Як знизити високий кров'яний тиск після операції

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 2 Лютий 2021
Дата Оновлення: 28 Червень 2024
Anonim
Чому скаче артеріальний тиск та як привести його в норму? Інтерв’ю кардіолога Олени Усенко
Відеоролик: Чому скаче артеріальний тиск та як привести його в норму? Інтерв’ю кардіолога Олени Усенко

Зміст

Якщо ви недавно перенесли хірургічну операцію, лікар, можливо, порадить вам постаратися знизити кров'яний тиск. Це можна зробити, внісши зміни в раціон харчування і спосіб життя. Перш ніж робити які-небудь зміни, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Він порадить вам оптимальні варіанти.

кроки

Метод 1 з 3: Зміни в раціоні харчування при низькій фізичної активності

  1. 1 Вживайте менше натрію. Натрій міститься в солі, тому обмежте її вживання. Смак до солоної їжі є придбаним, тобто не закладено в людині від народження, а формується як звичка. Деякі люди, які звикли рясно солити свою їжу, можуть вживати до 3,5 грамів натрію (в складі солі) щодня. Якщо у вас високий кров'яний тиск після операції і його необхідно знизити, лікар порекомендує вам обмежити кількість солі в раціоні. В цьому випадку слід вживати не більше 2,3 грамів натрію щодня. Докладатимете наступне:
    • Уважно ставтеся до того, чим перекушувати. Замість таких солоних снеків, як чіпси, сухарики або горішки, перейдіть на яблука, банани, морква або солодкий перець.
    • Вибирайте консервовані продукти з низьким вмістом солі або взагалі без неї, звертаючи увагу на вказаний на упаковці склад.
    • Використовуйте набагато менше солі при приготуванні їжі, або не додавайте її взагалі. Замість солі користуйтеся іншими приправами, такими як кориця, паприка, петрушка або орегано. Приберіть сільничку зі столу, щоб не досолювати готові страви.
  2. 2 Зміцните своє здоров'я за допомогою продуктів з цільних злаків. У них міститься більше поживних речовин і харчових волокон, ніж у білому борошні, і ними легше насититися. Постарайтеся отримувати основна кількість калорій з цільних злаків іншої їжі, що містить складні вуглеводи. З'їдайте шість-вісім порцій в день.Одна порція може складатися, наприклад, з половини склянки вареного рису або шматка хліба. Підвищіть споживання цільного зерна наступними способами:
    • Їжте на сніданок вівсяну кашу або пластівці грубого помелу. Щоб підсолодити кашу, додайте в неї свіжі фрукти або родзинки.
    • Вивчайте склад купується хліба, віддаючи перевагу хлібі.
    • Перейдіть з білої муки на цельнозерновую. Це саме можна сказати і до макаронів.
  3. 3 Їжте більше овочів і фруктів. У день рекомендується з'їдати чотири-п'ять порцій овочів і фруктів. Розмір однієї порції становить приблизно півсклянки. В овочах і фруктах містяться такі мікроелементи, як калій і магній, які допомагають регулювати кров'яний тиск. Ви можете підвищити споживання овочів і фруктів в такий спосіб:
    • Починайте прийом їжі з салату. З'їдаючи спочатку салат, ви приглушите почуття голоду. Не залишайте салат наостанок - наситившись, ви навряд чи захочете його є. Урізноманітніть салати, додаючи в них різні овочі і фрукти. Додавайте в салати якомога менше солоних горішків, сиру або соусів, оскільки в них міститься багато солі. Заправляйте салати рослинним маслом і оцтом, які майже не містять натрію.
    • Для швидкого перекусу тримайте під рукою готові до вживання фрукти і овочі. Вирушаючи на роботу або в школу, прихопіть з собою очищену моркву, скибочки солодкого перцю або яблуко.
  4. 4 Обмежте вживання жирів. Раціон з великим вмістом жирів може привести до закупорки артерій і підвищення кров'яного тиску. Існує безліч привабливих способів знизити вживання жирів, отримуючи при цьому всі поживні речовини, необхідні для відновлення після операції.
    • Молочні продукти (наприклад, молоко і сир) забезпечують організм кальцієм і вітаміном D, проте в них часто міститься багато жирів і солі. Вживайте нежирні молоко, йогурти і сири. При цьому сири повинні містити мало солі.
    • Замість червоного м'яса їжте нежирне м'ясо птиці і риби. Якщо шматок м'яса по краях жирний, обріжте його. З'їдайте не більше 170 грамів м'яса в день. М'ясо корисніше не смажити на сковороді, а запікати, смажити на грилі або в духовці.
    • Знизьте споживання зайвий жир. Сюди відносяться вершкове масло, яке ви мажете на хліб або кладете в тісто, майонез, яким ви приправляєте страви, жирні вершки, які ви використовуєте для кремів або соусів. З'їдайте їх не більше трьох столових ложок в день.
  5. 5 Обмежте кількість уживаного цукру. Перероблений цукор сприяє переїдання, оскільки він не містить поживних речовин, необхідних організму для почуття насичення. Постарайтеся з'їдати не більше п'яти солодощів в тиждень.
    • Хоча такі штучні замінники цукру, як сукралоза або аспартам, і можуть вгамувати тягу до солодкого, постарайтеся замінити солодощі більш здоровими перекушуваннями, такими як овочі та фрукти.

Метод 2 з 3: Ведення здорового способу життя після операції

  1. 1 Киньте палити. Куріння і / або жування тютюну звужує кровоносні судини і знижує їх еластичність, приводячи до підвищення кров'яного тиску. Якщо ви живете разом з курцем, попросіть його не курити у вашій присутності, щоб ви не дихали тютюновим димом. Це особливо важливо в період відновлення після операції. Якщо ж ви курите самі, постарайтеся відмовитися від цієї шкідливої ​​звички. Для цього можна поступити наступним чином:
    • Проконсультуйтеся з лікарем щодо плану дій, який допоможе вам кинути курити.
    • Запишіться в інтернет-спільнота, групу підтримки кидають палити або зверніться до психолога.
    • Спробуйте приймати препарати, які замінять нікотин і зменшують тягу до нього.
  2. 2 Не вживайте алкоголь. Якщо ви недавно перенесли хірургічну операцію, то, швидше за все, приймаєте препарати, що сприяють швидкому відновленню. Алкоголь взаємодіє з багатьма медикаментами.
    • Крім того, ваш лікар може порадити вам скинути вагу, а алкогольні напої містять велику кількість калорій, що утруднить ваше завдання.
    • Якщо вам складно відмовитися від вживання алкоголю, проконсультуйтеся зі своїм лікарем, який зможе призначити вам відповідне лікування і порекомендує, куди можна звернутися за підтримкою.
  3. 3 Постарайтеся знизити стрес. Відновлення після операції є нелегкою справою як з фізичної, так і психологічної точки зору. Спробуйте наступні популярні методи розслаблення, які можна практикувати навіть при обмеженій рухливості:
    • медитація;
    • Музична або арт-терапія;
    • дихальні вправи;
    • візуалізація (уявлення заспокійливих картин);
    • прогресивне напруга і розслаблення окремих груп м'язів.
  4. 4 Якщо ваш лікар дозволить, займайтеся фізичними вправами. Це прекрасний спосіб знизити стрес і позбутися від зайвої ваги. Однак в процесі відновлення після операції важливо знати міру і не перевантажувати свій організм.
    • Щоденні прогулянки цілком безпечні після багатьох видів операцій, тому проконсультуйтеся з лікарем, чи дозволені вони в вашому випадку і коли вам можна приступати.
    • Порадьтеся зі своїм лікарем і фізіотерапевтом щодо безпечної програми фізичних занять. Продовжуйте регулярно відвідувати лікаря і фізіотерапевта, щоб вони могли контролювати ваш стан і стежити, як і раніше чи фізичні вправи йдуть вам на користь.

Метод 3 з 3: Консультації з лікарем

  1. 1 Якщо ви вважаєте, що у вас високий кров'яний тиск, зателефонуйте своєму лікарю. У більшості випадків люди не усвідомлюють, що у них високий тиск, оскільки часто воно не супроводжується помітними симптомами. Однак про високий тиск можуть свідчити такі ознаки:
    • утруднене дихання;
    • головний біль;
    • кровотеча з носу;
    • розмите або роздвоєне зір.
  2. 2 Приймайте ліки для зниження тиску, прописані лікарем. Під час відновлення після операції ваш лікар може призначити вам препарати, що знижують тиск. Оскільки вони можуть взаємодіяти з іншими медикаментами, розкажіть докторові про всі прийнятих вами препаратах, в тому числі про ліки, що опускаються без рецепта, харчових добавках і рослинних засобах. Лікар може призначити вам такі препарати:
    • Інгібітори АПФ. Ці препарати викликають розслаблення кровоносних судин. Вони дуже часто взаємодіють з іншими медикаментами, тому повідомте лікаря про всіх прийнятих вами препаратах.
    • Антагоністи кальцію. Препарати цього типу розширюють артерії і знижують частоту серцевих скорочень. При їх прийомі не слід пити грейпфрутовий сік.
    • Сечогінні засоби. Ці препарати збільшують частоту сечовипускання, знижуючи тим самим вміст солі в організмі.
    • Бета-адреноблокатори. Препарати цього типу знижують частоту і силу серцебиття.
  3. 3 Проконсультуйтеся з лікарем щодо інших прийнятих вами препаратів. Якщо ви побоюєтеся, що інші медикаменти, які ви вже приймаєте або збираєтеся приймати після операції, можуть підвищити кров'яний тиск, обговоріть це зі своїм лікарем. Для того щоб призначити вам найбільш ефективні засоби, лікарю необхідно знати про всі прийнятих вами ліках. Не припиняйте приймати будь-які ліки, перш чим не обговоріть це зі своїм лікарем. Підвищення кров'яного тиску можуть викликати такі медикаменти:
    • Відпускаються без рецепта знеболюючі засоби, включаючи нестероїдні протизапальні препарати (ібупрофен і так далі). Перш ніж використовувати ці кошти для зняття болю після операції, проконсультуйтеся з лікарем.
    • Деякі оральні контрацептиви
    • Різні протизастійні кошти і ліки від нежиті та кашлю, особливо ті, в яких міститься псевдоефедрин.