Як помочитися після операції

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 20 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Уролог|Восстановление мочеиспускательной системы| Установка катетера после инсульта|Как правильно?
Відеоролик: Уролог|Восстановление мочеиспускательной системы| Установка катетера после инсульта|Как правильно?

Зміст

Після операції важливо якомога швидше налагодити нормальне сечовипускання. Однак іноді з цим виникають проблеми. Під дією наркозу м'язи сечового міхура розслабляються, в результаті чого може бути ускладнене сечовипускання. Якщо розвивається затримка сечі, - стан, при якому пацієнт не може самостійно помочитися - лікар спорожняєте сечовий міхур за допомогою тимчасового катетера. Готуючись до операції, обговоріть зі своїм лікуючим лікарем, як можна уникнути подібних ускладнень. В післяопераційному періоді якомога раніше почніть рухатися і постарайтеся розслабити сечовий міхур. Якщо ж виникнуть будь-які проблеми, відразу ж повідомте про них лікаря.

кроки

Частина 1 з 3: Як підготуватися до операції

  1. 1 Повністю спорожните сечовий міхур перед операцією. Перш ніж вам введуть наркоз, важливо спорожнити сечовий міхур - це дозволить уникнути проблем із сечовипусканням після операції. Помочитися потрібно безпосередньо перед початком операції. Якщо під час операції в сечовому міхурі залишиться навіть невелика кількість сечі, в післяопераційному періоді сечовипускання може бути ускладнене.
    • Після операції вам все одно необхідно буде помочитися, хоча кількість сечі зменшиться. Протягом перших 4 годин після операції повинно вийти не менше 250 мл сечі. У деяких ця кількість може варіюватися від 1-го до 2-х літрів.
  2. 2 Проаналізуйте, чи входите ви в групу ризику. У деяких людей ймовірність появи післяопераційних проблем із сечовипусканням вище. Цьому сприяє прийом деяких лікарських препаратів, тому перед операцією важливо повідомити лікаря, що саме ви приймаєте. До інших факторів ризику відносяться:
    • Вік старше 50 років.
    • Стать. У групі ризику знаходяться чоловіки, особливо зі збільшеною передміхурової залозою.
    • Довге перебування під наркозом.
    • Велика кількість рідини, влитий внутрішньовенно.
    • Прийом деяких лікарських препаратів. До них відносяться: трициклічніантидепресанти, бета-блокатори, міорелаксанти, препарати для сечового міхура і препарати, що містять ефедрин.
  3. 3 Робіть вправи для тазового дна. Жінкам добре допомагають вправи для тазового дна, наприклад вправи Кегеля. За допомогою цих вправ можна зміцнити м'язи, які беруть участь в процесі сечовипускання, щоб було легше контролювати цей процес.
  4. 4 Якщо у вас бувають запори, внесіть зміни в свій раціон ще до операції. Якщо є проблеми з випорожненням кишечника, то можуть бути і проблеми з випорожненням сечового міхура. Щоб поліпшити роботу кишечника, за кілька тижнів до операції почніть пити якомога більше води. Вживайте якомога більше продуктів, багатих на клітковину, їжте чорнослив і виключіть зі свого раціону оброблені продукти. Ведіть активний спосіб життя і як можна більше рухайтеся.
    • Багато клітковини міститься у фруктах і овочах, тому щодня їжте їх якомога більше. Додайте в свій раціон яблука, ягоди, зелень, брокколі, морква і бобові.

Частина 2 з 3: Як стимулювати сечовипускання після операції

  1. 1 Рухайтеся після операції. Чим активніше ви будете рухатися після операції, тим простіше вам буде спорожнити сечовий міхур. Як тільки зможете, починайте сідати, вставати і ходити. Під час руху сечовий міхур займає анатомічно правильне положення і відбувається його стимуляція, що сприяє сечовипускання.
  2. 2 Мочіться кожні кілька годин. Затримка сечі на чотири і більше годин може стати причиною появи проблем з сечовим міхуром і сечовипусканням. Після операції постарайтеся спорожняти сечовий міхур кожні дві-три години.
  3. 3 Увімкніть воду. Якщо вам важко помочитися, спробуйте відкрити кран, щоб побігла вода. Дзюркотлива вода буде стимулювати головний мозок, а той в свою чергу сечовий міхур - це може допомогти вам помочитися. Якщо це не допомагає, полийте трохи води на живіт.
  4. 4 Якщо ви чоловік, спробуйте мочитися сидячи. Якщо у вас після операції з'явилися проблеми з сечовипусканням - мочіться сидячи. У положенні сидячи легше розслабити і спорожнити сечовий міхур. Якщо не виходить помочитися стоячи, спробуйте кілька разів присісти.
  5. 5 Прийміть теплу ванну. Якщо є така можливість, прийміть теплу ванну. Тепла ванна допоможе розслабити мозок, тіло і сечовий міхур. Якщо вам легше мочитися сидячи у ванній - так і робіть. Після операції важливо спорожнити сечовий міхур будь-яким способом.
    • Приймаючи ванну, налийте олію перцевої м'яти в дифузор або інше пристосування для ароматерапії. Запах м'яти допоможе вам розслабитися і спорожнити сечовий міхур.
    • Ця рада не завжди застосуємо після операції. Прийняти ванну не вийде, якщо лікар вважатиме за необхідне, щоб ви спорожнили сечовий міхур ще до виписки з лікарні.
  6. 6 Не пийте більше рідини. Хоча після операції важливо забезпечити організм достатньою кількістю рідини, не варто збільшувати обсяг випитого, щоб стимулювати сечовипускання. Це може привести до переповнення, розтягування сечового міхура і інших проблем. Пийте стільки води, скільки вам хочеться або скільки ви п'єте зазвичай, щоб позиви до сечовипускання були природними.

Частина 3 з 3: Як виявити порушення в роботі сечового міхура після операції

  1. 1 Звертайте увагу на будь-які ознаки порушення роботи сечового міхура. В післяопераційному періоді через дії наркозу сечовипускання часто буває утруднено. Це проявляється затримкою сечі, нездатністю повністю спорожнити сечовий міхур, необхідністю напружуватися, щоб помочитися, прискореним і утрудненим сечовипусканням. Все це може вказувати на інфекцію сечового міхура або інші порушення його функцій.
    • При інфекції сечового міхура може виділятися тільки невелика кількість сечі і при цьому з'являється відчуття, що сечовий міхур спорожнений не повністю. Сеча буде каламутною і з різким запахом.
    • При затримці сечі може з'явитися відчуття переповненості або хворобливості в нижній частині живота. При натисканні живіт може бути твердим. При позивах до сечовипускання вам не вдається спорожнити сечовий міхур.
  2. 2 Повідомте медсестрі або лікарю, що вам не вдається помочитися. Якщо ви не можете помочитися після операції, обов'язково скажіть про це медсестру або лікаря. Вони промацати сечовий міхур, щоб визначити, чи є біль при натисканні. Якщо знадобиться, вам зроблять УЗД сечового міхура. Якщо в цьому буде необхідність, лікар введе в сечовий міхур катетер, щоб з його допомогою виводити сечу, поки не відновиться нормальне сечовипускання.
    • Якщо відразу після операції вас виписали додому, ви повинні помочитися протягом перших 4 годин. Це важливо зробити, щоб видалити з сечового міхура рідина, яку вам вводили під час операції. Якщо ви не змогли спорожнити сечовий міхур протягом 4-6 годин, без зволікання зв'яжіться зі своїм лікуючим лікарем або викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону).
    • Зазвичай достатньо вивести сечу за допомогою катетера тільки один раз. Однак у важких випадках затримки сечі може знадобитися неодноразове введення катетера.
  3. 3 Ведіть щоденник сечовипускань. Протягом декількох днів після операції записуйте в спеціальний щоденник, скільки разів за добу ви помочилися. Вказуйте час і кількість сечі. Слідкуйте за співвідношенням кількості випитої рідини і виділеної сечі. Звертайте увагу на те, як ви себе почуваєте під час сечовипускання. Ви хочете помочитися, але вам важко це зробити? Чи доводиться вам напружуватися, щоб помочитися? Чи залишається відчуття, що сечовий міхур спорожнений не повністю? Чи є у сечі неприємний запах? Все це допоможе виявити інфекцію сечового міхура або інші порушення.
  4. 4 Приймайте лікарські препарати. Ваш лікуючий лікар може призначити препарати, які допоможуть вам помочитися після операції. Подібні препарати впливають на ту ділянку мозку, який контролює процес сечовипускання, нейтралізуючи дію на нього наркозу. Це допоможе вам помочитися.
    • Вам можуть призначити альфа-блокатори або альфа-інгібітори.

попередження

  • Якщо протягом 4 годин після операції ви відчуваєте, що сечовий міхур переповнений, але ви не можете спорожнити його самостійно, негайно повідомте про це лікаря або викличте швидку допомогу. У разі зволікання може розвинутися застійна серцева недостатність помірного ступеня.