливе, і вам доведеться повернутися додому, через що ви затримайтеся ще більше.
    • Приходячи додому, кожен раз викладайте все зі своїх кишень в одне місце біля вхідних дверей. Якщо ви тримаєте все необхідне в сумочці, ставте її в один і той же місце.
  3. 3 Створіть для всіх необхідних речей постійне місце біля вхідних дверей. Кожен раз, плануючи наступний день, пишіть в це місце все, що вам знадобиться. Привчивши себе до такої практики, ви заощадите багато часу, оскільки перед виходом вам не доведеться нишпорити по хаті в пошуках необхідних речей.
    • Можна піти і далі, заздалегідь залишаючи в автомобілі все, що може знадобитися вам.
  4. 4 Подумайте заздалегідь про можливі затримки. Запізнившись, можна придумати безліч пояснень цьому: потрапив в пробку, поїзд затримався, або навіть довелося заїхати на автозаправку. Однак якщо ви заздалегідь врахуєте всі фактори, то зможете прибути вчасно, незважаючи на них.
    • Врахуйте, що багато ситуацій виникають досить часто. Пробка в автомобільному тунелі не така вже й рідкісна річ, яка трапляється один-два рази за все життя. Передбачте можливі ситуації, здатні затримати вас, щоб вони не привели до запізнення.
    • Виключіть необов'язкові затримки, наприклад, заїзд на автозаправну станцію. Заправте свій автомобіль напередодні ввечері. Поснідайте будинку перед виходом, щоб, зголоднівши, не зупинятися у кафе біля дороги.
    • Перевірте перед виїздом ситуацію на дорогах і погоду, і виїду заздалегідь, щоб мати запас часу в разі непередбаченої ситуації. Пам'ятайте про те, що вас може затримати погана погода. Розраховуйте час так, щоб у вас залишався запас.
    • У холодну погоду додайте п'ять-десять хвилин для очищення автомобіля від інею, снігу і льоду.
    • Якщо ви збираєтеся їхати автобусом, дізнайтеся маршрут і розклад, і про всяк випадок запасіться грошима на таксі.
    • Якщо ви їдете не один, завжди майте запасний план дій!
  5. 5 Привчіть себе до того, щоб починати все на 15 хвилин раніше. Якщо ви повинні бути на робочому місці о 8:00, навіть не думайте про те, щоб підійти до входу на роботу рівно в цей час. Замість цього слід сказати самому собі: "я повинен бути на роботі о 7:45". Таким чином ви не встигнете і в тому випадку, якщо що-небудь ненадовго затримає вас. Вам не завадить навіть невеликий затор на дорозі. У тих же випадках, коли ви не зіткнетеся ні з чим непередбачених і з'явитеся на 15 хвилин раніше, ви заслужите пошану як працівник-ентузіаст.
    • Практично скрізь, куди б ви не йшли, беріть з собою що-небудь почитати в ті короткі хвилини, коли ви нічим не зайняті. Вам буде простіше приходити раніше, якщо в ці 10-15 хвилин перед зустріччю / заходом ви зможете прочитати пару сторінок. Так ви відчуєте, що зробили щось корисне (і це дійсно так) в очікуванні початку.
  6. 6 Завжди розраховуйте час з запасом. Якщо ви все приготували заздалегідь, виїхали як планували, в дорозі з вами не сталося непередбачених затримок, але при цьому все одно спізнилися, значить, ви недооцінили час, необхідний на дорогу. Оптимісти часто применшують час, сподіваючись, що вони зможуть досить швидко дістатися до пункту призначення. На жаль, це призводить до запізнень! Реалістично оцінюйте час, що витрачається на дорогу, і ви станете більш пунктуальним.
    • Іноді буває складно визначити заздалегідь, скільки часу займе дорога. Якщо ви збираєтеся на важливу зустріч, наприклад, співбесіда, можна заздалегідь проїхати на автомобілі або поїзді до місця призначення. Таким чином ви з'ясуєте, скільки часу займає дорога, і зможете виїхати так, щоб прибути вчасно.
    • Не забувайте кожного разу додавати 15 хвилин на випадок непередбачених обставин. Якщо ви вважаєте, що шлях займе 40 хвилин, вийдіть з дому за 55 хвилин до початку зустрічі.

Метод 2 з 3: Вироблення відповідних звичок

  1. 1 Прокидайтеся відразу ж, почувши звук будильника. Не натискайте кнопку повтору сигналу будильника, затримуючись в ліжку, і не дивіться телевізор з самого ранку. Ймовірно, ви не збиралися втратити 10-15 хвилин на те, щоб поніжитися в ліжку, коли складали розпорядок дня. Ставши пізніше, ніж збиралися, ви зрушуєте всі наступні події на більш пізній час, впливаючи на свій графік. Проведені в ліжку додаткові хвилини порушать розпорядок дня, тому вставайте без зволікання.
    • Щоб якомога швидше відійти від сну, зробіть зарядку, вмийтеся і почистіть зуби.
    • Якщо ви не можете встати вчасно, можливо, ви занадто пізно лягаєте спати. Спробуйте засипати раніше, і, можливо, це допоможе. Так вам буде набагато легше вставати вчасно вранці, відчуваючи себе бадьорим і готовим до дій. Зазвичай для здорового сну потрібно близько восьми годин.
  2. 2 Ще раз перевірте, скільки часу насправді у вас йде на виконання повсякденних завдань. Наприклад, ви можете зрадіти тому, що на прийом душа у вас йде лише 15 хвилин, з 6:30 до 6:45. Але як щодо часу, який ви витрачаєте до і після безпосереднього прийому душу? Цілком можливо, що насправді ви проводите у ванній 20, а то і 30 хвилин, і саме тому не можете закінчити о 6:45. Тому подумайте про повсякденні речі і спробуйте оцінити, скільки часу ви на них витрачаєте.
    • Поспостерігайте за собою кілька днів, щоб оцінити, скільки часу йде на ваші повсякденні заняття. Використовуючи секундомір, протягом тижня записуйте час, витрачений вами на різні справи, після чого усереднити свідчення, і ви дізнаєтеся, скільки часу ви витрачаєте на те чи інше заняття.
  3. 3 Подивіться, на що ви даремно витрачаєте свій час. Що найчастіше заважає вам вчасно вийти з дому? Ці "временние воронки "(наприклад, ви відволікаєтеся на перевірку електронної пошти, занадто довго завиває волосся, або зупиняєтеся по дорозі на роботу, щоб випити кави) ми дуже часто не помічаємо, але саме вони можуть зруйнувати всі наші плани на день.
    • Виявивши таке заняття, постарайтеся перебудуватися, щоб воно поглинало менше часу. Наприклад, вранці намагайтеся побіжно перевіряти електронну пошту, не відволікаючись на блукання по Інтернету.
  4. 4 Виставте будильник на більш ранній час. Поставте його на 5 хвилин раніше необхідного вам часу. Тим самим ви забезпечите собі 5 хвилин запасу.
  5. 5 Запишіть, де і в який час ви повинні бути. Наприклад, якщо в 8 ви повинні вийти з дому на роботу, скажіть собі: "Зараз 7:20, я повинен бути в душі"; "Зараз 7:35, я повинен чистити зуби". Так ви зможете краще стежити за часом. Корисно також продумати ранкове розклад, щоб це увійшло в звичку.
    • Складіть і роздрукуйте розпорядок свого ранку. Помістіть його на видному місці в спальній кімнаті, в кабінеті, на кухні та інших місцях, де він стане в нагоді вам.
  6. 6 Не перевантажуйте свій графік. Можливо, ви часто спізнюєтеся через те, що плануєте занадто багато і не встигаєте виконати всі вчасно. Перегляньте свій графік і переконайтеся в тому, що різні завдання розділені временними інтервалами, достатніми для переїзду, відпочинку, перерви на їжу і тому подібного.
  7. 7 Оточіть себе предметами, що нагадують вам про точний час. Якщо ви часто забуваєте про час і спізнюєтеся, можливо, вам не вистачає годин. Якщо ви не носите наручний годинник, постійно тримайте під рукою мобільний телефон. Корисні також настінні годинники, на яких ви легко зможете побачити час. Періодично звіряйте всі свої годинники, виставляючи на них точний час.
    • Використовуйте таймери, будильники та інші сигнальні пристрої на протязі всього робочого дня. Наприклад, ви можете встановити на своєму мобільному телефоні сигнал, що попереджає вас про те, що через 10 хвилин вам необхідно бути в іншій аудиторії або на нараді.
    • Деякі навмисно виставляють свій годинник на кілька хвилин раніше, щоб не спізнюватися. Ви можете також використовувати даний прийом, якщо він підійде вам, але при цьому багато враховують те, що їх годинник поспішають, і в результаті все одно запізнюються. Знання точного часу дозволить вам строго дотримуватися раніше наміченого графіка і залишатися пунктуальним.

Метод 3 з 3: Зміна свого ставлення до пунктуальності

  1. 1 Визнайте, що ви та людина, якій складно бути пунктуальним. Регулярно запізнюючись, ви зможете придумати цьому безліч пояснень. Деякі з них будуть дуже вагомими: наприклад, ви запізнилися на зустріч через спущеною шини, або вам завадив годинний затор на дорозі, що виник через снігову бурю. Однак якщо ви змушені постійно шукати виправдання своїм запізнень, ймовірно, справа в вас самих і в ваших звичках. Як і будь-яку іншу проблему, ви не зможете вирішити цю, заперечуючи її існування.
    • Якщо ви не впевнені в тому, що ваші запізнення носять постійний характер, поцікавтеся у своїх родичів і друзів, чи вважають вони вас пунктуальним людиною. Навряд чи вони дадуть ствердну відповідь, якщо ви регулярно спізнюєтеся.
    • Однак не зациклюйтеся на тому, що вам не вистачає пунктуальності. Згідно з дослідженнями, проведеними в Сан-Франциско, 20 відсотків американців відчувають такі ж проблеми.
  2. 2 Зауважте, як оточуючі ставляться до ваших запізнень. Звичайно, ви хочете скрізь встигати вчасно, і якщо спізнюєтеся, то щиро жалкуєте про це. Але якщо ви спізнюєтеся знову і знову, люди подумають, що ви недостатньо уважно ставтеся до них. Ваші запізнення змушують їх витрачати час в очікуванні. Це виглядає так, як ніби ви цінуєте свій час більше, ніж їх, навіть якщо це не так насправді.
    • подумайте про своєї реакції на будь-чию запізнення. Чи подобається вам сидіти одному в ресторані протягом півгодини в очікуванні спізнюється одного?
    • І нарешті, ваші постійні запізнення підірвуть віру оточуючих в вашу надійність і створять у них негативне враження не тільки про вашу пунктуальність, а й про вас взагалі.
  3. 3 Знайдіть інші способи для того, щоб дати вихід адреналіну. Ви відчуваєте збудження, намагаючись обдурити сам час і встигнути вчасно? Це походить на азартну гру, в якій ви перемагаєте, прибувши без запізнення. Однак така звичка може зіграти з вами і поганий жарт, якщо ви занадто часто програєте. Якщо вам подобається змагатися з часом, все ж таки постарайтеся не спізнюватися на зустрічі і заходи і спробуйте інші способи: почніть грати в комп'ютерні ігри на час, займіться бігом або полюванням, або - якщо вам дійсно не вистачає адреналіну - парашутним спортом.
  4. 4 Зробіть так, щоб пунктуальність стала одним з ваших достоїнств. Ця риса здається не настільки значущою, як чесність і щирість, але вона безпосередньо пов'язана з цими важливими якостями. Коли ви говорите, що прийдете в певний час, і не виконуєте своєї обіцянки, хіба це не обман? Якщо подібне трапляється знову і знову, що оточують задумаються про те, чи можна довіряти вашим словам. Ставтеся до пунктуальності так само серйозно, як і до своїх обіцянок. Постарайтеся не спізнюватися, і ви заслужите довіру людей.
    • Розгляньте випадки, в яких ви найменш пунктуальні. Якщо ви часто спізнюєтеся на зустрічі з певними людьми або є на деякі лекції на 15 хвилин пізніше, можливо, ці люди і лекції не такі вже й важливі для вас.
    • Постарайтеся проводити більше часу, займаючись дійсно важливими для вас речами. Сконцентруйтеся на них, і ви будете менше запізнюватися. Коли ви займаєтеся цікавою справою, воно поглинає вашу увагу, що сприяє пунктуальності.
  5. 5 Подумайте про переваги пунктуальності. Через кілька тижнів, присвячених не настільки складною розбудови своїх звичок і способу мислення, ви станете набагато менше запізнюватися, після чого заслужите репутацію пунктуального людини і почнете пожинати плоди своїх зусиль. Ось лише кілька прикладів:
    • Ви будете відчувати набагато менший стрес, вам не доведеться постійно вибачатися за свої запізнення.
    • Можливо, переставши спізнюватися на роботу, ви досягнете професійних успіхів.
    • Покращиться і ваше приватне життя, оскільки люди побачать, що на вас можна покластися, і почнуть довіряти вам.
    • Якщо ви зазвичай пунктуальні, то це, як правило, в подальшому дозволить вам час від часу спізнюватися, оскільки навколишні вважатимуть, що це сталося з поважних причин.

Поради

  • Стара військова приказка говорить: якщо ви не прийшли на 5 хвилин раніше, значить, ви на 10 хвилин запізнилися!
  • Діти дійсно здатні змусити своїх батьків спізнюватися. Слідувати вищевикладеним радам повинні не тільки ви, але і ваші діти. Їх одяг повинен бути готова заздалегідь (в тому числі пальто і рукавиці); переконайтеся, що вони прийняли ванну напередодні ввечері, і так далі. Витратьте кілька хвилин перед сном на те, щоб упевнитися, що вони склали книжки і зошити в сумку, і поставте її біля дверей. Перевірте, чи немає якихось дозвільних документів, які потрібно підписати. Якщо у вас маленька дитина, переконайтеся, що його сумка для пелюшок завжди укомплектована. Але деякі слухняні діти 12 років можуть виразно вам допомогти!
  • Запам'ятайте одну річ: "Якщо ви прийшли на 5 хвилин раніше, ви прийшли вчасно. Якщо ви прийшли вчасно, значить, ви запізнилися. Якщо ви запізнилися, вам доведеться дуже багато чого пояснити".
  • Якщо ви берете з собою обід, приготуйте його напередодні ввечері.

попередження

  • Постійні запізнення погано відбиваються на взаєминах з друзями, колегами по роботі, а також на професійній репутації. Навіть якщо ви сильна особистість і вмієте згладжувати окремі запізнення, вони все одно викликають обурення.Затримуючи людей, які заздалегідь спланували і підготувалися до роботи, поїздці, прийому їжі, розваг і так далі, ви викликаєте загальне роздратування, і ставлення до вас як до особистості знецінюється.
  • Запам'ятайте, що на кону стоїть ваша репутація. Відновлення похитнулася репутації вимагає маси зусиль і часу.
  • Не варто обманювати самих себе, думаючи, що ніхто не помічає ваших запізнень. Якщо ви думаєте, що спізнюєтеся на роботу, в школу, церкву і так далі частіше, ніж раз у раз, будьте впевнені, що і решта це помітили.