Як не відчувати дискомфорту, мочась на людях

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 14 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Маніпуляції кармою [audio]
Відеоролик: Маніпуляції кармою [audio]

Зміст

Багато хто відчуває незручність навіть при одній лише думці про сечовипусканні при інших людях. Якщо людина боїться мочитися в присутності інших людей, то, швидше за все, у нього парурез. Іноді парурез називають синдромом «сором'язливого сечового міхура». Парурез входить в список соціальних фобій поряд зі страхом перед публічним виступом і подібними розладами. Крім того, цей синдром може мати різну ступінь тяжкості. Деякі люди рідко відчувають страх, в той час як інші можуть мочитися тільки вдома.

кроки

Метод 1 з 5: Зробіть процес сечовипускання більш комфортним в присутності інших людей

  1. 1 Створіть вільний простір між собою і іншими людьми. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, мочась в присутності інших людей, спробуйте змусити себе повірити, що крім вас в убиральні нікого немає. Для цього займіть унітаз або пісуар, який знаходиться віддалік від іншої людини, наприклад, виберіть той, який розташовується через один від нього.
    • Якщо вам незручно мочитися в присутності вашого партнера, закрийте двері туалету, поки ви перебуваєте в ньому, або чекайте, поки ваш партнер піде в іншу кімнату.
  2. 2 Слухайте музику на своєму iPod. Найчастіше люди відчувають збентеження, коли чують звук сечовипускання. Однак якщо ви не будете чути цей звук, вам не доведеться переживати. Перебуваючи в громадському туалеті, використовуйте навушники, щоб послухати музику. Увімкніть iPod на такий рівень гучності, щоб вам не було чутно, що відбувається навколо вас.
    • Встановіть радіо або колонку в своєму туалеті. Візьміть за звичку включати музику, коли заходите до вбиральні. Музика відверне вас від звуку сечовипускання. Крім того, ваш партнер не почує того, що вас так бентежить.
  3. 3 Припиніть розмовляти. Перебуваючи в громадському туалеті, деякі люди не перестають розмовляти. Це частіше стосується чоловіків, що стоять біля пісуарів. Якщо ви віддаєте перевагу писати поза увагою інших людей, скористайтеся кабінкою у вбиральні замість пісуара.
    • Однак вдома, перебуваючи разом з партнером, ви можете продовжувати розмовляти. Роблячи це, ви будете розглядати сечовипускання як природний процес.
  4. 4 Зачекайте, поки ви не будете одні. Якщо ви перебуваєте на роботі або в ресторані, і у вас є достатньо часу, почекайте, поки в убиральні не залишиться жодної людини. Навіть якщо це громадський туалет, ви будете почувати себе більш комфортно, якщо в ньому більше нікого не буде. Якщо в туалеті хтось є, вийдіть з нього і поверніться пізніше.
    • Якщо ви не хочете чекати або повертатися пізніше, не поспішайте, зробіть вигляд, що ви поправляєте макіяж або вам необхідно помити руки. Коли всі люди покинуть вбиральню, переходите до справи.
  5. 5 Плануйте заздалегідь. У місцях з великим скупченням людей (наприклад, на стадіонах, аренах, конференц або торгових центрах), як правило, є карти, на яких вказано, де розташовані вбиральні. Іноді такі карти можна знайти онлайн - на сайті конкретного центру. У деяких містах можна знайти карти всіх громадських туалетів, доступних в міських будівлях, парках і так далі. Перш ніж вирушати в дорогу, дізнайтеся, де знаходяться громадські туалети, якими ви зможете скористатися. Завдяки цьому ви уникнете неприємної ситуації.
    • Ви також можете відвідувати вбиральні, які вам подобаються. Деякі туалети оснащені кабінками, перегородками або розраховані на одну людину.
  6. 6 Спустіть воду в унітазі. Так, варіант не найкращий, особливо коли мова йде про економію природних ресурсів, але в крайньому випадку можна скористатися і їм. Якщо ви нервуєте через звуку сечовипускання в громадському туалеті, спробуйте спустити воду в унітазі, поки ви мочіться. Звук води заглушить звук сечовипускання.
    • Ви також можете почекати, поки хтось інший змиє в туалеті або ж відкриє кран з водою, щоб вимити руки.

Метод 2 з 5: Визначте, чи є у вас парурез

  1. 1 Визначте, чи є у вас парурез. Особи, які страждають парурезом, як правило, дуже сором'язливі і чутливі. Вони бояться критики і слів засудження з боку інших. Ті, у кого важка ступінь паруреза, можуть мати один або декілька з наступних симптомів:
    • Необхідність повного усамітнення при відвідуванні убиральні.
    • Страх, що інші люди можуть почути звук сечовипускання.
    • Страх, що інші люди можуть відчути запах сечі.
    • Виникнення негативних думок при сечовипусканні (наприклад, я такий ідіот, я ніколи не зможу прийти сюди знову).
    • Нездатність мочитися в громадських туалетах, у вбиральнях, які знаходяться в будинках інших людей або на роботі.
    • Нездатність мочитися будинку, якщо хтось ще перебуває в убиральні або чекає за межами туалету.
    • Занепокоєння при одній лише думці про те, що необхідно сходити в туалет
    • Відмова від вживання занадто великої кількості рідини через побоювання, що доведеться користуватися громадським туалетом.
    • Відмова від подорожей і заходів, під час яких доведеться користуватися громадським туалетом.
  2. 2 Пам'ятайте, що парурез не є фізичною проблемою. Нездатність мочитися перед іншими людьми - це не фізична проблема. У людей, які страждають парурезом, немає проблем з нирками, сечовим міхуром або сечівником. Парурез - це проблема невротичного характеру. Коли людина переживає і турбується, у нього напружуються м'язи і відбувається спазм уретрального сфінктера, через що помочитися стає неможливо.
    • Через те, що людина не може нормально мочитися, він починає відчувати ще більший страх, а через сильний страху процес сечовипускання призупиняється. Так утворюється замкнуте коло.
    • Можливо, якесь конкретне подія з вашого минулого стало причиною виникнення проблеми.
  3. 3 Запишіться на прийом до лікаря. Хоча парурез не є фізичною проблемою, все ж у вас можуть бути фізичні недуги, які погіршують ваш стан. Щоб переконатися, що у вас немає серйозних патологій, проконсультуйтеся з лікарем.
    • Прикладом фізичної недуги, симптомом якого може бути парурез, є простатит - захворювання, що зустрічається у чоловіків.
  4. 4 Приймайте препарати, призначені лікарем. Хоча парурез не є фізичною проблемою, лікар може призначити вам деякі препарати. Він може призначити протитривожні кошти, антидепресанти або транквілізатори, щоб зменшити рівень тривоги, яку ви відчуваєте, мочась в присутності інших людей.
    • Зверніть увагу, що ці препарати не лікують парурез, тому важливо отримати відповідну допомогу, щоб згодом обходитися без медикаментозних засобів.
    • У дуже важких випадках лікар може порекомендувати вам проводити самокатетерізацію. Самокатетерізація - процес, при якому хворий періодично спорожняє сечовий міхур, вводячи в нього катетер через уретру.

Метод 3 з 5: Лікування паруреза

  1. 1 Відвідайте Інтернет-спільноти, де можна знайти відомості, пов'язані з цією проблемою. Ви зможете отримати відповідну інформацію про парурезе, а також заручитися необхідною підтримкою. Завдяки цьому вам легше буде впоратися з неприємним синдромом.
    • Ви можете скористатися інформацією, що знаходиться на сайті http://paruresis.ucoz.ru, який повністю присвячений проблемі паруреза.
  2. 2 Заручіться підтримкою. На сайті http://paruresis.ucoz.ru можна брати участь в обговоренні даної проблеми. Крім того, ви зможете познайомитися з людьми, які не з чуток знають про цю проблему. Ви отримаєте корисні рекомендації, зможете задати вас питання і дізнаєтеся про способи подолання даної проблеми.
  3. 3 Зверніться до психотерапевта. Існує безліч способів знайти кваліфікованого психотерапевта. Наприклад, ви можете скористатися пошуком психолога, керуючись відгуками в інтернеті. Ви також можете попросити свого лікаря порадити вам психотерапевта. Крім того, ви можете звернутися в психоневрологічну клініку, де зможете знайти необхідного фахівця.
    • Перш ніж переходити до процесу лікування, запитаєте у психотерапевта, чи є у нього досвід роботи з пацієнтами, що страждають парурезом.
  4. 4 Пройдіть когнітивно-поведінкову терапію. На консультаціях когнітивний психотерапевт допомагає пацієнтові змінити свої почуття і ставлення до громадських туалетів і процесу сечовипускання.
  5. 5 Створіть шум, поки перебуваєте в туалеті. Оскільки люди, які страждають парурезом, переживають про те, що інші почують звук, який виникає при сечовипусканні, спробуйте замаскувати цей звук шумом, поки ви мочіться. Можна відкрити кран з водою, злити воду в унітазі, включити музику. Підберіть те, що буде ефективно в вашому випадку.

Метод 4 з 5: Пройдіть систематичну десенсибилизацию

  1. 1 Зверніться по допомогу до психотерапевта. Хоча пройти всі етапи систематичної десенсибілізації можна самостійно, вам легше буде зробити це, якщо ви скористаєтеся допомогою психотерапевта. Фахівець допоможе вам організувати терапію правильним чином, вибрати підходящого партнера, який надасть вам необхідну допомогу, а також буде обговорювати з вами результати проведеної терапії.
  2. 2 Складіть список вбиралень, розташувавши їх в наступному порядку: від найпростіших до більш незручних для вас. Щоб почати терапію, вам потрібно скласти список різних вбиралень. У цьому списку повинні бути різні туалети, ті в яких ви відчуваєте себе спокійно, а також ті, де ви відчуваєте сильний дискомфорт.Розставте вбиральні, які входять в ваш список, керуючись дискомфортом, який ви відчуваєте, - від мінімального до максимального.
  3. 3 Виберіть партнера, який буде надавати вам підтримку. Оскільки основна проблема полягає в тому, щоб мочитися в присутності інших людей, вам потрібно заручитися підтримкою одного або родича, який допоможе вам подолати цю проблему.
  4. 4 Почніть з власного туалету. Швидше за все, туалет в вашому домі чи квартирі - це місце, де ви не відчуваєте дискомфорту. Оскільки вам комфортно перебувати в своєму туалеті, вам доведеться всього лише змиритися з присутністю вашого партнера.
    • Мочіться в присутності свого партнера, який знаходиться поруч з вами. Помочитеся протягом декількох секунд, а потім зупиніться.
    • Зачекайте кілька хвилин, а потім знову поверніться в туалет. На цей раз ваш партнер повинен знаходитися ближче до вас. Знову помочіться протягом декількох секунд, а потім зупиніться.
    • Продовжуйте цей процес, під час якого ваш партнер повинен підходити до вас все ближче і ближче.
    • Може знадобитися кілька сеансів, перш ніж ви будете спокійно мочитися в присутності свого партнера.
  5. 5 Створіть шум, поки ви мочіться. Якщо ви мочіться в своєму будинку або квартирі в присутності свого партнера, подбайте про те, щоб під час сечовипускання було досить шумно. Якщо вас бентежить звук, який присутній при сечовипусканні, цілеспрямовано створюйте такий шум. Наприклад, якщо ви дуже нервуєте, коли чуєте шум сечі, яка потрапляє в воду, спробуйте спеціально створювати такий звук під час сечовипускання.
    • Згодом ви звикнете до такого шуму, і не будете відчувати збентеження. Вам необхідно навчитися не реагувати на шум, який присутній при сечовипусканні.
  6. 6 Відвідайте наступну вбиральню, згадану в вашому списку. Після того, як ви будете почувати себе комфортно, мочась в присутності свого партнера у себе вдома і не переживаючи через шум, який виникає під час сечовипускання, переходите до наступної вбиральні з вашого списку. Наступна вбиральня може бути тихим громадським туалетом або вбиральні в будинку вашого друга.
    • Робіть те ж, що і вдома. Для початку постійте біля дверей туалету. Потім поступово наближайтеся до унітазу.
    • Як тільки ви почнете відчувати себе комфортно в цій вбиральні, переходите до наступного місця, згаданого в вашому списку.
    • Зрештою, вам доведеться відвідати найважче місце, згадане в списку, і ви виявите, що вам зовсім не складно мочитися в шумному громадському туалеті, де знаходиться багато людей.
    • Можливо, вам доведеться тренуватися 3-4 рази на тиждень, щоб досягти бажаного результату. Якщо ви все робите правильно, результат не змусить себе чекати - знадобиться 12 сеансів.
  7. 7 Пийте багато води перед кожним сеансом. Якщо ви хочете під час кожного сеансу домагатися результату, напередодні пийте багато води, щоб ваш сечовий міхур був наповнений рідиною. Робіть це спеціально перед кожним сеансом з вашим партнером.

Метод 5 з 5: Практикуйте техніку затримки дихання

  1. 1 Практикуйте вдома техніку затримки дихання. Техніка затримки дихання сприяє збільшенню кількості вуглекислого газу в крові, завдяки чому вдається розслабитися і зменшити тривожність. Перш ніж використовувати цю техніку під час сечовипускання, навчитеся правильно її виконувати в домашніх умовах.
    • Затримайте дихання на 10 секунд і оціните своє самопочуття.
    • Збільшуйте тривалість затримки дихання кожен раз на 5-10 секунд. Після кожної спроби оцінюйте свої статки. Якщо ви погано себе почуваєте, припиніть вправу. Можливо, це техніка вам не підходить.
    • Практикуйте техніку затримки дихання в різних місцях.
    • Після того, як ви навчитеся затримувати дихання на 45 секунд, спробуйте зробити цю вправу в убиральні.
  2. 2 Починайте практику з комфортного для вас місця. Це може бути туалет, що знаходиться у вашому будинку, або порожня громадська вбиральня.
    • Встаньте або сядьте в убиральні і дихайте як зазвичай.
    • Під час одного з видихів затримайте дихання, випустивши 75% повітря від загального обсягу ваших легенів.
    • Затримайте дихання на 45 секунд. Закрийте ніс, якщо це необхідно.
    • Через 45 секунд можна починати мочитися.
    • Можливо, вам знадобиться виконати техніку затримки дихання ще раз, якщо процес сечовипускання припиниться.
  3. 3 Тренуйтеся. Цей метод приносить результат тільки в тому випадку, якщо ви продовжуєте практикувати його в різних ситуаціях і місцях. Ви можете внести необхідні корективи, щоб ця техніка приносила позитивний результат. Наприклад, можна почати виконувати цю техніку по ходу в туалет.