Як перестати бути незграбним

Автор: Mark Sanchez
Дата Створення: 5 Січень 2021
Дата Оновлення: 2 Липня 2024
Anonim
Низкая самооценка. Как поднять самооценку? Как перестать негативно оценивать себя | Наталья Корнеева
Відеоролик: Низкая самооценка. Как поднять самооценку? Как перестать негативно оценивать себя | Наталья Корнеева

Зміст

Якщо ви незграбні від природи, постійно щось зачіпаєте, ви втрачаєте з рук, кидаєте, ваше життя нерідко нагадує кадри з якогось комедійного фільму. Однак з власною незграбністю не слід миритися, адже існують способи побороти її.

кроки

Метод 1 з 4: Дізнайтеся більше про недолугості

  1. 1 Ознайомтеся з тим, як ваше тіло координує руху. Людський організм являє собою надзвичайно складну систему, і існує безліч причин порушення правильної координації рухів. За координацію відповідають в основному чотири системи органів, і будь-які порушення в роботі однієї з них (або відразу декілька) можуть привести до незграбності.
    • Очі. Через очі надходить інформація про поточний розташуванні тіла в навколишньому його просторі.
    • Мозок і нервова система. Мозок і нервова система розсилають по всьому тілу інструкції про те, яким чином реагувати на отриману інформацію про навколишнє середовище.
    • Мозочок. Мозочок - ділянку мозку, що відповідає за координацію рухів і рівновагу.
    • М'язи і кістки. У м'язи і кістки надходять сигнали з мозку, з їх допомогою ви пересуваєтеся.
  2. 2 Подумайте над причинами недолугості. Існує величезна кількість факторів, які можуть викликати незграбність, як тимчасову, так і постійну. Іноді незграбність виникає в результаті проблем зі здоров'ям і потребує серйозного лікування, в інших випадках з нею можна впоратися своїми силами. Серед поширених причин недолугості можна назвати наступні:
    • травми голови
    • Надмірна рухливість суглобів
    • Проблеми з зором
    • артрит
    • Деякі медичні препарати
    • Вживання алкоголю або наркотиків
    • Стрес і втому
    • Слабкість або атрофування м'язів
  3. 3 Оцініть ступінь своєї невдачливості. Причини хронічної недолугості слабо вивчені, але судячи за деякими дослідженнями, люди, з якими часто трапляються події через їх незграбності, нерідко відчувають "когнітивні відмови", або моменти зниженою уважності. Кількісно оцінити ступінь своєї незграбності можна за допомогою "опитувальника по когнітивним відмов", розробленого психологом-експериментатором Дональдом Бродбентом. Нижче наведені деякі питання з цієї анкети; чим частіше ви відповідаєте "так", тим сильніше ви схильні до "когнітивним відмов".
    • "Чи часто ви не помічаєте дорожні покажчики?"
    • "Плутають ви праву і ліву сторони при визначенні напрямку?"
    • "Чи стикаєтеся ви з перехожими?"
    • "Чи буває, що ви забуваєте потрібний поворот на дорозі, яку добре знаєте, але рідко нею користуєтеся?"
    • "Чи часто ви забуваєте, куди поклали що-небудь, наприклад, газету або книгу?"
    • "Чи часто буває, що ви ніяк не можете відшукати в супермаркеті потрібний вам товар, хоча він точно там є?"
    • "Опускати ви речі?"
    • "Чи часто трапляється так, що ви викидаєте потрібну річ замість непотрібної: наприклад, викидаєте сірникову коробку замість тільки що використаної погаслою сірники?"

Метод 2 з 4: Фізичні вправи

  1. 1 Зміцніть м'язи торсу. Сильні м'язи живота, спини і таза сприяють більш плавною ходою, стійкості тіла і кращої координації рухів. Зміцнивши ці м'язи, ви зможете краще контролювати свої рухи, знизивши незграбність.
    • М'язи торса тренуються за допомогою таких вправ, як згинання тулуба з положення лежачи, піднімання однієї або двох ніг з цього ж положення, вправу "супермен", упор лежачи на руках; ці вправи можна виконувати як вдома, так і в спортивному залі.
    • Вправи зі снарядами, такими як гімнастичний м'яч і "качающаеся дошки", також допомагають розвинути стійкість і зміцнити м'язи торсу.
  2. 2 Розвивайте гнучкість і спритність. Крім зміцнення м'язів торса, при боротьбі з незграбністю слід також розвивати гнучкість тіла. Дослідження показують, що спортсмени, розвиваючі лише силу м'язів і не приділяють уваги спритності і гнучкості ризикують отримати повторну травму в 70% випадків, в той час як для атлетів, розвивають ці якості, ймовірність становить всього лише 8%.
    • Крім вправ систем йоги та пілатес, підвищити гнучкість допоможуть також заняття танцями або бойовими мистецтвами.
    • Корисна також щоденна розтяжка м'язів. Вона підвищує приплив крові до м'язових тканин і збільшує рухливість суглобів.
  3. 3 Розвивайте почуття рівноваги. Зміцнення м'язів торса і розвиток гнучкості необхідні для того, щоб знизити ймовірність різних подій, але важливо також і розвинене відчуття рівноваги. Існує кілька простих вправ, щоденне виконання яких дозволить вам розвинути це відчуття.
    • Розвитку почуття рівноваги служать такі вправи, як балансування на одній нозі і прийняття пози лелеки.
  4. 4 Спробуйте вправи для розвитку вестибулоокулярного рефлексу. Хитромудрий вираз "тренування вестибулоокулярного рефлексу" означає вправи, які поліпшують зорово-моторну координацію. Успіх досягається за рахунок синхронної роботи мозку, внутрішнього вуха і вестибулярного апарату (частково відповідають за відчуття рівноваги), очей і всього тіла.
    • Почніть з наступного простого вправи: сидячи, злегка нахиліть голову вниз, подивившись на підлогу, потім переведіть погляд вгору. Підніміть голову слідом за поглядом, подивившись на стелю. Повторіть 10 разів.
    • Корисно також наступну вправу на утримання уваги: ​​сидячи, зафіксуйте погляд на нерухомому об'єкті, розташованому на рівні очей на відстані 1-3 метра (3-10 футів) від вас. Повертите головою з боку в бік, не відводячи погляду від об'єкта. Повторіть 3 рази. Проробляйте цю вправу 3 рази в день.
    • Ці вправи можуть викликати запаморочення, тому робіть їх не поспішаючи. Якщо ви відчули нудоту або запаморочення, зупиніться і зробіть перерву.

Метод 3 з 4: Зменшення ймовірності подій

  1. 1 Роблячи що-небудь, будьте уважні. Більшість незграбних людей приділяють недостатню увагу навколишній їхній обстановці. Під час прогулянки озирайтеся навколо, дивіться на дорогу перед собою і звертайте увагу на те, куди ви збираєтеся ступити.
  2. 2 Наведіть порядок. Не дивно спіткнутися, якщо підлога усіяний різними предметами. Порядок будинки і на роботі дозволить вам рухатися впевненіше.
    • Якщо у вас вдома недостатньо прямих і вільних проходів, можливо, варто подумати про перестановку меблів. Маючи більше простору для руху, ви рідше будете натикатися на різні предмети і спотикатися об них.
    • Ви будете менше спотикатися об підлогу килими, якщо прикріпіть їх краю до підлоги за допомогою двосторонньої клейкої стрічки.
  3. 3 Змініть взуття. Якщо ви відчуваєте проблеми з почуттям рівноваги, вам протипоказана взуття на високих підборах і тісне взуття, оскільки вона зміщує центр ваги і ускладнює ходьбу. Підберіть вільну міцне взуття, що дозволяє міцно стояти на землі. Якщо вам все ж необхідна взуття на підборах, зупиніть свій вибір на низьких і широких підборах, які забезпечують кращу стійкість.
  4. 4 Не хвилюйтеся. Ви стаєте більш розсіяним, коли відчуваєте тривогу або хвилювання, при цьому зростає ймовірність усіляких пригод. Зробіть заходи, що знижують вірогідність несподіваних подій у вашому повсякденному житті, і ваша незграбність пройде.
    • Тренування свідомості допоможе вам фокусувати увагу на своїх діях і не тільки знизить стрес, але і допоможе впоратися з "когнітивними відмовами", що викликають незграбне поводження.
    • Постарайтеся висипатися. Дослідження показали, що недолік сну може бути причиною багатьох фізичних симптомів, в тому числі і незграбного поведінки і схильності до обставин.
  5. 5 Не займайтеся самокопанням. Незграбність може викликати відчуття незручності і провини, в результаті ви станете хвилюватися, що призведе до ще більш незграбному поведінки. Пам'ятайте, що ніхто не застрахований від помилок, і навіть постійне незграбне поводження аж ніяк не означає, що ви повний невдаха.
    • Якщо ви спіткнулися або посковзнулися, зробіть кілька глибоких вдихів і видихів. Це допоможе вам заспокоїтися і повернути самовладання, а також уникнути зациклення на невдачах і самобичування.

Метод 4 з 4: Випадки, коли необхідна професійна допомога

  1. 1 Зверніть увагу на деякі тривожні ознаки. Деякі люди незграбні за своєю природою; крім того, з кожним з нас трапляються "напади" незграбного поведінки, проте деякі захворювання, такі як діабет, інсульт, хвороба Паркінсона, диспраксия (синдром, що зустрічається в основному у дітей) також можуть привести до постійних проблем з координацією рухів і викликати незграбне поводження .
    • Якщо ви постійно відчуваєте запаморочення або нудоту, це може свідчити про проблеми з вмістом цукру в крові, зокрема про діабет. У разі часто долають симптомів зверніться до лікаря.
    • Раптові оніміння або слабкість, проблеми із зором, втрата рівноваги або координації рухів можуть бути ознаками інсульту. Якщо ви відчуваєте ці симптоми, негайно зателефонуйте в службу швидкої медичної допомоги.
    • Якщо ваші м'язи легко витягуються і згинаються, ви часто відчуваєте жорсткість в суглобах і м'язові болі, або ж ваші суглоби легко зміщуються, можливо, ви страждаєте надмірною рухливістю суглобів. Хоч це і не становить загрози для життя, в разі частого повторення перерахованих симптомів слід звернутися до лікаря.
  2. 2 Пам'ятайте про побічні ефекти ліків. Багато медичні препарати, в тому числі психіатричні, протівомігреневие, і навіть Антіалергенний кошти можуть викликати запаморочення, порушення відчуття рівноваги і втрату координації рухів. Вживання алкоголю може посилити ці симптоми. Якщо ви приймаєте препарати, що мають такі побічні ефекти, будьте уважні, намагаючись уникати непередбачених подій.
    • Якщо ви відчули, що побічні ефекти прийнятих вами препаратів стали надто сильними, поговоріть зі своїм лікарем. Можливо, він запропонує інші засоби лікування.
  3. 3 Відвідайте лікаря. Якщо, незважаючи на підвищену пильність і хорошу фізичну форму ви все ще є проблеми з координацією рухів, ваше незграбне поводження може бути симптомом серйозного захворювання. Відвідайте лікаря і розкажіть йому про свої проблеми, і, можливо, він знайде їх рішення.

Поради

  • При виході на вулицю озирніться навколо, оцінивши можливі перешкоди на своєму шляху.
  • Якщо ви відчуваєте проблеми з координацією, уникайте занадто необачних і різких рухів.
  • Пам'ятайте: практика - шлях до досконалості. Ви не позбудетеся від недолугості за один вечір, для цього знадобляться певні зусилля і досить тривалі тренування.

попередження

  • Незважаючи на те, що більшість людей час від часу ведуть себе досить незграбно, якщо ви відчуваєте проблеми з координацією рухів, і ці проблеми не проходять після фізичних вправ і психологічних тренінгів, можливо, їх причини лежать глибше, і вам слід звернутися до лікаря. Незграбне поводження і порушена координація рухів можуть бути викликані такими захворюваннями, як діабет, інсульт, травма голови, множинний склероз, хвороба Паркінсона, а також безліччю інших.