Як перестати думати, що ви нічого не заслуговуєте

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 10 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
How to Get Energized Quickly!
Відеоролик: How to Get Energized Quickly!

Зміст

Іноді через низьку самооцінки людині здається, що він не заслуговує нічого хорошого. Важливо пручатися цим думкам і намагатися замінювати їх більш позитивними. Якщо почуття, що ви нічого не заслуговуєте, зберігається довгий час або стає занадто сильним, вам слід звернутися за допомогою до психотерапевта.

кроки

Метод 1 з 4: Як змінити образ мислення

  1. 1 Розберіться в тому, чому вам здається, що ви нічого не заслуговуєте. Розуміння причини цього почуття - це перший крок до вирішення проблеми. Ви зробили велику помилку? Вам здається, що ви постійно робите помилки? Ви вважаєте, що не можете позбутися від спогадів про минуле? Вам хотілося б бути кимось іншим?
  2. 2 Пам'ятайте, що ідеальних людей немає. У всіх є свої недоліки, навіть якщо зовні людина здається ідеальним. Можливо, комусь і ви здаєтеся ідеалом.
  3. 3 Визначте, які думки виникають у вас автоматично. Часом людини відвідують думки, у яких немає підстави, і вони починають формувати світовідчуття людини. Наприклад, ви думаєте так: "Я не отримаю підвищення, тому що я недостатньо намагався". Зверніть увагу на подібні думки.
  4. 4 Переосмислити автоматичні думки. Ви дійсно мало намагалися? Чи можете ви назвати сфери, в яких ви володієте глибокими знаннями? Що вам добре вдавалося останнім часом?
  5. 5 Скорегуйте свої думки. Якщо зловите себе на негативній думки, постарайтеся побачити в реальності і іншу сторону. Наприклад, якщо подумаєте, що не заслужили підвищення, тому що мало працювали, чітко скажіть собі так: "Я заслуговую підвищення. Я сумлінно працював в цій компанії протягом 5 років. Я досяг всіх цільових показників в продажах в останні півроку".

Метод 2 з 4: Як позбутися від негативної енергії

  1. 1 Намагайтеся проводити менше часу в суспільстві негативно налаштованих людей. Ваша старша сестра невтішно відзивається про вашу вагу кожного разу, коли ви бачитеся? Вам постійно грубіянить співробітник парковки? Можливо, повністю уникати суспільства будь-якого людини у вас не вийде, проте ви можете скоротити час, який ви витрачаєте на спілкування з ним.
    • Якщо ви вважаєте, що людина вербально принижує вас або піддає психологічного насильства, повідомте про це до відповідних органів. (Наприклад, в разі цькування в інтернеті повідомте про це адміністратора сайту. Якщо вас принижує колега, поговоріть з керівником.)
  2. 2 Шукайте суспільства людей, які допомагають вам відчувати себе впевненіше. Можливо, вам доведеться почати спілкуватися з людьми, з якими ви зазвичай не спілкуєтеся.
    • У спортзалі ви познайомилися з жінкою, яка завжди вітається з вами і питає, як справи? Можливо, вона не відмовилася б випити з вами кави.
    • Ваші одногрупники в мовній школі завжди раді вас бачити? Організуйте зустріч з ними за межами школи.
    • У вас є колега, який часто розповідає цікаві історії? Запросіть його пообідати з вами або пройтися по вулиці в робочий перерву.
  3. 3 Проводьте менше часу в соціальних мережах. Ви часто порівнюєте себе з іншими в інтернеті? У соціальних мережах люди прагнуть прикрасити свою дійсність, тому, порівнюючи своє життя з життям ваших друзів у Фейсбуці, ви не бачите всієї правди.
  4. 4 Частіше бувайте в місцях, які радують вас. Може, ви часто ходите в один і той же музей, бібліотеку, кав'ярню чи красивий парк? Намагайтеся бувати там частіше, щоб зміна обстановки привносила в ваше життя більше позитивної енергії.

Метод 3 з 4: Як змінити свою поведінку

  1. 1 Говоріть собі що-небудь приємне щоранку. Можна вимовляти слова вголос або про себе. Можна говорити одне і те ж кілька разів. Можливо, вам буде важко кожен день вигадувати щось нове, особливо на самому початку, однак коли ви налаштовані на позитив, вам буде простіше знаходити в собі щось хороше.
  2. 2 Займайтеся волонтерством. Якщо ви незадоволені своєю роботою або особистим життям, вам особливо важливо відчувати, що ви допомагаєте іншим. В результаті досліджень було встановлено, що відчуття, що людина на щось впливає, може істотно підвищити його рівень задоволеності життям і самооцінку. Займіться волонтерством в тій сфері, яку ви добре знаєте.
    • Якщо ви вмієте працювати з дітьми, спробуйте стати вихователем або вчителем.
    • Якщо ви володієте хорошою самоорганізацією і вмієте швидко діяти, спробуйте попрацювати в безкоштовній їдальні або в благодійному комісійному магазині.
    • Якщо ви вмієте поводитися з будівельними інструментами, беріть участь в програмах будівництва безкоштовного або недорогого житла для малозабезпечених людей.
  3. 3 Досягайте невеликих цілей. Щоденне досягнення дрібних цілей налаштовує на упех і зміцнює самооцінку.
    • Наприклад, схуднути на 10 кілограмів до пляжного сезону може бути недосяжною метою, і ви будете почувати себе невдахою, коли не зможете домогтися бажаного.
    • Однак ви можете поставити перед собою мету не їсти солодке на сніданок кожен день протягом тижня. Так ви зможете щодня виконувати поставлене завдання і хвалити себе.
  4. 4 Шукайте приводи для сміху. Сміх сприяє виробленню гормонів щастя - ендорфінів. Сміх покращує загальне самопочуття. Крім того, якщо подивитися на складну ситуацію з гумором, вона вже не буде здаватися такою страшною.
    • Подивіться стендап по телевізору або сходіть на виступ коміків.
    • Подивіться комедійний серіал, який ви дивилися в дитинстві.
    • Запишіться на йогу сміху.
    • Почитайте смішну книгу.
    • Пограйте з маленькими дітьми або домашніми тваринами.
    • Пограйте в гумористичні гри з друзями.
    • Щоб симулювати сміх, можна затиснути олівець в зубах і тримати його протягом 10 хвилин. Організм відреагує на відчуття в м'язах, і ваш настрій покращиться.
  5. 5 Займайтеся спортом. Фізичні вправи роблять позитивний вплив на душевний стан і самооцінку. Легкі і помірні навантаження (йога, прогулянки, прибирання будинку) корисні найбільше.
    • Якщо у вас немає часу на спортзал, намагайтеся просто більше рухатися в повсякденному житті. Закрийте двері в свій кабінет на роботі і робіть десять присідань щогодини. Поставте машину в дальньому кінці парковки. Підніміться по сходах. В обід сходіть на прогулянку.
  6. 6 Харчуйтеся корисною їжею. Фізичне здоров'я тісно пов'язане з самооцінкою. Вітаміни, мінерали та корисні жири здатні підняти настрій.
    • Їжте менше продуктів з високим вмістом цукру і кофеїну і пийте менше алкоголю.
    • Вживайте в їжу продукти, багаті омега-3 жирними кислотами: червону рибу, скумбрію, тріску.
    • Їжте продукти, в яких багато вітаміну D, включаючи яйця, йогурт (це дозволить підвищити концентрацію серотоніну - речовини, що відповідає за настрій, - в головному мозку).
    • Їжте продукти з великим вмістом вітаміну B (шпинат, брокколі, м'ясо, молочні продукти), і ви станете енергійніше.
  7. 7 Відпочивайте. Сон має суттєвий вплив на душевний і емоційний стан. Хороший нічний сон здатний змінити ваш погляд на світ. Намагайтеся робити наступне:
    • Лягайте і вставайте в один і той же час кожен день. Це дозволить вашому організму налагодити природний ритм і дотримуватися його щодня.
    • Спіть днем ​​тільки в тому випадку, якщо це вкрай необхідно. Намагайтеся спати не довше 15-20 хвилин, інакше не зможете заснути ввечері.
    • Припиніть користуватися пристроями з екраном (телефоном, телевізором, ноутбуком) за 2 години до сну.
  8. 8 Моліться. Якщо ви релігійні, молитва допоможе вам відчути себе краще. Спільні молитви (наприклад, в церкві або храмі) дозволять вам відчути себе частиною чогось великого і послаблять почуття непотрібності. Але і молитви наодинці з собою підштовхнуть вас до думки про те, що ви не одні.

Метод 4 з 4: Як звернутися за допомогою

  1. 1 Заручіться підтримкою друзів і родичів. Важливо розуміти, що ви не одні. Дуже часто друг або родич може дати ту підтримку, яка потрібна людині, щоб впоратися з відчуттям власної непотрібності.
  2. 2 Просіть людей, яких ви поважаєте, говорити вам компліменти. Вчені встановили, що люди, чиї друзі кажуть їм компліменти до виконання будь-якого завдання, справляються краще, ніж ті люди, які таких компліментів не отримують. Похвалу можна випрошувати! Ваші друзі і родичі нагадають вам, що ви гідні кращого в житті.
  3. 3 Поговоріть з терапевтом. Можливо, якісь проблеми зі здоров'ям змушують вас думати, що ви нічого не заслуговуєте. Лікар призначить вам вітаміни, запропонує варіанти занять спортом або направить до вузького спеціаліста.
  4. 4 Знайдіть групу підтримки. Не тільки вам здається, що ви нічого не заслуговуєте. Для людей, які страждають від заниженої самооцінки, є спеціальні групи взаємодопомоги. Пошукайте відповідні форуми в інтернеті.
  5. 5 Подумайте про психотерапії. До ознак, які вказують на необхідність бесіди з психотерапевтом, відносяться наступні:
    • сильні негативні емоції
    • сильна психологічна травма
    • часті болі в животі і головний біль, а також інші незрозумілі нездужання
    • напружені стосунки
  6. 6 Дізнайтеся ознаки депресії. Якщо відчуття, що ви нічого не заслуговуєте, зберігається довгий час, існує ймовірність того, що у вас клінічна депресія. Депресія відрізняється від простої смутку. При депресії людина постійно відчуває себе непотрібним і відчуває безвихідь. До ознак депресії, які вказують на необхідність сторонньої допомоги, належать такі:
    • втрата інтересу до занять і людям, які раніше радували
    • тривала апатичність
    • раптові зміни в апетиті і особливості сну
    • нездатність концентруватися
    • різке зміни настрою (особливо посилення дратівливості)
    • постійні нав'язливі негативні думки
    • зловживання стимулюючими речовинами
    • незрозумілі болі
    • ненависть до себе або відчуття власної непотрібності

попередження

  • Зверніться по допомогу до фахівця, якщо відчуття, що ви нічого не варті, зберігається протягом декількох тижнів або якщо відчуєте, що не можете більше терпіти це почуття.
  • Якщо відчуття, що ви нічого не заслуговуєте, переросте в почуття, що ви не заслуговуєте права жити, як можна швидше зверніться за допомогою. Поговоріть з одним, родичем, психотерапевтом або зателефонуйте на лінію екстреної психологічної допомоги: +7 (499) 216-50-50.

Схожі статті

  • Як підвищити свій рівень IQ
  • Як мислити як геній
  • Як використовувати реверсивну психологію
  • Як нестандартно мислити
  • Як тренувати свій мозок для кращих навичок мислення
  • Як покращити навички критичного мислення
  • Як поліпшити навички мислення
  • Як позбутися від поганих думок
  • Як міркувати швидше
  • Як забути минуле, жити сьогоденням і не думати про майбутнє