Як підготуватися до вступних іспитів

Автор: Clyde Lopez
Дата Створення: 22 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как Решать Тест – 5 Правил и 1 Секретное Оружие
Відеоролик: Как Решать Тест – 5 Правил и 1 Секретное Оружие

Зміст

Вступні іспити є обов'язковим кроком в освітніх системах всього світу. Навчальні заклади різних рівнів використовують вступні іспити для перевірки знань абітурієнтів, бажаючих вступити на курси, в коледж, технікум або університет. На іспитах і перед ними здобувачі відчувають чималий тиск, оскільки від успішності результатів залежить їхнє майбутнє. У даній статті пропонуються поради, які допоможуть вам краще підготуватися до вступних іспитів.

кроки

Частина 1 з 4: Як скласти графік підготовки

  1. 1 Позначте дату іспиту в календарі. Подаючи документи, абітурієнт дізнається дату іспиту завчасно. Потім необхідно позначити конкретний день в календарі або щоденнику, щоб визначитися з доступним кількістю часу на підготовку.
  2. 2 Визначте, скільки часу слід присвятити навчанню і підготовці. Залежно від часу, який залишився до іспиту, потрібно визначити тривалість підготовки. Як правило, на підготовку до важливого іспиту йде приблизно 1-3 місяці.
    • Необхідна кількість часу завжди індивідуально. Оцініть свою завантаженість перед іспитами. Випадають на цей час святкові дні? Можливо, у вас заплановані сімейні поїздки? Наскільки ви завантажені в школі? Виділяйте час з урахуванням свого графіка. Якщо у вас напружений графік, то краще відвести на підготовку більше днів, оскільки в деякі з них вам буде просто ніколи готуватися.
    • Гарне просте правило: більше спите, ніж будете робити більше працюйте, ніж вчіться; більше вчіться ніж розважайтеся.
  3. 3 Складіть розклад або календар на місяці і тижні перед іспитом. Після необхідно відзначити в ньому всі дні, коли ви плануєте готуватися, і дні, коли у вашій підготовці буде перерва.
    • Позначте всі зайняті дні, в які вже заплановані інші справи - робота, спортивні матчі, поїздки або зустрічі, щоб мати точне уявлення про кількість вільних днів.
  4. 4 Обведіть всі дні, в які ви плануєте відпочивати. Можливо, один день в тиждень слід відволікатися від підготовки (за пару тижнів до іспиту час відпочинку краще скоротити).Відзначте такі дні в календарі як «вихідний» або «відпочинок».
  5. 5 Визначте, скільки годин на день ви будете вчитися. Вступні іспити дуже важливі, так що намагайтеся приділити підготовці якомога більше часу. При цьому важливо пам'ятати про інших обов'язках і події в житті. Реалістично оцініть, скільки часу у вас є на підготовку кожен день.
    • Припустимо, більшу частину днів ви можете приділяти навчанню по 1-2 години. Також можливий інший варіант, коли ваш розклад завантажено підробітком або спортивними заходами, і ви здатні виділити на навчання тільки 30 хвилин в день, а іноді пару годин. Намагайтеся грамотно планувати кожен день.
    • У календарі вкажіть час, виділений на підготовку в кожен конкретний день.
  6. 6 Плануйте підготовку. Вступні іспити зазвичай оцінюють все знання з предмета на момент закінчення школи, якщо мова не йде про конкретний курсі. В останньому випадку оцінюють абсолютно все знання з конкретного предмета. Іноді складно вирішити, який матеріал потрібно повторювати насамперед.
    • Найчастіше рекомендується зосередити всі зусилля на тих предметах або темах, в яких ви найгірше розбираєтеся. Повтор всього пройденого матеріалу - завдання об'ємна і практично нездійсненне. Замість цього краще зосередитися на питаннях, в яких ви слабкіше на даний момент.
    • Розгляньте всі предмети або теми, які можуть бути винесені на іспит, і розташуйте їх в логічному порядку. Використовуйте хронологічний, послідовний або інший підхід.
    • Попросіть друзів, які вже здавали такі іспити, поділитися з вами інформацією. Вам напевно попадуться інші теми, але розуміючи суть, простіше зосередитися на важливих аспектах.
  7. 7 Розподіліть предмети або теми по дням підготовки. Перегляньте календар, зробивши позначки на кожен день підготовки. Докладний план заощадить багато часу в процесі навчання і повторення матеріалу.

Частина 2 з 4: Де і як готуватися

  1. 1 Знайдіть спокійне і тихе місце для підготовки. Згідно з дослідженнями, місце для занять повинно підходити саме вам, тому звертайте увагу на можливість зосередитися на навчанні і відсутність відволікаючих чинників. Для кожної людини такі умови індивідуальні.
    • У приміщенні повинен бути стіл, за яким можна сидіти, а також комфортний стілець. Наявність зручних меблів дозволить зосередитися на навчанні і не думати про те, куди б переміститися з усіма навчальними матеріалами.
    • Дослідники прийшли до висновку, що місце підготовки корисно періодично міняти. Якщо є така можливість, використовуйте для навчання кілька приміщень.
  2. 2 Купіть посібник для підготовки до іспиту. Це зовсім не обов'язково, але з посібника для конкретного іспиту можна дізнатися типи майбутніх питань, формулювання і кращі варіанти відповідей.
    • Посібник дозволить зосередитися на конкретних темах. У таких підручниках часто використовуються матеріали іспитів попередніх років.
    • Також можна знайти матеріали для підготовки до іспитів в інтернеті. Іноді в інтернеті вдається знайти безкоштовні матеріали або електронні копії посібників для підготовки до іспитів.
  3. 3 Зберіть усі необхідні матеріали. Визначте тему кожного конкретного заняття. Щоб зосередитися на підготовці, нехай у вас під рукою буде все необхідне:
    • конспекти лекцій і уроків;
    • старі домашні завдання, твори та реферати;
    • чисті аркуші паперу;
    • олівці, гумки і маркери;
    • комп'ютер або ноутбук - тільки при необхідності (інакше він може відволікати вас);
    • перекус і вода.
  4. 4 Визначте свій тип сприйняття інформації. Існують різні стилі навчання, тому для успіху важливо знати, як ви найкраще засвоюєте інформацію.
    • Візуальне сприйняття. Найкраще запам'ятовується наочна інформація. Дивіться відеоролики, презентації PowerPoint або просто спостерігайте за людьми, які викладають відомості на папері або на дошці.
    • Аудиальное сприйняття. Інформація краще сприймається на слух.Слухайте лекції або диктофонні записи лекцій.
    • Кинестетическое сприйняття: Інформація запам'ятовується в процесі роботи. Вирішуйте завдання і опрацьовуйте матеріал самостійно, використовуйте емпіричний підхід.
  5. 5 Готуйтеся в відповідності зі своїм типом сприйняття. Визначте, як краще засвоювати знання, а потім використовуйте такі методи.
    • Візуалам рекомендується переписувати матеріал або перетворювати конспекти в графіки, схеми і карти. Також можна переробити записи в семантичні карти замість звичайних нотаток.
    • Аудиалам корисно читати або перечитувати навчальні матеріали вголос. Також рекомендується працювати в групах разом з людьми, які готуються до такого ж іспиту, щоб обговорювати теми з іншими.
    • Кинестетикам слід рухатися під час навчання. Наприклад, замість стільця спробуйте сидіти на гімнастичному м'ячі або читайте інформацію під час занять на біговій доріжці. Також спробуйте жувати гумку, але враховуйте, що на іспитах це може бути заборонено.
  6. 6 Відміряйте час за таймером. Незалежно від типу сприйняття інформації важливо робити перерви і не перевтомлюватися. При надмірній напрузі мозок гірше запам'ятовує інформацію, тому тривала зубріння неефективна.
    • Наприклад, встановіть таймер на 30 хвилин. Через півгодини навчання зробіть перерву на 5-10 хвилин. Пройдіться по кімнаті, сходіть в туалет або на вулицю.
    • Також встановлюйте таймер або запам'ятовуйте час, коли пора завершити заняття. Якщо ви вирішили, що сьогодні на навчання є півтори години, стільки і займайтеся.
  7. 7 Знайдіть способи зробити навчання ненудної. Інформація запам'ятовується простіше і швидше, якщо навчання дарує радість і позитивні емоції.
    • використовуйте кольорові маркери і стікери;
    • повторюйте інформацію в ігровому виді з батьками, друзями або репетитором;
    • декламуйте відповіді як актор театру;
    • знімайте підготовку на відео або записуйте на диктофон.
  8. 8 Здавайте пробні іспити. Крім повтору пройденого матеріалу, найкраще готуватися за допомогою пробних іспитів. Зазвичай вони засновані на старих або скасованих питаннях з минулих іспитів. Переваги пробних іспитів:
    • Ви ознайомитеся з видами і формулюваннями майбутніх питань.
    • Ви зможете підрахувати, скільки часу займає відповідь на питання. Засікайте час на відповідь в процесі пробних іспитів, щоб згодом правильно розрахувати доступне час.
    • Можливо, вам вдасться звузити обсяги необхідної інформації.
    • Ви зможете перевірити свій рівень знань і скорегувати подальшу підготовку.

Частина 3 з 4: Як знімати напругу

  1. 1 Намагайтеся мислити позитивно. У міру наближення іспитів корисно думати про результати в позитивному ключі. Позитивні думки надають сил і спонукають докладати максимальних зусиль.
    • Заведіть звичку мислити позитивно, використовуючи внутрішній діалог. Думаючи про майбутнє іспиті, підбадьорюйте себе і будьте поблажливі. Говоріть собі ті ж слова підтримки, які ви зазвичай говорите друзям.
    • Якщо в голову прийшла негативна думка, то подумайте про неї логічно. Відіпхніть її за допомогою позитивних думок. Наприклад, якщо ви думаєте «Це занадто складно», то постарайтеся продовжити думку: «Так, завдання складне, але я спробую поглянути на неї під іншим кутом».
  2. 2 Чи не драматизуйте ситуацію. Намагайтеся не думати всупереч логіці і не думайте про ситуацію гірше, ніж вона є насправді. Під час підготовки до вступних іспитів легко піддатися думки «Я не здам цей іспит, не вступлю до університету і не знайду гарну роботу». Подібний настрій не призводить ні до чого хорошого.
    • Драматизуючи ситуацію, перебільшуючи масштаб проблем, ви обмежуєте свої можливості в декількох аспектах життя, налаштовуючись на так зване «ефект едипу» і негативний розвиток подій. Якщо переконувати себе в тому, що ви не зможете скласти іспити, то ризик подібного результату зростає, оскільки довгий час ви налаштовували себе на невдачу.
    • Якщо ви дійсно драматизуєте, почніть боротися з собою. Почніть записувати свої думки в такі моменти і через тиждень спробуйте виявити повторювані риси. Такі думки приходять вам в голову тільки при вивченні конкретного предмета? Можливо, їх викликають певні питання? Визначте характер повторюваного події і почніть замінювати такі думки позитивними ідеями.
  3. 3 Разрабтайте стратегію подолання труднощів. Під час підготовки до іспитів подумайте про те, які проблеми можуть виникнути на самому іспиті. Кращим рішенням стануть пробні іспити. Зверніть свою увагу на питання, які збивають вас з пантелику. Згодом придумайте способи усунути такі складності під час іспиту.
    • Пропускайте найскладніші питання і повертайтеся до них пізніше. Не забувайте залишити місце для подальшого відповіді, якщо потрібно відповідати по порядку.
    • Використовуйте метод виключення. Виключайте безсумнівно помилкові або неправильні відповіді, щоб зменшити кількість варіантів.
    • Знову перечитайте питання або пов'язаний текст, щоб перевірити ще раз свою відповідь.
    • У тестах завжди читайте всі варіанти відповіді. Один з перших варіантів може здатися вам правильним, але наступний відповідь може виявитися більш точним.
    • Виділяйте маркером або підкреслюйте важливі частини питання або тексту для прочитання. Такий спосіб допоможе визначити ключові аспекти при відповіді на питання.
    • Спочатку прочитайте питання, а потім пов'язаний текст. Так простіше зрозуміти, на яку інформацію слід звертати увагу.
  4. 4 Не забувайте про здоровий сон. Молоді та підліткам необхідно спати 8-10 годин щоночі. За цей час організм повинен розслабитися і знизити напругу, щоб ви могли зосередитися і відчувати себе більш спокійно.
    • Важливо дотримуватися постійного режиму сну, кожен день лягати спати і вставати в один і той же час. Завдяки цьому ваші біологічний годинник або циркадний ритм зможуть забезпечити хороший сон щоночі.
  5. 5 Відпочивайте від навчання. Ви напевно внесли кілька днів відпочинку в свій графік підготовки. Не потрібно змінювати плани і вчитися у вихідний день. Вам просто необхідно зняти напруження, заспокоїтися і порадіти іншим аспектам життя.
  6. 6 Використовуйте дихальні вправи, щоб знизити тривогу під час іспитів. Дихальні вправи можна використовувати в будь-який момент, але особливо корисними вони опиняться під час іспитів, якщо ви сильно нервуєте.
    • Умиротворення: вдихайте через ніс, рахуючи до чотирьох. Потім затримайте дихання, порахувавши до двох. Нарешті, видихайте через рот, також вважаючи до чотирьох.
    • Рівне дихання: вважайте до чотирьох під час вдиху і видиху. Обидва дії виконуються через ніс. Повторюйте до тих пір, поки не вийде заспокоїтися.
    • Зосередьтеся на тому, щоб видих займав більше часу, ніж вдих. Цей простий прийом допоможе розслабитися без необхідності вважати.
  7. 7 Займайтеся медитацією або йогою. Медитація - відмінний спосіб послабити напругу і взяти себе в руки, тоді як йога дозволяє активно підготуватися до медитації.
    • Знайдіть спокійне місце і сядьте зручніше. М'яко покладіть руки на коліна і спробуйте не думати про проблеми і переживання. Можна використовувати прийоми спрямовується медитації, але не менш ефективним рішенням буде зосередитися на диханні і очистити свідомість на 10 хвилин.
  8. 8 Знімайте напругу фізичними навантаженнями. Фізкультура не тільки дозволяє підтримувати себе у формі, але і допомагає заспокоїтися в момент напруги або розчарування. Можна виконувати будь-які вправи. Головне - робити їх правильно, щоб не травмуватися:
    • бігайте;
    • ходите гуляти;
    • плавайте;
    • катайтеся на велосипеді;
    • займайтеся спортом (тенісом, футболом, верховою їздою).
  9. 9 Перетворіть тривожність в приємне хвилювання. Нервувати зовсім нормально, проте чому б не перетворити хвилювання в передчуття іспиту? Зазвичай люди не передчувають майбутні іспити, але спробуйте використовувати такі думки, щоб налаштуватися на позитив:
    • «Нарешті у мене є можливість показати всім свої знання!»
    • «Я дуже напружено повторювала всі ці рівняння і формули. Учитель математики буде пишатися мною! »
    • «Я доклав чимало зусиль, тому вони повинні бути винагороджені!»

Частина 4 з 4: Що робити за день до іспиту

  1. 1 Дізнайтеся час і місце іспиту. Уточніть інформацію і переконайтеся, що знаєте точний час і місце проведення. На іспит слід приїжджати заздалегідь, щоб зареєструватися і пройти в потрібну аудиторію.
  2. 2 Поставте будильник. Вранці у вас має бути достатньо часу, щоб прокинутися, прийняти душ (якщо ви приймаєте душ вранці), з'їсти корисний сніданок і дістатися до місця проведення іспиту.
  3. 3 Зберіть усі необхідні речі. Складіть в рюкзак або сумку все речі, які знадобляться під час вступного іспиту:
    • олівці і гумки;
    • ручки;
    • калькулятор (якщо він потрібен і не заборонений);
    • пляшку з водою;
    • перекус.
  4. 4 З'їжте корисний вечерю і продумайте корисний сніданок. Складні вуглеводи забезпечують нас енергією на тривалий час, оскільки вони довше засвоюються. Приготуйте корисний вечерю з правильним співвідношенням складних вуглеводів, білків і корисних жирів.
    • Продумайте сніданок, в якому корисні жири і білки будуть переважати над вуглеводами. При цьому не слід повністю відмовлятися від вуглеводів. Поєднання корисних жирів і білків довго підтримує відчуття ситості, тому під час іспиту ви точно не відчуєте занепаду сил.
  5. 5 Намагайтеся не зубрити в останній момент. В останній вечір перед екзаменом нерви завжди на межі, тому інформація практично не відкладеться в пам'яті. Краще постарайтеся добре відпочити або розслабитися.
  6. 6 Поспите не менш восьми годин. Лягайте спати якомога раніше, щоб час сну склало не менше восьми, а ще краще 9-10 годин. Вранці важливо бути відпочив і тримати себе в руках.

Поради

  • Скористайтеся послугами репетитора або запишіться на підготовчі курси. Такий підхід дозволить вам регулярно перевіряти засвоєні знання і повторювати важливі аспекти.
  • Пийте багато води. Завдяки почуттю свіжості і відсутності спраги вам буде простіше впоратися з труднощами. Вода завжди корисна для організму.

попередження

  • Ні в якому разі не запізнюйтесь, інакше вас можуть не допустити до іспиту.