Як налаштувати бас-гітару

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 1 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Настройка и Регулировка Бас Гитары "ОТ А ДО Я"
Відеоролик: Настройка и Регулировка Бас Гитары "ОТ А ДО Я"

Зміст

1 Візьміть ноту ми на іншому інструменті. Перш за все потрібно переконатися, що інший інструмент правильно налаштований. Деякі інструменти на зразок піаніно дуже довго тримають стрій і відмінно підходять для настройки бас-гітари.
  • Нота ми на піаніно - це біла клавіша, що йде відразу після ряду з двох чорних клавіш. Всі такі клавіші в різних октавах будуть відповідати ноті ми.
  • Також для настройки баса можна використовувати інші недавно налаштовані інструменти на зразок гітари або труби.
  • Візьміть ноту ми на іншому інструменті і постарайтеся максимально зосередитися на цьому звуці. Першою налаштовується нота мі.
РАДА СПЕЦІАЛІСТА

Carlos Alonzo Rivera, MA

Професійний гітарист Карлос Алонсо Рівера - різнобічний гітарист, композитор і викладач з Сан-Франциско.Має ступінь бакалавра музики, отриману в Каліфорнійському державному університеті в Чіко, а також ступінь магістра музики по класичній гітарі, отриману в Консерваторії Сан-Франциско. Добре розбирається в різноманітних жанрах, включаючи класику, джаз, рок, метал і блюз.

Carlos Alonzo Rivera, MA
Професійний гітарист

Налаштування бас-гітари схожа на настройку звичайної гітари. Бас-гітару налаштовують ІАК ж, як чотири нижні струни на звичайній гітарі: мі-ля-ре-соль (E-A-D-G).


  • 2 Налаштуйте найтовстішу струну бас-гітари. Четвертою струні відповідає нота мі. Візьміть цю ноту і зіставте звучання з нотою ми на іншому інструменті. На засмученою бас-гітарі нота буде звучати інакше. Виконайте наступні дії:
    • Знайдіть кілки на головці грифа бас-гітари. Кожній струні відповідає свій кілочок. Знайдіть кілочок для четвертої струни. Зазвичай він найближче до поріжка перед головкою грифа.
    • Поверніть відповідний кілочок, щоб налаштувати висоту звучання струни відповідно до звучанням ноти ми на іншому інструменті. У більшості випадків засмучені інструменти звучать нижче, тому ймовірно, що кілочок потрібно буде повертати проти годинникової стрілки.
    • Якщо звучання контрольної ноти ми збіглося зі звучанням відкритої четвертої струни, то пора переходити до наступної струні.
  • 3 Налаштуйте наступну, третю струну. Третій струні відповідає нота ля. На піаніно нота ля - це біла клавіша, розташована перед самою правою з трьох поспіль чорних клавіш. Тепер візьміть ноту ля на піаніно і запам'ятайте звук, після чого витягніть звук з третьої струни бас-гітари. Починайте налаштування:
    • Повертайте відповідний кілочок. Зазвичай він розташовується другим від поріжка перед головкою грифа. Повертайте кілочок, щоб змінити звучання струни.
    • У більшості випадків засмучені інструменти звучать нижче, тому ймовірно, що кілочок потрібно буде повертати проти годинникової стрілки, щоб отримати більш високий звук.
    • Якщо ви новачок, то легко надмірно перекрутити кілочок. У такому випадку його доведеться налаштувати в протилежному напрямку. Запасіться терпінням і уважно зіставляйте звучання.
    • Якщо звучання контрольної ноти ля збіглося зі звучанням відкритої третьої струни, то пора переходити до наступної струні.
  • 4 Налаштуйте наступну, другу струну. Другий струні відповідає нота ре. Потрібно прослухати звучання ноти ре на іншому інструменті. На піаніно ноті ре відповідає біла клавіша між двох поспіль чорних клавіш. Візьміть ноту ре на піаніно і запам'ятайте звук:
    • Зіграйте другу відкриту струну. Ймовірно, отриманий звук не буде збігатися з нотою ре на контрольному інструменті.
    • Повертайте відповідний кілочок. Зазвичай він розташовується третім від поріжка перед головкою грифа. Налаштуйте струну так, щоб звук збігався з нотою ре на контрольному інструменті.
  • 5 Налаштуйте першу струну бас-гітари. Першій струні відповідає нота сіль. Візьміть ноту соль на контрольному інструменті. Їй відповідає біла клавіша відразу після лівої чорної в ряді з трьох чорних клавіш. Почніть настройку:
    • Зіграйте першу відкриту струну. Порівняйте звучання з контрольною нотою. Ймовірно, звук буде нижче, тому повертайте кілочок, щоб домогтися потрібного звучання.
    • Знайдіть і повертайте відповідний кілочок. Зазвичай він розташовується останнім від поріжка перед головкою грифа. Повертайте кілочок, щоб звук струни збігся за звучанням з контрольною нотою. Налаштування завершено.
  • Метод 2 з 3: Налаштування по інтервалах

    1. 1 Не використовуйте интервальную настройку, якщо граєте з іншими музикантами. Такий спосіб дозволяє налаштувати звучання струн відносно один одного, але правильно налаштовані ноти на інших інструментах можуть звучати вище або нижче. Інтервальна настройка підходить тим, хто грає сам, або при неможливості використовувати інші способи настройки.
      • Якщо ви граєте в групі і ні у кого не виявилося тюнера, то можна налаштувати бас-гітару по інтервалах, а потім налаштувати інші інструменти по бас-гітарі.Налаштовані таким способом інструменти будуть звучати в унісон.
    2. 2 Вийміть звук з четвертої струни, затиснувши п'ятий лад. Відкритої четвертої струні відповідає нота мі. На п'ятому ладу знаходиться нота ля, яка відповідає ноті відкритою третьої струни. Вони повинні звучати однаково. Виконайте наступні дії:
      • По черзі зіграйте четверну струну, затиснувши п'ятий лад, а потім відкриту третю струну. Як можна точніше запам'ятайте звучання цих двох нот.
      • Повертайте кілочок третьої струни, щоб налаштувати її відповідно до нотою на п'ятому ладу четвертої струни. Зазвичай він розташовується другим від поріжка перед головкою грифа.
    3. 3 Налаштуйте другу струну. Їй відповідає нота ре. Третя струна настроєна по четвертій, так що тепер по ній можна налаштувати втору струну. Вийміть звук з третьої струни, затиснувши п'ятий лад, а потім зіграйте відкриту другу струну. Вони повинні звучати однаково. Виконайте наступні дії:
      • По черзі візьміть обидві ноти і запам'ятайте їх звучання. Повертайте кілочок, щоб друга струна звучала так само, як третя, затиснута на п'ятому ладу.
      • Колок другий струни зазвичай розташовується третім від поріжка перед головкою грифа. Потрібно повертати кілочок до тих пір, поки друга струна не почне звучати так само, як третя, затиснута на п'ятому ладу.
    4. 4 Налаштуйте першу струну. Першій струні відповідає нота сіль. Друга струна настроєна по третій, а першу можна налаштувати по другій струні. Вийміть звук з другої струни, затиснувши п'ятий лад, а потім зіграйте відкриту першу струну. Вони повинні звучати однаково:
      • По черзі візьміть обидві ноти і запам'ятайте їх звучання. Повертайте кілочок, щоб налаштувати першу струну.
      • Зазвичай кілочок першої струни розташовується останнім від поріжка перед головкою грифа. Потрібно повертати кілочок до тих пір, поки перша струна не почне звучати так само, як друга, затиснута на п'ятому ладу. Налаштування завершено.

    Метод 3 з 3: Налаштування за допомогою електронного тюнера

    1. 1 Увімкніть тюнер. Залежно від моделі потрібно натиснути кнопку, зрушити перемикач або просто відкрити пристрій. На ринку представлено безліч моделей, тому для найоптимальнішого результату дотримуйтесь інструкцій до пристрою.
      • Настільні тюнери - це невеликі пристрої, які можна поставити на плоску поверхню на зразок стола або пюпітра. Нерідко в якості входу і виходу в них використовується роз'єм типу «джек» на чверть дюйма, який можна підключити до бас-гітарі і підсилювача.
      • пристібаються тюнери дуже зручні для репетицій, а також їх можна використовувати під час виступів. Такий пристрій кріпиться на головку грифа.
    2. 2 Встановіть або перевірте контрольну ноту. Деякі прості тюнери підтримують тільки настройку по одній ноті, але в більш просунутих пристроях можна встановити будь-яку ноту. Ця інформація завжди відображається на дисплеї тюнера.
      • Більшість сучасних електронних тюнерів оснащуються світлодіодним дисплеєм на два кольори - червоний і зелений. Червоний сигналізує про невідповідність звучання, а зелений говорить про те, що нота налаштована правильно.
      • У тюнері може виявитися функція авто-настройки, яка допомагає новачкам налаштовувати відкриті (Не притиснуті) струни.
    3. 3 Налаштуйте гітару по тюнеру. Перед початком роботи може знадобитися початкова установка тюнера. Потім по черзі витягайте звук з струн і повертайте кілки відповідно до вказівок для кожної ноти.
      • Завдяки тюнера не буде потрібно по черзі грати дві ноти як в інтервальному методі або запам'ятовувати звучання і співвідносити ноту з контрольним інструментом.
      • Слідкуйте за тим, щоб не переплутати струни і кілки, інакше доведеться повторити весь процес.
    4. 4 Використовуйте онлайн-інструменти, якщо у вас немає тюнера. Якщо в скрутну хвилину під рукою не відмовилося тюнера, то завжди можна знайти безкоштовну програму для настройки бас-гітари онлайн, використовуючи комп'ютер або смартфон. Для смартфонів також можна завантажити спеціальний додаток для настроювання інструментів.
      • Деякі онлайн-тюнери можуть виявитися неякісними.Точність настройки також залежить від смартфона і вашого слуху.

    Поради

    • Деякі бас-гітари розширеного діапазону звучання можуть мати ще одну товсту струну з низькою нотою сі або першу струну з високою нотою до. Шестиструнних бас-гітари мають дві додаткові струни. Такі інструменти налаштовують так само, як і класичні чотириструнна.
    • Один із способів, який дозволяє зіставити звучання нот або тонів полягає в тому, щоб вловлювати хвилі або пульсацію звуку, які також називають диссонансами. При близьких нотах ви почуєте дисонанс, а однакові ноти являють собою єдиний звук.

    попередження

    • Іноді в запалі гри або внаслідок виробничого дефекту струни можуть порватися. Краще завжди мати з собою запасний комплект струн, щоб ситуація не застала вас зненацька.
    • Струни для бас-гітари коштують недешево. Можна періодично «варити» струни, щоб продовжити термін служби.