Як лікувати правець

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 19 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
🌿Правець: симптоми та профілактика
Відеоролик: 🌿Правець: симптоми та профілактика

Зміст

Правець - це важка бактеріальна інфекція, яка вражає нервову систему людини. Це захворювання часто призводить до хворобливих м'язових скорочень, особливо в області шиї щелепи, через що їх ще називають тризмом жувальних м'язів. бактерія правцевий палички (Яка виробляє токсин) міститься у фекаліях тварин і грунті, тому інфекція, як правило, проникає через колоті рани на ногах або руках. Ця хвороба може викликати порушення дихальної системи, а при відсутності належного лікування - привести до летального результату. Існують профілактичні вакцини проти правця, але як такого лікування не передбачено. Якщо у вас правець, вам необхідно пройти курс лікування в лікарні. Лікування включає в себе зняття та протидію симптомів до тих пір, поки ефект від токсину не пройде.

кроки

Частина 1 з 2: Отримання медичної допомоги

  1. 1 Зверніться до лікарні. Крім скутості і спазмів у м'язах шиї і щелепи, правець також призводить до стисканням / судом м'язів живота і спини, великим м'язовим посмикування, утрудненого ковтання, підвищення температури, надмірного потовиділення і прискорене серцебиття. Якщо у вас спостерігаються симптоми правця, негайно зверніться до лікарні. Це важка інфекція, лікування якої не може проводитися в домашніх умовах.
    • Симптоми правця можуть проявитися в будь-який час в період від кількох днів до кількох тижнів після проникнення бактерії в організм. Як правило, бактерія потрапляє через колоту рану в нозі (якщо ви, наприклад, наступили на заражений цвях).
    • Для постановки діагнозу лікар покластися на медогляд, а також на історію хвороби і вакцинації. Ні лабораторні аналізи, ні аналізи крові не виявляють правець.
    • Лікарю необхідно виключити захворювання, які викликають схожі симптоми з правець. До таких захворювань відноситься менінгіт, сказ і отруєння стрихніном.
    • Медперсонал прочистить рану, видалить з неї все сміття, що омертвіла тканина і чужорідні частинки.
  2. 2 Отримайте ін'єкцію правцевого антитоксину. Лікар може зробити вам ін'єкцію правцевого антитоксину, наприклад, імуноглобулін протиправцевий. Рішення про те, робити ін'єкцію чи ні, буде залежати від часу, що пройшов між отриманням травми і проявом симптомів. Це не ліки, але воно може нейтралізувати «вільні» токсини, які з'єдналися з нервовою тканиною. Антитоксин не подіє на токсини, які вже з'єдналися з нервовою тканиною.
    • Час грає дуже важливу роль. Чим раніше ви звернетеся до лікаря (коли помітите симптоми), тим ефективніше імуноглобулін зможе запобігти прояву важких симптомів.
    • Як тільки підтвердиться діагноз, вам вколют дозу в 3000-6000 одиниць внутрішньом'язово. У країнах, де імуноглобулін недоступний, використовується протиправцева кінська сироватка.
    • Не чекайте прояви симптомів. Якщо ви отримаєте глибоку рану (наприклад, колоту) гострим предметом, який може бути заражений грунтом, іржею, фекаліями і іншим сміттям, в якості профілактичних заходів вам варто промити рану, отримати укол від правця або звернутися за медичною допомогою.
  3. 3 Будьте готові до прийому антибіотиків. Антибіотики вбивають бактерії, включаючи правцеву паличку, але проблема з правець полягає в токсини, який виробляється бактеріальними спорами. Потужний токсин, який виробляється бактеріальними спорами (після того, як потрапить в організм), призводить до виникнення більшості симптомів. Все через те, що токсин кріпиться до нервових тканинах і викликає роздратування, чим і пояснюється виникнення великих м'язових посмикувань і судом.
    • Якщо почати лікування на ранньому етапі, тоді антибіотики будуть більш ефективні, так як зможуть вбити бактерію до того, як вона виробить велику кількість токсину.
    • Якщо ви запустите хвороба, антибіотики стануть практично марні, а їх побічні ефекти не зможуть переважити можливу користь.
    • Вам вколют антибіотики 4-го покоління. Кращим методом лікування правця можуть бути уколи 500 мг метронідазолу кожні 6-8 годин. Лікування триває від семи до десяти днів.
  4. 4 Чекайте, що вам будуть давати м'язові релаксанти (міорелаксанти) і седативні засоби. Найбільш помітними і потенційно смертельними симптомами правця є важкі м'язові скорочення, які в медицині називають тетанією. Якщо тетания торкнеться м'язи, необхідні при диханні, людина може померти, тому прийом сильних міорелаксантів (на кшталт метаксалона або Ціклобензапрін) може врятувати життя і допомогти зняти біль, викликану спазмами.
    • Міорелаксанти не роблять прямого впливу на правцеву бактерію або токсин, але можуть зменшити ефект, які роздратовані нерви надають на м'язові скорочення.
    • Тетанія може привести до розривів м'язів і відривним переломів (відрив ділянки кісткової тканини в місці прикріплення сухожилля).
    • Седативні, начебто діазепаму (Валиум), також допомагають вгамувати м'язові спазми, включаючи тривогу і прискорене серцебиття, викликані помірною або важкою формою правця.
  5. 5 Приготуйтеся до відходу. Якщо у вас важкий випадок правця, вам може знадобитися допомога дихального апарату або апарату штучної вентиляції легенів. Навіть якщо токсин правця і не зачепив дихальні м'язи занадто сильно, вам все одно може знадобитися дихальний апарат, якщо ви перебуваєте на сильних седативних. Все через те, що їх прийом часто призводить до прискореного дихання.
    • Крім порушення прохідності дихальних шляхів і зупинки дихання (найбільш часта причина смерті при правці), до можливих ускладнень також варто віднести наступне: пневмонія, серцева недостатність, травма мозку і переломи кісток (найчастіше переломи ребер і хребта).
  6. 6 Дізнайтеся у свого лікаря про інші можливі ліках. Є препарати, які іноді використовуються для зменшення симптомів правця, наприклад, сульфат магнію (для зниження м'язових спазмів), деякі бета-блокатори (допомагають знизити серцебиття і частоту дихання) і морфін (сильне седативну і знеболюючі).

Частина 2 з 2: Зменшення ризику розвитку правця

  1. 1 Пройдіть вакцинацію. Розвиток правця можна запобігти шляхом імунізації (вакцинації). Для цього робиться серія уколів ацеллюлярной АКДС-вакцини, яка включає в себе захисні антитіла проти дифтерії, правця та кашлюку. Але захист проти правця триває всього лише 10 років, тому повторну імунізацію необхідно проходити в старшому підлітковому віці і повторювати вже будучи дорослим.
    • У Росії вакцинацію від правця рекомендовано проходити в 18 місяців. Ревакцинація робиться в 7 і 14 років, а потім через кожні 10 років.
    • Вакцинація пацієнтів з правець, як правило, є частиною їх лікування, так як саме захворювання не наділяє імунітетом перед майбутньою загрозою.
  2. 2 Швидко обробіть рану. Глибоку рану дуже важливо очистити і продезінфікувати (особливо якщо це колота рана на нозі), щоб вбити бактерію правцевий палички і запобігти вироблення токсину в організмі. Коли зупиніть кровотечу, ретельно промийте рану чистою водою або сольовим розчином, якщо він у вас є. Потім очистіть рану протибактеріальної антисептиком на спирту, після чого перев'яжіть її чистим бинтом.
    • Також можна скористатися кремом з антибіотиком, наприклад, неоспоріном або Поліспорін. Вони не прискорять загоєння, але допоможуть запобігти зростанню бактерій і інфекції.
    • Регулярно міняйте пов'язку. Пов'язку слід міняти хоча б один раз в день або коли вона намокне або забрудниться.
  3. 3 Носіть відповідне взуття. Більшість випадків зараження правцем відбуваються, коли людина наступає на щось гостре, що було покрити фекаліями тварин або зараженим грунтом зі спорами бактерії правцевий палички. Це можуть бути цвяхи, скло або скалка. Тому носите міцне взуття з товстою підошвою, особливо якщо ви перебуваєте на фермі або в сільській місцевості, що послужить хорошою профілактичним заходом.
    • Завжди надягайте в'єтнамки або сандалі, походжаючи по пляжу або мілководдю.
    • Працюючи в саду або в магазині також не варто забувати і про захист для рук. Одягайте товсті рукавички зі шкіри або схожого матеріалу.

Поради

  • У розвинених країнах випадки правця досить рідкісні, але в країнах, що розвиваються їх кількість набагато більша. Щороку фіксується близько мільйона випадків правця.
  • Хоча токсин правця і небезпечний протягом короткого проміжку часу, після зцілення не відбувається незворотних ушкоджень нервової системи.
  • Правець не є заразним. Його не можна підчепити від зараженої людини.

попередження

  • Без вакцинації та медичної допомоги приблизно 25% заражених правець людей вмирають. Особливо це стосується людей з ослабленим імунітетом (новонароджені, люди похилого віку та люди з хронічними захворюваннями).
  • Якщо у вас спостерігаються ознаки і симптоми правця, не намагайтеся лікувати його будинку. Це серйозна інфекція, яка потребує амбулаторному лікуванні.