Як лікувати розрив литкового м'яза

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 3 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як лікувати розрив литкового м'яза - Суспільство
Як лікувати розрив литкового м'яза - Суспільство

Зміст

Приповерхнева (лежить під шкірою) литковий м'яз і більш глибока камбаловидная м'яз разом формують нижню частину ноги, звану ікрою. Ці м'язи з'єднують п'яту з задньою стороною коліна; з їх допомогою нога згинається в гомілки, що необхідно при ходьбі, бігу, стрибках та інших рухах ніг. Як правило, розтягнення литкових м'язів трапляється поблизу п'яти в ахіллове сухожилля через різке прискорення або уповільнення. Всі м'язові травми поділяються на три ступені. При розтягуванні першого ступеня відбувається розрив декількох м'язових волокон; друга ступінь відповідає більшим пошкоджень м'язових волокон; при третього ступеня м'яз виявляється повністю розірваним. При пошкодженні литкового м'яза дуже важливо встановити точний діагноз, оскільки від цього залежить все подальше лікування.

кроки

Частина 1 з 4: Професійна консультація

  1. 1 Запишіться на прийом до лікаря. Якщо ви відчуваєте біль в ікрі ноги, яка не проходить протягом декількох днів, запишіться на прийом до терапевта. Лікар огляне вашу ногу і литкові м'язи, розпитає вас про ваш спосіб життя і про те, яким чином ви могли пошкодити м'язи, і, можливо, навіть зробить рентгенівський знімок нижньої частини ноги, щоб виключити ймовірність перелому великої чи малої гомілкової кістки. Однак терапевт не є фахівцем з скелетно-м'язової системи, тому він, швидше за все, направить вас до іншого лікаря, який має більш вузьку спеціалізацію.
    • При скелетно-м'язових ушкодженнях поставити діагноз і призначити лікування можуть також такі лікарі, як остеопат, хіропрактик, фізіотерапевт, мануальний терапевт. Однак почати все ж слід з відвідин терапевта - він зможе виключити інші потенційно серйозні причини болю, такі як тромбоз, пошкодження судин, кіста Бейкера або, що вимагає негайного хірургічного втручання, синдром тривалого здавлення.
  2. 2 Відвідайте відповідного фахівця. У більшості випадків пошкодження литкових м'язів бувають першого ступеня, але при серйозних розривах іноді потрібно хірургічне втручання. Крім того, болі в області ікри можуть виникнути внаслідок серйозних захворювань і пошкоджень, таких як кістковий перелом, рак кістки, інфекція кістки (остеомієліт), венозна недостатність, ішіас при міжхребцевої грижі, ускладнення при цукровому діабеті. Зважаючи на це може знадобитися візит до таких лікарів, як ортопед (фахівець по кістках і суглобах), невролог (фахівець по нервовій системі) і фізіотерапевт (фахівець по м'язах і кістках), щоб вони визначили, чи не викликана біль в ікрі яких-небудь серйозних захворюванням.
    • Для визначення причини болю внизу ноги і постановки точного діагнозу фахівці можуть використовувати рентгенографію, сканування кісток, МРТ, комп'ютерну томографію, ультразвукове дослідження.
    • Пошкодження литкового м'яза досить поширені серед тих, хто займається баскетболом, футболом або волейболом, а також бігом і іншими видами легкої атлетики.
  3. 3 Існують різні методи лікування. Необхідно відвідати лікаря, який поставить вірний діагноз, встановивши, якщо це можливо, причину болю, і призначить відповідне лікування. Стан спокою і домашні засоби (наприклад, крижані компреси) підходять лише для лікування розтягувань литкового м'яза легкого та середнього ступеня тяжкості, їх абсолютно недостатньо в разі перелому, інфекції, пухлини, цукрового діабету або дегенерації міжхребцевих дисків: в цих випадках знадобляться більш істотні методи, які порекомендує лікар.
    • Почитайте про пошкодження литкового м'яза в інтернеті (на медичних сайтах), щоб ознайомитися з проблемою і більше дізнатися про можливі способи лікування і принесених ними результати.
    • До факторів, що сприяють розтягуванню м'язів, відносяться похилий вік, пошкодження м'язів в минулому, знижена гнучкість м'язів, їх недостатня міцність і втому.

Частина 2 з 4: Лікування травм першого ступеня

  1. 1 Визначте важкість ушкодження. У більшості випадків пошкодження литкового м'яза вдають із себе легке розтягнення, яке проходить саме по собі протягом тижня; показниками серйозності пошкодження служать інтенсивність болю, ступінь знерухомлених і припухлість. У разі нещасного випадку першого ступеня пошкоджуються до 10% м'язових волокон, в яких відбуваються мікророзриви. Для таких травм характерні приступи помірного болю позаду нижньої частини ноги, зазвичай поблизу п'яти. Вони супроводжуються мінімальними втратами в силі і рухливості м'язів. Ви можете зберегти здатність ходити, бігати і займатися спортом, хоча і будете відчувати при цьому дискомфорт і напругу в м'язах.
    • Розтягнення м'язів відбувається в результаті їх значного перевантаження, що призводить до розриву м'язових волокон, який найбільш часто трапляється в місцях кріплення м'язів до сухожиль.
    • У більшості випадків травми литкових м'язів першого ступеня супроводжуються відчуттям дискомфорту протягом 2-5 днів, проте вони можуть давати знати про себе і протягом кількох тижнів, аж до повного одужання, в залежності від частки пошкоджених м'язових волокон і методів лікування.
  2. 2 Застосуйте терапію RICE, або ПЛДП в російській абревіатурі. Для лікування більшості розтягувань і розривів м'язів найбільш ефективний метод ПЛДП (RICE), що є абревіатурою для спокій (Rest), лід (Ice), тиск (Compression) і підведення (Elevation). По-перше, слід забезпечити пошкодженим м'язам спокій, тобто тимчасово припинити діяльність, що вимагає їх напруги. По-друге, необхідно використовувати терапію холодом, відразу ж після травми прикладаючи до ушкодженого місця лід, обгорнутий рушником, або пакетики з замороженим гелем, щоб зупинити можливе внутрішня кровотеча і знизити запалення; при цьому бажано тримати ногу в піднятому положенні, помістивши її на стілець або стопку подушок (це також дозволяє запобігти запальні процеси). Спочатку слід прикладати лід на 10-15 хвилин кожну годину, потім, коли через кілька днів біль і припухлість знизяться, це можна робити рідше. Крижані компреси, закріплюються на нозі за допомогою пружної пов'язки, допоможуть також зупинити кровотечу з розірваних м'язових волокон і пов'язане з ним запалення.
    • Чи не накладайте пов'язку надто туго і не залишайте її більш ніж на 15 хвилин, оскільки це може привести до перекриття припливу крові до ушкодженого місця, що викличе подальші ускладнення.
  3. 3 Приймайте ліки, що відпускаються без рецепта. Ваш сімейний лікар може порекомендувати вам протизапальні препарати, такі як ібупрофен, напроксен або ацетилсаліцилова кислота (аспірин), або стандартні анальгетики (болезаспокійливі), наприклад парацетамол, щоб знизити запалення і біль, викликані травмою литкового м'яза.
    • Пам'ятайте про те, що ці медичні препарати негативно впливають на шлунок, печінку і нирки, тому їх не слід приймати протягом більше двох тижнів підряд.
  4. 4 Робіть розтяжку литкових м'язів. При помірних травмах добре допомагають легкі розтягують вправи, що знімають напругу і покращують кровообіг в м'язах. При розтягуванні м'язів після запальної фази формується рубцева тканина, яка менш гнучка в порівнянні зі звичайними м'язовими волокнами. Розтягують вправи сприяють розбудові рубцевої тканини, підвищуючи її гнучкість. Візьміть рушник або пружний бинт і обмотайте їм ступню поблизу основи пальців. Потім візьміть його вільні кінці у руки і повільно потягніть на себе, обережно піднімаючи ступню і розтягуючи тим самим литковий м'яз; потримайте її в напруженому стані 20-30 секунд, після чого повільно відпустіть. Проробляйте цю вправу 3-5 разів щодня протягом одного тижня, поки біль в ікрі не вщухне.
  5. 5 Перед самостійним застосуванням будь-яких вищеописаних методів обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Через деяких вправ одужання і відновлення можуть затягнутися.
    • Розігрів литкових м'язів і їх розтяжка перед заняттями спортом допоможуть запобігти їх спазми, розтягнення і розрив.

Частина 3 з 4: Лікування травм другого ступеня

  1. 1 Навчіться розрізняти розтягнення литкового і камбаловидной м'язи. При досить серйозних травм важливо визначити, яка м'яз пошкоджена більше: внутрішня камбаловидная або зовнішня литковий. Для кращої діагностики розташування і ступеня травми може знадобитися МРТ або ультразвукове обстеження. Травми другого ступеня характеризуються великими пошкодженнями: може бути розірвано до 90% м'язових волокон. Такі травми супроводжуються більш сильним болем (яка визначається як гостра), значною втратою сили м'язів і їх рухливості. Спостерігається велика припухлість, відразу після травми через внутрішню кровотечу в м'язових волокнах утворюється синець.
    • У разі нещасного випадку другого ступеня нога має обмеженими фізичними можливостями, особливо при стрибках і бігу, тому слід утриматися від подібної активності на кілька тижнів або більше.
    • Вважається, що литковий м'яз особливо схильна до розтягування з огляду на те, що вона перетинає два суглоби, колінний і гомілковостопний, і в ній міститься велика кількість швидких фазических м'язових волокон.
    • Середня головка литкового м'яза розтягується частіше, ніж її бічна головка.
  2. 2 Застосуйте терапію ПЛДП (RICE). Цей метод підходить і для лікування травм другого ступеня тяжкості, хоча можуть знадобитися більш тривалі крижані компреси (до 20 хвилин за один раз) в тому випадку, якщо пошкоджена в основному більш глибока камбаловидная м'яз. На відміну від легких пошкоджень, коли досить декількох днів терапії, в разі більш серйозних травм знадобиться тиждень або більше.
    • Більшість пошкоджень другого ступеня супроводжуються значним почуттям дискомфорту протягом 1-2 тижнів після травми, в залежності від кількості розірваних м'язових волокон і методу лікування. Повне відновлення і повернення до повноцінного фізичної активності можуть зайняти 1-2 місяці.
    • При помірному або сильному пошкодженні м'язів слід обмежити прийом протизапальних препаратів протягом перших 24-72 годин після травми, оскільки їх антикоагулянтна дія підвищує небезпеку кровотечі.
  3. 3 Вдамося до фізіотерапії. Травма другого ступеня являє собою досить серйозне скелетно-м'язове ушкодження, що супроводжується, як правило, утворенням значної кількості рубцевої тканини і помітною втратою м'язової рухливості і сили. Тому після того, як стихнуть початкові опухлість, синець і гострий біль, попросіть лікаря направити вас до фахівця зі спортивної медицини або фізіотерапевта, які зможуть запропонувати вам безліч спеціальних вправ для зміцнення і розтяжки м'язів, масажних процедур та інших терапевтичних методів, таких як вплив ультразвуком (для зниження запалення і порушення спайки рубцевої тканини) і стимуляція електричним струмом (для зміцнення м'язових волокон і поліпшення кровообігу).
    • Як правило, відновлення повноцінної фізичної активності рекомендується після припинення болю і відновлення повної рухливості і сили литкових м'язів, для чого може знадобитися не менше кількох тижнів.
    • Травму литкового м'яза найбільш поширені серед чоловіків у віці від 30 до 50 років.

Частина 4 з 4: Лікування травм третього ступеня

  1. 1 Негайно зверніться до лікаря. Травма третього ступеня являє собою повний розрив м'яза або сухожилля. Вона супроводжується сильним болем, що носить пекучий і гострий характер, швидким, різким запаленням і синцем, м'язовими спазмами, а іноді і чутним «бавовною» при розриві м'яза. Скорочення пошкодженої м'язи призводить також до утворення легко прощупується опуклості. При травмі литкового м'яза третього ступеня неможливо ходити, тому зазвичай потрібна допомога для того, щоб дістатися до поліклініки чи лікарні. Розірвані м'язові волокна не здатні зростися самі по собі навіть при утворенні рубцевої тканини, так що потрібно хірургічне втручання.
    • Раптовий розрив сухожилля (наприклад ахіллового) часто супроводжується важким болем, немов після удару чимось гострим. Після хірургічного втручання може знадобитися прийом сильнодіючих знеболюючих протягом декількох тижнів.
    • При серйозному пошкодженні литкового м'яза можливо кровотеча в стопу, в результаті чого вона набуває синювато-чорний відтінок.
  2. 2 Отримайте хірургічну допомогу. У разі нещасного випадку третьої (а іноді і другий) ступеня потрібне хірургічне втручання для з'єднання розірваних м'язових волокон і / або сухожиль.Важливо провести операцію якомога швидше, оскільки чим довше м'язи знаходяться в розірваному і стислому стані, тим важче буде розтягнути їх, повернувши в нормальне положення. Крім того, внутрішній крововилив може привести до локального некрозу (омертвіння тканин) і навіть до анемії, викликаної втратою крові. Розриви м'язових тканин заживають швидше з огляду на досить хорошого кровообігу, в той час як приплив крові до сухожиль слабкіше, і їх розриви вимагають більш тривалого лікування. Після операції слід використовувати ПЛДП (RICE) терапію.
    • У разі повного розриву литкового м'яза буде потрібна операція і близько трьох місяців подальшого лікування і реабілітації.
    • Після операції вам, ймовірно, протягом нетривалого часу доведеться носити спеціальне взуття та використовувати милиці, перш ніж перейти до фізіотерапевтичним занять.
  3. 3 Для відновлення буде потрібно час. Як і при пошкодженнях другого ступеня, після травм третього ступеня необхідна фізіотерапія, особливо після хірургічної операції. Фізіотерапевт може порекомендувати спеціальні ізометричні, ізотонічні, а потім і динамічні вправи, які необхідно нарощувати в міру зменшення болю в м'язах і одужання. Ці вправи дозволяють зміцнити литкові м'язи і відновити їх. Через 3-4 місяці ви зможете повернутися до занять спортом, хоча ризик повторної травми в майбутньому буде підвищено.
    • Пошкодження литкового м'яза може бути викликано недостатньою рухливістю або неправильним положенням ступні, тому після лікування вам може знадобитися спеціальне ортопедичне взуття для того, щоб уникнути травм в подальшому.

Поради

  • Протягом декількох днів після травми використовуйте у взутті п'яткову підкладку, щоб підняти п'яту і скоротити пошкоджену литкового м'яза, тим самим зменшивши напругу і біль. Не забувайте використовувати її, щоб не створити дисбалансу в стегнах і попереку.
  • Через десять днів після травми рубцева тканина придбає ту ж міцність при розтягуванні, що і прилеглі до неї м'язи, після чого можна буде приступити до лікувальних вправ.
  • За загальним правилом для запобігання травм (особливо якщо у вас вже траплялися травми ніг) пам'ятайте про те, що перед фізичними навантаженнями слід розминати литкові м'язи, а після не забувати про заминка.