Як надати допомогу при отруєнні отруйними речовинами

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 19 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Первая помощь при отравлении кошки ➠ Советы ветеринара
Відеоролик: Первая помощь при отравлении кошки ➠ Советы ветеринара

Зміст

Згідно з даними Американської академії педіатрії щорічно близько 2,4 мільйона чоловік ковтають отруйні речовини або контактують з ними, причому більше половини постраждалих - це діти до шести років. Отруйні речовини ковтають, вдихають або ж вони проникають в організм через шкіру.Найбільш небезпечними є лікарські препарати, засоби для чищення, рідкий нікотин, антифриз, рідина для миття скла, пестициди, бензин, гас і лампове масло. Ці та багато інших отрути по різному діють на організм, тому найчастіше важко визначити, що ж саме відбулося, і своєчасно поставити правильний діагноз. При підозрі на отруєння необхідно якомога швидше викликати швидку допомогу.

кроки

Частина 1 з 2: Як отримати професійну медичну допомогу

  1. 1 Важливо зуміти розпізнати симптоми отруєння. Симптоми отруєння залежать від того, який вид отрути потрапив в організм, наприклад, це могли бути лікарські препарати, пестициди або маленькі батарейки. Важливо враховувати, що багато симптомів отруєння характерні і для інших невідкладних станів, таких як епілептичний припадок, інсульт, інсулінова реакція, інтоксикація. Найнадійніший спосіб визначити, який саме отрута потрапила в організм - знайти його сліди. Пошукайте лежить поруч порожній пакетик або пляшку, пляма, зверніть увагу на запах від постраждалого або поруч з ним, подивіться, які шафи відкриті, чого немає на звичному місці. Однак можна помітити і характерні симптоми отруєння:
    • Опіки і почервоніння навколо рота
    • Дихання пахне хімікатами (бензином або розчинником)
    • Блювота або відрижка
    • Утруднене дихання
    • Млявість або сонливість
    • Сплутаність свідомості і інші зміни психічного стану
  2. 2 Необхідно визначити, чи дихає постраждалий. Придивіться, чи рухається грудна клітка. Прислухайтеся, чи надходить повітря в легені. Нахиліться якомога нижче до рота потерпілого, щоб відчути його подих на своїй щоці.
    • Якщо людина не дихає і не проявляє інші ознаки життя, тобто не рухається, не кашляє, зробіть штучне дихання і зателефонуйте в службу екстреної допомоги або нехай подзвонить хто-небудь інший.
    • Якщо у потерпілого блювання, поверніть його голову набік. Це особливо важливо зробити, якщо людина знаходиться в несвідомому стані.
  3. 3 Викличте швидку медичну допомогу. Якщо людина перебуває в несвідомому стані, і ви припускаєте, що сталося отруєння або передозування лікарськими препаратами, наркотиками або алкоголем, телефонуйте 103. Негайно викликайте швидку допомогу, якщо поруч з вами знаходиться людина з такими важкими симптомами отруєння:
    • Втрата свідомості
    • Утруднене дихання або його зупинка
    • Порушення або занепокоєння
    • судоми
  4. 4 Зателефонуйте в токсикологічний центр. Якщо ви припускаєте, що хтось отруївся і потребує допомоги, при цьому стан потерпілого стабільно і немає гострих симптомів отруєння, зателефонуйте в токсикологічний центр. Дізнайтеся телефон токсикологічного центру в вашому регіоні і зверніться до них за допомогою. У центрі вас зможуть проконсультувати і надати всю необхідну інформацію по наданню допомоги і лікування постраждалого (дивіться частина 2).
    • Пошукайте в інтернеті телефон токсикологічного центру в вашому регіоні. Вони проконсультують вас безкоштовно, і вам не доведеться викликати швидку допомогу або їхати в лікарню.
    • Токсикологічні центри працюють щодня і цілодобово. Представник такого центру зможе консультувати вас на всіх етапах надання допомоги людині, проковтнув отруту. Він зможе пояснити вам, як лікувати потерпілого в домашніх умовах або ж порадить відразу ж відвезти його до лікарні. У точності дотримуйтесь всіх інструкцій представника токсикологічного центру, так як він є висококваліфікованим фахівцем з надання допомоги при отруєнні отрутами.
    • Також ви можете знайти інструкції з надання першої допомоги при отруєнні отрутою на сайті токсикологічного центру. Цю інформацію можна використовувати тільки в тому випадку, якщо потерпілий старше 6 місяців і молодше 79 років, якщо це не вагітна жінка, якщо у потерпілого немає важких симптомів і він готовий вам допомагати, якщо ви припускаєте, що сталося отруєння наркотиками, лікарськими препаратами, побутової хімією або ягодами.Ще однією важливою умовою є те, що отрута був прийнятий ненавмисно і тільки один раз.
  5. 5 Будьте готові надати всю необхідну інформацію. Вас можуть попросити назвати вік, вага потерпілого, описати всі видимі симптоми, перерахувати лікарські препарати які він зазвичай приймає і надати будь-яку наявну інформацію про стан його здоров'я. Також ви повинні будете назвати по телефону адресу, де ви знаходитесь.
    • Підберіть упаковку (пляшку, пакет) або етикетку від речовини, яким людина отруїлася. Постарайтеся точно визначити, скільки саме речовини потрапило в організм.

Частина 2 з 2: Як надати невідкладну допомогу

  1. 1 Надайте невідкладну допомогу при ковтанні отрути. Людина повинна виплюнути все, що залишилося в роті отруйна речовина. Приберіть отрута якнайдалі. Чи не викликайте блювоту і не давайте потерпілому блювотні засоби, в тому числі сироп блювотного кореня, хоча раніше рекомендували в першу чергу зробити саме це. Зараз же рекомендується відразу ж зателефонувати до швидкої допомоги або токсикологічний центр і слідувати їх чітким інструкціям.
    • Якщо хтось проковтнув батарейку "таблетку", негайно викликайте швидку допомогу. Важливо якомога швидше доставити потерпілого до лікарні, де йому зможуть надати невідкладну допомогу. Дитина повинна отримати допомогу якомога швидше, так як кислота з батарейки здатна спалити його шлунок протягом двох годин.
  2. 2 Надайте невідкладну допомогу при попаданні отрути в очі. Акуратно промийте пошкоджене око великою кількістю прохолодної або теплої води. Робіть це протягом 15 хвилин або до прибуття швидкої медичної допомоги. Спробуйте лити воду у внутрішній куточок ока безперервним потоком. Таким чином ви зможете розбавити отрута.
    • Дозвольте людині моргати і не змушуйте його тримати очі відкритими, поки ви ллєте воду.
  3. 3 Надайте невідкладну допомогу при вдиханні отруйної речовини. При отруєнні отруйними газами або парами, наприклад, чадним газом, до прибуття швидкої допомоги необхідно вивести потерпілого на свіже повітря.
    • Постарайтеся з'ясувати, яка хімічна речовина вдихнув людина і повідомте про це по телефону представнику токсикологічного центру або швидкої медичної допомоги. На підставі цієї інформації він зможе вирішити, в який саме допомоги потребує потерпілий і як лікувати його в подальшому.
  4. 4 Надайте невідкладну допомогу при попаданні отрути на шкіру. Якщо ви припускаєте, що на шкіру людини потрапили отруйні або небезпечні речовини, перш за все зніміть з потерпілого забруднений одяг. Найкраще робити це в Нітрилові медичних рукавичках, які стійкі до більшості побутових хімікатів, але можна використовувати і будь-які інші, які зможуть надійно захистити ваші руки. Промивайте шкіру прохолодною або теплою водою під душем або з шланга протягом 15-20 хвилин.
    • У цьому випадку також дуже важливо з'ясувати, який саме отрута потрапила на шкіру. Медикам необхідно точно знати, чи була це луг, кислота або інша речовина. Це дозволить їм оцінити, наскільки серйозне ушкодження шкіри, як його зупинити і як діяти при наданні допомоги.

Поради

  • Коли ви умовляйте дитини прийняти лікарські препарати, ніколи не називайте їх "цукерками". Він може з'їсти ці "цукерки", коли вас не буде поруч, і ви не встигнете йому допомогти.
  • Дізнайтеся номер токсикологічного центру в вашому регіоні і запишіть в свій телефон або ж повісьте на видному місці, щоб в разі необхідності ви могли їм відразу ж скористатися.

попередження

  • Хоча блювотний корінь і активоване вугілля продаються в більшості аптек, сучасні токсикологи не рекомендують використовувати їх для надання невідкладної допомоги в домашніх умовах. Було доведено, що вони можуть більше нашкодити, ніж допомогти.
  • Необхідно зробити все можливе, щоб запобігти випадковому потраплянню отруйної речовини в організм. Всі лікарські препарати, миючі засоби та побутову хімію, лаки, батарейки, закривайте в шафі. Зберігайте їх в оригінальній упаковці.Завжди уважно читайте етикетки, щоб використовувати їх тільки за призначенням.

Схожі статті

  • Як витягти скалку
  • Як видалити скалку з допомогою соди
  • Як прийняти пологи
  • Як зупинити кровотечу
  • Як позбутися від набряку
  • Як викликати блювоту
  • Як зупинити носова кровотеча
  • Як лікувати опіки
  • Як зробити штучне дихання дитині
  • Як визначити чи потребує поріз в накладенні швів