Як визначити вагітність своєї морської свинки

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 26 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Морская свинка родила?!!!!
Відеоролик: Морская свинка родила?!!!!

Зміст

Вагітність у самок морських свинок пов'язана з низкою небезпек, включаючи токсемію (порушення в обміні речовин, в результаті якого свинка сама отруює себе), дістоціі (утруднені пологи) і ускладнення в післяпологовий період (наприклад, судоми через низький вміст кальцію в організмі ). Якщо ви підозрюєте, що ваша морська свинка може бути вагітна, найкраще показати її ветеринара, проте деякі ознаки ви можете розглянути самі.

кроки

Метод 1 з 3: Аналіз симптомів у домашніх умовах

  1. 1 Подумайте, контактувала чи самка з самцем. Якщо контакт був, швидше за все, свинки намагалися спаровуватися, і ваша самка може бути вагітна.
    • Пубертатний вік у самок наступає в 10 тижнів, і вони можуть досягти статевої зрілості вже в 4-5 тижнів. Тому пам'ятайте, що навіть якщо свинка ще маленька, вона вже може завагітніти.
  2. 2 Поспостерігайте за харчуванням самки. Вагітна самка буде пити і їсти більше, ніж зазвичай. Цілком можливо, що вона зможе з'їдати порцію, в три рази більше звичною. Вона також буде пити більше води. Важливо порівнювати те, скільки вона стала їсти і пити, з тим, скільки вона їла і пила раніше.
    • Однак один тільки збільшений апетит і потреба у воді не можуть вважатися точною ознакою вагітності. Всі тварини починають їсти більше з настанням холодів, коли їх організм росте і коли вони хворіють.
  3. 3 Виміряйте вагу свинки. Вага морської свинки буде істотно змінюватися, якщо вона вагітна. Як правило, морські свинки важать 500-1000 грамів. До кінця вагітності самка буде важити в два рази більше, і на дитинчат зазвичай припадає більша частина ваги свинки.
    • Найкраще зважувати самку регулярно (наприклад, щотижня) і фіксувати вагу. Так ви зможете відстежити зміни у вазі, які можуть вказувати на вагітність.
    • Якщо у вас молода морська свинка (до 6-8 місяців), вона буде рости, і набір ваги буде природним в таких умовах.
  4. 4 Акуратно прощупайте живіт. Якщо самка вагітна, ви зможете намацати дитинчат. Як правило, вони стають відчутними вже через 2 тижні після спарювання. Дійте акуратно і не хапайте самку занадто різко. Промацуючи живіт, не тисніть на нього, оскільки це може завдати шкоди і самці, і потомству.
    • Щоб промацати живіт, покладіть самку на рівну і стійку поверхню. Це не дасть їй зісковзнути. Лівою рукою утримуйте її за плечі, відвернувши голову від себе, а правою прощупайте живіт. Складіть великий і вказівний палець так, щоб вони утворили букву С, а потім почніть повільно опускатися по животу. Злегка натискайте на живіт, щоб зрозуміти, чи є там ущільнення.
    • Якщо свинка вагітна, у неї може народитися від одного до чотирьох дитинчат. Якщо в животі кілька дитинчат, ви намацаєте кілька ущільнень однакового розміру.
    • Пам'ятайте, що внутрішні органи також щільні. Нирки, сечовий міхур і навіть екскременти в кишечнику можна прийняти за плід. Ущільнення також можуть виявитися кістами яєчника або пухлинами. Якщо ви не знаєте, що ви намацали, зверніться до ветеринара.

Метод 2 з 3: Відвідування ветеринара

  1. 1 Запишіться на прийом. Якщо ви підозрюєте, що свинка вагітна, слід відразу ж показати її лікарю. Лише фахівець може встановити вагітність.
  2. 2 Попросіть ветеринара оглянути тварину. Ветеринар промацає живіт морської свинки і зможе зрозуміти різницю між різними ущільнювачами (вам це буде зробити набагато складніше). Лікар зможе зрозуміти, чи вагітна свинка, при фізичному огляді, але він також може призначити додаткове дослідження (про це мова піде нижче).
    • Лікар зможе також почути биття сердець потомства в животі свинки.
  3. 3 Погодьтеся на ультразвукове дослідження. УЗД - це стандарний інструмент для визначення вагітності у морських свинок. На відміну від інших тварин, стрес від взяття крові може негативно вплинути на стан свинки. Крім того, не існує готових аналізів для визначення вагітності у морських свинок.
    • При ультразвуковому дослідженні лікар зможе розглянути горби і ущільнення в животі самки і встановити вагітність.
    • При такому дослідженні з шкіри тварини зрізається невелика кількість шерстві, а потім на шкіру наноситься гель. До шкірі прикладають датчик, який випускає високочастотний звук, невиразний вухом людини. Датчик записує те, як звукові хвилі відбиваються від внутрішніх органів, і визначає розмір, форму і структуру внутрішніх тканин і органів. Ця інформація трансформується в зображення. Іншими словами, у вас буде зображення вмісту живота морської свинки, а лікар зможе підтвердити або не підтвердили вагітність.
    • Ультразвукове дослідження - це безболісна процедура, яка не вимагає застосування седативних препаратів.
  4. 4 Якщо свинка виявиться вагітної, запитайте у лікаря, як за нею йде доглядати. Якщо вагітність підтвердиться, вам буде потрібно знати, як забезпечити свинці належний догляд. Вагітність піддає навантаженні внутрішні органи і систему кровообігу тварини. Крім того, у будь-якого гризуна є ризик один до п'яти померти в результаті ускладнень під час або після вагітності і пологів.

Метод 3 з 3: Як доглядати за вагітною морською свинкою

  1. 1 Поговоріть з ветеринаром. Часто вагітність протікає нормально, але краще мати під рукою лікаря, який допоможе в разі ускладнень (вони більш вірогідні, якщо свинка дуже молода або літня або якщо вона ніколи не народжувала).
    • Постарайтеся знайти ветеринара, який спеціалізується на гризунах і дрібних тварин.
  2. 2 Відселити самців. Якщо у вас кілька самок, відселили самців, щоб свинки не завагітніли. Якщо у вас всього одна самка, самця все одно слід тримати окремо, поки термін вагітності не складе 50 днів.
    • Самці будуть продовжувати спроби злучитися, а це буде завдавати болю вагітної самки, особливо на пізніх термінах. Крім того, самка може знову завагітніти вже через дві години після пологів.
  3. 3 Давайте самці досить їжі і води. Вона повинна добре харчуватися, оскільки це допоможе дитинчат розвиватися.
    • Годуєте свинку люцерною, а не тимофіївка, щоб в її організм надходило більше білка і кальцію.
    • Вагітна самка також потребуватиме вітаміні С в два рази більше, ніж зазвичай, тому включіть в її раціон фрукти і овочі з великим вмістом цього вітаміну. Можна збільшити порції від 1-1.5 до 2 чашок.
    • Крім того, слід давати самці більше клітковини. Це дозволить не допустити випадання шерсті, що часто буває в останній фазі вагітності.
  4. 4 Регулярно зважуйте вагітну самку. Це потрібно робити два рази на тиждень, щоб переконатися, що вона набирає вагу, а не худне, і що вона здорова (тобто їсть свою їжу і веде себе у реальному часі).
    • Якщо в якийсь момент вага почне знижуватися або свинка буде вести себе мляво, негайно покажіть її лікарю.
  5. 5 Позбавте свинку від стресу. Постарайтеся створити для свинки комфортні умови - це дозволить знизити рівень стресу, здатного викликати деякі проблеми з вагітністю.
    • Намагайтеся не робити нічого з кліткою (не прибирають іграшки і не ставте клітку в нове місце). Це посилить стрес і вплине на харчування свинки.
    • Захищайте свинку від гучних звуків і яскравого світла, включаючи сонячне світло.
    • Як можна рідше беріть свинку в руки і не чіпайте її в останні два тижні до пологів. Вагітність у морських свинок зазвичай триває 58-73 дня.

попередження

  • Розводити морських свинок не рекомендується. Вагітність є ризик для самок, особливо для тих, кому більше 8 місяців і менше 3, а також для самок, що не народжували раніше. Крім того, зазвичай складно знайти відповідальних людей, які змогли б забезпечити належний догляд за маленькими свинками.