Як робити масаж собаці

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 16 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Реанимация своими силами
Відеоролик: Реанимация своими силами

Зміст

Чи думали ви про те, щоб ще більше побалувати свою собаку? Не обов'язково вести її в салон для собак (що може бути дуже дорого), можна зробити їй масаж і в домашніх умовах. Як і в випадку людей, масаж допомагає собакам розслабитися, покращує кровообіг і знімає біль в м'язах. Якщо ви будете робити своєму вихованцеві масаж, ви ще більше прив'яже його до себе. Починайте не поспішаючи, будьте ласкаві, і вашому собаці напевно сподобається масаж.

кроки

Метод 1 з 2: Загальний масаж

  1. 1 Привчіть собаку до регулярного масажу. Існують різні причини, за якими собаці варто робити масаж (для заспокоєння нервів, в якості розминки перед фізичними вправами, для пом'якшення суглобів), і кожна з них передбачає трохи іншу техніку масажу. Однак в більшості випадків вашій собаці підійде звичайний масаж.Кожен раз, збираючись розпочати масажу, повідомляйте про це собаці, вживаючи характерне слово або фразу (наприклад, «масаж!» Або «будемо робити масаж!»).
    • Відведіть для масажу певний час. Найкраще робити масаж після того, як собака справить нужду, і не менше ніж через 15 хвилин після прийому їжі.
  2. 2 Підготуйте простір для масажу. Це повинно бути тихе, спокійне місце, де ніщо не буде відволікати вашого вихованця. Увімкніть що-небудь заспокійливе, наприклад звуки природи або спокійну класичну музику.
    • Обладнайте місце для собаки. Виберіть рівну поверхню, на яку ляже собака (не покладете подушки); вона повинна бути стійкою і досить м'якою. Підійдуть одно-два зручних ковдри, постелених на підлогу.
    • Підготуйте майданчик для масажу таким чином, щоб ви могли зручно всістися поруч з собакою, масажуючи її.
  3. 3 Погладьте собаку, рухаючись від голови до хвоста. Нехай вона зручно ляже на бік. Гладьте собаку розкритою долонею, здійснюючи широкі легкі руху уздовж її спини від голови до хвоста. Тварина, найімовірніше, сприйме це як звичайні погладжування, що підготує його до подальшого масажу.
    • Не існує строгих обмежень за часом. Переходьте до масажу, коли переконаєтеся, що собака спокійна і задоволена тим, що відбувається.
  4. 4 Помасажуйте спину тварини. Почавши з плечей собаки, просувайтеся до основи її хвоста, масажуючи спинні м'язи і не прикладаючи тиск безпосередньо до хребта. Спочатку використовуйте пальці, описуючи ними невеликі кола (за годинниковою стрілкою, а потім у зворотному напрямку) і просуваючись таким чином вниз по спині.
    • Потім почніть злегка натискати великими пальцями на спину в перпендикулярному напрямку.
    • Масажуючи спину, злегка зволікайте шкуру собаки і повільно мисліть її між своїми пальцями.
    • Під час масажу стежте за знаками, що подаються тваринам. Якщо собаці не подобається масаж і вона хоче, щоб ви зупинилися, вона напружить своє тіло, почне затримувати дихання, гарчати і здригатися.
  5. 5 Потріть крижі тваринного. Крижі розташований в самому кінці спини, біля основи задніх лап. Поклавши на це місце долоню, злегка натисніть, здійснюючи пальцями кругові рухи.
    • Масаж крижової ділянки поліпшить рухливість задніх лап і спини тварини.
  6. 6 Потріть лапи тварини. Великим і іншими пальцями однієї руки розітріть м'язи кожної лапи, починаючи з самого заснування. Досягнувши кінця лапи, переберіть пальці на ній, м'яко стискаючи розташовані між ними м'язи і піднімаючи при цьому кожен палець і опускаючи його.
    • Зігніть кожен палець на лапі і покрутіть їм, щоб розслабити сухожилля. При цьому можна також злегка стискати пальці.
    • Не всім собакам подобається, коли чіпають пальці на їх лапах. Приступаючи до масажу лап, звертайте увагу на сигнали, що подаються тваринам.
  7. 7 Погладьте собаці животик. Хоча вашому вихованцеві це, можливо, і подобається, пам'ятайте про те, що у собак живіт є чутливим місцем. Як і з іншими ділянками тіла тварини, використовуйте легкі кругові рухи, злегка потираючи живіт.
  8. 8 Помасажуйте голову собаки. Поклавши долоні з боків голови, повільно посувайте ними назад і вперед, потираючи щоки тварини. Якщо у вас маленька собака, легше потерти її щоки пальцями, а не долонями цілком. Щоб помасажувати вуха тварини, почніть з підстави і, затиснувши вухо між пальцями, пройдіться вздовж нього до самого кінчика.
    • Можна також пошкребти між вухами собаки. Вашому вихованцеві напевно сподобається це!
    • Потріть собаку під підборіддям, над носом і між очима.
  9. 9 Стисніть хвіст тварини. Хвоста також слід приділити увагу! Почавши з підстави, кілька разів пройдіться вздовж хвоста до його кінчика, затиснувши його між пальцями. При цьому будьте обережні і не тягніть за хвіст, так як це може бути неприємно вашому вихованцеві.
  10. 10 Завершіть масаж. Приділивши увагу всім частинам тіла, завершіть масаж тим же, з чого почали - широкими, легкими рухами погладьте собаку по спині, рухаючись від голови до хвоста. Погладьте також лапи зверху вниз.

Метод 2 з 2: Спеціальний масаж

  1. 1 Заспокойте собаку за допомогою масажу. Якщо ваш вихованець чимось стривожений (наприклад, феєрверком або грозою), ви можете заспокоїти його, зробивши масаж. Для початку покладіть розкриту долоню на голову або шию тварини і легкими рухами пошарпаний собаку по спині.
    • Продовжуйте легко гладити собаку по спині, поки вона не почне заспокоюватися.
    • Завершіть масаж, поклавши одну руку на голову біля її основи, а іншу на таз тваринного (в області крижів). Ці ділянки відповідають частинам хребта, що відповідає за стан спокою і розслаблення.
    • Іноді під час масажу корисно говорити з твариною тихим і спокійним голосом.
  2. 2 Підготуйте собаку до фізичних вправ. Якщо ваш вихованець фізично активний, корисно розім'яти його перед інтенсивним тренуванням. Спочатку протягом декількох хвилин погладьте собаку по всьому тілу. Потім енергійними рухами підстави розкритої долоні розітріть ділянки, де розташовані великі м'язи тваринного (стегна, таз, шию, плечі).
    • Не натискайте сильно занадто великий тиск. Якщо ви натиснете занадто сильно, собака дасть вам знати про це своєю поведінкою.
    • Розтерши великі групи м'язів, пам'ятайте їх, як ніби ви місіть тісто - піднімайте їх, обережно захоплюючи пальцями.
    • Щоб розім'яти м'язи лап, обережно охопите кожну лапу внизу, злегка стиснувши її, і проведіть вгору.
    • Завершіть масаж тим же, з чого почали - широкими рухами погладьте собаку по всьому тілу.
  3. 3 Полегшите біль і жорсткість в суглобі. Як і люди, собаки можуть відчувати біль після надмірного фізичного напруження. Масаж допоможе собаці швидше відновитися після інтенсивного тренування. Якщо ви помітили, що собака відчуває біль в будь-якому суглобі (наприклад, в стегні або плечі), почніть злегка погладжувати це місце, готуючи до масажу.
    • Ритмічними рухами злегка натискайте на м'язи навколо суглоба, а потім знову ослабляйте тиск. Таким чином ви поліпшите кровообіг в м'язах і знімете надмірне напруження в сухожиллях навколо пошкодженого суглоба.
    • Не тисніть безпосередньо на ушкоджений суглоб. Якщо ви все ж випадково натиснули на суглоб, то з поведінки собаки відразу здогадаєтеся, що доторкнулися до хворого місця.
    • Завершіть масаж, знову погладжуючи пошкоджену ділянку.
  4. 4 Покращите самопочуття собаки, якщо у неї рак. Якщо ваш вихованець хворий на рак, за допомогою масажу ви зможете трохи полегшити його стан. У разі раку у людей масаж допомагає зменшити тривогу, полегшити такі симптоми, як біль і нудота, і знизити кров'яний тиск. Логічно припустити, що подібний вплив масаж надає і на хворих собак.
    • Перш ніж робити масаж своєму собаці, порадьтеся з ветеринаром.

Поради

  • Перед тим, як практикувати масаж, ознайомтеся з основами анатомії та фізіології собак. У цій справі вам зможе допомогти ветеринар.
  • Робіть своєму собаці масаж протягом 10 хвилин кожен день. Щоденний масаж дозволить запобігти ригідність суглобів, яка може привести до артриту, а також поліпшить якість життя вашого вихованця.
  • Масажуйте спочатку один бік тварини, потім перекладіть його на інший бік.
  • Проводячи регулярний масаж собаки, ви звикнете з нормальними формами її тіла, і в разі появи підозрілих пухлин або шишок зможете відразу ж виявити їх.
  • Якщо у вашого вихованця серйозні проблеми зі здоров'ям, і при цьому масаж може принести користь, зверніться до професійного масажиста собак. Попросіть ветеринара або інших господарів собак порекомендувати вам такого фахівця.
  • Пам'ятайте про те, що масаж НЕ замінює регулярні ветеринарні огляди. Якщо у вашого вихованця серйозні проблеми зі здоров'ям, обов'язково покажіть його ветеринару, який зможе призначити відповідне лікування.

попередження

  • Не натискайте сильно занадто великий тиск до живота собаки, інакше ви можете пошкодити її внутрішні органи. Чи не масажуйте живіт взагалі або лише злегка погладжуйте його.
  • Не всім собакам подобається масаж. Якщо ваш вихованець належить до їх числа, не примушуйте його.
  • Існують певні ситуації, при яких масаж протипоказаний. Не робіть масаж своєму собаці, якщо у неї жар, забиті місця, недіагностована травма або хвороба, відкриті рани або шкірна інфекція.