Як навчитися говорити добре і впевнено

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 25 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как ГОВОРИТЬ КРАСИВО? ТОП 6 лайфхаков
Відеоролик: Как ГОВОРИТЬ КРАСИВО? ТОП 6 лайфхаков

Зміст

Якісна комунікація - це ключ до успіху, незалежно від того, чи говорите ви перед великою аудиторією або намагаєтеся донести суть питання одного. Якщо ви хочете дізнатися, як говорити добре і впевнено, вам потрібно вірити в себе, говорити повільно і бути впевненим в тому, що ви вимовляєте. Якщо ви бажаєте знати, як під час розмови можна справляти враження інтелігентної і мислячої людини, тоді приступайте до читання статті.

кроки

Частина 1 з 3: Говоріть впевнено

  1. 1 Перш ніж говорити, вам потрібно знати, чи дійсно ви вірите в те, про що говорите. Щоб донести суть питання і справити враження того, що ви вірите в свої слова, не потрібно звучати гордо, замість цього зверніться до людей за твердженням або схваленням.
    • Якщо ви почнете пропозицію з «я думаю, що ...» або «однак, можливо ...», тоді ніяке твердження після цих слів не буде настільки сильним, як просто вимовлене без них.
  2. 2 Дивіться в очі слухачам. З одного боку, це прояв ввічливості. З іншого, це допоможе іншим більш зосереджено слухати. Пошукайте кілька доброзичливих осіб і фокусується на них, це додасть вам ще більшу впевненість, що допоможе передати суть ясніше. Якщо постійно дивитися в підлогу, ви не будете виглядати впевнено, а якщо під час промови будете оглядатися по сторонах, то люди подумають, що ви збентежені або шукаєте більш прийнятне заняття.
    • Коли розмовляєте з ким-небудь, дивіться людям в очі - можете на деякий час відводити погляд, але в цілому фокусуйтеся на людях, до яких звертаєтеся.
    • Якщо очевидно, що люди стурбовані або збиті з пантелику, подумайте про те, чи достатньо ви ясно викладаєте думки. Однак не дозволяйте заплутався людині збити вас з думки.
    • Якщо аудиторія велика і вам дійсно важко дивитися в очі, сфокусуйтеся лише на кількох слухачів.
  3. 3 Використовуйте метод коротких фраз. Є ймовірність того, що вам доведеться говорити перед публікою, як би граючи частина ролі. Це може лякати, але перевага можливості добре виголосити промову переважує всі страхи. Щоб стати більш успішним оратором, пам'ятайте про наступні правила (спеціально сформульованих коротко для легкого запам'ятовування):
    • правильно плануйте;
    • практикуйтеся;
    • взаємодійте з аудиторією;
    • звертайте увагу на мову тіла;
    • думайте і говорите позитивно;
    • не нервуйте;
    • переглядайте записи своїх промов - з кожним разом це буде допомагати вам ставати все краще і краще.
  4. 4 Вивчіть зал. Раніше прибудьте до місця, де будете виголошувати промову, пройдіться по аудиторії, спробуйте говорити в мікрофон і скористатися візуальними підказками. Знання того, з чим ви зіткнетеся і відчуття місця, де будете стояти, погляду аудиторії, і проба того, як будете пересуватися під час промови, безумовно посприяють заспокоєнню нервів. Набагато краще знати, що вас чекає, ніж зіткнутися з несподіванкою (і ударом по впевненості) в відповідальний день.
    • Якщо ви дійсно хочете ознайомитися з приміщенням, то можна приїхати за день до виступу і все відчути.
  5. 5 Візуалізують успіх. Візуалізують, як ви вимовляєте мова. Уявіть, як говорите: ваш голос гучний, чіткий і впевнений. Візуалізують аплодують аудиторію - завдяки цьому ваша впевненість зміцниться. Закрийте очі і уявіть саму впевнену в собі і красномовну версію себе перед публікою, як вражаєте їх своїми словами. Або, якщо переживаєте через промову перед меншою групою, уявіть захват від ваших слів невеликої групи друзів.
    • Коли настане час цього великого моменту, згадайте, що ви собі уявляли - якомога цього досягти?
  6. 6 Знайте своїх слухачів. Знання аудиторії послужить хорошу службу в придбанні впевненості. Якщо аудиторія досить велика, то важливо знати, звідки приїхали люди, скільки їм років і які їхні загальні знання про предмет. Це допоможе відповідно підготувати слова. Якщо ви звертаєтеся до дюжини людей, то знання таких речей, як їхні політичні переконання і почуття гумору, може допомогти в підборі правильних слів (і уникнення неправильних).
    • Люди не люблять невідоме, це може стати однією з причин нервозності; тому ви повинні зібрати по темі якомога більше інформації.
  7. 7 Пам'ятайте - свою мову тіла повинен бути впевненим. Рухи тіла можуть допомогти справити враження, що ви впевнені в собі. Ось що для цього необхідно:
    • тримайте спишу рівно;
    • уникайте сутулитися;
    • змогу не перебирати руками;
    • не надто багато ходите;
    • дивіться перед собою, а не в підлогу;
    • подбайте про те, щоб ваші обличчя і тіло були розслаблені.
  8. 8 Знайте свою тему. Підбирайте теми, які особисто вас цікавлять. Знайте про неї більше, ніж збираєтеся говорити при виступі. Чим більше ви про неї знаєте, тим більше впевненіше будете під час промови. Якщо ви готувалися всього за ніч до виступу і боїтеся, що вам зададуть питання, відповідь на який ви не знаєте, тоді ваша впевненість буде не на висоті. Якщо ви будете знати в п'ять разів більше, ніж збираєтеся розповісти аудиторії, це дозволить добре підготуватися до відповідального дня.
    • Якщо збираєтеся дати деякий час для відповіді на питання, то завчасно можете попрактикуватися з одним; нехай він задасть вам найбільш складні питання з тих, які можуть бути.
  9. 9 Хваліть себе кожен день. Завдяки цьому ваша впевненість в собі зросте, що важливо при виступах. Тоді люди будуть сприймати вас більш серйозно. Щоб щиро похвалити себе, необов'язково думати про себе як про ідеальний або дивовижну людину. Нагадайте собі про всі великі речі, які ви виконали або над якими так старанно працювали. Подивіться в дзеркало і скажіть мінімум три речі про себе або список тих хороших речей, які роблять з вас того, ким ви є.
    • Якщо ви не знаєте, за що себе хвалити, то вам потрібно попрацювати над підтриманням впевненості. Будуйте свою самооцінку, фокусуючись на тому, що у вас виходить, що не звертайте увагу на вади і проводите час з людьми, які щиро піклуються і вселяють в вас віру.

Частина 2 з 3: Говоріть добре

  1. 1 Говоріть голосно, щоб всі могли вас чути. Якщо не хочете викрикувати, тоді потрібно говорити досить голосно, щоб слухачі не перепитували. Якщо будете говорити м'яко або неголосно, то люди подумають, що ви сором'язливий і не впевнені в тому, про що говорите - це вам ні до чого.
    • Якщо говорити тихо, вас не тільки не почують, а й можуть вважати смиренним, що часто видає невпевнених у собі людей.
    • З іншого боку, не потрібно говорити занадто голосно, як ніби ви намагаєтеся переконати людей слухати. Самі слова повинні привертати увагу до них.
  2. 2 Розширте словниковий запас. Читайте як можна більше, від інтернет-журналів до серйозних творів, таких як «Анна Кареніна». Чим більше ви читаєте, тим більше буде ваш словниковий запас. Ви навчитеся новим словами та їх вживання, навіть не знаючи про це, і незабаром почнете користуватися ними в мові. Широкий словниковий запас - це основа красивої мови.
    • Це не означає, що вам потрібно вставляти в виступ або кожну мова п'ятдесят складних слів. Але кілька ключових «модних» слів зроблять виступ більш інтелігентним, і ваша мова не буде виглядати так, ніби ви робите це навмисно.
    • Ведіть записи в зошиті. Записуйте все нові слова, які вам трапляються під час читання, з їх поясненням.
  3. 3 Не використовуйте надмірно жаргоном. Якщо хочете добре звучати, то не варто використовувати сленгові слова або простонародні вирази. Звичайно, якщо вас слухає молодь, не потрібно надмірно користуватися формальними виразами, а й вульгарним бути не варто.
    • Використовувати сленг при розмові з друзями цілком нормально. Але якщо ваша аудиторія складається з більш зрілих людей і ви хочете красиво говорити, тоді уникайте його.
  4. 4 Не бійтеся використовувати паузи. Деякі думають, що пауза - ознака слабкості, але це не так. Цілком допустимо зробити зупинку, щоб зібрати думки докупи і подумати, що сказати далі. Набагато гірше говорити дуже швидко, коли мова схожа на бурмотіння або на те, що виступає знаходиться в шаленстві і говорить те, про що незабаром пошкодує. Сповільнюйтеся і говорите вдумливо, і тоді паузи в промові будуть більш природними.
    • Якщо ви користуєтеся словесними паузами (як «хм» або «аа») під час промови, не сильно про це турбуйтеся. Це природний спосіб зібратися з думками.Якщо вважаєте, що у вашій мові їх занадто багато, можна спробувати вимовляти їх тихіше, але не думайте, що потрібно повністю уникати їх.
  5. 5 Використовуйте жести, тільки коли в них є потреба. Жестикуляція під час промови допомагає передати думку і підкреслити сказане. Однак не користуйтеся жестами надмірно, інакше слухачі вирішать, що тим самим ви підкріплюєте свої слова, які самі по собі не досить переконливі. Тому нехай руки знаходяться з боків - використовуйте їх, коли це допоможе вловити суть сказаного.
  6. 6 Будьте короткі. Знайте, що НЕ потрібно говорити. Можливо, ви думаєте, що потрібно привести десять прикладів, щоб довести думку, проте в дійсності краще підібрати один або два найбільш яскравих, які допоможуть слухачам розібратися і не дуже перенавантажуватимуть їх доказами. Під час виступу кожне слово повинно мати сенс; якщо ж ви просто розмовляєте з друзями, то і в цьому випадку краще уникати незв'язність мови.
    • Якщо ви вимовляєте мова, то напишіть її і проговорите вголос. Читання власних слів допоможе визначити, де повторень занадто багато і що краще прибрати.
  7. 7 Повторіть головні моменти. Можливо, ви вважаєте, що досить лише один раз повторити основні моменти мови, і слухачі одразу зрозуміють, в яких словах виражена суть. В цьому ви помиляєтеся. Якщо є кілька важливих речей, які ви хочете донести, - звертаєтеся ви до натовпі або доводите щось одному - повторне вимова ключових моментів в кінці репліки або мови допоможе чіткіше донести те, що ви хочете сказати.
    • Подумайте про написання викладу. Ви повинні повторити ключові моменти в кінці кожного абзацу і в ув'язненні, чи не так? Загалом, мова не сильно в цьому відрізняється.
  8. 8 Використовуйте конкретні приклади, щоб слухачі розуміли, про що йде мова. Чіткі приклади - це основа будь-якої мови або бесіди. Неважливо, чи хочете ви переконати аудиторію у використанні поновлюваних джерел енергії або переконати вашу подругу кинути свого хлопця-невдахи, вам доведеться надати кілька чітких, непохитних фактів, щоб привернути увагу слухачів. Вдамося до статистичних даних, анекдотів або окремі випадки, які найбільш відображають суть ваших слів. Пам'ятайте, це не означає, що потрібно закидати аудиторію фактами - необхідно привести лише кілька випадків, які слухачі краще запам'ятають.
    • Розкажіть кілька історій. Якщо ви вимовляєте мова, історія на початку або кінці допоможуть донести інформацію більш жваво.

Частина 3 з 3: Підніміть мова на інший рівень

  1. 1 Знайдіть спосіб розслабитися. Почніть з звернення до аудиторії. Це дасть вам час і дозволить перевести дух. Зробіть паузу, посміхніться і перед тим, як говорити що-небудь, порахуйте до трьох. ( «Двадцять один - один, двадцять один - два, двадцять один - три». Пауза. Починайте.) Перетворіть нервозність в ентузіазм. Можна знайти спосіб, який допоможе вам. Можливо, це буде пиття води з склянки кожні п'ять хвилин. Як тільки знайдете свій спосіб, користуйтеся їм в повній мірі.
    • Можна взяти практику спілкування з одним. Знайдіть те, що заспокоює вас, коли звертаєтеся з промовою - можливо, це стискання поролонового м'ячика в кишені куртки або посмішка.
  2. 2 Практика, практикуйтеся і ще раз практикуйтеся. Якщо є необхідність - репетирують. Попрацюйте, щоб контролювати слова-зв'язки; практика, робіть паузи і дихайте. Тренуйтеся з секундоміром і залиште час для несподіванок. І чим краще ви знаєте, про що говорити, тим більше ви будете впевнені, коли це трапиться.
  3. 3 Не просіть вибачення. Якщо ви нервуєте або випадково обмовилися, що не залучайте до цього увагу людей вибаченнями. Просто продовжуйте, і люди забудуть про помилки. Вибачення зроблять все більш незручним. Всі роблять помилки - не слід акцентувати на них увагу, якщо тільки ви не навчилися переводити все в жарт.
  4. 4 Сконцентруйтеся на головному. Чи не приділяйте уваги власній нервозності і сконцентруйтеся на суті мови і публіці. Головне - донести суть, а не виглядати як Стів Джобс. Якщо менше фокусуватися на собі, ви зможете відчути себе в якості доставщика послання, що дозволить зняти напругу. Перед тим як говорити, нагадайте собі про те, як важлива ваша мова і чому це важливо для вас. Завдяки цьому ви перестанете турбуватися про надмірне потовиділення або швидкості своїх слів.
  5. 5 Накопичуйте досвід. В основному, ваша мова повинна представляти вас як людину і як авторитетну особистість. Досвід становить впевненість, яка є ключем до ефективної промови. Клубний тамада може забезпечити вас досвідом в безпечної та дружній атмосфері. Введіть в звичку виступати з промовою на вечірках - це також вам допоможе. Навіть якщо ваша мета - навчитися впевнено говорити перед друзями або незнайомцями, чим більше ви це робите, тим більше у вас буде виходити. Тут все так само, як і з будь-яким іншим навиком.
  6. 6 Знайте, що люди хочуть щоб у вас вийшло. Слухачі хочуть, щоб ви були цікавим, надихаючим, інформативним і забавним. Вони живляться від вас. Позитивно думайте про те, що вам потрібно зробити перш за все і знайте, що ніхто не хоче, щоб ви плуталися в словах або забували, про що збиралися розповісти. Кожен бажає вам найкращого, і ви теж повинні цього хотіти. Якщо вам страшно - неважливо, говорите ви з повним стадіоном або класом - пам'ятайте, всі бажають, щоб ви впоралися зі своїм завданням.

Поради

  • Практика - це дійсно шлях до досконалості. Якщо вам належить давати мова, репетиція допоможе в відповідальний день звучати зрозуміло і впевнено.
  • Може здатися, що паузи в промові недоречні, адже через них слухачі можуть вирішити, ніби ви забудькуваті або не знаєте, про що говорите. Насправді ж вони покликані привертати увагу аудиторії. Якщо люди починають втрачати інтерес до ваших слів або вам потрібно зробити на чомусь наголос - зробіть паузу!
  • Якщо ви сором'язливі і вам некомфортно дивитися людям в очі, не робіть цього, інакше можете збитися. Дивіться на їхні голови і постійно переміщайте погляд, щоб не здавалося, ніби ви зосереджені на щось стороннє, і щоб не втратити увагу слухачів.
  • Якщо ви зовсім не знайомі з тими, перед ким виступаєте, уявіть, що ваші рідні поруч і підтримують вас.
  • Якщо дивитися поверх людей (на їх голови), вони цього навіть не помітять. Не забудьте оцінити їх зачіски.
  • Важливу роль відіграє одяг. Необхідно підбирати одяг відповідно до теми вашого виступу, а також по фігурі. Трохи аксесуарів і прикрас не завадить.

попередження

  • Коли доповнюєте мова своїми думками, не забувайте слухати інших! Інакше люди можуть сприйняти вас як егоцентричного людини, і ви втратите перевага знання їх думок.
  • Пам'ятайте, що між впевненістю і зарозумілістю є істотна різниця. Не намагайтеся зобразити перебільшену впевненість, інакше це може бути зрозуміле як зарозумілість і надмірна впевненість. Немає нічого гіршого, ніж зіткнутися з вірою в те, що ваша думка набагато краще, ніж думка інших.