Як діагностувати у себе дисоціативне розлад особистості

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Диссоциативное расстройство личности / идентичности. Раздвоение личности
Відеоролик: Диссоциативное расстройство личности / идентичности. Раздвоение личности

Зміст

Диссоциативное розлад особистості (ДРЛ), або роздвоєння особистості, проявляється в розщепленні особистості людини на кілька особистостей, які живуть в одному тілі. ДРЛ часто розвивається в результаті емоційних травм в дитинстві. Це розлад викликає дискомфорт і збентеження як у самого хворого, так і у тих, що оточують. Якщо ви підозрюєте, що у вас може бути ДРЛ, зверніть увагу на симптоми і тривожні ознаки, дізнайтеся більше про ДРЛ, відмовтеся від поширених помилок щодо цього розладу і зверніться до фахівця, який зможе поставити точний діагноз.

кроки

Частина 1 з 5: Виявлення симптомів

  1. 1 Проаналізуйте свою самосвідомість. У страждаючих ДРЛ є кілька окремих особистісних станів. Ці стани існують в однієї людини і проявляються по черзі, причому хворий може не пам'ятати окремі періоди часу. Існування кількох особистостей може створювати замішання і безлад в самоідентичності хворого.
    • Придивіться до "перемикань" особистостей. Для позначення зміни особистісних станів використовують термін "перемикання". У страждаючих ДРЛ такі перемикання трапляються на регулярній основі. Перемикання між особистісними станами може відбуватися як за кілька секунд, так і протягом декількох годин, і час перебування в окремому стані також може бути різним для різних людей. Іноді навколишні можуть помітити перемикання за такими ознаками:
      • Зміна тону / тембру голосу.
      • Часте моргання, як ніби людина звикає до висвітлення.
      • Загальна зміна поведінки або фізичного стану.
      • Зміна рис або виразу обличчя.
      • Зміна ходу думок або бесіди без будь-яких передумов або зовнішніх причин.
    • У дітей наявність уявних друзів і інші фантазії і перевтілення не є свідченням існування декількох особистісних станів і ДРЛ.
  2. 2 Зверніть увагу на разючі зміни в емоційному стані і поведінці. У страждаючих ДРЛ часто спостерігаються різкі зміни в емоційному стані (проявляються емоції), поведінці, самосвідомості, пам'яті, сприйняття, мислення і сенсомоторики.
    • Люди з ДРЛ іноді можуть різко змінювати тему розмови або хід своїх думок. Також їм буває складно концентрувати увагу протягом тривалого періоду часу, вони часто то включаються в розмову, то "випадають" з нього.
  3. 3 Придивіться до порушень пам'яті. ДРЛ супроводжується значними проблемами з пам'яттю: хворим буває складно пригадати повсякденні події, важливі особисті дані або травматичні події.
    • За своїм типом проблеми з пам'яттю при ДРЛ відрізняються від звичайної забудькуватості. Якщо ви загубили ключі або забули, де припаркували машину, одне це не може служити ознакою ДРЛ. У людей з ДРЛ спостерігаються серйозні провали в пам'яті - наприклад, нерідко вони не можуть згадати зовсім недавні події.
  4. 4 Зверніть увагу на ступінь розлади. ДРЛ діагностується лише в тих випадках, коли симптоми призводять до значних порушень у соціальній, професійної та інших сферах повсякденної діяльності.
    • Чи викликають відчувають вами симптоми (різні особистісні стану, проблеми з пам'яттю) серйозні труднощі і страждання?
    • Чи відчуваєте ви через свої симптомів серйозні проблеми в школі, на роботі чи вдома?
    • Ускладнюють чи симптоми нормальне спілкування і дружбу з оточуючими?

Частина 2 з 5: Постановка діагнозу

  1. 1 Проконсультуйтеся з психологом. Єдиний достовірний спосіб визначити, чи страждаєте ви ДРЛ, полягає в тому, щоб пройти психологічне обстеження. Люди з діссоціатівним розладом особистості не завжди пам'ятають про випробувані ними певних особистісних станах. Зважаючи на це хворі ДРЛ можуть не усвідомлювати наявність у себе кількох особистостей, що значно ускладнює самостійну діагностику.
    • Не намагайтеся поставити діагноз самостійно. Для того, щоб визначити, чи є у вас ДРЛ, необхідно звернутися до фахівця. Лише професійний психолог або психіатр здатний діагностувати цю хворобу.
    • Знайдіть психолога або психотерапевта, який спеціалізується на діагностиці та лікуванні цього виду розлади.
    • Якщо у вас діагностують ДРЛ, ви зможете самі вирішити, чи проходити вам лікування. Попросіть лікаря порекомендувати вам відповідного психіатра.
  2. 2 Виключіть ймовірність інших захворювань. Іноді страждають ДРЛ мають проблеми з пам'яттю і тривожне збудження, які можуть бути викликані деякими іншими хворобами. Необхідно, щоб вас оглянув лікар (наприклад, терапевт), який зможе виключити ймовірність подібних захворювань.
    • Виключіть також ймовірність розлади через прийом психоактивних речовин. ДРЛ не пов'язане з провалами в пам'яті через зловживання алкоголем або інтоксикації іншими речовинами.
    • Якщо ви відчуваєте які-небудь напади або напади, негайно зверніться до лікаря. Це свідчить про серйозну хворобу, яка не пов'язана безпосередньо з ДРЛ.
  3. 3 Запасіться терпінням. Пам'ятайте про те, що для діагностики ДРЛ потрібен якийсь час. Іноді хворим ДРЛ ставлять невірний діагноз. Основна причина цього полягає в тому, що багато людей з ДРЛ мають і інші психічні проблеми, такі як депресія, посттравматичний стресовий розлад, харчове розлад, порушення сну, панічний розлад або зловживання наркотичними речовинами. Симптоми цих захворювань нерідко накладаються на симптоми ДРЛ. Тому лікаря потрібен якийсь час для спостереження за пацієнтом, перш ніж поставити остаточний діагноз.
    • Не розраховуйте на негайний діагноз при першому ж відвідуванні фахівця. Швидше за все, для постановки діагнозу потрібно кілька візитів до лікаря.
    • Обов'язково повідомте фахівця про свої підозри щодо того, що у вас ДРЛ. Це набагато полегшить постановку діагнозу, так як фахівець (психолог або психіатр) зможе відразу задати вам правильні питання і відповідним чином простежити за вашою поведінкою.
    • Нічого не приховуйте від лікаря. Чим більшою інформацією він буде володіти, тим точніше поставить діагноз.

Частина 3 з 5: Розпізнавання тривожних ознак

  1. 1 Зверніть увагу на інші симптоми і ознаки ДРЛ. Існує безліч супутніх ДРЛ симптомів. Хоча для постановки діагнозу можуть і не знадобитися інші симптоми, вони цілком можуть проявлятися при ДРЛ.
    • Складіть список всіх випробовуваних вами симптомів. Цей список допоможе вам більше дізнатися про ваш захворюванні. При відвідуванні психолога покажіть йому складений список.
  2. 2 Врахуйте своє травматичне минуле. Зазвичай ДРЛ розвивається в результаті важких і тривалих емоційних травм і насильства. На відміну, наприклад, від трилера "Гра в хованки", в якому раптове психічний розлад виникає в результаті нещодавно перенесеного травматичного досвіду, ДРЛ зазвичай розвивається внаслідок постійних принижень і поганого поводження. Як правило, ДРЛ формується як механізм, який спрямований на подолання багаторічного емоційного, фізичного або сексуального насильства, випробуваного людиною в дитинстві. Зазвичай це дуже важкий досвід: наприклад, регулярне згвалтування батьком або викрадення і насильство протягом тривалого часу.
    • Одиночний (або кілька незв'язаних між собою) акт насильства не викликає ДРЛ.
    • Іноді симптоми захворювання з'являються вже в дитинстві, але саме захворювання діагностують у людини в дорослому віці.
  3. 3 Слідкуйте за провалами в пам'яті і амнезією. При "провалах в пам'яті" людина раптово виявляє себе в якомусь місці, але абсолютно не пам'ятає про те, що відбувалося протягом деякого часу перед цим (наприклад, вчора або вранці того ж дня). Подібний стан схоже з амнезією, при якій людина втрачає знання про себе і спогади про своє минуле. Обидва стану завдають хворому серйозні страждання, оскільки ускладнюють самоідентифікацію і контроль над своїми вчинками.
    • Заведіть щоденник і записуйте в нього свої проблеми з пам'яттю. Якщо ви раптово виявите, що не пам'ятаєте, чим займалися буквально пару хвилин тому, зафіксуйте цей випадок в щоденнику. Запишіть дату, час і останнє, що ви запам'ятали. Це допоможе виявити закономірності і можливі тригери, які призводять до подібних епізодів. Якщо ви не проти, то можете показати ці записи психолога.
  4. 4 Зверніть увагу на дисоціацію. Дисоціація - це відчуття відірваності від свого тіла, навколишнього оточення, почуттів і спогадів. Кожен з нас час від часу відчуває дисоціацію в тій чи іншій мірі (наприклад, під час нудної довгої лекції, коли вас раптово повертає до дійсності шкільний дзвінок). Однак люди з ДРЛ відчувають дисоціацію частіше, і після неї вони як би "пробуджуються від сну". При такій дисоціації людині здається, ніби він спостерігає за своїм тілом з боку.

Частина 4 з 5: Основна інформація про захворювання

  1. 1 Дізнайтеся про особливі критерії, необхідних для діагнозу ДРЛ. Якщо ви будете знати точні критерії захворювання, це допоможе визначити, чи потрібно вам психологічне обстеження, щоб підтвердити ваші побоювання. Згідно діагностичному і статистичному керівництву по психічних розладів DSM-5, яке служить психологам одним з основних інструментів діагностики, для постановки діагнозу ДРЛ необхідна відповідність п'ятьма критеріями. Перш ніж поставити діагноз ДРЛ, слід перевірити всі п'ять наступних критеріїв:
    • Один чоловік має бути два або більше окремих особистісних станів, що виходить за рамки соціальних і культурних норм.
    • Пацієнт повинен відчувати повторювані проблеми з пам'яттю: провали в пам'яті і нездатність згадати звичайні події, порушення пам'яті про себе самого або травматичні події в минулому.
    • Симптоми значно ускладнюють повсякденне діяльність (в школі, на роботі, вдома, у взаєминах з іншими людьми).
    • Розлад не пов'язане з релігійною або культурною практикою в широкому сенсі.
    • Симптоми не є наслідком зловживання психоактивними речовинами або іншого захворювання.
  2. 2 Пам'ятайте про те, що ДРЛ зустрічається не так уже й рідко. Зазвичай ДРЛ вважають дуже рідкісним психічним захворюванням, яким страждають одиниці. Проте недавні дослідження показали, що насправді цей розлад зустрічається у 1-3 відсотків людей, тобто набагато частіше, ніж прийнято думати. При цьому слід пам'ятати, що серйозність розлади може варіюватися в досить широких межах.
  3. 3 Врахуйте, що ДРЛ набагато частіше діагностується у жінок, ніж у чоловіків. Чи пов'язано це з соціальними умовами або з тим, що жінки частіше зазнають насилля в дитинстві, але у них діагностують ДРЛ в 3-9 разів частіше, ніж у чоловіків. Більш того, у страждаючих ДРЛ жінок в середньому спостерігається 15 і більше різних особистісних станів, в той час як у чоловіків лише близько 8.

Частина 5 з 5: Розхожі міфи

  1. 1 Пам'ятайте про те, що ДРЛ є реальним психічним захворюванням. В останні роки було безліч дискусій про достовірність диссоциативного розлади особистості. Проте, психологи і вчені, схоже, прийшли до єдиної думки щодо того, що таке захворювання дійсно існує, не дивлячись на розбіжності в його трактуванні.
    • Такі популярні кінофільми, як "Я, знову я і Ірен", "Бійцівський клуб" і "Сібіл" внесли ще бпроБільшу плутанину в уявлення широкої публіки про ДРЛ, оскільки в них показані вигадані і крайні форми даного захворювання.
    • Диссоциативное розлад особистості не виявляється настільки раптово і в такій різкій формі, як це зазвичай показується в фільмах і серіалах, і не призводить до прояву жорстоких і тварин нахилів.
  2. 2 Врахуйте, що до ДРЛ не відносять помилкові спогади. Хоча буває, що люди відчувають помилкові спогади при неправильних навідних питаннях з боку слабо підготовлених психологів або під гіпнозом, хворі ДРЛ дуже рідко повністю забувають перенесене в минулому насильство. Як правило, страждають ДРЛ перенесли настільки важкий і тривалий травматичний досвід, що вони не в змозі повністю придушити і витіснити зі своєї свідомості спогади про нього; вони можуть забути дещо, але не всі.
    • Добре підготовлений психолог знає, які питання слід задавати пацієнту, щоб у того не виникло помилкових спогадів.
    • ДРЛ піддається безпечного лікування методами психотерапії, і стан багатьох пацієнтів значно поліпшувався після психотерапевтичних сеансів.
  3. 3 ДРЛ відрізняється від наявності альтер-его. Багато хто стверджує, що у них кілька особистостей, хоча насправді вони мають на увазі своє альтер-его. Альтер-его - це вигадана друга особистість, яка використовується людиною для того, щоб діяти і вести себе не так, як зазвичай. Багато страждають ДРЛ в повному обсязі усвідомлюють свої різні особистісні стану через часткової амнезії, в той час як люди з альтер-его не тільки усвідомлюють свою другу особу, але і навмисно створюють її.
    • Альтер-его мають такі знаменитості, як Емінем (Слім Шейді) і Бейонсе (Саша Фірс).

Поради

  • Якщо ви знайшли у себе деякі з вищеописаних симптомів, це зовсім не означає, що у вас роздвоєння особистості.
  • Механізм диссоциативного розлади особистості захищає дитину від повторюваних травм в дитинстві, проте з часом він перестає працювати. Саме тому людина звертається до лікарів в дорослому віці, коли розуміє, що не може самостійно впоратися із захворюванням.

додаткові статті

Какраспознать людини з соціопатія Какраспознать маячний розлад Какраспознать социопата Какопределіть ми знали що ви психічно хворим Каквилечіть тріхотілломанію Каксоставіть план лікування психічного розладу Каквесті себе по відношенню до людей, які страждають діссоціатівним розладом ідентичності Какпреодолеть боязнь сексу Какперестать плакати, коли ви дуже засмучені Какізбавіться від залежності від мастурбації Какпомочь дівчині пережити "ці" дні Какдобіться ейфорії без наркотиків Какзабить гарне враження Какперестать плакати, коли на вас кричать