Як спостерігати Юпітер

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 15 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Ваня Дмитриенко - Венера-Юпитер
Відеоролик: Ваня Дмитриенко - Венера-Юпитер

Зміст

Юпітер - найбільша планета Сонячної системи. Ця п'ята від Сонця планета є одним з так званих газових гігантів. Період обертання Юпітера навколо Сонця становить майже 12 років. Юпітер відомий своїм Великим червоною плямою і чергуються темними і світлими смугами. Це один з найбільш яскравих об'єктів у небі після Сонця, Місяця і планети Венера. Завдяки своїм величезним розмірам Юпітер кілька місяців в році яскраво сяє протягом декількох годин до і після півночі. Багато хто розглядає Юпітер в нічному небі - це прекрасний спосіб для початківців астрономів спостерігати далекі планети без дорогого обладнання.

кроки

Частина 1 з 4: Необхідне обладнання

  1. 1 Дістаньте карту зоряного неба. Перш ніж приступити до спостереження Юпітера, необхідно запастися картою зоряного неба, по якій ви визначите, в якій частині неба слід шукати цю планету. Для досвідчених астрономів випускається безліч складних карт зоряного неба, на яких зображені положення і траєкторії планет. Менш досвідчені любителі астрономії можуть використовувати численні додатки до смартфону, які дозволяють знайти на нічному небі Юпітер, а також інші планети і зірки.
    • Якщо ви завантажили відповідну програму в свій смартфон, досить направити його на небо, і він сам ідентифікує зірки і планети.
  2. 2 Приготуйте бінокль. Для того щоб розгледіти на нічному небі великий і яскравий Юпітер, досить хорошого бінокля. Підійде бінокль з семиразовим збільшенням - в ньому Юпітер буде мати вигляд маленького білого диска на небі. Якщо ви не знаєте, яким збільшенням володіє той чи інший бінокль, погляньте на написання на ньому цифри: мітка «7x» означає, що даний бінокль збільшує в сім разів, і з його допомогою ви зможете розгледіти Юпітер.
  3. 3 Запасіться телескопом. Щоб спостерігати Юпітер з його барвистими особливостями, вам буде потрібно телескоп. Підійде простий телескоп для початківців. З його допомогою ви зможете побачити смуги Юпітера, всі його чотири великих супутника, а може, і Велика червона пляма. В даний час вибір телескопів величезний. Для початківців підійде телескоп-рефрактор з апертурою (діаметром об'єктива) 60-70 міліметрів.
    • Характеристики вашого телескопа погіршаться в тому випадку, якщо його оптика не буде достатньо охолоджена. Зберігайте телескоп в прохолодному місці і перед використанням винесіть його на вулицю заздалегідь, щоб він встиг охолонути до того, як ви приступите до спостережень.

Частина 2 з 4: Підготовка до спостереження

  1. 1 Виберіть хороші умови для спостереження. Таким чином ви заощадите свій час і уникнете довгих годин марного очікування. Перш ніж приступити до установки телескопа, погляньте на зірки. Придивіться, не мерехтять вони на нічному небі. Таке мерехтіння свідчить про турбулентності атмосфери, яка ускладнить спостереження. Краще спостерігати планети і зірки при спокійній атмосфері, коли здається, що нічне небо затягнуте легким серпанком.
    • Асоціація спостерігачів Місяця і планет (ALPO) має шкалу астрокліматіческіх умов від 0 до 10 балів. Якщо умови нижче 5 балів за цією шкалою, вам, швидше за все, не вдасться провести хороші спостереження.
  2. 2 Визначте відповідний час дня чи ночі. Планети краще спостерігати вночі, проте Юпітер так ярок, що іноді його можна побачити відразу після настання сутінків або перед світанком. В сутінки він з'являється на сході, а протягом ночі переміщається по небу на захід. У середніх широтах Північної півкулі Юпітер видно вранці на заході незадовго до того, як сонце зійде на сході.
  3. 3 Виберіть місце для спостережень і приготуйтеся чекати. Знайдіть відповідне місце, в якому темно і тихо, щоб ніщо не відволікало вас. Підійде задній двір вашого будинку, однак пам'ятайте про те, що спостереження планет - досить тривалий заняття, тому не забудьте одягнутися тепліше і приготуйтеся до довгого очікування. Якщо ви збираєтеся зафіксувати свої спостереження, запасіться необхідними матеріалами заздалегідь, щоб не залишати свій черговий пост.

Частина 3 з 4: Спостереження Юпітера

  1. 1 Пошукайте Юпітер за допомогою бінокля. Виберіть зручне і стійке місце і, якщо є така можливість, встановіть бінокль на триногу для камери або інший нерухомий і стійкий предмет, щоб він не трясся. За допомогою бінокля ви зможете розглянути Юпітер у вигляді білого диска.
    • Можна розглядати також кілька (до чотирьох) світлих точок біля Юпітера - це чотири галілеєвих супутника планети. Навколо Юпітера обертається щонайменше 63 супутника. У 1610 році Галілео Галілей відкрив чотири найбільших супутника і назвав їх Іо, Європою, Ганимедом і Каллісто. Те, скільки супутників ви виявите, залежить від їх поточного становища на орбіті Юпітера.
    • Навіть якщо у вас телескоп, спочатку зручно використовувати бінокль, щоб відшукати Юпітер на небі, і лише потім навести на нього телескоп для вивчення деталей.
  2. 2 Подивіться на планету через телескоп. Після того як ви виявите Юпітер, на нього можна навести телескоп, щоб розглянути деталі поверхні і відшукати характерні риси планети. Поверхня Юпітера має характерну смугасту структуру: темні пояса перемежовуються світлими зонами. Спробуйте розглянути центральну світлу смугу, яка відома як екваторіальна зона, і темніші пояса на північ і південь від неї.
    • Будьте наполегливі при пошуку поясів і зон. Потрібен час для того, щоб навчитися розрізняти окремі смуги через телескоп. Буде добре, якщо вам допоможе будь-хто, хто вже має досвід в цій справі.
  3. 3 Знайдіть Велика червона пляма. Це одна з найбільш барвистих характерних рис Юпітера. Велика червона пляма представляє собою гігантський овальний шторм, який перевершує за своїми розмірами Землю. Його спостерігають вже понад 300 років. Велика червона пляма знаходиться на зовнішньому краю південного екваторіального поясу. По ньому видно, наскільки швидко змінюється поверхню планети: протягом всього лише години ви зможете помітити, що пляма змістилося в бік.
    • Інтенсивність Великої червоної плями змінюється, і його не завжди можна побачити.
    • Насправді пляма не зовсім червоне, а скоріше помаранчеве або блідо-рожеве.

Частина 4 з 4: Фіксування спостережень

  1. 1 Спробуйте замалювати те, що ви бачите. Як випливає розглянувши Юпітер через телескоп, ви можете зафіксувати свої спостереження і зробити начерки планети.По суті, це саме те, чим займаються астрономи (при мінімальній технічній оснащеності): вони спостерігають небо, фіксують побачене і аналізують отримані результати. Юпітер швидко змінюється, тому постарайтеся вкластися приблизно в двадцять хвилин. Тим самим ви долучитеся до великої традиції астрономічних замальовок.
  2. 2 Сфотографуйте Юпітер. Якщо ви віддаєте перевагу більш сучасний метод фіксування своїх спостережень, то можете сфотографувати Юпітер. Сучасні фотокамери можуть давати значні збільшення. Деякі астрономи-любителі використовують камери з ПЗЗ-матрицею, інші обходяться дешевшими камерами. Для зйомки через телескоп підійде навіть звичайна веб-камера.
    • Якщо ви збираєтеся використовувати одиноб'єктивними цифрову дзеркальну фотокамеру, пам'ятайте про те, що більш тривала витримка дозволить краще відобразити супутники, але при цьому стануть невиразні світлі і темні смуги на поверхні планети.
  3. 3 Зніміть відео. Постійні зміни поверхні Юпітера і положення його супутників можна зафіксувати на відео. Це робиться практично так само, як і фотозйомка.
    • Використовуйте свої замітки і матеріали зйомки для того, щоб простежити за змінами на поверхні планети і виявити найбільш цікаві моменти.
    • Атмосфера Юпітера має високу турбулентністю, і вид його поверхні може кардинально змінитися всього за кілька днів.

Поради

  • Вибирайте для спостережень темне місце, наприклад задній двір свого будинку.
  • Інформацію НАСА про Юпітері можна знайти на сайті http://solarsystem.nasa.gov/planets/profile.cfm?Object=Jupiter, а на сайті http://solarsystem.nasa.gov/galileo/ можна ознайомитися з результатами, які були отримані космічним апаратом «Галілео».
  • Завантажте на свій мобільний телефон додаток Google Sky Map, з його допомогою вам буде набагато легше відшукати планету.

попередження

  • При спостереженні за нічним небом враховуйте погоду і одягайтеся відповідним чином.

Що вам знадобиться

  • Бінокль (бажано)
  • Телескоп (бажано)
  • Карта зоряного неба або відповідну програму до мобільного телефону

додаткові статті

Какопределіть, зростаючий місяць або спадна Какнаблюдать затемнення Какнайті галактику Андромеди Каксделать телескоп Какпользоваться телескопом Какстать астрономом Какделать самокрутки Какіграть в УНО Каквиучіть азбуку Морзе Какрісовать модні ескізи Какочістіть і відполірувати черепашки Каквращать олівець навколо великого пальця Каксделать шорти зі старих джинсів Какразвеять нудьгу влітку