Як клеїти пінопласт

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как научиться клеить пенопласт на фасад, как производить корректировку листов под шнурку и правило
Відеоролик: Как научиться клеить пенопласт на фасад, как производить корректировку листов под шнурку и правило

Зміст

  • Клей Елмера безпечний для дітей і нетоксичний. Однак він більш рідкий і їм простіше забруднитися.
  • Клеї для творчості, такі як Aleene's Tacky Glue, як правило, більш густі і призводять до меншого безладу.
  • Врахуйте, що клей ПВА, хоч і дешевий і універсальний, що не настільки міцний і довговічний, як більш дорогі клеї спеціального застосування, тому краще не використовувати його в проектах, де пінопласт буде піддаватися навантажень (як, наприклад, при будівництві пінопластового планера і так далі ).
  • Який би клей ПВА ви не вибрали, найкраще його використовувати для приклеювання великих шматків пінопласту.
  • 2 Використовуйте клей для пінопласту. Хочете - вірте, хочете - ні, але деякі клеї створені спеціально для застосування на пінопласт. Такий клей, як Styro Glue, коштує недорого, але його може бути важче знайти, ніж простий клей ПВА. Зазвичай клей для пінопласту можна знайти в магазинах будматеріалів або магазинах товарів для творчості.
    • Якщо збираєтеся купити спеціальний клей для пінопласту, перевірте етикетку перед покупкою. Деякі клеї для пінопласту призначені для використання тільки для пінопласту, інші можуть підходити для приклеювання пінопласту до інших матеріалів.
  • 3 Використовуйте розпорошується клей. З більшістю аерозольних клеїв (які часто можна знайти в магазині будівельних матеріалів за ціною 500 рублів і менше за банку) можна швидко і зручно клеїти пінопласт. Крім того, так як ці аерозолі часто мають багатоцільове призначення, їх можна використовувати для різних матеріалів. Наприклад, один з недорогих багатоцільових клеїв призначений для приклеювання поролону до металу, пластику, паперу, картону та деревині.
    • Спочатку протестуйте клей на непомітній ділянці. Якщо на клеї на зазначене, можна його використовувати для приклеювання пінопласту, краще спочатку його протестувати. Деякі розпорошуються продукти, такі як балончик з фарбою, можуть призвести до розплавлення пінопласту.
    • Оскільки аерозольні клеї володіють низькими адгезивними властивостями, краще використовувати їх для склеювання великих шматків пінопласту. Наприклад, склеїти два пінопластових кулі з допомогою розпорошується клею - не найкраща ідея.
  • 4 Скористайтеся низькотемпературних клейовим пістолетом для гарячого клею. Звичайні пістолети для гарячого клею відмінно підходять для приклеювання пінопласту до безлічі різних матеріалів для виробів, таких як папір, картон, деревина і так далі. Втім, коли ви користуєтеся клейовим пістолем при роботі з пінопластом, врахуйте - чим він холодніше, тим краще. Занадто гарячим клеєм можна пропалити або розплавити пінопласт, який при цьому випускає шкідливі випари.
    • Завдяки високій точності пістолети для гарячого клею відмінно підходять для склеювання невеликих предметів з пінопласту. Їх також можна використовувати для склеювання пінопластових кульок.
    • Незважаючи на те, що випаровування, які з'являються в результаті горіння пінопласту, не зашкодять вам в конкретний момент часу, до них не слід ставитися легковажно, оскільки в них може міститися безліч токсичних хімікатів. В їх число входять стирол і бензол, які мають канцерогенні властивості і можуть викликати рак.
  • 5 Не слід користуватися спеціалізованими клеями для інших матеріалів. При необхідності клеїти пінопласт краще утриматися від використання клеїв, які створені спеціально для певних матеріалів, відмінних від пінопласту (тобто клей для дерева, для тканини, будівельні епоксидні і клейові суміші і так далі). У той час як деякі з цих клеїв можуть і підійти для пінопласту, більшість з них не значно краще, ніж дешеві, прості клеї для виробів, тому не витрачайте гроші даремно. Крім того, деякі спеціалізовані клеї можуть навіть призвести до розчинення пінопласту та інших пластмас (дивіться нижче).
  • 6 Не використовуйте клей, в складі якого є розчинник для пластмас. Через легкості і крихкості пінопласту легко забути, що його насправді отримують із пластмас. Спочатку, пінопласт - це «спінений» пластик, тобто пластмаса, змішана з повітрям, саме тому він такий легкий. Оскільки пінопласт отримують із пластмас, вам слід уникати клею, в складі якого є розчинник, здатний розчиняти пластмасу. В іншому випадку велика ймовірність зіпсувати пінопласт і зіпсувати виріб.
    • Наприклад, гумовий клей дуже міцний і гнучкий, але часто містить спирт і ацетон. Ацетон, активний компонент в рідині для зняття лаку, здатний розчинити різні види пластика, тому продукти, у складі яких він є, не слід використовувати для склеювання пінопласту. Однак деякі безацетоновие клеї для гуми можуть підійти для приклеювання пінопласту.
  • Частина 3 з 3: Нанесення клею

    1. 1 Очистіть і підготуйте поверхні. З пінопластом досить просто працювати, головне - використовувати правильний клей. Як правило, необхідно нанести клей на пінопласт, притиснути його до іншої поверхні і почекати, поки він не висохне. Однак перед приклеюванням необхідно добре очистити кожну поверхню від пилу і бруду, протерши їх чистою сухою ганчіркою. В іншому випадку адгезивні властивості клею погіршаться, що призведе до більш слабкої фіксації.
      • Якщо ви приклеюєте до особливо «пористої» поверхні (такий як необроблений шматок деревини або поверхню з великою кількістю вищербин), сила фіксації клею може зменшитися. В цьому випадку по можливості відшліфуйте поверхню, щоб вона стала більш гладкою і однорідною. Спробуйте зробити це за допомогою наждачного паперу зернистістю 6-H (P180) і вище.
    2. 2 Нанесіть клей. Коли будете готові почати, нанесіть клей на поверхню пінопласту. Для найміцнішою фіксації покрийте поверхню цілком тонким рівномірним шаром. Якщо в сильної фіксації немає необхідності, можна нанести клей краплями або смужками.
      • Якщо ви працюєте з дуже великим шматком пінопласту, налийте клей в кювету і наносите його пензлем. Це дозволить наносити клей швидко і рівномірно, завдяки чому він не буде висихати на одних ділянках, поки ви наносите його на інші.
      • Якщо шматки пінопласту невеликі, використовуйте клей ПВА або клейовий пістолет.
      • При роботі з клейовим пістолетом для гарячого клею дійте швидко. Клей для Термопістолет застигає за лічені хвилини.
      • Якщо склеюєте кулі з пінопласту, підсильте зчеплення між ними за допомогою зубочисток. Вставте зубочистку в один з них, нанесіть клей на обидві кулі, а потім склейте їх. Зрештою, круглі об'єкти мають набагато меншу площу поверхні, ніж плоскі.
    3. 3 Прикладіть пінопласт. Коли будете готові, притисніть шматок пінопласту до іншої поверхні. Притисніть обережно, так, щоб обидві поверхні щільно прилягали один до одного. Залежно від типу клею і його кількості, у вас буде приблизно хвилина, протягом якої ви зможете вільно рухати пінопластом - використовуйте цей час, щоб при необхідності поправити його положення.
      • Для додаткової фіксації нанесіть ще трохи клею на краю пінопласту в тому місці, де він прилягає до іншої поверхні. Не слід використовувати більше, ніж треба, щоб вийшла тонка лінія або шов - це збільшить час висихання.
    4. 4 Дайте висохнути. Все, що залишилося, - це почекати. Залежно від розмірів виробу, виду клею і його кількості, час висихання може варіюватися від усього декількох хвилин до декількох годин. Не слід чіпати саморобку, поки вона висихає, інакше вам доведеться знову наносити клей і заново її сушити. При необхідності візьміть тверді предмети (такі як книги, коробки тощо), щоб зафіксувати предмет в потрібному положенні, поки він висихає.
      • Термоклей сохне швидше при низькій температурі.
      • Залежно від температури і ступеня вологості, клей може сохнути довше.
    5. 5 Не забувайте про відносну крихкості пінопласту. Більшість способів приклеювання, описаних в цій статті, дозволяє більш-менш щільно скріпити виріб, розламати яке при звичайних умовах після висихання клею представляється малоймовірним. Те ж саме можна сказати про сам пінопласт, дуже крихкий і ніжний матеріал. Пам'ятайте, що з ним треба поводитися з обережністю, навіть після того, як клей висох - склеєний чи ні, пінопласт легко випадково надломити чи зламати об стіну, одвірок або про інші поверхні.

    Поради

    • Якщо шматок пінопласту відвалиться від матеріалу, до якого ви його приклеїли - викиньте його і почніть спочатку. Якщо нанести клей на вже висохлий шар, добитися хорошого зчеплення не вийде.
    • Якщо при склеюванні двох шматків пінопласту клей сохне довше, ніж ви розраховували, проткніть їх зубочистками, щоб деталі не рухалися.Можете використовувати повітряний пістолет, встановлений на низьку температуру, з тим щоб прискорити висихання.

    попередження

    • Ніколи не користуйтеся клейовим термопистолетом для приклеювання пінопласту. Оскільки пінопласт отримують із пластмас, пістолетом для гарячого клею можна його розплавити, що, як результат, призведе до пошкодження вашої конструкції. Клейовий термопістолет можна використовувати тільки для склеювання матеріалів, стійких до впливу тепла.

    Що вам знадобиться

    • Пінопласт
    • Клей для пінопласту
    • Пензлик
    • кювету
    • зубочистки