Як підвищити шанси завагітніти

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 10 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
6 секретов как быстро забеременеть. Акушер-гинеколог. Москва.
Відеоролик: 6 секретов как быстро забеременеть. Акушер-гинеколог. Москва.

Зміст

Одним людям складно не допустити настання вагітності, іншим же не вдається зачати дитини, не дивлячись на всі зусилля. Здорової парі може знадобитися цілий рік на зачаття дитини, а у багатьох пар на це йде навіть більше часу. На щастя, існують способи поліпшити фертильність і підвищити шанси на зачаття.

кроки

Метод 1 з 4: Як зачати дитину

  1. 1 Займайтеся сексом напередодні, під час і після самих фертильних днів. Коли настане фертильний період, почніть регулярно займатися сексом! Шанси завагітніти будуть вище, якщо займатися сексом щодня напередодні, під час і після вікна фертильності. Однак якщо у вас немає можливості так часто займатися сексом, спробуйте робити це кожні 2-3 дні до, під час і після періоду максимальної фертильності.
    • Якщо ви використовуєте мастило, купіть спеціальну змазку на водній основі, спеціально призначену для зачаття.

    Порада: Створіть затишну обстановку, не вимагайте від партнера багато чого і постарайтеся ставитися до процесу як до можливості побути наодинці один з одним до появи дитини.


  2. 2 Продовжуйте вимірювати базальну температуру тіла. Це дозволить вам зібрати якомога більше інформації про своє менструальний цикл і визначити фертильні дні наступного циклу. Якщо менструація не наступить, а базальна температура в цей час буде вище, ніж зазвичай, це може бути ознакою вагітності.
    • Якщо температура буде залишатися на підвищеному рівні протягом 14 днів поспіль після овуляції, висока ймовірність того, що вагітність настала.
  3. 3 Зверніть увагу на ознаки імплантації. У деяких жінок при імплантації буває кровотеча - ви можете виявити на білизну невелика кількість крові через прикріплення зиготи до стінки матки. Як правило, це відбувається на 6-12 день після запліднення. Це абсолютно нормальне явище, через якого не варто хвилюватися, але якщо вас щось турбує, зверніться до свого лікаря.
    • Кровотеча при імплантації може супроводжуватися слабкими спазмами, головними болями, нудотою, перепадами настрою, болем у грудях і спині.
  4. 4 Зробіть тест на вагітність будинки, якщо менструація не наступила. Після закінчення періоду овуляції настає період очікування. Зачекайте наступної менструації, і якщо вона не настане, зробіть тест. Домашні тести на вагітність мають точність близько 97%, але вони можуть показувати помилковий негативний результат, якщо зробити тест занадто рано. Зробіть тест заново через тиждень, якщо перший тест показав негативний результат, але у вас є ознаки вагітності.
    • Пам'ятайте, що більшості пар не вдається зачати дитини відразу ж. З 100 пар, які намагаються зачати дитину щомісяця, тільки у 15-20 це виходить. Однак з усіх пар 95% домагаються вагітності протягом двох років!

Метод 2 з 4: Як визначити самі фертильні дні

  1. 1 Слідкуйте за своїм циклом за допомогою програми або календаря. Щоб визначити найбільш фертильні дні, потрібно стежити за менструальним циклом. Скачайте спеціальний додаток (наприклад, Clue або Flo) або відзначайте дати в звичайному календарі. Вам потрібно буде відзначати в календарі:
    • Перший день місячних. Це початок циклу, тому навпроти цього дня потрібно поставити одиницю. Пронумеруйте інші дні до кінця циклу, тобто до дня, що передує наступної менструації.
    • Щоденні вимірювання базальної температури.
    • Зміни в цервікальних виділеннях.
    • Позитивні тести на овуляцію.
    • Дні, в які у вас був секс.
    • Останній день циклу.
  2. 2 Виміряйте базальну температуру тіла. Під час овуляції базальна температура тіла трохи підвищується, тому більш високе значення температури - це ознака того, що ви фертильності. Тримайте термометр біля ліжка і вимірюйте температуру відразу після пробудження вранці. Намагайтеся вимірювати температуру завжди в один і той же час, щоб дані були більш точними. Записуйте температуру кожен день. Якщо різниця до 0,3-0,4 ° C градусів буде зберігатися більш одного дня, це може вказувати на овуляцію!
    • Пік фертильності настає за 2-3 дні до підвищення базальної температури. Якщо ви помітите, що повторюються закономірності в змінах температури, ви зможете розрахувати ідеальний час для зачаття.

    Порада: Купуйте спеціальний термометр для вимірювання базальної температури. Не використовуйте звичайний термометр, оскільки він не покаже невеликих коливань.


  3. 3 Слідкуйте за змінами в цервікальних виділеннях. Якщо виділення з піхви прозорі і тягучі, як яєчний білок, ви, швидше за все, фертильності. Займайтеся сексом протягом 3-5 днів від початку таких виділень. Коли виділення стануть каламутними і сухими, вірогідність зачаття знизиться.
    • Можливо, вам буде достатньо сходити в туалет і зібрати виділення туалетним папером, але можна також зібрати їх, вставивши чистий палець в піхву.
  4. 4 Використовуйте набір для визначення овуляції. Купуйте набір для визначення овуляції в аптеці або в інтернеті. Помочитеся на кінець смужки або опустіть її в баночку з сечею і зачекайте кілька хвилин, а потім перевірте результат. Якщо ви використовували простий тест, на овуляцію вказуватимуть дві смужки одного кольору або дві смужки, одна з яких темніше контрольної. Якщо у вас цифровий тест, на екрані з'явиться повідомлення про позитивному або негативному значенні.
    • При частому застосуванні витрати на тести можуть стати занадто великими, тому залиште їх для днів, коли ви вважаєте, що у вас може бути овуляція. Тест-смужки коштують дешевше, якщо купувати їх великими кількостями.
    • Тест на овуляцію - це не єдиний засіб визначення фертильних днів, проте він може бути корисний, особливо якщо ви хочете точно знати, що овуляція настала.

Метод 3 з 4: Як підготувати організм до настання вагітності

  1. 1 Пройдіть обстеження у гінеколога. Навіть якщо у вас немає відомих вам проблем з фертильністю, буде корисно пройти обстеження. Деякі хвороби можуть загостритися через вагітність. Лікар огляне область тазу і призначить кілька простих аналізів крові. До настання вагітності важливо діагностувати такі захворювання:
    • полікістоз яєчників (може перешкоджати овуляції);
    • ендометріоз (може знижувати фертильність);
    • діабет (при діагностуванні діабету до вагітності можна уникнути ускладнень у плода, які можуть розвиватися через це захворювання);
    • захворювання щитовидної залози (як і діабет, захворювання щитовидної залози можуть бути безпечними для вагітності при своєчасному діагностуванні і лікуванні).
  2. 2 Досягніть бажаного ваги до настання вагітності. Вчені встановили, що жінкам з клінічним ожирінням складніше зачати і виносити дитину. Однак занадто низька вага також може негативно впливати на фертильність. Поговоріть з лікарем про ідеальний для вас вазі і постарайтеся набрати або скинути вагу до вагітності.
    • У жінок з клінічним дефіцитом ваги (з індексом маси тіла нижче 18,5) можуть припинитися менструації, що утруднить зачаття.
  3. 3 Приймайте вітаміни для плануючих вагітність. Якщо почати робити це до настання вагітності, ви зможете підготувати організм до появи дитини. Наприклад, прийом фолієвої кислоти до вагітності може знизити ризик розвитку розщеплення хребта та інших проблем з нервовою трубкою. Виберіть спеціальні вітаміни самі або попросіть лікаря призначити їх.
    • Вчені встановили, що фолієва кислота робить позитивний вплив на фертильність. Почніть приймати її щодня до зачаття.
  4. 4 Почніть є корисні продукти, щоб підвищити фертильність. Здоровий раціон допоможе вам підвищити фертильність і ймовірність настання вагітності. Їжте нежирний білок, цільнозернові злаки, фрукти і овочі. Вам будуть корисні наступні продукти:
    • нежирний білок: куряча грудка без шкіри, нежирний яловичий фарш, квасоля;
    • цільнозернові злаки: коричневий рис, цільнозерновий паста з пшеничного борошна, цільнозерновий пшеничний хліб, вівсянка;
    • фрукти: яблука, апельсини, виноград, чорниця, полуниця, диня;
    • овочі: броколі, болгарський перець, помідори, шпинат, морква, капуста різних видів.
  5. 5 Запропонуйте партнеру є продукти, які покращують якість сперми. Чоловікам слід приймати мультивітаміни, до складу яких входять вітаміни Е і С, їсти більше фруктів і овочів, обмежити вживання алкоголю, кофеїну, жирів і цукру.
    • Чоловікам також слід отримувати достатню кількість селену (55 мікрограмів на день), оскільки селен може покращувати фертильність у чоловіків.
  6. 6 Відмовтеся від куріння. Куріння негативно позначається не тільки на вагітність, але і на здатності зачати дитину. Відмова від звички під час вагітності може викликати сильний стрес, тому краще підготуватися заздалегідь.
    • Пам'ятайте, що пасивне куріння також впливає на здатність зачаття. Уникайте пасивного куріння.

    Порада: Ваш партнер також повинен кинути курити! У чоловіків, які курять регулярно, знижено якість сперми і кількість сперматозоїдів в ній.


  7. 7 Відмовтеся від алкоголю, щоб підвищити вірогідність зачаття. Навіть один келих в день може негативно позначитися на фертильності. Щоб шанси зачати дитину були максимальними, повністю відмовтеся від алкоголю. Якщо час від часу ви будете пити алкоголь, обмежуйтеся однією порцією. Вживання більше двох порцій різко знижує фертильність жінки.
    • Чоловікові також слід обмежити вживання алкоголю, оскільки алкоголь зменшує кількість сперматозоїдів і негативно впливає на якість сперми.
  8. 8 Обмежте вживання кофеїну 200 миллиграммами в день. Ця кількість включає їжу (шоколад), а також напої (кава, чай, колу). Імовірність зачати дитину у жінок, які випивають більше трьох чашок напоїв з кофеїном в день, істотно нижче в порівнянні з жінками, випивають 2 і менше чашок.
    • 1 чашка (240 мілілітрів) кави містить приблизно 100 міліграмів кофеїну. Пийте не більше двох чашок (580 мілілітрів) кави в день.
    • У чаї та колі менше кофеїну, однак при надмірному вживанні можна перевищити рекомендовані кількості. Намагайтеся випивати не більше двох напоїв, що містять кофеїн, в день.
  9. 9 Перестаньте використовувати контрацептиви. Коли ваше тіло буде готове до настання вагітності, перестаньте використовувати контрацептиви. Якщо ви приймаєте оральні контрацептиви, до відновлення овуляції може пройти 2-3 місяці, що вплине на термін зачаття. Однак, якщо ви використовуєте бар'єрні методи контрацепції, вагітність може наступити відразу.
    • Якщо у вас встановлена ​​внутрішньоматкова спіраль, вам потрібно буде записатися до гінеколога, щоб лікар витягнув її.
  10. 10 Зверніться до фахівця по репродуктивній медицині або сексолога, якщо буде потрібно. Якщо вам або вашому партнерові не вдається відчути інтерес до сексу, у вас можуть бути проблеми із зачаттям. Фахівець допоможе вам подолати ці складності.
    • Не дозволяйте проблемам із зачаттям вплинути на ваші стосунки. Стрес через необхідність зачати дитину, а також інвазивні і емоційно складні процедури, необхідні для зачаття, іноді викликають порушення сексуальної функції і ускладнюють зачаття.

Метод 4 з 4: Як звернутися за допомогою при проблемах із зачаттям

  1. 1 Встановіть термін, після якого ви будете звертатися за допомогою, з огляду на вік, тривалість спроб і стан здоров'я. Вам може бути складно просто чекати, але це необхідно. Якщо ви встановите термін звернення до лікаря, вам буде простіше розслабитися і підготуватися до наступної овуляції.Звертатися за допомогою слід в наступних випадках:
    • Здорові пари у віці до 30 років, які регулярно займаються сексом (двічі на тиждень), можуть зачати дитину протягом 12 місяців (плюс час, необхідний для коригування циклу після скасування контрацептивів).
    • Якщо ви старше 30, зверніться до лікаря через 6 місяців спроб. Жінкам старше 30 і жінкам в періменопаузальном періоді може бути складно завагітніти через природне зниження фертильності з віком. У більшості випадків вагітність все ж настає, однак це вимагає більшої кількості часу і змін в сексі і способі життя.
    • Зверніться до фахівця відразу ж в ряді окремих випадків. Якщо у вас ендометріоз, запалення тазових органів, якщо ви проходили лікування від раку або якщо у вас були викидні, а також якщо ви старше 35 років, запишіться на прийом до фахівця з репродукції відразу ж, коли вирішите зачати дитину.
  2. 2 Пройдіть обстеження на виявлення частих проблем з фертильністю. Негативно вплинути на фертильність може все, від хвороб і стресу до занадто частих занять спортом і прийому препаратів. Деякі препарати ускладнюють зачаття або перешкоджати йому. Повідомте лікаря про всі препарати, харчові добавки та вітаміни, які ви приймаєте, а також розкажіть про особливі напої та їжу, які є у вашому раціоні, щоб лікар міг виявити можливі причини труднощів.
    • Здайте аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом. Деякі інфекції знижують фертильність, а деякі можуть викликати безпліддя при відсутності лікування.
    • У деяких жінок в піхву формується перешкоду з тканин, яке не дає спермі дістатися до яйцеклітини (його можна видалити), а у деяких є захворювання, що впливають на менструальний цикл (наприклад, полікістоз яєчників).
  3. 3 Пройдіть розширене обстеження на фертильність. Якщо і вас, і вашого партнера терапевт визнав здоровими, вам варто пройти обстеження на фертильність і провести аналіз сперми.
    • Чоловікам слід здати сперму на аналіз для оцінки якості сперми і кількості сперматозоїдів, які виділяються при еякуляції. Чоловікам також може бути показаний аналіз крові для оцінки рівня гормонів і УЗД для перевірки процесу еякуляції і виявлення закупорок в сім'явивідних протоках.
    • Жінкам зазвичай призначають аналізи на гормони, щоб перевірити рівень гормонів щитовидної залози і гіпофіза, а також інших гормонів під час овуляції і в інші періоди циклу. Гистеросальпингография, лапароскопія і УЗД органів тазу - це більш складні процедури, які дозволяють вивчити стан матки, ендометрія і фаллопієвих труб. Ці процедури дають можливість виявити шрами, закупорки і захворювання органів таза. Лікар також може призначити аналіз резерву яєчників і аналізи на генетичні захворювання, пов'язані з безпліддям.
  4. 4 Запишіться на прийом до репродуктолога або в центр планування сім'ї та репродукції. Ваш гінеколог може направити вас до репродуктолога або в спеціальну клініку, щоб ви могли пройти там всі необхідні дослідження і процедури. Репродуктолог призначить аналізи та обстеження, поставить діагноз і буде займатися лікуванням проблем, які можуть викликати труднощі з зачаттям. Знайдіть перевіреного лікаря і запишіться на прийом.
    • Складіть список питань, які ви хотіли б задати лікаря, до прийому. Пройдіться з питань разом з партнером, щоб нічого не забути. Запишіть питання про вартість, побічні ефекти і ефективності лікування.
    • Не чекайте, що на першому прийомі ви пройдете обстеження або почнете лікування. Просто поговоріть з лікарем, задайте питання і дізнайтеся, які варіанти у вас є.
    • Не варто думати, що ви зобов'язані погоджуватися на певне лікування в клініці після першого прийому. Сходіть в кілька центрів і не починайте лікування, поки не виберете клініку, яка сподобається вам більше за інших.
  5. 5 Запитайте лікаря про внутрішньоматкової інсемінації (ВМІ). При цій процедурі беруть зразок сперми партнера або донора, очищають його від насінної рідини і потім поміщають прямо в матку за допомогою тонкого катетера. Зазвичай процедуру проводять на наступний день після підвищення рівня гормонів при овуляції амбулаторно. Ця процедура безболісна і неінвазивна. ВМІ можна застосовувати за 6 місяців до інших процедур. Внутрішньоматкова інсемінація може допомогти в таких випадках:
    • ендометріоз;
    • нез'ясовне безпліддя;
    • алергія на сперму;
    • безпліддя, обумовлене чоловічими факторами.
  6. 6 Розгляньте можливість екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). ЕКО - це найефективніший і поширений метод допоміжних репродуктивних технологій.
    • При екстракорпоральному заплідненні беруть зрілі яйцеклітини (ваші або донора) і потім запліднюють спермою партнера або донора в лабораторії, після чого запліднену яйцеклітину поміщають в матку для подальшої імплантації.
    • Кожен цикл займає дві і більше тижнів. Дізнайтеся, чи передбачає ваша медична страховка це лікування.
    • ЕКО має більш низьку ефективність у жінок з ендометріозом, у що не родили жінок, а також у жінок, які використовують заморожені ембріони. Жінкам старше 40 років зазвичай рекомендують використовувати донорські яйцеклітини, оскільки в цьому випадку зі своїми яйцеклітинами ЕКО допомагає менш, ніж в 5% випадків.
  7. 7 Запитайте лікаря про препарати та процедурах для лікування безпліддя. У деяких випадках буває достатньо приймати гормони фертильності, щоб зачати дитину природним способом, в інших лікарі рекомендують перенесення гамети в маткову трубу або сурогатне материнство.
    • Кломифена цитрат - це широко застосовуваний препарат для лікування безпліддя, прийом якого часто поєднують з іншими методами лікування (наприклад, з внутрішньоматкової інсемінацією). Цей препарат стимулює вихід яйцеклітини з яєчників, що підвищує ймовірність настання вагітності.
  8. 8 Зверніться за психологічною допомогою під час лікування від безпліддя. Безпліддя нерідко робить негативний вплив на психіку. У вас може розвинутися почуття тривоги, депресія і відчуття повної самотності, але важливо пам'ятати, що ви не одні. Піклуйтеся про себе і звертайтеся за підтримкою під час лікування. Поговоріть з друзями і родичами, пошукайте очні групи підтримки або форуми в інтернеті. Можна також записатися в психолога і обговорити з ним свої почуття.
    • Безпліддя може вплинути і на ваші стосунки з партнером. Знаходьте час для спілкування і зміцнення зв'язку з ним ..

    Чи плануєте пройти обстеження на безпліддя або почати лікування?Запитайте лікаря, що ви можете зробити, щоб підвищити фертильність природними способами, збільшити кількість сперматозоїдів у спермі, а також як ви можете використовувати методи релаксації для підвищення фертильності

Поради

  • Носіння чоловіком облягаючих трусів не зменшує кількості сперматозоїдів. Однак гарячі ванни, джакузі, щільна спортивний одяг, часта їзда на велосипеді і тривале перебування ноутбука в області таза може негативно вплинути на кількість сперматозоїдів.
  • Ожиріння у будь-якого з партнерів може знизити ймовірність зачаття. Якщо спочатку скинути вагу, це підвищить ймовірність настання вагітності, а сам процес вагітності пройде з меншими ризиками для організму.

попередження

  • Якщо намагатися завагітніти дуже старанно, особливо якщо строго дотримуватися графіку, може виникнути стрес, а фізична і емоційна близькість між партнерами може постраждати.
  • До рішення стати батьками слід ставитися серйозно. Подумайте, чи дійсно ви і ваш партнер психологічно готові до появи дитини.
  • Перш ніж припинити використовувати бар'єрні методи контрацепції, переконайтеся що у вас і у вашого партнера немає інфекцій.