Як запобігти інсульту після транзиторної ішемічної атаки

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 15 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Лекція "Ішемічний інсульт, транзиторна ішемічна атака"
Відеоролик: Лекція "Ішемічний інсульт, транзиторна ішемічна атака"

Зміст

Транзиторна ішемічна атака (ТІА) являє собою "мікроінсульт", при якому тимчасово порушується кровообіг головного мозку. За своїми ознаками ТІА нагадує інсульт, за винятком того, що при ТІА симптоми тривають від кількох хвилин до однієї години. Тим не менш, це не применшує серйозності ТІА, оскільки після неї зростає ризик розвитку інсульту або серцевого нападу. Щоб запобігти інсульту після ТІА, слід провести відповідні зміни в способі життя і регулярно відвідувати лікаря, який допоможе вам розробити план лікування.

кроки

Частина 1 з 2: Розпізнавання ТІА

  1. 1 Визначте серйозність нападу. Як при ТІА, так і при інсульті потрібна негайна медична допомога. Незважаючи на те, що ТІА проходить сама по собі, необхідно якомога раніше діагностувати таку атаку і приступити до її лікування. Ранній діагноз і своєчасне лікування допоможуть знизити ризик подальшого інсульту, який може привести до більш серйозних наслідків.
    • Протягом перших 90 днів після ТІА ризик інсульту значно підвищується і становить 17%.
  2. 2 Якщо ви відчуваєте відповідні симптоми, негайно зверніться за медичною допомогою. При ТІА спостерігаються ті ж симптоми, що і при інсульті. Однак ТІА триває лише кілька хвилин, і симптоми проходять самі по собі протягом приблизно години, в той час як для відновлення після інсульту потрібна кваліфікована медична допомога. Якщо у вас трапилася ТІА, існує висока ймовірність того, що ви відчуєте більш серйозний інсульт в наступні кілька годин або днів. Зважаючи на це при появі симптомів ТІА / інсульту слід негайно звернутися за невідкладною медичною допомогою.
  3. 3 Зверніть увагу на раптову слабкість в кінцівках. При ТІА або інсульт люди нерідко втрачають координацію рухів, здатність ходити або твердо стояти на ногах. Можлива також втрата здатності тримати руки піднятими над головою. Нерідко ці симптоми проявляються лише з одного боку тіла.
    • При ТІА або інсульт порушується координація рухів, і людині складно підібрати дрібні і великі предмети.
    • Спробуйте що-небудь написати, щоб виявити можливе порушення дрібної моторики.
  4. 4 Не ігноруйте раптову гострий головний біль. Даний симптом може бути викликаний двома формами апоплексичного удару: ішемічним і геморагічним інсультом. При ішемічному інсульті порушується кровопостачання головного мозку внаслідок закупорки кровоносної судини.Геморагічний інсульт характеризується розривом кровоносної судини і крововиливом в мозок. В обох випадках в мозку виникає запалення. Запальні процеси і відмирання тканин можуть привести до раптової і сильного головного болю.
  5. 5 Відзначте зміна зору. Зоровий нерв з'єднує очей з головним мозком. Якщо порушення кровотоку або крововилив відбуваються поблизу цього нерва, то порушується зір. При цьому можливо двоїння в очах, а також втрата зору на один або обидва ока.
  6. 6 Зверніть увагу на затьмарення свідомості і проблеми з промовою. Дані симптоми пов'язані з недостатнім надходженням кисню в ті ділянки мозку, які контролюють мова та мислення. При ТІА або інсульт люди відчувають проблеми з промовою і розумінням того, що говорять інші. Крім цього, у хворого може спостерігатися потьмарення свідомості або паніка через те, що він не в змозі говорити і розуміти чуже мовлення.
  7. 7 Американські лікарі рекомендують запам'ятати акронім "FAST". Цей акронім складений з перших букв англійських слів особа (face), руки (arms), мова (speech) і час (time); він допомагає запам'ятати і виявити симптоми ТІА та інсульту. Раннє виявлення та лікування часто дозволяє уникнути серйозних наслідків і врятувати життя.
    • Обличчя. Чи виглядає обличчя людини застиглим і пониклим? Попросіть його посміхнутися, щоб визначити, чи не обездвижена чи одна сторона особи.
    • Руки. Апоплексичного удару часто призводить до того, що потерпілий не в змозі однаково підняти обидві руки над своєю головою. При цьому одна рука виявляється нижче, або людина зовсім не може підняти її.
    • Мова. Інсульт часто призводить до втрати мови і здатності розуміти, що говорять інші. Потерпілий може відчувати затьмарення свідомості або переляк від раптової втрати даних здібностей.
    • Час. ТІА та інсульт є надзвичайним випадком, в якому потрібна негайна медична допомога. Не чекайте, поки симптоми пройдуть самі по собі. Негайно зателефонуйте в пункт невідкладної медичної допомоги. Дорога кожна хвилина: чим пізніше ви отримаєте допомогу, тим вище ймовірність серйозних наслідків.

Частина 2 з 2: Запобігання інсульту після ТІА

  1. 1 Пройдіть обстеження серця. Після ТІА лікар повинен негайно оцінити можливі проблеми з серцем, щоб визначити, чи загрожує вам інсульт. "Мерехтіння передсердь" (миготлива аритмія) є одним з факторів, які найбільш часто призводять до розвитку інсульту. Даний стан характеризується нерегулярним і частим серцебиттям. При цьому пацієнти часто відчувають слабкість, у них утруднене дихання через недостатню циркуляції крові.
  2. 2 Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо прийому профілактичних препаратів. Якщо після ТІА у вас аномальний серцевий ритм, це свідчить про підвищений ризик утворення згустків крові, що може привести до інсульту. Можливо, лікар порекомендує вам приймати протягом тривалого періоду такі антикоагулянти, як Варфарин (Кумадіна) або аспірин, що допоможе запобігти утворенню згустків крові. З цією ж метою вам можуть призначити також такі антитромбоцитарні препарати, як Плавикс, Тиклид або Аггренокс.
  3. 3 Лікар може порекомендувати вам хірургічну операцію. У певних випадках для зниження небезпеки інсульту лікарі рекомендують операцію. При цьому методами візуальної діагностики фахівці встановлять, де саме заблокований кровотік. Можливі такі операції:
    • Ендартеректомія або ангіопластика для того, щоб розблокувати закупорені сонні артерії
    • Внутрішньоартеріальний тромболізис, щоб зруйнувати дрібні згустки крові в головному мозку
  4. 4 Підтримуйте нормальний кров'яний тиск (КД). Висока КД збільшує тиск на стінки артерій, що, в свою чергу, може викликати витік крові з артерій або їх розрив і привести до інсульту. Лікар випише вам препарати для нормалізації тиску, при прийомі яких слід дотримуватися вказівок лікаря або інструкції по застосуванню.Лікар призначить також регулярні огляди для того, щоб переконатися в ефективності прийнятих препаратів. Крім медикаментозного лікування, знизити КД допоможуть наступні зміни в способі життя:
    • Зниження стресу. Кошти, виділені при стресі гормони підвищують артеріальний тиск.
    • Нормальний сон. Спіть щонайменше вісім годин на добу. Недолік сну приводить до збільшення рівня гормонів стресу, що негативно впливає на неврологічний стан організму і збільшує ризик набрати зайву вагу.
    • Скиньте зайву вагу. При зайвій вазі серцю доводиться інтенсивніше працювати, що підвищує КД.
    • Обмежте вживання алкоголю. Зайвий алкоголь завдає шкоди печінки, що призводить до збільшення артеріального тиску.
  5. 5 Слідкуйте за рівнем глюкози в крові. Якщо у вас цукровий діабет або рівень глюкози в крові підвищений з якоїсь іншої причини, це може привести до пошкодження дрібних кровоносних судин (мікросудин) і нирок. Якість його функціонування нирок важлива для підтримки нормального кров'яного тиску. Правильне лікування цукрового діабету допоможе поліпшити стан нирок, що знизить КД і зменшить ризик інсульту.
  6. 6 Киньте палити. Куріння підвищує ризик інсульту як у самих курців, так і у тих, хто схильний до пасивному курінню. Воно призводить до згущення крові і сприяє утворенню бляшок і тромбів в артеріях. Порадьтеся з лікарем щодо методів і медикаментів, які допоможуть вам відмовитися від цієї шкідливої ​​звички. Можна також приєднатися до групи підтримки для тих, що кидають палити.
    • Чи не докоряйте себе, якщо, перед тим як остаточно відмовитися від куріння, ви викурите пару сигарет.
    • Прагніть до поставленої мети і не здавайтеся, поки не досягнете її.
  7. 7 Слідкуйте за своєю вагою. При ожирінні індекс маси тіла (ІМТ) перевищує 31. Ожиріння є незалежний фактор ризику, який підвищує ймовірність серцевих захворювань, в тому числі застійної серцевої недостатності, передчасної смерті і високого КД. Незважаючи на те, що ожиріння не є незалежним чинником ризику інсульту або ТІА, воно пов'язане з іншими факторами ризику цих захворювань. Таким чином, хоча ожиріння і не призводить до апоплексичного удару безпосередньо, існує однозначна (хоча і опосередкована) зв'язок між ним і інсультом.
  8. 8 регулярно займайтеся фізичними вправами відповідно до рекомендацій свого лікаря. Якщо лікар вважає, що ви поки що не готові до занять спортом, не перевантажуйте своє серце, щоб не отримати інсульт або травму. Однак якщо лікар дозволить вам такі заняття, слід присвячувати їм не менше 30 хвилин в день. Було показано, що фізичні вправи знижують фактори ризику інсульту і зменшують ймовірність апоплексичного удару.
    • Знизити кров'яний тиск допомагають такі аеробні вправи, як біг підтюпцем, ходьба і плавання. Уникайте інтенсивних навантажень (підняття важких предметів, швидкого бігу), які можуть призводити до різкого підвищення кров'яного тиску.
  9. 9 При прийомі ліків дотримуйтесь приписи. Можливо, деякі препарати вам доведеться приймати протягом усього подальшого життя. Ви можете не відчувати, що у вас підвищений кров'яний тиск або що вам потрібно прийняти антитромбоцитарну засіб. Ні в якому разі не можна припиняти прийом призначених препаратів тільки через те, що ви "нормально себе почуваєте" в даний момент. Довіртеся лікаря, який буде регулярно стежити за вашим КД і згортанням крові. Лікар зможе визначити, чи слід вам продовжувати приймати той чи інший препарат - не керівництво лише своїми суб'єктивними відчуттями.

Поради

  • Приймайте призначені препарати регулярно і згідно з приписами. Ніколи не припиняйте прийом ліків, не проконсультувавшись попередньо з лікарем. Багато препаратів вимагають поступового припинення прийому, в іншому випадку можуть виникнути негативні побічні ефекти.Порадьтеся з лікарем, який порекомендує вам кращий спосіб дій.
  • Постарайтеся змінити свій спосіб життя так, щоб звести до мінімуму небезпеку серйозного інсульту після ТІА.

попередження

  • ТІА є надзвичайним випадком, який потребує невідкладної медичної допомоги. Негайно зверніться за медичною допомогою - своєчасне лікування допоможе знизити ризик інсульту.

Схожі статті

  • Як підвищити кров'яний тиск
  • Як знизити тиск за одну ніч
  • Як підвищити низький кров'яний тиск
  • Як полегшити раптовий біль в грудях
  • Як дізнатися, коли біль в лівій руці пов'язана з серцем
  • Як поліпшити циркуляцію крові
  • Як швидко знизити артеріальний тиск
  • Як поліпшити кровообіг в ногах
  • Як зробити штучне дихання дорослій людині
  • Як знизити тиск без ліків