Як виміряти силу струму

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 23 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как проверить мультиметром силу тока зарядного устройства.  АКБ
Відеоролик: Как проверить мультиметром силу тока зарядного устройства. АКБ

Зміст

Якщо ви збираєте або перевіряєте якесь електричний пристрій, можливо, буде потрібно виміряти силу струму, тобто кількість електричного заряду, що протікає по ланцюгу.Це трапляється досить нечасто, проте є ймовірність, що знадобиться виміряти силу струму, щоб визначити, споживає чи ділянку ланцюга більше енергії, ніж слід. Наприклад, вимірювання сили струму допомагає визначити, розряджає чи будь-який компонент в вашому автомобілі акумулятор. На щастя, при наявності мультиметра і дотриманні техніки безпеки виміряти силу струму досить легко.

кроки

Частина 1 з 2: Підготовка мультиметра

  1. 1 Перевірте заводську табличку на акумуляторі або вимикачі, щоб дізнатися його максимальний струм. Перш ніж приєднувати мультиметр до ланцюга, необхідно переконатися, що прилад розрахований на силу струму, що проходить через дану ланцюг. На більшості джерел живлення є заводська табличка, де вказана приблизна максимальна потужність, а максимальні значення, які мультиметр може витримати, наведені на його задній панелі або в інструкції по експлуатації. Можна просто перевірити максимальне значення шкали приладу - не намагайтеся виміряти силу струму, яка перевищує це значення.
    • Мультиметр розрахований на вимірювання сили струму в певному діапазоні значень.
  2. 2 Якщо сила струму перевищує максимальне значення, на яке розрахований мультиметр, використовуйте додатковий пристрій (підключаються струмові кліщі) для збільшення діапазону струму. Просто підключіть проводи до мультиметру і підключіть кінці пристрою до ланцюга так, як ви зробили б це з щупами мультиметра. Заблокуйте кліщі навколо дроти під напругу - зазвичай він чорний, червоний, синій або іншого кольору, але не білий і не зелений.
    • На відміну від мультиметра, струмовимірювальні кліщі не стають частиною електричного кола.
  3. 3 Вставте чорний провід в гніздо «COM» мультиметра. До мультиметру додаються два дроти, червоний і чорний, на одному кінці яких щуп або затиск, а на другому - роз'єм. Роз'єм вставляється в отвір для нього мультиметра. Чорний провід відповідає негативного полюса, його завжди слід вставляти в гніздо «COM».
    • Мітка «COM» означає «common» ( «загальний» по-англійськи). Якщо ви не знайдете гнізда з міткою «COM», можливо, замість неї воно позначено знаком «-».
    • Якщо дроти мають на кінцях щупи, при вимірюванні сили струму вам доведеться утримувати їх на місці. Якщо дроти забезпечені затискачами, їх можна прикріпити до ланцюга, і в цьому випадку ваші руки будуть вільні. Обидва види проводів слід приєднувати до мультиметру однаковим способом.
  4. 4 Вставте червоний провід в гніздо «А». У мультиметри може бути кілька гнізд, куди можна підключити червоний провід, в залежності від його конструкції і того, що ви хочете виміряти. Гніздо «А» призначене для вимірювання сили струму.
    • На мультиметри може бути два гнізда з буквою «А»: просто «А» (або «10А») і «mА». Гніздо «А» або «10А» розраховане на вимірювання сили струму до 10 ампер, а гніздо «mА» дозволяє виміряти менші струми приблизно до 300 міліампер. Якщо ви не знаєте, яке гніздо використовувати, виберіть більший діапазон, тобто «А» або «10А», щоб не перевантажити прилад.
    • Ви побачите на мультиметри також гнізда «V» і «Ω» для вимірювання напруги і опору, відповідно. Якщо ви збираєтеся визначити силу струму, вони вам не знадобляться.
  5. 5 Виберіть на мультиметри змінний (AC) або постійний (DC) струм. Якщо мультиметр не призначений для роботи тільки з постійного або змінного струму, необхідно вибрати, з яким струмом ви маєте справу. Якщо ви сумніваєтеся, перевірте заводську табличку на джерелі живлення.
    • Змінний струм (AC) зазвичай використовується в побутових приладах і електромоторах, в той час як на постійному струмі (DC) зазвичай працюють ті мотори і пристрої, які живляться від батарей і акумуляторів.
  6. 6 Встановіть на шкалі приладу такий діапазон, щоб його максимальне значення перевищувало той струм, який ви збираєтеся виміряти. Після того як ви оціните максимальні струми, які очікуєте отримати, знайдіть на мультиметри перемикач і виставте його трохи вище цього значення.При бажанні можна про всяк випадок виставити максимальний діапазон, однак якщо вимірюваний струм виявиться занадто низьким, ви не отримаєте результат. В цьому випадку доведеться зменшити діапазон і знову виміряти силу струму.
    • Якщо ви виставите більш високе значення сили струму, ніж розраховуєте виміряти, то тим самим збережете запобіжники, які можуть згоріти в тому випадку, якщо струм виявиться вище, ніж ви очікували. Якщо струм виявиться значно більше, ніж виставлено на мультиметри, прилад може вийти з ладу.
    • Деякі мультиметри мають автоматичний вибір діапазону, і в цьому випадку немає необхідності підбирати вимірюваний діапазон вручну. На таких приладах немає ручки перемикання діапазонів, а на мультиметри ви знайдете мітку «auto-ranging» (або «AUTO» на дисплеї).

Частина 2 з 2: Вимірювання сили струму

  1. 1 Вимкніть ланцюг від джерела живлення. Якщо ланцюг харчується від батареї, від'єднайте відповідний від батареї негативний дріт. Якщо є вимикач, спочатку вимкніть його, а потім від'єднайте негативний дріт. Чи не підключайте мультиметр, коли джерело живлення приєднаний до мережі.

    попередження: будьте вкрай обережні при роботі з електрикою. Одягніть товсті гумові рукавички, не будете робити, біля води або на металевій поверхні, не торкайтеся руками до оголених проводів. Бажано також, щоб хто-небудь перебував поруч з вами (і не торкався при цьому до ланцюга), щоб при необхідності допомогти вам або зателефонувати до швидкої медичної допомоги, якщо вас вдарить струмом.


  2. 2 Від'єднайте червоний провід, який підходить до ланцюга від джерела живлення. Щоб виміряти силу струму в ланцюзі, необхідно під'єднати мультиметр так, щоб він замкнув її. Для цього вимкніть джерело живлення, а потім від'єднайте від джерела живлення позитивне проведення, який майже завжди має червоний колір.
    • Це називається «розімкнути ланцюг».
    • Можливо, доведеться перекусити дроти кусачками, щоб розімкнути ланцюг. Однак якщо ви побачите гайку, яка притискає кінці проводів від джерела живлення і ланцюга, можна просто відкрутити її і від'єднати дроти один від одного. Провід можуть з'єднуватися також зажимами, з яких їх можна дістати.
    • Немає необхідності від'єднувати чорний провід, який називають також негативним або заземлюючим проводом.
  3. 3 При необхідності зачистите кінці проводів. Потрібно буде обмотати навколо щупів мультиметра трохи дроту, або мати досить великі ділянки оголеного проводу, щоб надійно закріпити на них затискачі приладу. Якщо дріт покрита ізоляцією до самих кінчиків, стисніть провід кусачками приблизно в 2-3 сантиметрах від кінця, обріжте гумову ізоляцію і стягніть її з дроту.
    • Якщо ви випадково зачепите кусачками провід, відріжте його до кінця і спробуйте ще раз.
    • Необхідно очистити від ізоляції кінці дроту, що йде від джерела живлення, і дроти від того пристрою, який ви перевіряєте.
  4. 4 Оберніть позитивне проведення навколо позитивного щупа мультиметра. Візьміть оголений кінець червоного дроту, що йде від джерела живлення, і оберніть його навколо щупа мультиметра або закріпіть в затиску, в залежності від типу використовуваних в мультиметри проводів. У будь-якому випадку переконайтеся, що кабель надійно приєднаний, інакше прилад може видати неправильні значення.
    • Строго кажучи, не має значення, підключіть ви позитивне проведення мультиметра до проводу від джерела живлення або пристрої, так як мультиметр просто повинен замкнути ланцюг. Зробите так, як вам зручніше.
    • Спочатку підключіть позитивний дріт - це допоможе уникнути короткого замикання в тому випадку, якщо негативний дріт ланцюга випадково приєднаний до землі.
  5. 5 Підключіть чорний дріт мультиметра до залишився вільного кінця і замкніть ланцюг. Знайдіть позитивне проведення, який йде від конкретних вами ланцюга, і підключіть його до чорного щупу мультиметра.Якщо ви від'єднали дроти і розірвали з'єднання з джерелом живлення, в ланцюзі виникне електричний струм відразу ж після того, як ви доторкнетеся чорним щупом мультиметра до проводу. Якщо ви відключили харчування за допомогою вимикача, увімкніть його знову.
    • Це буде другий кінець дроту, який ви відрізали або від'єднали від джерела живлення.
    • Якщо ви проводите виміру в автомобілі, не запускайте двигун, не вмикайте систему вентиляції, світло і так далі, щоб не перевантажити мультиметр.
  6. 6 Залиште щупи на місці і спостерігайте за показаннями мультиметра протягом приблизно однієї хвилини. Після того як ви підключите мультиметр, на його дисплеї тут же повинні висвітитися свідчення. Це значення сили струму. Воно може бути точним з самого початку, але для впевненості залиште мультиметр підключеним до ланцюга хоча б на 60 секунд, щоб струм стабілізувався.
    • Якщо показання нижче порога чутливості (наприклад, прилад показує менше 0,3 ампера, а похибка становить до 300 міліампера), від'єднайте мультиметр, переставте червоний провід в гніздо «mA» і повторіть вимірювання.

попередження

  • Будьте дуже обережні при роботі з електрикою. Слідкуйте, щоб харчування було вимкнено, не користуйтеся поблизу води або на металевій поверхні і попросіть кого-небудь бути поруч, щоб при необхідності допомогти вам.
  • Чи не вимірюйте мультиметром струм в мережевих розетках. Прилад не розрахований на таку потужність, тому він може згоріти, а ви ризикуєте отримати удар струмом.

Що вам знадобиться

  • цифровий мультиметр
  • Кусачки або інструмент для зачистки проводів (необов'язково)