Як написати рецензію на твір образотворчого мистецтва

Автор: Mark Sanchez
Дата Створення: 28 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Анотація  Складання анотації на книжку
Відеоролик: Анотація Складання анотації на книжку

Зміст

Критика художніх робіт - це докладний аналіз і оцінка творів мистецтва. Кожна людина відчуває унікальні почуття при знайомстві з твором, інтерпретує роботу по-своєму, але існує кілька загальних правил змістовної і грунтовної критики. Так, критика творів мистецтва включає чотири базові елементи: опис, аналіз, тлумачення і оцінку.

кроки

Частина 1 з 4: Як описати роботу

  1. 1 Зберіть основну інформацію про роботу. Вам потрібні відомості, які зазвичай вказуються на табличці в музеях і галереях або в підписі до зображення в художньому альбомі. Такі фонові знання в значній мірі впливають на тлумачення і розуміння роботи. На самому початку рецензії слід вказати такі відомості:
    • назва;
    • ім'я автора;
    • час створення;
    • місце створення;
    • використані кошти (наприклад, масляні фарби і полотно)
    • точні розміри роботи.
  2. 2 Опишіть побачене. Роботу слід описувати нейтральними термінами. В описі вкажіть форму і масштаб роботи. Опишіть центральні і другорядні об'єкти, якщо на полотні зображено не абстрактні форми.
    • Наприклад, можна сказати: "Це невеликий поясний портрет молодої жінки на темному тлі. Вона стулила руки на грудях, а погляд спрямований вгору і вправо від глядача. На жінці рожеве плаття і довга фата, яка спадає нижче плечей ".
    • Не використовуйте слова на кшталт "красиво", "негарно", "добре" або "погано". На даному етапі вам потрібно описати побачене, а не висловлювати власні судження!
  3. 3 Розгляньте основні елементи роботи. Тепер прийшов час описати роботу в подробицях. Повідомте про використання п'яти основних елементів образотворчого мистецтва: ліній, кольору, простору, світла і форм.
  4. 4 Опишіть використання ліній. Лінії в творі мистецтва можуть бути як буквальними, так і якими мається на увазі. Різні типи ліній задають різний тон і ефект. наприклад:
    • Плавні криві лінії створюють заспокійливий ефект, тоді як рвані лінії мають більш грубий вигляд або посилюють енергійність полотна.
    • Грубі схематичні лінії створюють відчуття руху і свободи, тоді як плавні цільні лінії виражають спокій і створюють відчуття продуманості зображення.
    • Лінія погляду або дії може матися на увазі розташуванням предметів або об'єктів в рамках сцени. Наприклад, група фігур, які дивляться або звернені в одну сторону, може створювати обіцяну лінію, яка задає напрям погляду.
  5. 5 Обговоріть використання кольорів. Зверніть увагу на такі параметри, як колірний тон (червоний, зелений, синій), яскравість (світлий чи темний) і насиченість. Уважайте загальні колірні схеми і проаналізуйте поєднання кольорів.
    • Наприклад, кольори протистоять один одному або гармонійно поєднуються? У роботі використано безліч квітів або один основний колір (наприклад, всі відтінки синього)?
  6. 6 Опишіть використання простору. "Простір" - це ділянки навколо і між об'єктами. Під час обговорення простору потрібно зосередитися на глибині і перспективі, взаємне накладення об'єктів, поєднанні вільного і заповненого деталями простору.
    • При описі двомірної роботи, наприклад картини, слід говорити про присутність або відсутність ілюзії глибини і тривимірного простору.
  7. 7 Опишіть використання світла. Світло в образотворчому мистецтві буває теплим і холодним, яскравим і приглушеним, природним і штучним. Також приділіть увагу ролі світла і тіні в роботі.
    • Якщо мова йде про двомірної роботі, наприклад картині, то зосередьтеся на способах створення ілюзії світла або схожих моментах.
    • При описі тривимірної роботи, зокрема архітектури, можна обговорити вплив реального світу на роботу. Наприклад, у скульптури відображає поверхню? Скульптура відкидає незвичайну тінь? Які елементи краще освітлені, а які знаходяться в тіні?
  8. 8 Зверніть увагу на використання форм. В роботі представлені геометричні форми з прямими лініями і досконалими вигинами або більш природні форми? Переважає одна конкретна форма або різні зразки?
    • Форми грають важливу роль в абстрактних і репрезентативних роботах. Наприклад, на портреті нареченої кисті Джеймса Сента звертають на себе увагу трикутні форми, сформовані складками фати на плечах і руками, зімкнутими на грудях.
    • Проаналізуйте, як часто на картині повторюються конкретні форми.

Частина 2 з 4: Як аналізувати роботу

  1. 1 Розгляньте використання принципів композиції. Після опису прийшов час аналізу або вивчення взаємодії всіх вищерозглянутих елементів. Почніть з обговорення композиції. При цьому враховуйте кілька основних моментів:
    • Баланс: як в роботі взаємодіють кольору, форми і текстури? Створюють збалансований гармонійний ефект або робота виглядає незбалансованої?
    • Контраст: в роботі використовуються контрастні кольори, текстури або освітлення? Також можна виявити контраст у використанні різних форм або контурів на кшталт рваних або плавних ліній, геометричних або природних форм.
    • Рух: як в роботі досягається відчуття руху? Композиція притягує ваш погляд до певних елементів і ділянок полотна?
    • Пропорції: розміри елементів картини виглядають звичними чи незвичайними? Наприклад, якщо зображена група людей, то вони виглядають більшими або менше, ніж в реальному житті?
  2. 2 Визначте фокус уваги. У більшості робіт присутній одна або кілька точок, які повинні привертати до себе увагу. У портреті це може бути особа або очі об'єкта. У натюрморті - центральний або добре освітлений об'єкт. Спробуйте зрозуміти, які саме частини роботи хотів підкреслити автор.
    • Погляньте на роботу і зверніть увагу, які деталі моментально кидаються в очі або не дають відвести від себе погляд.
    • Задумайтесь, чому вас залучили саме ці деталі. Наприклад, якщо увага прикута до однієї людини з групи, можливо, ця фігура просто більше за інших? Ближче до глядача або краще освітлена?
  3. 3 Уважайте теми. Визначте кілька ключових тем і розгляньте, як автор використовує елементи образотворчого мистецтва (колір, світло, простір, форми і лінії), щоб робота доносила такі теми. На що звернути увагу:
    • Використання колірної схеми, щоб надати роботі особливий тон або значення. Для прикладу розгляньте картини Пікассо часів "Блакитного періоду".
    • Символізм і релігійні або міфологічні образи. Наприклад, розгляньте використання фігур і символів з класичної міфології в роботах епохи Відродження на кшталт "Народження Венери" Боттічеллі.
    • Повторювані образи або мотиви в роботі або групі робіт. Як наочний приклад можна привести квіти і рослини в роботах Фріди Кало.

Частина 3 з 4: Як інтерпретувати роботу

  1. 1 Спробуйте визначити мету роботи. Іншими словами, що намагався сказати автор? Навіщо створив цю роботу? Спробуйте підсумувати своє бачення.
  2. 2 Опишіть свою реакцію на роботу. Прийшов час для частки суб'єктивності. Що ви відчуваєте, коли дивитеся на роботу? Яким ви бачите загальний тон твору? Робота нагадує вам про що-небудь (ідеї, переживання, інші роботи)?
    • Опишіть свою реакцію виразними словами. Наприклад, робота викликає почуття смутку? Надії? Умиротворення? Ви б назвали роботу прекрасної або жахливою?
  3. 3 Підкріпіте свою інтерпретацію прикладами. Використовуйте приклади зі свого опису і аналізу, щоб пояснити свої думки і почуття.
    • Наприклад, "На мій погляд, портрет молодої нареченої кисті Джеймса Сента формує образ духовної відданості нареченої. Це знаходить вираз в лінії композиції, яка звертає увагу глядача вгору, слідом за поглядом головного об'єкта. Також в картині використовується тепле світло, джерело якого розташований трохи вище дівчата ".

Частина 4 з 4: Як оцінити роботу

  1. 1 Оцініть, наскільки робота вдала на вашу думку. Не обов'язково відносити твір мистецтва до категорій "добре" або "погано". Краще зосередитися на категорії "успішності". Наприклад, подумайте про наступне:
    • Наскільки успішно робота висловлює наміри автора?
    • Наскільки вдало автор використовував доступні інструменти і техніки?
    • Робота самобутня або наслідує інших робіт?
  2. 2 Поясніть свою оцінку. Коли виберете кілька аспектів для оцінки, чітко вкажіть головний елемент. Наприклад, можна сказати, що ви оцінюєте роботу по тому, як вона організована, як виконана з точки зору техніки і наскільки успішно доносить вибране автором настрій або теми.
  3. 3 Резюмуйте, чому ви вважаєте роботу вдалою або невдалою. Поясніть свої судження в декількох реченнях. Уявіть конкретні причини своєї оцінки на основі аналізу і тлумачення роботи.
    • Наприклад "Я вважаю роботу вдалою, оскільки використаний світло, форми, жести і лінії гармонійно поєднуються між собою і переконливо передають настрій об'єкта".

Поради

  • Пам'ятайте, що одного правильного підходу не існує. Ваша мета не в тому, щоб назвати роботу доброю чи поганою, але висловити власне розуміння і реакцію.