Як налаштувати валторну

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 18 Січень 2021
Дата Оновлення: 29 Червень 2024
Anonim
Як працює PrivatPay?
Відеоролик: Як працює PrivatPay?

Зміст

Валторна (французький ріжок) - це дуже елегантний і складний інструмент. Термін «французький ріжок» насправді не зовсім вірний, тому що в сучасному вигляді валторна прийшла до нас з Німеччини. Музиканти з усього світу продовжують називати інструмент валторною, хоча правильніше було б назва «ріг». Цей інструмент буває різних видів і моделей, що відкриває великий діапазон стилів для музикантів. Новачки зазвичай вважають за краще одинарний ріг, він менш громіздкий і грати на ньому простіше. Більш досвідчені гравці частіше вибирають подвійний ріг.

кроки

Метод 1 з 3: Налаштуйте ріг

  1. 1 Знайдіть движок. В одинарному розі зазвичай тільки один головний двигун, він не прикріплений до клапану і називається движком F. Щоб налаштувати його, вийміть трубку роги з мундштука.
    • Якщо ріг має більше одного движка, напевно, це подвійний ріг. Значить, вам потрібно налаштувати движок сі-бемоль.
  2. 2 Перед тим, як почати грати на інструменті, слід зробити розминку. Розминка повинна тривати близько 3-5 хвилин. На цьому етапі вам потрібно просто дути. Холодний інструмент не буде звучати, тому його потрібно розігріти, а також заодно потренуватися. Тому для того, щоб налаштувати і підготувати інструмент до гри, потрібно трохи пограти на ньому в теплій кімнаті. Ви можете пограти в кімнатах різного розміру, щоб оцінити якість звуку. Пам'ятайте, що холодне повітря спотворює звук, тому намагайтеся грати в теплому приміщенні. Таким чином, ви розігрієте інструмент і трохи звикнете до нього.
  3. 3 Використовуйте настройки інструменту і грайте ноти Фа (F) і До (С). Для того, щоб підлаштувати мелодію під оркестр або ансамбль, в якому ви граєте, все валторни повинні грати синхронно. Ви можете використовувати електричний тюнер, камертон або навіть добре налаштований рояль, якщо у вас прекрасний музичний слух!
  4. 4 Вслухайтеся в мелодію, щоб зрозуміти, чи потрапляєте ви в ноти. Якщо головний двигун займає правильне положення, звуки будуть звучати більш «гостро», якщо немає - звуки будуть більш мелодійними. Послухайте мелодію і визначте, які звуки ви чуєте.
  5. 5 Грайте так, щоб потрапляти в ноти. Якщо на піаніно ви чуєте ноту «Фа» або «До», грайте відповідну ноту (клапан повинен бути вільний).
  6. 6 Тримайте праву руку біля «воронки» роги. Якщо ви граєте в оркестрі або берете участь у виставі, вам потрібно потрапляти в мелодію, яку грають інші музиканти. Тримайте руку у розтруба, щоб підстрахуватися.
  7. 7 Налаштуйте інструмент, щоб він потрапляв у ноту «Фа». Коли ви граєте дуетом з роялем або іншим інструментом, ви почуєте звук на ноту нижче. Потягніть движки, щоб відрегулювати різкість тону. Можливо, вам потрібна практика, щоб визначити, чи потрібно регулювати різкість. Спочатку ця відмінність здається маленьким і зовсім непомітним. Якщо ви щось не відрегулюєте, порушиться проведення повітря, а, значить, звук буде іншим.
  8. 8 Налаштуйте інструмент в ноті сі-бемоль. Якщо ви граєте на подвійному розі, особливо важливо налаштувати звук і двічі перепроверіть.Нажміте пальцем на клапан, щоб «переключитися» на сі-бемоль. Грайте ноту «фа», вона буде відповідати ноті «до» на фортепіано. Грайте в діапазоні між «фа» і «сі-бемоль». Посуньте головний двигун і налаштуйте інструмент по ноті «сі-бемоль» так само, як налаштовували ноту «фа».
  9. 9 Налаштуйте «закриті» ноти. Зараз ви відтворювали звуки при відкритому клапані, а тепер вам потрібно налаштувати інструмент при закритому клапані. Для цього найкраще підійде електричний тюнер, піаніно (якщо у вас хороший музичний слух), камертон.
    • Грайте «до» середньої октави (стандартний).
    • Тепер грайте «до» на чверть вище налаштованої середньої октави. Наприклад, для першого клапана потрібно грати «фа» вище «до» середньої октави. Набагато легше порівнювати ноти з «до» середньої октави, тоді ви будете чути інтонацію між звуками і зможете визначити, що один, наприклад, на октаву вище іншого.
    • Налаштуйте клапан для кожної ноти, щоб звести до мінімуму всі неточності. Щоб зробити звук «гостріше», засуньте клапан. Щоб зробити звук більш «гладким», висуньте клапан.
    • Налаштуйте та перевірте кожен клапан. Якщо у вас подвійний ріг, в ньому буде шість клапанів (по три на стороні «фа» і стороні «сі»).
  10. 10 Переконайтеся, що ви без проблем охоплюєте інструмент рукою. Якщо ви налаштували інструмент, але звуки все ще занадто «гострі», можливо, вам потрібно забезпечити більш широке охоплення з правого боку біля розтруба роги. Аналогічно, якщо ви все налаштували, а звук все ще занадто «рівний», зменшите охоплення.
  11. 11 Відзначте свої зміни в настройках олівцем. Це потрібно зробити відразу після того, як ви налаштували і підкоригували движки. Це дасть вам гарне уявлення про те, де повинен розташовуватися кожен движок. Не забудьте порівняти звучання свого роги з іншими інструментами.
    • Маркування двигунів особливо корисна, коли вам потрібно прочистити ріг в середині виступу. Очищення інструменту від конденсату і слини зазвичай може трохи зіпсувати початкові налаштування. Щоб це виправити, вам потрібно точно зазначити рівень клапана і движка, щоб ви змогли швидко виправити інструмент. Крім того, ви зможете швидко повернути движок в потрібне місце відразу ж після чистки інструменту.
  12. 12 Будьте готові йти на компроміс. Складність валторни в тому, що ви не зможете досягти абсолютного збігу в кожній ноті. Вам потрібно буде підлаштовуватися під звуки, вибираючи золоту середину.

Метод 2 з 3: Зміна висоти тону в залежності від техніки гри

  1. 1 Змініть положення рупора. Залежно від цього положення рупора в роті відбуваються руху, завдяки яким повітря надходить в ріг. Контролюйте надходження потоку повітря через прилад, ви можете опустити його трохи вниз, у бік, щоб добитися ідеального звучання. Ви можете розташувати свою мову і губи певним чином, щоб домогтися звуків різної висоти.
  2. 2 Наведіть праву руку до розтруба. Пам'ятайте, що звучання залежить також від положення вашої рукі.Еслі у вас невеликі руки і великий розтруб, можливо, буде проблематично знайти таке положення руки, при якому розтруб буде покриватися досить для того, щоб досягти гарного тону. Поєднання великих рук і маленького розтруба теж небажано. Потренуйтеся розміщувати свою руку так, щоб відрегулювати висоту звуку. Чим краще ви зможете регулювати положення руки над розтрубом, тим більше «гладким» буде звук.
    • Ви також можете використовувати спеціальний рукав, який буде служити вам додатковою страховкою. Це забезпечить послідовне і рівномірне покриття розтруба, а, значить, допоможе досягти хорошого тону.
  3. 3 Змініть мундштук. Є різні розміри і форми мундштука, є мундштуки більшою або меншою товщини. Інший мундштук дозволить вивести нові звуки або поліпшити якість гри.Розмір мундштука залежить від розміру рота, а, відповідно, і положення рота впливає на якість звука.Ви також можете витягнути мундштук і підстроїти його під себе.
  4. 4 Найчастіше практика, щоб знайти найзручніше положення. Дізнайтеся більше про цей інструмент, слухайте інших музикантів, щоб розвивати слух. Практика, використовуючи електронний тюнер, щоб перевірити, наскільки точно ви розрізняєте ноти і звуки. Спочатку не дивіться на тюнер, але робіть замітки. Потім звіртеся з тюнером для самоперевірки. Потім виправте, якщо зробили помилку, і послухайте, як тепер буде звучати інструмент.
  5. 5 Грайте в ансамблі. Ви повинні чути не тільки себе, а й інших музикантів. Ви можете налаштувати тон, щоб підлаштуватися під загальну мелодію. Коли ви граєте з іншими, набагато легше підлаштуватися під загальний ритм.

Метод 3 з 3: Доглядайте за своїм інструментом

  1. 1 Під час гри не їжте і не пийте. Це складний і дорогий інструмент, і навіть незначне пошкодження може вплинути на якість звуку. Тому не можна їсти або пити під час гри. Перед тим, як почати грати, найкраще почистити зуби, щоб точно переконатися, що залишки їжі не потраплять в ріг.
  2. 2 Постійно стежте за клапанами. Підтримуйте інструмент в хорошому стані, особливо слідкуйте за його рухомими частинами. Для масляних клапанів використовуйте спеціальне мастило (воно продається в музичних магазинах), можна використовувати масло для підшипників і клапанних пружин. Крім того, раз на місяць протирайте клапани теплою водою, потім не забудьте витерти їх насухо чистою м'якою тканиною.
  3. 3 Регулярно чистите інструмент! Інакше всередині буде повно слини і конденсату. Це може сприяти швидкому наростанню цвілі та інших утворень, що, звичайно, вплине на якість звуку і довговічність самого інструменту. Очищайте внутрішню частину інструменту, періодично промиваючи її теплою водою. Вода повинна бути мильною, щоб позбутися від слини. Після цього ретельно протріть інструмент чистою сухою тканиною.

Поради

  • Практикуючись, ви зможете змінити тон вашої гри. Вухо може звикнути до певних звуків, але щоб розвинути цей навик, тренуйтеся грати беззвучно, тільки пальцями.
  • Якщо ви граєте в протягом тривалого часу, звук буде псуватися. Тому якщо ви довго граєте, вам потрібно постійно коректувати положення інструменту і пробувати нові техніки гри.
  • Уроки вокалу - ще один спосіб поліпшити музичний слух. Ви можете тренувати свій слух, щоб розрізняти різні звучання і визначати ноти.