Як навчитися Вин Чун

Автор: Florence Bailey
Дата Створення: 23 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Вин Чун наглядный урок
Відеоролик: Вин Чун наглядный урок

Зміст

Він-Чун - це стиль кунг-фу, в якому для перемоги над суперником роблять упор на рукопашний бій, швидкі удари і суцільну захист.У цьому виді традиційного китайського бойового мистецтва противника дестабілізують завдяки швидкій роботі ніг, захист і нападу, які відбуваються одночасно, і перенаправлення енергії противника на нього самого. Для того щоб досягти майстерності в цьому складному вигляді кунг-фу, будуть потрібні роки, але новачки можуть почати вивчення Вин-Чун з розуміння його принципів, освоєння теорії і оволодіння основними навичками.

кроки

Частина 1 з 5: Принципи Вин-Чун

  1. 1 Дізнайтеся про теорію центральної лінії. Основний принцип Вин-Чун - це захист центральної лінії тіла. Уявіть собі лінію, яка починається від середини верхівки, проходить уздовж середини грудної клітки і нижньої частини тіла. Це центральна лінія вашого тіла, яка найбільш вразлива. Її потрібно завжди захищати.
    • Відповідно до цієї теорії, потрібно завжди атакувати центральну лінію і виконувати прийоми на рівні центральної лінії противника.
    • Основна відкрита стійка в Вин-Чун заснована на теорії центральної лінії. У відкритій стійці потрібно дивитися перед собою, підігнути коліна, а стопи злегка розгорнути назовні. Якщо противник буде знаходитися перед вами, то ви зможете атакувати найкращим чином, змішав силу.
  2. 2 Мудро і економно витрачайте енергію. Ключовий принцип Вин-Чун полягає в тому, що під час бою енергія повинна витрачатися ощадливо і стримано. Використовуйте енергію противника, відхиляючись або перенаправляючи удари.
    • Рухайтеся ощадливо і розумно. Сенс в тому, що тіло, вступаючи в контакт з противником, має пройти найкоротша відстань за мінімальний проміжок часу. Це дозволяє зберегти власні сили.
  3. 3 Залишайтеся розслабленим. Сили витрачаються даремно, якщо тіло знаходиться в напруженому стані. Чи не напружуйте тіло, і ви будете почувати себе більш невимушено.
    • Якщо у вас є досвід інших бойових мистецтв (особливо «жорстких стилів»), вам доведеться «спустошити свій стакан» або відучитися від шкідливих звичок. Він-Чун - це м'який стиль з безліччю нейтралізують технік, які вимагають від вас «м'якості» і розслабленості. Змінити м'язову пам'ять і розвинути звички розслаблятися може бути непросто і времязатратно, але це стане в нагоді вам в майбутньому.
  4. 4 Відточуйте свої рефлекси. Воїн, який застосовує техніку Вин-Чун, завдяки добре розвиненим рефлексам, діє в бою так, щоб перервати напад і продовжити бій вже на своїх умовах.
  5. 5 Міняйте бойову стратегію в залежності від противника і навколишніх умов. Противник може бути високим або низьким, великим або маленьким, чоловіком або жінкою і так далі. Точно так само і з умовами бою, який може проходити під час дощу, в спеку, в холод, на вулиці, в приміщенні і так далі. Будьте готові пристосовуватися до будь-яких умов бою.
  6. 6 Дізнайтеся про формах Вин-Чун. Він-Чун ділиться на шість спадкоємних форм, кожна з яких грунтується на попередній. У кожному формі потрібно знати правильну стійку, положення тіла, руху рук і ніг, а також співвідношення сил. До цих форм відносяться:
    • Сіу Лім Тао;
    • Чам Киу;
    • Биу Джі;
    • Мук Ян Чонг;
    • Лук Дим Бун Кван;
    • Бат Чам Дао.

Частина 2 з 5: Як вивчати Вин-Чун

  1. 1 Знайдіть школу Вин-Чун. Школи бойових мистецтв часто орієнтовані на один стиль бойових мистецтв, особливо для серйозних учнів. Школи або клуби Вин-Чун можуть бути пов'язані з асоціацією бойових мистецтв. Пошукайте в інтернеті або телефонній книзі номер місцевої школи Вин-Чун.
    • Дізнайтеся у місцевих школах бойових мистецтв, не навчають вони Вин-Чун. Вони можуть навчати тільки основам, і якщо ви налаштовані на поглиблене вивчення Вин Чун, то вам, можливо, доведеться шукати інше місце, де проводяться заняття з поглибленого вивчення цієї техніки.
    • Зустрітися з сифу (інструктором) і поцікавтеся його кваліфікацією. Скільки років він практикує? Як він навчався Вин-Чун?
    • Відвідайте клас Вин-Чун. Відчуйте, як сифу проводить заняття і як реагують інші учні.
    • Персональне навчання Вин-Чун - це найкращий спосіб.
  2. 2 Вивчайте Вин-Чун по інтернету або DVD-дисків. На багатьох сайтах є уроки для самостійного навчання Вин-Чун. На них, як правило, є відео для різних рівнів підготовки, а також порівняно низька ціна на підписку в залежності від на рівня вашого досвіду (початковий, середній, просунутий і так далі) і доступ до матеріалів. Це може стати в нагоді, якщо у вашій місцевості немає кваліфікованих інструкторів або шкіл Вин-Чун. Завдяки їм також може покращитися ваше персональне навчання, якщо ви вже відвідуєте школу Вин-Чун. Виберіть комплект DVD-дисків або онлайн-курс, який викладає Грандмастер або майстер Вин-Чун.
    • Деякі онлайн-курси також видають сертифікати учням, які досягли високого рівня, які хотіли б у свою чергу навчати своїх учнів.
    • Деякі інтернет-курси пропонують індивідуальне навчання з Грандмастером за допомогою веб-камери.
    • Допомогою у вивченні Вин-Чун можуть послужити додатки, доступні для телефонів Apple або Android.
    • Наприклад «Онлайн-курс Вин-Чун», випущений і схвалений Міжнародною асоціацією бойових мистецтв Він-Чун Іп Мана і курс «Дистанційного навчання Вин-Чун кунг-фу» (англійською мовою).
  3. 3 Виділіть спеціальний простір для занять. Знайдіть місце в будинку, де ви зможете практикувати Вин-Чун. Там повинно бути достатньо місця, щоб ви зможете переміщатися в усіх напрямках. Для того щоб перевірити це, можна поразмахівать руками і ногами. Ви ж не хочете, щоб ваші рухи були обмежені кімнатної меблями.
    • В ідеалі в приміщенні повинно бути дзеркало, щоб можна було спостерігати за своїми рухами.
  4. 4 Знайдіть партнера для спільних тренувань. Самостійне вивчення рухів принесе небагато користі. Рано чи пізно вам потрібно буде приступати до вивчення того, як ваші рухи контактують з противником. Завдяки партнеру вам буде простіше зрозуміти, як реагувати на рухи іншої людини. Він також міг би заохочувати вас і робити зауваження.

Частина 3 з 5: Сіу Лім Тао

  1. 1 Дізнайтеся про Сіу Лім Тао. Сіу Лім (або Ним) Тао, або «маленька ідея», є основою для багатьох рухів Вин-Чун. Сіу Ним Тао - це перша форма Вин-Чун і саме тут вас навчать правильній стійці, володінню своїм тілом, розслабленню і основним рухам рук.
    • Спочатку потрібно опанувати кожним розділом Сіу Лім Тао, а потім вже переходити до наступного розділу і приступати до вивчення інших технік.
    • Кожен рух первинної форми має значення. Сюди відносяться темп, використання напруги і розслаблення, кути і відстані. Форма не містить методик.
  2. 2 Освойте Гонг Лик. Гонг Лик є першим розділом Сіу Ним Тао і зосереджений на хорошій організації та релаксації. Ви навчитеся робити відкриту стійку, при якій особа звернено до супротивника. Працюйте над тим, щоб тіло залишалося розслабленим.
    • Практикуйтеся в стійці Джі Кім Юнг Ма або відкритій стійці. У цій стійці потрібно стати обличчям вперед. Стопи розгорніть трохи назовні. Зігніть коліна. Вага повинна рівномірно розподілитися на обидві ноги. Для того щоб освоїти руху рук і кистей, зосередьтеся на положенні рук і ліктів. Така фронтальна стійка дасть вам найбільшу перевагу в бою, наприклад, за допомогою рук і ніг ви зможете захищати свою центральну лінію. Краще користуватися в рівній мірі обома сторонами тіла, ніж віддавати перевагу якійсь одній стороні тіла.
  3. 3 Освойте Фа Джинг. Фа Джинг є другим разделол Сіу Лім Тао. Фа Джинг дозволяє розвинути вивільнення сили. Тут ви дізнаєтеся, як застосовувати силу і як зберігати сили і енергію. Зосередьтеся на тому, щоб залишатися розслабленим до моменту, коли руки готові нанести удар.
    • Одним поширеним рухом в Фа Джинг є удар долонею (Ян Джун) - для нанесення удару по противнику ліва рука відкривається, повертається долонею вниз і рухається по низхідній.
  4. 4 Освойте базові навички. Третій розділ Сіу Лім Тао вчить базовим навичкам рухів рук і блокування ударів, що є основою для вивчення інших прийомів Вин-Чун.
    • Деякі базові навички: Пак Сау або Хуен Сау (удар), Тан Сау (блок долонею вгору), Ган Сау (розколюють рука) і Бонг Сау (рука крило). Велика частина відпрацювання Сіу Лім Тао в цьому розділі включає в себе комбінацію цих рухів. Навчившись цим навичкам, спочатку їх потрібно практикувати на лівій стороні, а потім на правій.

Частина 4 з 5: Чам Киу

  1. 1 Дізнайтеся про Чам Киу. Чам Киу, або «пошук моста», являє собою руху всього тіла, щоб доповнити те, що вже було вивчено в основній формі Сіу Лім Тау. З Чам Киу ви дізнаєтеся, як правильно і ефективно рухатися всім тілом, звертаючи увагу на розподіл ваги і стійкість. Тут розглядаються рухи ногами, такі як повороти і удари.
    • Перш ніж переходити до наступного розділу і приступати до вивчення інших технік потрібно спочатку опанувати кожним розділом Чам Киу.
    • Перш ніж вивчати вторинну форму, необхідно добре відпрацювати поворот стійки (зміщення форми коні з одного боку в інший). У первинній формі позиція статична, тому це дуже важливо.
  2. 2 Освойте перший розділ Чам Киу. Перший розділ, Джун, зосереджений на обертанні, стійкості і структурі. У Джуне, для того щоб ефективно боротися, учень починає звертати увагу на те, що його оточує, навіть те, що знаходиться позаду нього. У ньому представлені руху рук середньої складності, такі як Джип Сау (перелом руки) і Фут Сау (удар по очах).
  3. 3 Освойте другий розділ Чам Киу. У другому розділі, або Сер, Чам Киу основний наголос робиться на ухиленні від атак супротивника і перенаправлення цієї енергії на них. Ви навчитеся спочатку рухати руками і ногами як єдиним цілим, а потім незалежно один від одного.
  4. 4 Освойте третій розділ Чам Киу. Третій розділ Чам Киу зосереджений на застосуванні сили разом з рухами рук і ніг. У ньому також використовується комбінація напружених рухів рук і розслаблених рухів тіла, щоб пристосуватися до різних сценаріїв бою. Тут ви також будете відпрацьовувати повороти корпусу вправо і вліво, щоб розвивати стійкість, знаходячи центральну лінію під час бою.

Частина 5 з 5: Більш складні форми Вин-Чун

  1. 1 Освойте Биу Джі. Биу Джі (пронизує або стріляють пальці) зосереджений на застосуванні сили на дуже коротких дистанціях. Учні також дізнаються про додаткові техніках, наприклад, як відновити центральну лінію після падіння або виробленого захоплення. У кожному з трьох розділів Биу Джі, щоб вийти з невигідного становища, ви будете використовувати комбінації рухів рук і ніг перших двох форм. Це допоможе вам зайняти наступальну позицію, щоб знешкодити противника, використовуючи силу на близькій відстані.
  2. 2 Освойте Мук Ян Чонг. Мук Ян Чонг (або «дерев'яний манекен») - це вдосконалена форма, щоб практикуватися на нерухомому суперника (дерев'яному манекені). Це допоможе вам визначити і зрозуміти, як руху рук і ніг контактують з противником.
    • Оскільки манекен нерухомий, корективи в форму слід вносити відповідно до тренажером.
    • Деякі техніки в роботі з манекеном очевидні. Майте на увазі, що деякі з них є адаптивними, а деякі мають різні варіанти застосування, відображені одним рухом в наборі.
  3. 3 Освойте Лук Дим Бун Кван. Ця форма, також відома як «Тичина шести з половиною точок», включає в себе жердину, який використовується під час нападу на супротивника. Тренуючись з жердиною, ви будете розвивати навички балансування і оборони.
  4. 4 Освойте Бат Чам Дао. Бат Чам Дао ( «вісім ріжучих мечів» або «ножі-метелики») - це найбільш просунута форма, в якій використовуються в якості зброї короткі мечі. Формі Бат Чам Дао навчають не всіх, хто може досягти цього рівня, а тільки обраних. Форма зосереджена в першу чергу на точності, техніці і позиції. Через ножів руху рук і ніг трохи відрізняються від інших форм.

Поради

  • Принципи та техніки Вин-Чун викладені в багатьох книгах. Однак книги можуть бути менш корисні, ніж персональні заняття, навчання онлайн або за допомогою DVD-дисків. Хоча в них і містяться фотографії стійок, технік і стилів, ви не зможете побачити, як правильно виконуються ті чи інші рухи.
  • Він-Чун був покликаний стати бойовою системою. Його методи і принципи можна використовувати не тільки в якості самозахисту, а й в якості наступальної атаки на слабкі місця противника, а також коли він відкривається.
  • Перехідні руху, як наприклад між першим і другим зображенням, також важливі, як початкова і кінцева позиції. У друкованій продукції ці рухи не відображені.

попередження

  • Під час тренування або спарингу Вин-Чун ви можете отримати невеликі шишки і синяки. Однак не потрібно боятися отримати травму на тренуванні. Якщо Вин-Чун викладається належним чином, то травми не повинні бути більш серйозними, ніж незначні забиті місця.
  • Консультуйтеся з лікарем перед початком будь-якої фітнес-програми.