Як пояснити батькам свою точку зору

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 3 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как правильно спорить с родителями?
Відеоролик: Как правильно спорить с родителями?

Зміст

Багатьом дітям здається, що батьки їх не розуміють. Можливо, ви вважаєте, що батьки не хочуть зрозуміти вашу точку зору. Важливо пам'ятати, що всі батьки прагнуть до того, щоб відносини з дітьми складалися добре. Якщо ви будете висловлювати свої думки з повагою до них, батькам буде простіше зрозуміти вас. Заплануйте розмову заздалегідь, говорите про свою думку і шукайте способи підтримувати відкрите спілкування з батьками в майбутньому.

кроки

Метод 1 з 3: Планування розмови

  1. 1 Запишіть все, що ви відчуваєте. Пояснити батькам, що вас турбує, може бути непросто, тому вам буде корисно заздалегідь записати всі свої думки на папері. Це дозволить вам вирішити, що ви хочете сказати, і подумати, як ви можете зробити розмову максимально продуктивним.
    • Для початку просто запишіть свої почуття. Ви засмучені сваркою з батьками? Вам здається, що батьки не поважають вас або не намагаються зрозуміти? Детально опишіть свої почуття і причини цих почуттів.
    • Постарайтеся позбутися від злості. Розмова на підвищених тонах навряд чи вийде успішним. Краще відчути злість, поки будете писати про свої почуття, ніж потім при розмові з батьками.
    • Постарайтеся знайти максимально вдалий спосіб виразити свої почуття. Перечитуйте написане. Подумайте, чи можна зробити текст більш зрозумілим. Це допоможе вам при розмові з батьками.
  2. 2 Подумайте, чого ви хочете домогтися цією розмовою. Вирішіть, які ваші цілі. Ви хочете, щоб батьки вибачилися? Або щоб вони інакше поводилися в майбутньому? У складної розмови повинна бути кінцева мета. Подумайте про це заздалегідь.
    • Як мінімум ви хочете, щоб батьки просто зрозуміли, що викликає проблему. Через різницю у віці між дітьми і батьками можуть виникати непорозуміння. Все змінюється з часом, і культурні норми зараз напевно відрізняються від норм того часу, коли ваші батьки були у вашому віці.Важливо, щоб ваші батьки розуміли, що на вас впливає сучасний світ.
    • Можливо, ви перед собою ставите більш конкретну мету. Може, ви хочете попросити дозволу зробити що-небудь (наприклад, піти на вечірку). Може, ви хочете, щоб вас підтримали або допомогли в навчанні або соціального життя. Подумайте, чого ви хочете попросити і як найкраще оформити це прохання. Наприклад, вашим батькам здається, що ваше бажання затриматися на випускному вечорі - це дрібниця, а ви знаєте, що це останній день, коли ви зможете провести час разом з усіма своїми однокласниками. Поговоріть з батьками про необхідність соціальних контактів і важливості яскравих спогадах.
  3. 3 Підберіть відповідний час для розмови. Час розмови - це такий же важливий фактор, як і те, як ви будете вести цю розмову. Виберіть час, коли батьки не будуть втомленими і коли їх ніщо не буде відволікати. Це сприятиме спокійній розмові.
    • Краще вибрати день, в який ні у кого з вас немає справ після навчання або роботи. Не варто заводити розмову з батьком за півгодини до його виходу на важливу зустріч або за 15 хвилин до початку вашої тренування. Виберіть день, коли всі будуть відносно вільні.
    • Виберіть місце для розмови. Не варто заводити серйозна розмова в галасливому і людному ресторані. Краще поговоріть вдома у вітальні. Позбавтеся від зовнішніх подразників. Вимкніть телевізор і приберіть мобільний телефон.
  4. 4 Починайте розмову, не маючи будь-яких очікувань. Якщо ви будете чекати, що розмова буде розгортатися за будь-якою сценарієм, ви турбуватиметеся або вийдете з себе, якщо він піде інакше. Не намагайтеся передбачити дії батьків. Нехай ситуація розвивається природним чином.
    • Негативні очікування можуть змусити вас вести себе агресивно. Якщо ви думаєте, що батьки поставляться з зневагою до вашим бажанням затриматися до ночі на випускному, ви, швидше за все, почнете розмову в роздратованому стані. Через це батькам не захочеться вислуховувати вас.
    • Бійтеся і завищених очікувань. Якщо ви просите дозволити вам побути на випускному до 4 ранку, навряд чи ваші батьки погодяться. Постарайтеся не наполягати на своєму. Знайте, що вам, швидше за все, доведеться піти на компроміс. Наприклад, можливо, батьки погодяться дозволити вам затриматися, але лише до половини другого і за умови, що ви будете їм дзвонити щогодини.
  5. 5 Постарайтеся зрозуміти точку зору батьків. Перш ніж почати розмову, спробуйте зрозуміти батьків. Можливо, вам здається, що вони несправедливо ставляться до вас, але ж вони хочуть для вас тільки хорошого. Спробуйте зрозуміти причину їх дій. Батьки з більшою ймовірністю вислухають вас, якщо ви виявите повагу до їхньої точки зору.
    • Чи є в умовах, що склалися якісь додаткові обставини? Можливо, ваш старший брат або сестра в минулому потрапляли в небезпечні ситуації, і батьки змушені були ввести для вас суворі правила, щоб ситуація не повторилася.
    • Пам'ятайте, що бути батьками не так просто. Виховання дитини пов'язано з безліччю стресових ситуацій, які будуть вам зрозумілі лише тоді, коли ви самі станете батьком. Проявіть розуміння. Поставте себе на місце батьків і подумайте про те, як страшно і складно може бути виховувати дитину в світі, в якому так багато небезпек і непередбачуваних ситуацій.

Метод 2 з 3: Розмова з батьками

  1. 1 Зберігайте спокій. Перш ніж почати розмову, постарайтеся заспокоїтися. Якщо почати розмову в пориві злості або роздратування, можна швидко перейти на крик. Через це батькам буде складно зрозуміти вашу точку зору. Перед початком розмови зробіть кілька глибоких вдихів. Це допоможе вам заспокоїтися і підготуватися.
  2. 2 Будьте чесні з батьками і говорите прямо. Батьки повинні вас зрозуміти. Говорячи про свою точку зору, будьте відкриті і викладайте думки чітко. Важливо повідомити батькам все, що ви хотіли сказати.
    • Відразу ж скажіть, про що ви хочете поговорити.Почніть розмову з проблеми, яка вас турбує. Наприклад, так: «Я б хотіла поговорити з вами про випускний. Я вже якийсь час думаю про це, і мені здається, що піти звідти в 11 вечора - це занадто рано. Це особлива подія, і я б хотіла затриматися ».
    • Будьте чесні. Якщо ви приховаєте будь-яку інформацію, це позбавить вас довіри батьків. Навряд чи батьки з розумінням поставляться до вашої точки зору, якщо ви не будете з ними відверті. Повідомте їм всю необхідну інформацію. Наприклад, можна сказати так: «Я знаю, що вам здається, що Діма на мене погано впливає. Він буде з нами на випускному, але я обіцяю, що я не зроблю нічого, чого мені не варто робити. Якщо хлопці почнуть пити алкоголь або робити щось незаконне, я відразу ж піду додому ».
  3. 3 Використовуйте займенник «я». Це дозволить вам висловити свої почуття і пояснити іншим, що ви відчуваєте. Висловлювання з займенником «я» підкреслюють особисті відчуття, а не об'єктивну реальність. Ви зможете розповісти батькам про те, що ви відчуваєте внаслідок їхніх дій або поведінки. Завдяки цьому батькам не буде здаватися, що ви їх звинувачуєте або засуджуєте їх дії.
    • Подібні висловлювання зазвичай складаються з трьох частин. Почніть з «я відчуваю» - так ви висловите свої емоції. Потім поясніть, яку дію призвело до виникнення цих емоцій. В кінці поясніть, чому ви відчуваєте ці почуття.
    • Якщо ви будете говорити про емоції без займенника «я», люди можуть вирішити, що ви їх засуджуєте. Наприклад, ви можете сказати так: «Вам весь час здається, що зі мною буде те ж саме, що з Анею. Я знаю, що вона погано вчилася в школі, але я і моя сестра - це різні люди ». У цьому висловлюванні занадто багато звинувачень і непотрібної агресії. Воно може погіршити ситуацію, а не допомогти батькам зрозуміти вас.
    • Фразу, наведену вище, можна перефразувати з використанням займенника «я». Спробуйте сказати так: «Я відчуваю, як ніби ви недооцінюєте мене, коли придумуєте для мене правила на підставі Аніних помилок. Я ж зовсім інша людина ». У такій фразі менше осуду. Ви не висловлюєте злість або роздратування, а просто пояснюєте, які почуття викликає у вас поведінка батьків.
  4. 4 Вислухайте точку зору батьків. Не тільки батьки повинні зрозуміти вас, але і ви їх. Навіть якщо вас турбують їх відповіді, зберігайте спокій і слухайте їх.
    • У ваших батьків напевно є привід мати певні правила. Навіть якщо вони здаються вам несправедливими, вам варто спробувати зрозуміти їх. Якщо вам щось не зрозуміло, попросіть батьків пояснити, чому вони вважають це правильним.
    • Проявляйте повагу. Не варто говорити: «Чому ви думаєте, що якщо всі будуть пити, я теж буду? Це ж дурниці ». Краще попросіть батьків спокійно пояснити свою точку зору: «Я розумію, що ви переживаєте через те, що на мене будуть впливати мої однокласники, але я завжди був відповідальною людиною. Ви можете пояснити, чому наполягаєте на обмеженнях? »
  5. 5 Чи не сперечайтеся і не скаржтеся. Іноді батьки просто не можуть зрозуміти що-небудь. Навіть якщо батьки вислухають вас, вони можуть продовжувати наполягати на своєму. В цьому випадку краще не сперечатися і не скаржитися. Так ви тільки погіршить ситуацію і підсилите невдоволення один одним.
    • Якщо батьки відмовляються розуміти вас, завершіть розмову. Навіть якщо ви засмучені, спроби натиснути на батьків, посперечатися з ними або поскаржитися в якийсь момент почнуть діяти проти вас. Краще сказати: «Мені здається, ми не чуємо один одного. Краще поговорити про це іншим разом ».
    • Можливо, через пару днів батьки змінять свою думку. Ідеальних батьків немає, і ваші батьки можуть реагувати на деякі прохання або заяви занадто різко. Навіть якщо ви просто намагалися висловити свою думку, вони могли сприйняти це як образу чи обвинувачення. Якщо розмова пройде погано, зачекайте кілька днів, а потім знову спробуйте поговорити з батьками.Скажіть так: «Ми вже говорили про випускний, і вам не сподобалося те, про що я просив. Ми можемо повернутися до цієї розмови? Я не впевнений, що все зрозумів правильно ».

Метод 3 з 3: Подальше спілкування

  1. 1 Постарайтеся знайти рішення, яке влаштує всіх. Весь сенс пояснення своєї точки зору полягає в пошуку рішення проблеми. Якщо ви і ваші батьки постійно не розумієте один одного, спробуйте знайти рішення, яке підійде і вам, і їм.
    • Намагайтеся відразу ж позбавлятися від непорозумінь. Наприклад, батькам здається, що ви занадто багато часу проводите з телефоном в руках. Ваші батьки належать до покоління, яке спілкується в основному особисто або розмовляє по телефону. Можливо, вони не розуміють ролі соціальних мереж і обміну повідомленнями в сучасному світі.
    • Спробуйте сказати так: «Наступного разу, коли ви побачите ту, що я щось пишу з телефону, задумайтеся про мій вік. Все життя я спілкуюся з друзями за допомогою інтернету. Вам це може здатися дурістю, але це нічим не відрізняється від ваших дзвінків колишнім однокласникам ».
    • Будьте готові йти на компроміс. Батьки хочуть, щоб у вас була насичена соціальна життя, але якщо ви не відриваєтеся від телефону навіть за вечерею або під час сімейних заходів, їм може здатися, що вам не подобається проводити з ними час. Попросіть дати вам вільно користуватися телефоном, коли ви нічим не зайняті, але погодьтеся прибирати його в сторону, коли вечеряєте з батьками або будь-яким іншим способом спілкуєтеся з ними.
  2. 2 Наберіться терпіння. Зміни не можу бути миттєвими. Можливо, вашим батькам потрібен час на те, щоб обміркувати ваші слова. Не думайте, що все зміниться відразу ж.
    • Прощайте батькам дрібні промахи. Можливо, ви домовилися, що вони будуть задавати вам менше питань про вашу соціального життя, оскільки ви ведете себе так, що вам можна довіряти. Однак час від часу батьки все одно можуть задавати непотрібні питання. Постарайтеся не звертати уваги на те, що ваша мама вже тричі запитала вас про нового хлопця вашої подруги.
    • Якщо батьки забудуть, про що ви домовлялися, нагадайте їм про це. Якщо мама запитає, чому ви вже цілу годину пишете щось з телефону, скажіть так: «Мама, ми вже про це говорили. Я багато спілкуюся з друзями по телефону. Прямо зараз я листуюся з Сашком. Не потрібно питати мене про це ».
  3. 3 Змиріться з правилами і обов'язками. Звичайно, ви хочете, щоб батьки зрозуміли вашу точку зору, але не варто думати, що це позбавить вас від обов'язків і необхідності дотримуватися певних правил. У ваших батьків повинні бути уявлення про те, як ви можете поводитися. Ставтеся до цих уявлень з повагою.
    • Чесно говорите про те, що ви робите. Якщо ви хочете піти в кіно з Катею, не кажіть, що ви залишитеся ввечері у Каті будинку. Якщо батьки хочуть, щоб ви їм дзвонили, телефонуйте або надсилайте їм повідомлення про те, що ви робите.
    • Робіть все, що повинні робити, вчасно. Виконуйте домашні завдання, робіть роботу по дому, проявляйте повагу до батьків.
  4. 4 Регулярно розмовляйте з батьками. Якщо хочете, щоб батьки вас зрозуміли, важливо спілкуватися з ними. Намагайтеся регулярно говорити з батьками. Так вони будуть краще знати вас як особистість. Завдяки цьому батькам буде простіше прийняти вашу точку зору.
    • Розмовляйте кожен день. Навіть 10 хвилин спілкування за вечерею буде досить. Якщо батьки запитають, як пройшов ваш день, докладно розкажіть про події дня, а не відмахується звичним «добре» або «нормально».
    • Говоріть про повсякденні справи. Якщо вам складно знайти тему для розмови, поговоріть про дрібниці. Розкажіть смішну історію, яка сталася в школі. Перекажіть анекдот, який почули в транспорті.
  5. 5 Подумайте про спілкування з батьками в цілому. Якщо між людьми постійно виникають непорозуміння, важливо подумати про те, як складається спілкування в цілому.Що повинні батьки зрозуміти про вас? Як ви можете нагадувати їм про це в майбутньому? Що можуть зробити батьки, щоб ваші стосунки складалися успішно?
    • Повернемося до прикладу, наведеного вище. Ви хочете, щоб батьки зрозуміли, чому вам так важливий випускний. Однак в глибині душі ви б хотіли, щоб вони довіряли вам більше. Як ви можете донести це до своїх батьків?
    • Дрібниці можуть говорити багато про що. Можливо, починаючи з сьогоднішнього дня, ви могли б трохи розповідати батькам про своє життя, не чекаючи, поки вони поставлять запитання. Завдяки цьому вони не будуть думати, що ви від них щось приховуєте. Якщо отримаєте погану оцінку з контрольної роботи, поясніть, чому це сталося, і пообіцяйте попрацювати над цим предметом. Буде краще, якщо вони дізнаються правду від вас і відразу, а не від вчителя через кілька тижнів.