Як перемикати швидкості на мотоциклі

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 28 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как переключать передачи на мотоцикле? Всё о КПП!
Відеоролик: Как переключать передачи на мотоцикле? Всё о КПП!

Зміст

1 Вивчіть зчеплення, газ і перемикання передач. Важіль зчеплення знаходиться перед лівою рукою керма. Зчеплення "відповідає" за передачу крутного моменту від двигуна до коробки передач. Газ - це права ручка керма. При її повороті збільшується кількість обертів двигуна в хвилину, що не дозволяє двигуну зупинитися. Важіль перемикання передач знаходиться перед лівою педаллю мотоцикла. Його функція - перемикання з однієї передачі на іншу. Ось які дії вам потрібно вивчити:
  • Вичавіть важіль зчеплення, потім повільно відпустіть.
  • Поверніть ручку газу на себе, щоб набрати швидкість.
  • Поверніть ручку газу від себе, щоб знизити швидкість.
  • Натисніть важіль перемикання передач, щоб переключитися на першу передачу. Це станеться, якщо ви перебуваєте на нейтральній або другої передачі. На будь-який інший натискання важеля дозволить вам переключитися на більш низьку передачу (наприклад, з третьої на другу).
  • Підніміть важіль перемикання передач, щоб переключитися на більш високу передачу. Найпоширеніша схема перемикання передач на мотоциклі з ручною коробкою - 1 вниз, 4-5 вгору. Нейтраль знаходиться між першою і другою передачею.
  • 2 Заведіть мотоцикл, витиснувши зчеплення і натиснувши декілька разів натисніть стартера. В цей час мотоцикл повинен знаходитися на нейтральній швидкості: повинна горіти зелена "N" на панелі приладів (цей індикатор є у всіх нових мотоциклах). Природно, перш ніж почати заводити мотоцикл, ви повинні на нього сісти.
  • 3 Перейдіть на першу передачу. Приберіть газ і повністю вичавіть важіль зчеплення. Одночасно перейдіть на першу передачу, натиснувши на важіль лівою ногою. Потім повільно додайте газу і плавно відпускайте зчеплення, поки мотоцикл не почне повільно рухатися. Тепер почніть додавати газу і повністю відпустіть зчеплення.
    • Не поспішайте відпускати важіль зчеплення. Продовжуйте поступово додавати газ і відпускати зчеплення, поки мотоцикл не поїде. Поки він розганяється, повільно і плавно відпускайте зчеплення.
  • 4 Перейдіть на більш високу передачу. Коли ви наберете достатню швидкість для переходу на наступну передачу, приберіть газ і вичавіть зчеплення. Носком лівої ноги підніміть важіль перемикання передач вгору до клацання. Потім можна аналогічним чином переключитися на більш високі передачі. Одне клацання - друга передача, ще один - третя, ще один - четверта і так далі. На замітку: досвідченому мотоциклістові для перемикання на більш високу передачу зчеплення не потрібно.Він просто злегка піднімає важіль перемикання передач носком ноги, і при скиданні газу включається наступна передача. Щоб навчитися робити це плавно і без труднощів, потрібна практика, але це економить час перемикання і трохи подовжує термін служби зчеплення.
    • Якщо ви перебуваєте на першій передачі і підійміть важіль до половини, то перейдіть на нейтраль.
    • Якщо ви відпустили зчеплення і додали газу, але нічого не відбулося, значить, ви перебуваєте на нейтральній передачі. Вичавіть зчеплення і знову підніміть важіль перемикання передач.
    • Якщо ви випадково перескочили через одну передачу, не хвилюйтеся. Мотоцикл не постраждає, якщо ви додасте газу настільки, щоб обороти відповідали передачі, на яку ви переключилися.
  • 5 Перейдіть на нижчу передачу. Приберіть газ і вичавіть зчеплення. Натисніть важіль перемикання передач, а потім відпустіть. Плавно відрегулюйте газ і зчеплення відповідно до нової швидкістю. Якщо ви збираєтеся зупинитися, при прибраному газі утримуйте зчеплення і продовжуйте натискати і відпускати важіль перемикання передач, поки не опуститеся до першої передачі.
  • Метод 2 з 2: Напівавтоматична трансмісія

    1. 1 Вивчіть управління. Перемикання швидкостей на напівавтоматичного трансмісії куди простіше: використовується тільки газ і важіль перемикання передач. В мотоциклах з коробкою-напівавтоматом зчеплення пов'язане з важелем перемикання передач, тому, натискаючи або піднімаючи цей важіль, ви одночасно регулюєте зчеплення.
    2. 2 Заведіть двигун. Перед цим поставте мотоцикл на нейтральну передачу.
    3. 3 Перейдіть на першу передачу. Це дуже просто: приберіть газ і та натисніть вниз важіль перемикання передач на один клацання. Перемикання на першу передачу завжди здійснюється натисканням важеля вниз, а на більш високі - його підйомом вгору.
    4. 4 Перейдіть на більш високу передачу. Цей процес аналогічний придбання конкретної першу передачу. Приберіть газ і носком підійміть важіль перемикання передач вгору. Одне клацання - перехід на другу передачу, ще один - на третю, ще один - на четверту і так далі.
    5. 5 Перейдіть на нижчу передачу. Щоб скинути швидкість і зупинитися, натискайте важіль перемикання передач вниз, щоб перейти на нижчу передачу. Завжди залишайте стоїть мотоцикл на нейтральній передачі.

    Поради

    • Їзда на мотоциклі вимагає 100% вашої уваги 100% часу. Навчіться справлятися з усіма функціями, "граючи" з ними в безпечному місці (не на дорозі) і постарайтеся довести свої дії до автоматизму.
    • Коли ви тримаєтеся за ручки керма, нехай кісточки ваших пальців дивляться вгору. Ця порада особливо важливий для початківців - він допоможе не піддати зайвого газу на першій передачі.
    • Кращий спосіб уникнути проблем і аварій - вміння правильно оцінювати ситуацію і діяти на випередження.
    • Якщо потрібно загальмувати на великій швидкості, то злегка (плавно) натискаєте переднє гальмо і потім поступово вичавлюєте його повністю до потрібної вам швидкості. Потім його відпускаєте. Задніми гальмами можна стабілізувати становище мотоцикла.
    • Не заводьте газ на повні оберти при холодному двигуні. Спочатку дайте йому розігрітися!
    • У деяких сучасних мотоциклів на панелі приладів є індикатор, який показує, на якій передачі ви в цій момент їдете.
    • Одне підняття або одне натискання відповідає переходу на одну передачу вище або нижче. Не можна одним рухом переключитися з першої відразу на п'яту.
    • На більшості сучасних мотоциклів основні гальма - передні. Задні служать скоріше для стабілізації мотоцикла.

    попередження

    • При перемиканні передач прислухайтеся до двигуна. Якщо він видає низький буркітливий звук, перемикайтеся нижче. Якщо звук високий і гучний, перемикайтеся вище.
    • Перемикаючись на нейтральну передачу з першої відпускайте зчеплення плавно, Щоб дійсно перейти на нейтраль.Якщо ви швидко відпустіть зчеплення, поки двигун ще працює, то мотоцикл затихне (в кращому випадку) або несподівано рвоне вперед.
    • При перемиканні передач вниз перемикайтеся на одну за раз.
    • Якщо ви не переключіться на більш високу передачу, коли двигун досягне максимальних обертів, він може згоріти.