Як прочитати ЕКГ

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 12 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Научись читать ЭКГ за 14 минут!!! Простой алгоритм интерпретации ЭКГ
Відеоролик: Научись читать ЭКГ за 14 минут!!! Простой алгоритм интерпретации ЭКГ

Зміст

Електрокардіограма (ЕКГ) дозволяє оцінити рівні електричної активності серця, за допомогою чого проводиться діагностика стану серця. Ця стаття навчить вас розуміти криву ЕКГ.

кроки

Метод 1 з 2: Основи

  1. 1 Отримайте напрямок на ЕКГ. Це найпростіший і найстаріший метод діагностики патологій серця, але і, в той же час, один з найбільш інформативних і швидких, так як роздруківка результатів, як правило, виходить відразу після проведення ЕКГ.
    • Коли ви проходите ЕКГ вперше, це може бути злегка хвилююче: вас мажуть липким холодним гелем, чіпляють на груди і руки-ноги всяке ... Все це, втім, не просто так: таким чином відслідковується електрична активність серця, а результати її і будуть надруковані на папері.
  2. 2 Для чого потрібні осередки на роздруківці результатів. Вертикальна вісь - вольтаж, горизонтальна - час, великі квадрати розділені на 25 маленьких.
    • Маленькі квадрати мають сторону 1 мм і означають 0.04 секунди. Великі, відповідно, 5 мм і 0.2 секунди.
    • Сантиметр висоти дорівнює 1 мВ напруги.
  3. 3 Виміряйте час між сердцебиениями. Це т.зв. Р-хвиля, пряма лінія між піками і зниженнями. Нормальна її довжина - 0.12-2 секунди, тобто 3-4 маленьких квадратика.
    • На всім ЕКГ це значення має бути однаковим. Якщо ж в одному місці довжина Р-хвилі одна, а в іншому - інша, то це ознака нерегулярного серцебиття. Втім, якщо лікар спокійний, то хвилюватися з цього приводу не потрібно.
    • Невелике підвищення після - Т-хвиля, є закінченням серцебиття, означає реполяризацию клапанів серця.

Метод 2 з 2: Деталі

  1. 1 Знайдіть два схожих піку на ЕКГ. Порахуйте, скільки між ними квадратів. Верхівка піків - R, сам пік відомий як "шлуночковий комплекс" або "комплекс QRS".
    • На малюнку вище - нормальний синусовий ритм, тобто саме те, що буде на ЕКГ у людини, яка не страждає на від хвороб серця. Є, звичайно, і індивідуальні особливості, але в цілому здорове серце працює так.
  2. 2 Розрахуйте частоту скорочень серця за такою формулою: 300 поділіть на кількість великих квадратів між двома піками. В даному випадку, ЧСС дорівнює 100 скорочень на хвилину.
    • Якби великих квадратів було 4, то ЧСС, відповідно, була б рівною 75.
    • Якщо подібних піків на своїй ЕКГ ви знайти не можете, підрахуйте кількість піків, які перебувають на 6-секундному інтервалі і помножте це число на 10. Якщо на ЕКГ за 6 секунд спостерігаються 7 R-хвиль, то ЧСС - 70.
  3. 3 Запитайте лікаря про нерегулярне серцебиття. Якщо ви знайшли на своїй ЕКГ таке, а лікар вам нічого не говорив - можливо, це тому, що він просто не хоче турбувати вас через дрібниці, а зовсім не тому, що він погано вчився і нічого не знає.
    • Якщо відстань між P і R занадто довге - це називається "блокадою серця першого ступеня". "Блокада ніжки пучка Гіса" - це коли QRS довше 0,12 секунди. Миготлива аритмія - коли аритмія накладається на відсутність прямих і довгих Р-хвиль, замість яких на ЕКГ показані хвилясті лінії.

Поради

  • Діагноз на підставі ЕКГ повинен ставити кваліфікований лікар і тільки він.