Як налаштувати киснево-ацетиленові пальник

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 11 Березень 2021
Дата Оновлення: 25 Червень 2024
Anonim
Газовый резак -пошаговая инструкция для работы с газовым инжекторным резаком
Відеоролик: Газовый резак -пошаговая инструкция для работы с газовым инжекторным резаком

Зміст

Киснево-ацетиленовий пальник - це доступний і універсальний інструмент, який повсюдно використовують для нагрівання, зварювання, пайки і різання металу. Пальник дозволяє досягти дуже високих температур, і для безпечної роботи її необхідно правильно налаштувати. Для роботи з киснево-ацетиленового пальником слід навчитися правильно використовувати редуктори тиску, підключати подачу газу і безпечно запалювати полум'я.

кроки

Частина 1 з 5: Підключіть редуктори тиску

  1. 1 Закріпіть балони з киснем і ацетиленом у вертикальному положенні. Якщо у вас є візок для газових балонів, поставте в неї балони з киснем і ацетиленом. В іншому випадку надійно прикріпіть їх ланцюгом до верстата, стіни або стійки. Газові балони не повинні перекинутися.
    • Газові балони слід використовувати і зберігати тільки у вертикальному положенні.
  2. 2 Очистіть випускний отвір вентиля від скопилася пилу і бруду. Встаньте так, щоб вихідний отвір було направлено в сторону від вас, швидко відверніть вентиль на 1/4 обороту і тут же закрийте його. Таким чином ви видалите бруд і пил, які могли зібратися в вентилі. Його необхідно очистити, інакше сміття може потрапити в інші частини пальника і перешкодити її нормальній роботі.
    • Попередження: ніколи не продувайте вентиль газового балона поруч з місцем зварювальних робіт, поблизу іскор або відкритого полум'я.
  3. 3 Підключіть редуктори до кисневого і ацетиленового балона. Редуктори показують, при якому тиску газу ви працюєте, вони необхідні для безпечного запуску і експлуатації киснево-ацетиленового пальника.
    • Якщо у редуктора і балона різні різьби (тобто вони не підходять один до одного), доведеться використовувати перехідник, який можна придбати в магазині господарських товарів.
  4. 4 Затягніть гайки редуктора гайковим ключем. Не думайте, що досить якомога тугіше затягнути гайки голими руками. Використовуйте гайковий ключ з фіксованим отвором (а не розвідний), який спеціально призначений для зварювальних інструментів. Такий ключ можна придбати в магазині господарських товарів та інструментів.
    • Якщо вам необхідно щось відрегулювати після того, як ви відкриєте газовий балон, обов'язково закрутіть вентиль, перш ніж знову затягувати гайку.
  5. 5 Покрутіть регулює тиск гвинт вліво до тих пір, поки він не буде вільно обертатися. Зробіть це на кожному редукторі. Перед нагнітанням тиску клапан редуктора повинен бути закритий. Поверніть регулювальний гвинт проти годинникової стрілки, щоб зняти тиск з пружини редуктора.
    • Коли гвинт почне вільно обертатися, вам не потрібно буде прикладати до нього значних зусиль - досить просто постукати пальцем, щоб він повернувся.
  6. 6 Дуже повільно відкрийте вентилі на кисневому і ацетиленовому балоні. При цьому вам повинні бути видні датчики тиску на балоні, однак не слід стояти перед клапанами. Відкрийте клапани повільно, щоб захистити себе і обладнання від можливого загоряння.
    • Спочатку трохи відверніть вентиль на балоні з киснем і почекайте, поки стрілка на манометрі не перестане рухатися. Після цього повністю відкрийте клапан.
    • Ніколи не викручуйте вентиль на балоні з ацетиленом більш ніж на 1 і 1/2 обороту.
  7. 7 Залишайте гайковий ключ на ацетиленовому клапані, поки він відкритий. В цьому випадку вам не доведеться витрачати час на пошуки відповідного гайкового ключа, якщо раптом виникне надзвичайна ситуація. Якщо ключ залишиться на клапані, ви в будь-який момент зможете закрити балон.
    • Намагайтеся тримати біля свого робочого місця всі необхідні інструменти, щоб вам не доводилося їх шукати. Заздалегідь плануйте свою роботу і запасайтеся потрібними інструментами, перш ніж приступити до неї.

Частина 2 з 5 Підключіть газові балони до пальника

  1. 1 Використовуйте шланги, з'єднувачі та перехідники, спеціально призначені для зварювання та різання. Кисневі шланги мають зелене, а ацетиленові - червоне покриття. Ні в якому разі не міняйте місцями ці шланги, так як вони призначені для різних газів. Якщо один з шлангів порветься, замініть його на новий - не намагайтеся залатати пошкоджений шланг клейкою стрічкою.
    • Для ацетилену підійде шланг з прокладкою з натуральної гуми.
  2. 2 Не слід наносити на шланги масло або мастило. Всі з'єднання подачі газу до пальника мають контакти метал-метал, для них не потрібні мастило або герметики. Також не використовуйте будь-які пристосування для монтажу труб, щоб приєднати шланги до пальника.
    • Не натискайте сильно великих зусиль, коли під'єднуєте шланги - якщо різьблення не закручується легко вручну, то вона пошкоджена, якій частині не відповідають один одному.
  3. 3 Підключіть кисневий шланг до редуктора на кисневому балоні і до пальника. На корпусі або ручці пальника повинні бути позначення, які показують, куди слід приєднувати шланги. Більшість пальників мають 2 гнізда для подачі кисню: одне використовується для ріжучої струменя, а друге для полум'я підігріву. Якщо на пальнику немає перехідника, який з'єднує обидва ці гнізда, вам буде потрібно два кисневих шланга, два редуктора тиску і два балони з киснем.
    • Більшість нових киснево-ацетиленових пальників забезпечені вбудованими адаптерами, однак для безпеки зайвий раз звіртеся з доданими інструкціями.
  4. 4 Підключіть ацетиленовий шланг до редуктора на балоні з ацетиленом і до пальника. Іноді на пальнику не вказують, яке гніздо призначене для ацетилену, і чітко позначають лише підвід для кисню. В цьому випадку ацетиленовий шланг потрібно приєднати до того гнізда, яке не призначене для подачі кисню.
    • Ще раз перевірте всі з'єднання, перш ніж продовжувати, і переконайтеся в тому, що всі шланги на своїх місцях.
  5. 5 Затягніть шлангові з'єднання гайковим ключем. Недостатньо закриття їх лише голими руками. Візьміть гайковий ключ з фіксованим отвором і надійно прикріпіть кисневий і ацетиленовий шланг до пальника.
    • Необхідно туго затягнути з'єднання, щоб не було витоку кисню або ацетилену.

Частина 3 з 5: Перевірте герметичність з'єднань

  1. 1 Закрийте обидва клапана на пальнику. Поверніть регулювальний гвинт на редукторі з кисневим балоном так, щоб манометр показував близько 1 атмосфери. На балоні з ацетиленом встановіть регулятор так, щоб на манометрі було приблизно 0,7 атмосфери.
    • Перш ніж приступити до роботи, необхідно перевірити, чи немає течі. Витік газу може завдати шкоди вам і оточуючим вас людям або стати причиною пожежі.
  2. 2 Нанесіть кистю розчин для виявлення витоків. Нанесіть розчин на клапани балонів, місця з'єднання балонів з редукторами і все шлангові з'єднання. Розчин для виявлення витоків можна придбати в магазині господарських товарів або приготувати самому: для цього просто розведіть у воді мило, щоб вийшов досить густий пінний розчин.
    • Підійде будь-яка робоча кисть, аби вона не була в маслі або бензині.
  3. 3 Перевірте, чи не пузириться чи розчин. Виділяються бульбашки вказують на те, що через це місце проходить кисень або ацетилен, і протікає з'єднання необхідно тугіше затягнути або повністю замінити. Бульбашки будуть невеликими, приблизно як при кипінні води, а то і менше, і ви помітите їх по тому, що поверхня перевірочного розчину стане нерівною на вигляд.
    • Після нанесення розчину зачекайте 1-2 хвилини, щоб він як слід змочив поверхню, перш ніж дивитися, чи є текти.
  4. 4 Скиньте тиск в тій системі, де є витік газу. Заново зберіть з'єднання або тугіше затягніть гайки і ще раз нанесіть перевірки розчин. Після перевірки не забудьте перекрити вентилі на кисневому і ацетиленовому балоні.
    • Якщо після перевірки і повторного закріплення протікають ділянок перевірки розчин знову виділяє бульбашки, це може вказувати на те, що у вас негерметичний шланг, і необхідно придбати новий, перш ніж продовжити роботу.

Частина 4 з 5: Отримайте необхідний робочий тиск

  1. 1 Поверніть регулювальний гвинт на редукторі з кисневим балоном. Повільно повертайте гвинт, поки не досягнете потрібного тиску. Ви побачите значення тиску на вихідному манометрі. Після цього закрийте кисневий клапан на пальнику. Якщо ви використовуєте пальник для різання, відкрийте тільки кисневий клапан для різання. Якщо ви використовуєте головку для різання, відкрийте кисневий клапан на ручці пальника і кисневий клапан для різання на голівці.
    • Не встановлюйте тиск вище, ніж рекомендовано в доданих до пальника інструкціях.
  2. 2 Виставте регулювальний гвинт на редукторі з ацетиленовим балоном, щоб отримати потрібний тиск. Не перевищуйте 1 атмосфери. Коли тиск досягне потрібного значення, відразу ж закрийте ацетиленовий клапан. Не відкривайте вентиль більше ніж на один повний оборот.
    • Якщо ви занадто швидко або далеко відкрутіть вентиль, балон може спалахнути.
  3. 3 Чи не випускайте ацетилен і інші гази біля джерел вогню. Працюйте в добре провітрюваному місці. Біля робочого місця рекомендується мати вогнегасник на випадок виникнення пожежі або вибуху.
    • При нагріванні, зварюванні і різанні виділяються дим і випари, які шкідливі при вдиханні і можуть подразнювати шкіру.

Частина 5 з 5: Запаліть полум'я

  1. 1 Перед початком роботи ознайомтеся з доданими до пальника інструкціями. Хоча для більшості киснево-ацетиленових пальників використовується одна і та ж процедура, інструкції виробника можуть містити корисні поради або попередження, які стосуються саме до вашої пальнику. Уважно вивчіть інструкції, перш ніж шукати інформацію в інших джерелах.
    • Можна пошукати сайт виробника в інтернеті: не виключено, що там наведено більше корисної інформації. Є також безліч тематичних форумів, де люди публікують корисні поради та діляться своїм досвідом.
  2. 2 Відверніть ацетиленовий вентиль на пальнику на 1/2 обороту і запаліть полум'я. Використовуйте для цього спеціальну кремнієву запальничку, а не сірники. Таку безпечну запальничку для підпалу газових пальників можна придбати в магазині інструментів. Після цього з пальника почне виходити полум'я. Якщо з якої-небудь причини полум'я не з'явиться, закрийте ацетиленовий клапан і перевірте з'єднання.
    • Пам'ятайте, що при запалюванні пальника з неї не повинен виходити кисень.
  3. 3 Зменшіть потік ацетилену за допомогою ацетиленового клапана на пальнику. В результаті по краях полум'я повинен почати утворюватися чорний дим. Як тільки ви помітите чорний дим, повільно відкривайте ацетиленовий клапан назад до тих пір, поки цей дим не зникне. При цьому полум'я все ще має виходити прямо з наконечника пальника, а не виглядати так, як ніби воно «одскочило» від нього.
    • Після регулювання повинно вийти нейтральне полум'я блакитного кольору, яка не видає шипіння.
  4. 4 Зупиніться, якщо полум'я раптово згасне. Це так званий «зворотний вогонь», який можливий при безпосередньому контакті пальника з металом. У цьому випадку відразу ж запаліть пальник ще раз. Якщо пальник згасне без контакту з металом, це може бути пов'язано з неправильним робочим тиском або ненадійним соплом. В такому випадку перевірте тиск газу і огляньте пальник, чи все правильно до неї приєднано.
    • Якщо ви в чомусь не впевнені, перекрийте газ і огляньте пальник і все з'єднання, перш ніж продовжувати.
  5. 5 Вимкніть пальник у разі зворотного удару полум'я. Зворотний удар полум'я супроводжується виразним шиплячим або свистячим звуком. Це означає, що щось не так з пальником або настройками. Після того як ви вимкніть конфорку і з'ясуйте причину, почекайте, поки пальник охолоне, перш ніж спробувати запалити її знову.
    • Якщо зворотний удар полум'я триває, можливо, в пальнику несправна якась деталь, і її необхідно замінити.

Поради

  • При роботі з киснево-ацетиленового пальником стежте, щоб до вашого робочого місця не наближалися діти або домашні тварини.
  • Якщо у вас довге волосся, зав'яжіть їх ззаду або надіньте бандану або шапку.
  • Слідкуйте, щоб сопло пальника залишалося чистим.

попередження

  • Ніколи не намагайтеся залатати газові шланги клейкою стрічкою.
  • Ні в якому разі не користуйтесь пошкодженими пальника, редуктори і шланги.