Як позбутися від сухого кашлю

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Отличное средство от сухого кашля.
Відеоролик: Отличное средство от сухого кашля.

Зміст

Мало що так дратує, як постійний сухий кашель. Такий кашель може заподіяти незручності і дратувати оточуючих. На щастя, існують способи зменшити кашель або позбутися від нього, не виходячи з дому. Однак майте на увазі, що якщо ваш кашель не припиняється протягом трьох і більше тижнів, вам слід проконсультуватися з лікарем.

кроки

Метод 1 з 5: Пиття

  1. 1 Зволожуйте горло. Кашель часто викликаний затеканием слизу з носа в горло, яке часто відбувається при застуді або грипі. Пиття рідини розріджує слиз, викликану застудою або вірусом, наприклад грипу.
  2. 2 Полощіть горло теплим сольовим розчином. Це полегшить біль і зменшить запалення. Полощіть горло перед сном, а також в будь-який час протягом дня, коли ви відчуваєте дискомфорт.
  3. 3 Пийте багато теплої води. Вважається, що при болю в горлі потрібно пити гарячу воду, проте тепла вода краще заспокоює запалене горло. Гаряча вода може викликати додаткові роздратування тканин, які і так вже запалені. Теплий чай - відмінний спосіб підтримати водний баланс в організмі, при цьому зігріваючи і пом'якшуючи горло.
    • Анісовий чай допоможе заспокоїти горло і зменшити кашель. Додайте в такий чай щіпку кориці для більшого ефекту.
    • Заваріть корінь імбиру разом з чайним листям. Для зняття закладеності носа додайте в чай ​​трохи меленого перцю і кілька листя базиліка. Це поєднання трав заспокоїть горло, роздратоване через надмірне кашлю.
  4. 4 Перед сном пийте гаряче молоко з корицею і медом. Поєднання яблука та меду допомагає боротися з інфекцією, зменшити набряк і має антиоксидантну дію при лікуванні болю в горлі.
    • Для приготування напою з молока і кориці змішайте в каструльці 1/2 чайної ложки кориці з 1 столовою ложкою цукру.Потім додайте 250 мл молока і 1/8 чайної ложки харчової соди і ретельно перемішайте. Підігрійте суміш, поки вона не почне закипати, але не доводьте до кипіння. Дайте охолонути, додайте 1 столову ложку меду і перемішайте, поки мед не розчиниться. Пийте в теплому вигляді.
  5. 5 Пийте ананасовий сік. Як показали дослідження 2010 року, ананасовий сік при кашлі в п'ять разів ефективніше, ніж сиропи від кашлю. Сік ананаса пом'якшує гортань, не залишаючи нальоту, який провокував би ще більш сильний кашель. Краще пити ананасовий сік, ніж апельсиновий або лимонний.
    • Виноградний сік також допомагає пом'якшити кашель. У склянку виноградного соку додайте 1 чайну ложку меду. Виноград діє як відхаркувальний засіб; відхаркування сприяє очищенню дихальних шляхів від мокроти, тим самим усуваючи ваш кашель.
  6. 6 Орегано здатне зменшити приступ кашлю. Заваріть одну чайну ложку листя орегано (материнки). Після того як вода закипить, процідіть відвар і пийте його в якості чаю.
    • Якщо у вас є ситечко для заварювання чаю, це полегшить процес приготування.

Метод 2 з 5: Заспокійливі продукти

  1. 1 Пом'якшити горло за допомогою меду. Текуча текстура меду зволожить мигдалини і зніме роздратування горла (а значить, і позиви до кашлю). Хороший мед може бути не менш ефективний, ніж ліки від кашлю!
    • Альтернативою меду може послужити вода, настояна на рожевих пелюстках. Рожева есенція допомагає вивести мокроту.
  2. 2 Використовуйте ефірні масла, щоб заспокоїти кашель. Ефірні масла - це потужний засіб, яке допоможе вилікувати багато хвороб в домашніх умовах. Деякі з них здатні пом'якшити безперервний кашель.
    • Масла евкаліпта, м'яти, розмарину, шавлії, чайного дерева, сандалового дерева, кедра, ладану та ісопу здатні зняти закладеність носа.
      • Щоб зняти закладеність носа, капніть 1-2 краплі ефірних масел на руки, потріть їх одна об одну, піднесіть до носа і зробіть 4-6 глибоких вдихів. Ви також можете нанести 2-4 краплі олії на ватний кульку, запечатати його в пакетик із застібкою і взяти з собою.
    • Масла чайного дерева, шавлії, евкаліпта, м'яти, розмарину, лимона, часнику, імбиру найкраще заспокоюють хворе горло.
      • Щоб використовувати ефірні масла для полоскання горла, додайте в півсклянки теплої води 1-2 краплі олії, пополощіть горло протягом декількох хвилин і виплюньте. Чи не ковтайте воду з ефірною олією.
  3. 3 Приготуйте домашній сироп від кашлю. Є багато різних рецептів приготування сиропів, які набагато краще впораються з кашлем, ніж покупні.
    • Приготуйте трав'яний сироп від кашлю. Візьміть 60 г суміші трав на 1 літр води. Такі трави, як фенхель, солодка, кора в'яза, кориця, корінь імбиру і апельсинова цедра, особливо ефективні. Варіть трави на повільному вогні, поки об'єм суміші не зменшиться вдвічі. Процідіть і додайте до залишилася рідини 1 склянку меду. Знову поставте суміш на повільний вогонь і варіть, поки мед повністю не перемішається з іншими інгредієнтами.
    • Зробіть сироп від кашлю на основі лука. Лук має властивості виведення мокротиння. Дрібно наріжте цибулину і вичавіть сік. Змішайте 1 чайну ложку цибулевого соку з 1 чайною ложкою меду. Дайте суміші настоятися протягом 4-5 годин. Приймайте отриманий сироп від кашлю два рази в день.
    • Зробіть сироп з бузини. Це відмінний засіб заспокоює кашель і не завдає шкоди шлунку. Якщо у вас чутливий шлунок, спробуйте цей сироп. Змішайте в каструлі 1 літр соку бузини з двома склянками меду і двома паличками кориці. Кип'ятіть суміш протягом 10 хвилин. У вас вийде 1,4 літра сиропу.
      • Якщо ви хочете самостійно приготувати бузини сік, прокип'ятіть сушені або свіжі ягоди бузини в 1 літрі води протягом 45 хвилин, потім процідіть і дотримуйтесь рецептом, наведеним вище.
  4. 4 Їжте теплий курячий суп. Пар від супу допоможе відкрити мембрани верхніх дихальних шляхів, його тепло заспокоїть ваше горло, а що міститься в курятині білок додасть вам сил.Крім того, хіба є більш приємна їжа під час хвороби, ніж тарілка теплої супу?
  5. 5 Ссіть льодяники. Купіть льодяники або пастилки з ментолом, який викликає оніміння задньої частини горла, позбавляючи вас від кашлю. Льодяники особливо ефективні, якщо ви перебуваєте в громадському місці, наприклад, в класі або кіно, і не хочете дратувати оточуючих кашлем.
    • Якщо під рукою немає пастилок від кашлю, спробуйте посмоктати звичайну карамельку. Це збільшує вироблення слини і заспокоює сухий кашель. Жувальна гумка також підійде в якості тимчасового рішення. М'ятні цукерки особливо гарні, так як вони вони викликають таке ж легке оніміння, як ментол.

Метод 3 з 5: Вологість

  1. 1 Використовуйте зволожувач. Через сухого повітря слизові виділення в носі висихають і заподіюють дискомфорт, що призводить до кашлю. З цим допоможе впоратися зволожувач повітря.
    • Якщо ви постійно користуєтеся зволожувачем, майте на увазі: якщо його не очищати регулярно, з нього в повітря можуть потрапляти грибок і пліснява. Це посилить кашель, а не позбавить від нього.
  2. 2 Приймайте гарячий душ з парою. Закрийте у ванній кімнаті всі вікна і двері і вимкніть вентилятор. Так ви створите парну. Пар знімає закладеність носа і допомагає проти кашлю, викликаного застудою, алергією або астмою.
  3. 3 Вдихайте пар над киплячою водою в каструлі. Закип'ятіть воду в каструлі, потім зніміть каструлю з плити і поставте її на жароміцних поверхню. Потім, тримаючи голову над водою, вдихайте пар. Для більшого ефекту можна накрити голову рушником.
    • Для більшої користі додайте у воду листя чебрецю (чебрецю).

Метод 4 з 5: Медикаменти

  1. 1 Застосовуйте засоби проти закладеності носа. Якщо кашель викликаний затеканием слизу з носа в горло, подумайте про протинабрякових засобах, які зменшують набряк тканин носа і кількість слизу. Протинабрякові засоби випускаються у вигляді спреїв для носа, таблеток і крапель.
    • Не слід використовувати протинабрякові спреї для носа більше трьох днів. Більш тривале використання може призвести до відновлення закладеності носа.
    • Спреї для носа можуть містити оксиметазолин, який має протинабряковий ефект, однак при тривалому його застосуванні може пошкодити тканини носової порожнини.
  2. 2 Спробуйте антигістамінні препарати. Антигістамінні препарати обмежують вироблення гістаміну, через якого посилюється виділення слизу в носі і може початися кашель. Антигістамінні препарати ефективні при сезонної алергії, або якщо кашель викликаний алергічною реакцією на зовнішній подразник, наприклад цвіль або котячу шерсть.
  3. 3 Підберіть лікарські засоби, що пригнічують кашель. Засоби для придушення кашлю містять такі діючі речовини, як камфора, декстрометорфан, евкаліптова олія і ментол. Вони позбавлять вас від кашлю на деякий час, але не вилікують його. Якщо через кашлю ви не можете заснути або ви кашляєте так сильно, що у вас болить груди або м'язи, то можете приймати такі медикаменти на ніч. Просто майте на увазі, що вони не вилікують кашель.

Метод 5 з 5: Лікування причини кашлю

  1. 1 Запишіться на прийом до лікаря, щоб діагностувати інфекцію. Якщо у вас бактеріальна інфекція, лікар може прописати вам антибіотик. Віруси не реагують на антибіотики, тому якщо у вас вірусна інфекція, то антибіотики не допоможуть.
  2. 2 Пошукайте можливі дратівливі чинники. Якщо ви недавно перейшли на нові парфуми або освіжувач повітря в туалеті, то це може бути причиною виникнення кашлю. Дим - ще одна серйозна причина кашлю.
    • Якщо ваш кашель викликаний тютюновим димом, подумайте про те, щоб кинути палити.
  3. 3 Уникайте дратувати шлунок. Якщо у вас гастроезофагеальнорефлюксная хвороба (ГЕРХ) або печія, прийміть заходи, щоб звести до мінімуму їх наслідки. Не лягайте в протягом 3 годин після прийому їжі і уникайте вживання гострої їжі і інших продуктів, що провокують печію.
  4. 4 Перегляньте ліки, які ви приймаєте. Деякі ліки, такі як інгібітори АПФ можуть викликати хронічний кашель. Якщо ліки, які ви приймаєте, можуть викликати кашель як побічний ефект, проконсультуйтеся з лікарем з приводу можливої ​​альтернативи.
  5. 5 Уникайте пилу та інших алергенів. Якщо ви не можете позбутися від пилу або алергенів навіть за допомогою очищувачів повітря, препарати від алергії можуть допомогти в лікуванні хронічного кашлю, викликаного алергією.

Поради

  • Один із способів уникнути кашлю - це дотримуватися гігієни. Регулярне миття рук з милом запобіжить інфекцію.
  • Не пийте і не їжте нічого надто холодного.
  • Не кричіть. Це перенапружує голосові зв'язки.
  • Висипайтеся, особливо якщо кашель супроводжується іншими симптомами застуди.
  • Не лежіть весь час; намагайтеся сідати. Сидячи пийте теплий чай з медом або ананасовий сік і намагайтеся багато не розмовляти.
  • Пийте більше води.
  • Користуючись зволожувачем, регулярно очищайте його відповідно до інструкції.
  • Чашка чаю з медом і лимоном може пом'якшити горло і заспокоїти кашель, але стежте, щоб чай не був занадто гарячим: обпалює рідина буде мати зворотний ефект.

попередження

  • Багато з цих методів лікування, особливо пов'язані з окропом, непридатні для дітей.
  • Якщо кашель довго не проходить, зверніться до лікаря.
  • Якщо ви вагітні, то перш ніж приступати до будь-яких домашніх методів лікування, проконсультуйтеся з лікарем.
  • Домашні способи лікування можуть бути непридатні для дітей. Зверніть увагу, що дітям до року не можна їсти мед.
  • Викличте лікаря, якщо поряд з болем в горлі у вас спостерігаються такі симптоми:
    • жар;
    • озноб;
    • хронічний, тривалий кашель;
    • хрипи.