Як лікувати запальні захворювання органів малого таза (ЗЗОМТ)

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 5 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Запальні захворювання жіночих статевих органів | Наше здоров’я Z Олександром Васильєвим
Відеоролик: Запальні захворювання жіночих статевих органів | Наше здоров’я Z Олександром Васильєвим

Зміст

Запальні захворювання органів малого тазу (ЗЗОМТ) - це група інфекційних захворювань жіночої репродуктивної системи. Інфікування відбувається при попаданні бактерій з піхви в інші репродуктивні органи, такі як матка, маткові труби і яєчники. Як правило, це бактерії, які передаються статевим шляхом. Незважаючи на те що ВЗОМТ можуть протікати практично безсимптомно, часто вони стають причиною жіночого безпліддя. Симптоми ВЗОМТ можна полегшити за допомогою різних домашніх засобів. Проте, щоб не допустити розвитку таких ускладнень як безпліддя і хронічна тазовий біль, важливо пройти курс медикаментозного лікування.

Увага:дана стаття носить інформаційний характер. Перед застосуванням рецептів проконсультуйтеся у лікаря.

кроки

Частина 1 з 3: Лікування ВЗОМТ в домашніх умовах

  1. 1 Важливо вчасно помітити симптоми ЗЗОМТ. Дуже часто на ранній стадії ВЗОМТ протікають безсимптомно, особливо якщо збудником інфекції є хламідії.Симптомами запальних захворювань органів малого таза можуть бути біль в нижній частині живота або тазу, біль в попереку, рясні виділення з піхви з неприємним запахом, нерегулярні менструації, хронічна втома, біль під час статевого акту і сечовипускання і незначне підвищення температури тіла.
    • Наприклад, в США щорічно ВЗОМТ діагностують у 1 мільйона жінок. Кожна восьма сексуально активна дівчина переносить ВЗОМТ, не досягнувши двадцятирічного віку.
    • Існує ряд факторів, що сприяють виникненню ВЗОМТ: часті статеві контакти, кілька партнерів, секс без бар'єрних засобів захисту, раніше перенесені венеричні захворювання, використання внутрішньоматкових протизаплідних засобів, часті вагінальні спринцювання, вік 14-25 років.
  2. 2 Прийміть теплу ванну з англійською сіллю Епсома. Якщо вас турбує біль в нижній частині живота або тазу, тепла ванна з англійською сіллю допоможе зменшити спазм, біль і набряк. В англійській солі міститься велика кількість магнію, який добре допомагає розслабити м'язи, усуваючи спазм і напруга, викликані ВЗОМТ. Наберіть теплу воду, додайте кілька склянок англійської солі і прийміть сидячу ванну. Уже через 15-20 хвилин ви повинні відчути поліпшення.
    • Не набирайте дуже гарячу воду і не сидите у ванні довше 30 хвилин. Гаряча солона вода може викликати сухість шкіри.
    • Усунути спазм черевних або тазових м'язів можна за допомогою вологого тепла. Використовуйте спеціальні трав'яні мішечки, найкраще з тими травами, які надають на м'язи розслаблюючу дію. Наприклад, такою властивістю володіє лаванда.
  3. 3 Спробуйте використовувати натуральні антибіотики. З огляду на те, що ВЗОМТ - це бактеріальна інфекція статевих органів, варто спробувати вилікувати її за допомогою антибактеріальних засобів рослинного походження. Наприклад, часник володіє сильними бактерицидними і антибіотичні властивості, а також відновлює нормальну мікрофлору піхви. Подрібніть кілька свіжих зубчиків часнику і видавіть з них масло. Нанесіть трохи олії на чистий ватний тампон. Вставте тампон в піхву і змастіть маслом його внутрішні стінки. Залиште масло вбиратися в слизову оболонку піхви на кілька годин, а потім змийте його. Проробляйте цю процедуру щодня, поки не відчуєте поліпшення. Мінусом такого лікування є запах часнику і сильне пощипування протягом декількох хвилин після нанесення масла.
    • Замість часникового масла можна використовувати масло чайного дерева або кокосове масло, які пахнуть набагато краще. Крім того, ці масла допоможуть приховати неприємний запах вагінальних виділень.
    • Також ВЗОМТ можна лікувати за допомогою пероральних харчових добавок на рослинній основі. Спробуйте приймати всередину часникові таблетки без запаху, екстракт листя оливи, екстракт насіння грейпфрута і котячого кігтя, порошок куркуми.

Частина 2 з 3: Медикаментозне лікування ЗЗОМТ

  1. 1 Проконсультуйтеся з лікарем. Якщо у вас є якісь з перерахованих вище симптомів ЗЗОМТ, як можна швидше зверніться до гінеколога або сімейного лікаря. Лікар, швидше за все, проведе обстеження органів малого таза, візьме вагінальний мазок і призначить аналізи крові, які допоможуть виявити запальний процес. Також він може призначити УЗД, КТ або МРТ, щоб підтвердити або виключити діагноз ВЗОМТ.
    • Під час гінекологічного огляду лікар буде звертати увагу на болючість в піхві і шийці матки, чутливість матки, труб або яєчників, кровотеча з шийки матки, виділення з піхви з неприємним запахом.
    • В аналізах крові на наявність запального процесу буде вказувати підвищена швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ), високий рівень білих кров'яних тілець (лейкоцитів) і С-реактивного білка (СРБ).
    • Чим раніше вам поставлять діагноз ВЗОМТ, тим ефективніше буде його лікування і менш вірогідна поява ускладнень (читайте нижче).
  2. 2 Обговоріть з лікарем, які антибіотики вам краще приймати. Антибактеріальна терапія - це основний метод лікування ЗЗОМТ. Найбільш ефективним є одночасне лікування декількома антибактеріальними препаратами. Лікар може призначити вам доксициклін в поєднанні з метронідазолом, офлоксацин в поєднанні з метронідазолом або цефалоспорин з доксицикліном. Якщо у вас важка форма ВЗОМТ, можливо, буде потрібно госпіталізація, щоб отримувати антибіотики внутрішньовенно (ін'єкції в вену на руці). Антибіотики допоможуть запобігти розвитку ускладнень ЗЗОМТ. Якщо ж в організмі вже сталися серйозні порушення, антибіотики не зможуть їх усунути.
    • Якщо причиною ВЗОМТ стало ЗПСШ (захворювання передається статевим шляхом), наприклад, гонорея або хламідіоз, то ваш сексуальний партнер також повинен приймати антибіотики або інші препарати, які призначить лікар.
    • Під час прийому антибіотиків симптоми можуть зникнути ще до того, як інфекція буде повністю вилікувана. Тому важливо в точності слідувати рекомендаціям лікаря і пройти курс антибіотикотерапії до кінця.
  3. 3 Важливо не пропустити розвиток ускладнень інфекції. У більшості випадків антибіотики допомагають повністю вилікувати ВЗОМТ. Набагато складніше вилікувати захворювання, яке протікає у важкій або хронічній формі або ж при неефективності лікарської терапії. У подібних випадках важливо не пропустити розвиток таких серйозних ускладнень як безпліддя (неможливість завагітніти), формування рубцевої тканини навколо маткових труб, яке може привести до трубної непрохідності, абсцесу яєчників, позаматкової вагітності, хронічного болю в нижній частині живота або тазу. Крім того, недавні дослідження показали, що жінки з ВЗОМТ більш схильні до ризику серцевого нападу.
    • Лікування ВЗОМТ дає позитивний результат приблизно в 85% випадків, у 75% жінок не буває рецидивів захворювання.
    • Якщо відбуваються рецидиви ВЗОМТ, то з кожним наступним випадком захворювання збільшується ймовірність розвитку безпліддя.
    • При таких ускладненнях як абсцес яєчника або непрохідність маткових труб може знадобитися хірургічне втручання.
    • Для того щоб зменшити ризик розвитку ускладнень ЗЗОМТ, необхідно регулярно відвідувати лікаря і проходити всі необхідні гінекологічні обстеження.

Частина 3 з 3: Профілактика ВЗОМТ

  1. 1 Основний профілактикою ВЗОМТ є безпечний секс. Як правило, саме при обміні біологічними рідинами організму під час статевого акту, відбувається зараження інфекціями, які призводять до ВЗОМТ. Найбільш частою причиною ЗЗОМТ є гонорея або хламідіоз. Тому важливо знати про наявність у вашого партнера захворювань, що передаються статевим шляхом і використовувати презерватив як бар'єрного протизаплідний засіб. Презерватив знижує ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, хоча і не на 100%.
    • Пам'ятайте, що незахищений статевий акт - це потенційна загроза зараження ЗПСШ. Під час же менструації ризик зараження і розвитку інфекції ставати набагато вище.
    • Ваш партнер завжди повинен використовувати новий латексний або поліуретановий презерватив, незалежно від того, яким видом сексу ви займаєтеся.
    • Збудники хламідіозу та гонореї не зможуть проникнути в ваш організм через захисний шар латексу або поліуретану. Однак презерватив забезпечує надійний захист тільки при правильному використанні, крім того, він може порватися під час статевого акту. Саме тому презерватив не є 100% захистом від ЗПСШ.
  2. 2 Завжди дотримуйтесь правил особистої гігієни. Гігієна статевих органів, особливо після відвідування туалету, є такою ж важливою складовою профілактики запальних захворювань, як і безпечний секс і врахування можливих факторів ризику. Регулярно мийтеся і витирайтеся рухом спереду назад після сечовипускання або дефекації, щоб бактерії з прямої кишки не потрапили до піхву.У фекаліях міститься кишкова паличка, яка поряд з бактеріями, що викликають ЗПСШ, може стати причиною розвитку ЗЗОМТ.
    • Відразу ж після статевого акту вимийте геніталії або протріть їх дитячими антисептичними серветками.
    • Занадто часті або неправильні вагінальні спринцювання підвищують ризик розвитку ЗЗОМТ. Вони можуть стати причиною порушення балансу "хороших" бактерій в піхву і, як наслідок, привести до безконтрольного розмноження "поганих" патогенних видів.
    • Крім того, бактерії можуть потрапити в піхву під час пологів, викидня, аборту, ендометріальною біопсії і при введенні внутрішньоматкового засобу (ВМС).
  3. 3 Зміцніть імунну систему. Для того щоб не допустити розвитку в організмі бактеріальної, вірусної або грибкової інфекції, потрібен здоровий і сильний імунітет. Імунна система складається з спеціалізованих білих кров'яних клітин, які розпізнають, а потім знищують хвороботворні бактерії та інші мікроорганізми. Якщо ж імунітет ослаблений або не функціонує належним чином, бактерії можуть безконтрольно розмножуватися і переноситися з кров'ю в інші репродуктивні органи. Тому одним з важливих аспектів профілактики ВЗОМТ є зміцнення імунної системи.
    • Для того щоб зміцнити імунітет необхідно добре висипатися, їсти побільше свіжих фруктів і овочів, дотримуватися правил особистої гігієни, пити достатню кількість очищеної води і регулярно робити вправи для серцево-судинної системи.
    • Благотворно позначиться на стані імунної системи зменшення споживання рафінованих цукрів, а саме солодких газованих напоїв, цукерок, морозива, хлібобулочних виробів. Також буде корисно відмовитися від куріння і зменшити споживання алкоголю.
    • Підвищити імунітет допоможуть вітамінні, мінеральні та рослинні харчові добавки. Рекомендується приймати добавки, які містять вітаміни А, С і D, цинк, селен, ехінацею, екстракт оливкових листя і кореня астрагала.

Поради

  • Якщо вам поставили діагноз ВЗОМТ, необхідно, щоб ваш сексуальний партнер пройшов обстеження і пролечился (в разі виявлення у нього інфекції).
  • Куріння збільшує ризик розвитку ЗЗОМТ, тому варто відмовитися від цієї звички.
  • Якщо вам поставили діагноз ВЗОМТ, не варто приймати харчові добавки заліза без призначення лікаря. Надлишок заліза в організмі може з

сприяти розмноженню хвороботворних бактерій.


  • При хронічному перебігу ВЗОМТ можна пройти курс голковколювання, щоб активізувати імунітет, зменшити запалення і біль.

попередження

  • Якщо у жінки неодноразово діагностували ВЗОМТ, з кожним наступним випадком захворювання збільшується ймовірність розвитку у неї безпліддя. Одна з десяти жінок, які перенесли ВЗОМТ, стає безплідною.
  • Без лікування ЗЗОМТ може привести до незворотного пошкодження жіночих репродуктивних органів.