Як виявити перелом при наданні першої допомоги

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 3 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Переломи та інші Травми Кінцівок | Перша Допомога
Відеоролик: Переломи та інші Травми Кінцівок | Перша Допомога

Зміст

Ставши свідком нещасного випадку, в результаті якого хтось отримав травму, відразу ж викликайте швидку допомогу, якщо крім вас ніхто не може це зробити. Це може бути дуже непросто, особливо якщо від вас вимагається знайти травму під шкірою. Найчастіше травми отримують в результаті падіння, автомобільної аварії або фізичної розправи. Тому, чекаючи кваліфікованих медпрацівників і надаючи потерпілому першу допомогу, дуже важливо зуміти виявити у нього переломи, щоб відразу ж припинити обіг цих області.

кроки

Частина 1 з 3: Ознаки перелому кісток

  1. 1 Перевірте, чи немає вивихів або переломів кінцівок. У людини може бути серйозний відкритий перелом, при якому кістка протикає шкіру. Однак частіше зустрічаються закриті переломи, при яких шкірний покрив над кісткою залишається пошкодженим. Зверніть увагу на кінцівки і шию потерпілого. Якщо вони знаходяться в неприродному положенні або під неприродним кутом, то, можливо, у людини є перелом чи вивих. Поламана або вивихнути кінцівку, як правило, здається коротше і може бути повернута або зігнута неприродним чином.
    • Пам'ятайте, що не можна рухати шию, голову або хребет, якщо щось виглядає неприродно викривленим або зміщеним. Це може привести до незворотного пошкодження нервів і погіршення стану потерпілого.
    • Для того щоб помітити деформацію, що вказує на перелом, порівняйте дві кінцівки, наприклад, ліву і праву ногу. Так легше помітити щось дивне і незвичайне.
    • Відкритий перелом помітити набагато простіше, так як кістки визирають з-під шкіри. Такі переломи вважаються серйознішими через значну втрату крові і ризику розвитку інфекції.
    • Для того щоб все ретельно оглянути, можливо, буде потрібно розстебнути або зняти з потерпілого якийсь одяг. Якщо людина перебуває у свідомості, обов'язково запитайте у нього дозвіл.
  2. 2 Зверніть увагу на припухлість та почервоніння. Перелом - це серйозна травма, що супроводжується множинними ушкодженнями. В результаті цього, як правило, з'являється набряк, почервоніння і гематома. Запальний процес і зміна кольору шкіри в області перелому з'являються практично відразу ж, тому ви напевно їх помітите. Зніміть з постраждалого зайвий одяг, щоб вам було легше виявити набряк.
    • Набряк характеризується грудкуватої припухлістю, здуттям чи набуханием тканин навколо зламаної кістки. Важливо відрізнити набряк від жирових відкладень. Якщо це набряк, шкіра над ним буде щільна і тепла на дотик, якщо ж це жир, то шкіра буде прохолодна.
    • Набряк і зміна кольору з'являються через пошкодження кровоносних судин, в результаті якого кров скупчується в оточуючих тканинах під шкірою. При переломах шкіра зазвичай стає червоного, фіолетового і темно-синього кольору.
    • При відкритому переломі виникає зовнішня кровотеча, яке не важко помітити, так як кров швидко просочує більшість видів тканин.
  3. 3 Спробуйте з'ясувати, де потерпілий відчуває біль. Як правило, навіть невелика тріщина кістки або забій, і тим більше перелом, супроводжуються сильним болем. Однак у надзвичайній ситуації виявити травму по больових відчуттів може бути непросто. По-перше, людина може відчувати біль різної інтенсивності по всьому тілу. По-друге, людина може перебувати в несвідомому стані або в стані шоку, і не зможе відповісти на ваші запитання або правильно оцінити, де знаходиться джерело болю. Запитайте потерпілого, де саме він відчуває біль. Однак, намагаючись виявити перелом, не покладайтеся лише на відповіді людини.
    • Обережно прощупайте кінцівки і тулуб людини (особливо навколо ребер) і звертайте увагу на те, як потерпілий реагує. Якщо людина перебуває у свідомості, але не в змозі пояснити, де болить, ви можете самі це зрозуміти, побачивши, як він здригнувся або скривився.
    • Якщо людина в несвідомому стані, ви не зможете визначити, де саме у нього знаходиться джерело болю.
    • Больові відчуття можуть посилюватися через страх або зменшуватися в результаті викиду адреналіну. Тому оцінка інтенсивності больових відчуттів не завжди допомагає виявити травму.
  4. 4 З'ясуйте, чи може потерпілий рухати кінцівками. Якщо людина перебуває у свідомості, попросіть його повільно і обережно посувати плечима, кистями рук, ногами і стопами. Якщо йому дуже важко це зробити і при русі він відчуває біль, можливо, у нього є вивих або перелом. Крім того, ви можете почути скрегіт або тріск, який вказує на те, що оскільки кісток труться одна об одну.
    • Попросіть його спочатку поворухнути пальцями ніг, потім зігнути коліна, потім підняти ноги від землі, а потім посувати плечима і поворушити пальцями рук.
    • Якщо людина рухає кінцівками, можна припустити, що спинний мозок не постраждав. Однак якщо при цьому пошкоджені кістки хребта, будь-який рух може привести до паралічу. Тому не можна переміщати постраждалого поки його не оглянуть медичні працівники. Винятком є ​​необхідність убезпечити людину від подальшого травмування.
    • Якщо людина трохи рухає кінцівками, але відчуває в них сильну слабкість, це теж може вказувати на вивих, перелом або пошкодження нервів в хребті.
  5. 5 Запитайте, чи відчуває людина оніміння або поколювання. Як правило, при переломі, особливо великих верхніх кісток рук і ніг, пошкоджуються нерви, або ж відбувається їх розтягування і роздратування. Через це з'являється поколювання, оніміння або відчуття "плазує мурашок" нижче місця травми. Запитайте потерпілого, чи є у нього якісь незвичайні відчуття в руках і ногах.
    • Втрата чутливості в кінцівках свідчить про те, що порушені нерви. Це можуть бути периферичні спадні нерви руки або ноги або ж спинномозкові нерви всередині хребта.
    • Крім оніміння і поколювання потерпілий може відчувати незвичайні зміни температури - відчуття сильного холоду або жару.

Частина 2 з 3: Перша допомога при переломі кісток

  1. 1 Чи не рухайте поламану кістка. Якщо ви припускаєте, що у потерпілого є перелом чи вивих, ні в якому разі не рухайте пошкоджену кістку під час огляду і надання допомоги. Надаючи першу допомогу, ви перш за все повинні знерухомити кістка в тому положенні, яке вона прийняла в результаті травми або в якому зручно постраждалій людині. Поєднувати зламану кістку можуть тільки ті, хто пройшов спеціальну підготовку по наданню першої допомоги.
    • Не дозволяйте потерпілому активно рухатися. Людина може тільки трохи змінити становище, щоб йому було зручніше. Якщо ж він спробує встати, особливо, перебуваючи в стан шоку, то це може привести до ще більших пошкоджень.
    • Можна підкласти щось під травмовану частину тіла, щоб людині було зручніше і щоб він не рухав нею. Для цього використовуйте подушку, валик, згорнутий куртку або рушник.
  2. 2 Зупиніть кровотечу. Якщо при закритому переломі є внутрішня кровотеча, ви практично нічого не зможете зробити. Якщо ж перелом відкритий, дуже важливо постаратися сповільнити або зупинити кровотечу з рани - це може врятувати людині життя. Натисніть на відкриту рану через стерильну пов'язку, чисту серветку або чистий одяг. Надавайте тиск до тих пір, поки кров не зупиниться і не почне утворюватися тромб. Це може зайняти до п'яти хвилин або навіть більше, в залежності від характеру рани і того, які кровоносні судини пошкоджені
    • Одягніть рукавички, щоб захистити себе і потерпілого від захворювань, що передаються через кров. При контакті з кров'ю людини ви можете заразитися ВІЛ, гепатитом та іншими вірусними інфекціями.
    • Навіть якщо у людини закритий перелом, навколо нього можуть бути кровоточать порізи і садна, які необхідно обробити.
    • Зупинивши кровотечу при відкритому переломі, закрийте рану стерильною пов'язкою або чимось чистим, а потім закріпіть її бинтом. Це необхідно зробити, щоб в рану не потрапив сміття, і не відбулося її інфікування. Не знімайте ту тканину, через яку ви чинили тиск - покладіть нову пов'язку поверх старої.
    • Можете злегка промити рану водою, щоб видалити бруд або сміття. Однак не варто занадто активно вичищати рану, інакше кровотеча може підсилитися.
  3. 3 Обездвіжьте пошкоджену кінцівку. Ні в якому разі не намагайтеся поєднувати зламану кістку. Тим більше не слід вправляти стирчить кістка в глибину рани. Для того щоб надійно знерухомити зламану кістку, можна використовувати шину або фіксуючу пов'язку.Це буде простіше зробити, якщо ви проходили спеціальну підготовку з надання першої допомоги. Шину можна зробити з згорнутих газет або дерев'яних дощок. Обов'язково закріпіть шину вище і нижче перелому.
    • Шину можна примотати до руки або ноги за допомогою еластичних бинтів, мотузки, ременя, смужки тканини або який-то одягу. Чи не бинтуйте занадто туго, щоб не порушити кровообіг.
    • Підкладіть під шину тканину або широкі бинти, щоб людині було зручніше.
    • Для того щоб підв'язати руку, можна зробити пов'язку зі звичайної сорочки. Зафіксуйте руку потерпілого, зав'язавши рукава сорочки навколо його шиї.
    • Якщо ви не знаєте, як накладати шину або фіксуючу пов'язку, краще самостійно цього не робити. Постарайтеся зупинити кровотечу і чекайте приїзду швидкої допомоги.
  4. 4 Слідкуйте за кровообігом. Якщо ви знерухомили руку або ногу за допомогою шини, примотавши її еластичним бинтом або ременем, стежте, щоб не порушувалося кровообіг. Перевіряйте, чи все в порядку кожні кілька хвилин, поки не приїде швидка допомога. Якщо примотати шину занадто туго, порушиться приплив крові до нижчого тканинам. Як наслідок, відбудеться їх загибель в результаті нестачі кисню і поживних речовин.
    • Якщо зламана рука, промацують пульс на зап'ясті, якщо зламана нога - в області щиколотки. Якщо пульс не простежується, звільніть бинт і перевірте ще раз.
    • Ви також можете оцінити це візуально. Сильно натисніть на шкіру нижче місця перелому. Вона повинна спочатку збліднути, а потім через дві секунди порозоветь.
    • Симптомами слабкого кровообігу є блідий або блакитний колір шкіри, відчуття оніміння і поколювання, відсутність пульсу.
  5. 5 Якщо це можливо, прикладіть холод. Якщо у вас під рукою є лід, заморожені гелеві пакети або мішечки з замороженими овочами, прикладіть їх до рани, попередньо прикривши її. Це допоможе зменшити або обмежити запалення, а також притупить біль. Лід звузить дрібні кровоносні судини і завдяки цьому набряк трохи зменшиться. Крім того, лід допоможе зупинити кровотечу під час відкритої рани.
    • Пам'ятайте, що не можна прикладати лід або щось холодне безпосередньо на шкіру. Обов'язково загорніть його в рушник, серветку або шматок будь-якої тканини.
    • Залиште лід на 15 хвилин або до приїзду швидкої допомоги.

Частина 3 з 3: Пріоритети надання першої допомоги

  1. 1 Викличте швидку допомогу. Ставши свідком нещасного випадку, в результаті якого хтось отримав травму, відразу ж викликайте швидку допомогу, якщо крім вас ніхто не може це зробити. Чекаючи приїзду швидкої допомоги, важливо негайно оцінити отримані травми і надати потерпілому першу допомогу. Це необхідно зробити якомога швидше, навіть якщо у вас немає спеціальної підготовки. Втрачені дорогоцінні хвилини можуть коштувати людині життя.
    • Викликайте швидку допомогу, навіть якщо вам здається, що травма легка. Це необхідно зробити, так як самостійно ви не зможете точно оцінити стан людини через відсутність підготовки або необхідного медичного обладнання.
    • Від вас не потрібно надання кваліфікованої медичної допомоги. Ваше завдання - надати потерпілому основну невідкладну допомогу - підтримати людину, зупинити сильну кровотечу, спробувати запобігти шок (дивіться нижче).
  2. 2 Огляньте місце події. Перш ніж підійти до потерпілого і надати йому першу допомогу, переконайтеся, що вам не загрожує ніяка небезпека. Становити небезпеку можуть електричні дроти, які падають уламки або нападник людина. Якщо ви цього не зробите, то можете отримати травму, і в результаті самі будете потребувати допомоги.
  3. 3 З'ясуйте, чи дихає людина. Після того як ви викличете кваліфіковану медичну допомогу, з'ясуйте, чи знаходиться потерпілий у свідомості і дихає він. Якщо людина не дихає, в першу чергу проведіть серцево-легеневу реанімацію. Перш ніж приступити до СЛР, переконайтеся в прохідності дихальних шляхів.Не намагайтеся виявити переломи доти, поки людина не почав дихати і не прийшов до тями.
    • Якщо ви не знаєте, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію, зробіть тільки непрямий масаж. Якщо ви проходили спеціальну підготовку і впевнені в своїх силах, проведіть СЛР, яка включає в себе штучне дихання.
    • Обережно покладіть людини на спину і встаньте на коліна поруч з його плечима.
    • Покладіть одну руку долонею вниз на грудину потерпілого, між сосками. Іншою рукою прикрийте першу і натискайте, використовуючи всю вагу свого тіла.
    • Проведіть непрямий масаж серця зі швидкістю близько 100 натискань в хвилину (спробуйте натискати під ритм пісні Bee Gees "Stayin 'Alive"). Проводьте непрямий масаж серця, доки не прибуде швидка допомога. Якщо ви втомилися, попросіть когось змінити вас.
    • Якщо ви проходили спеціальну підготовку, то після 30 натискань перевірте прохідність дихальних шляхів і почніть робити штучне дихання.
  4. 4 Слідкуйте, щоб у людини не виникло шок. Викликавши швидку допомогу і переконавшись, що людина дихає; зупинивши кровотечу і, знерухомити зламані кістки, ви повинні стежити за тим, щоб у людини не розвинувся травматичний шок. Шок - це фізіологічна реакція організму на втрату крові, травму і біль. Якщо при виникненні травматичного шоку своєчасно не надати людині допомогу, він може померти. Симптоми шоку, на які потрібно звертати увагу: сильна слабкість, прискорене поверхневе дихання, низький кров'яний тиск, сплутаність свідомості, дивне або неадекватна поведінка, втрата свідомості.
    • Допомога при шоці: перш за все зупиніть кровотечу, потім покладіть людини так, щоб його голова перебувала нижче тулуба, підніміть ноги, укрийте його теплою ковдрою і запропонуйте щось випити, якщо він в змозі це зробити.
    • Заспокойте людини, запевнивши його, що допомога скоро прибуде, і не панікуйте самі.
    • Постарайтеся переконати потерпілого, що з ним все буде в порядку, навіть якщо ви самі в цьому не впевнені. Відволікайте людини, щоб він не дивився на свої травми.

Поради

  • Іноді отримали травму люди самі кажуть, що чули клацання, тріск, хрускіт або бавовна в той момент, коли стався нещасний випадок і можуть пояснити де саме. Відразу ж огляньте цю область.
  • Навіть якщо ви сумніваєтеся, що виявили саме перелом, краще все одно знерухомити цю область.
  • Якщо кровотеча не представляє загрозу для життя, чи не накладайте на кінцівку тугий джгут.
  • Якщо ви припускаєте, що у людини може бути травма хребта, що не рухайте його.

попередження

  • Якщо кістка деформована, не намагайтеся надати їй правильне положення. Зафіксуйте її в тому положенні, яке вона прийняла в результаті травми.

Схожі статті

  • Як розпізнати перелом великого пальця
  • Як вилікувати зламаний палець ноги
  • Як лікувати зламані ребра
  • Як лікувати зламаний палець
  • Як лікувати перелом кісток
  • Як лікувати стрес-перелом стопи
  • Як забинтувати травмований палець на нозі
  • Як жити зі зламаним зап'ястям