Як проковтнути таблетку

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как глотать крупные таблетки. Как научить ребёнка глотать таблетки и капсулы.
Відеоролик: Как глотать крупные таблетки. Как научить ребёнка глотать таблетки и капсулы.

Зміст

Незважаючи на те, що прийом таблеток є цілком буденною процедурою, у багатьох дорослих і дітей вона викликає серйозні труднощі. Страх виникнення блювотного рефлексу настільки напружує горло, що таблетка наполегливо залишається в роті, поки людина її НЕ виплюне. Щоб полегшити собі завдання, прийміть її з м'якою їжею або з великою кількістю рідини.Якщо це не допоможе, використовуйте спеціальні техніки, які дозволять залишатися горлу відкритим стільки, скільки необхідно, щоб таблетка пройшла через стравохід. В кінцевому підсумку можете поговорити з лікарем, щоб він призначив вам ліки в іншій формі: в рідкій, у вигляді пластиру або свічок.

кроки

Метод 1 з 3: Прийом таблетки з їжею

  1. 1 З'їжте таблетку з хлібом. Якщо ви намагаєтеся прийняти таблетку і просто ніяк не можете її проковтнути, спробуйте скористатися шматочком хліба. Відламайте невеликий шматочок хліба і прожити його до готовності до проковтування. Перед проковтуванням хліба візьміть таблетку і приєднайте її до розжувати хліба у себе в роті. Закрийте рот і проковтнути хліб разом з таблеткою. Пігулка повинна пройти через стравохід без праці.
    • Також можна використовувати шматочок бублика, печиво або крекер. Їх текстура досить схожа з хлібом, що допоможе вам проковтнути таблетку з їх допомогою.
    • Також ви можете запити хліб водою, щоб він краще пройшов по стравоходу.
    • Деякі ліки слід приймати на голодний шлунок. Порівняйте з інструкціями до препарату, щоб перевірити наявність вказівок про необхідність прийому ліків на голодний шлунок.
  2. 2 З'їжте таблетку з мармеладом. Щоб таблетку було легше проковтнути, її можна вставити в шматочок мармеладу. Візьміть шматочок мармеладу і зробіть в ньому невеликий надріз. Вставте в надріз таблетку. З'їжте мармелад, але не розжовувати його. Деякі таблетки не можна розжовувати - це змінює час початку їх дії. Просто постарайтеся проковтнути мармелад, а коли він виявиться у вас в горлі, швидко запейте його водою.
    • У вас можуть виникнути труднощі, якщо ви опинитеся не в змозі проковтнути шматочок мармеладу. Можливо, буде потрібно деяка практика.
    • Даний метод дуже добре підходить дітям. Маскування таблетки мармеладом полегшує завдання батьків переконати дитину прийняти ліки.
  3. 3 Змастіть таблетку медом або арахісовим маслом. Таблетки можна приймати разом з медом або арахісовим маслом, так як ці продукти полегшують їх проходження через горло. Візьміть повну ложку будь-якого із зазначених продуктів і помістіть таблетку в самий центр ложки. Обов'язково протолкніте таблетку вглиб меду або арахісового масла. Потім проковтнути підготовлену ложку меду або арахісового масла разом з таблеткою. Запийте її водою.
    • Вам слід попити води до і після застосування даного способу. Мед і арахісове масло є досить густими продуктами і можуть досить повільно проковтуватися. Зволоження горла водою до і після їх вживання може допомогти вам легше проковтнути ложку з таблеткою і не вдавитися.
  4. 4 Спробуйте з'їсти таблетку з м'якою їжею. Якщо ви не можете проковтнути таблетку з хлібом, спробуйте з'їсти її з м'якою їжею, наприклад, з яблучним пюре, йогуртом, морозивом, пудингом або з желе. Даний метод застосовується в лікарнях для пацієнтів, які зазнають труднощів з ковтанням. Приготуйте невелику тарілочку їжі. Поїжте трохи перед тим, як ви зберетеся проковтнути з їжею таблетку. Потім з'їжте таблетку з черговою ложкою їжі. Пігулка повинна пройти по стравоходу без праці разом з їжею, коли ви зробите ковток.
    • Чи не розжовувати при цьому таблетку.
  5. 5 Практикуйте проковтування таблеток на дрібних цукерках. Однією з основних причин того, що люди відчувають труднощі з ковтанням таблеток, є те, що горло відторгає потрапляння в нього таблетки і напружується. Щоб подолати це, можна попрактикуватися в ковтанні дрібних солодких драже для привчання горла до проковтування цілісних об'єктів без ризику вдавитися або отримати травму. Візьміть невелику драже, наприклад, міні M & M's. Покладіть його в рот, як таблетку, і проковтнути з ковтком води. Повторюйте процедуру до тих пір, поки не звикнете до розміру проковтує драже.
    • Потім переходите до більших цукеркам, наприклад, Skittles, звичайним M & M's, або Tic Tac.Повторюйте ту ж саму процедуру з драже даного розміру, поки не звикнете.
    • Практикуйтеся щодня приблизно по 10 хвилин, поки не навчитеся ковтати драже, схожі з вашими таблетками за розміром і формою.
    • Це може допомогти навчити дітей приймати таблетки. Тільки обов'язково поясніть дитині, що прийом ліків є серйозною процедурою і її не слід плутати з поїданням цукерок.
  6. 6 З'їжте таблетку з мандарином. Спробуйте проковтнути цілу часточку мандарина. Коли звикнете до проковтування часточок мандарина, помістіть таблетку всередину черговий часточки і проковтнути її. Гладка текстура поверхні часточки мандарина полегшить проходження таблетки через горло і дозволить без праці її проковтнути.
    • Запийте часточку мандарина водою, щоб вона краще пройшла по стравоходу.

Метод 2 з 3: Запивання таблетки рідиною

  1. 1 Зробіть кілька ковтків води до і під час прийому таблетки. Коли ви приймаєте ліки, необхідно, щоб горло було максимально добре зволоженим для легкого проходження таблетки через горло. Зробіть кілька невеликих ковтків води перед прийомом таблетки. Покладіть таблетку біля основи мови, а потім продовжите пити воду, поки не проковтнути таблетку.
    • Зробіть кілька додаткових ковтків води після проковтування таблетки, щоб сприяти її проходженню по стравоходу.
    • Вода повинна бути прохолодною або кімнатної температури, але не гарячою або крижаною.
  2. 2 Спробуйте скористатися методом двох великих ковтків. Візьміть таблетку і покладіть її на мову. Наберіть повний рот води і великим ковтком проковтнути воду, але не таблетку. Потім зробіть ще один великий ковток води вже разом з таблеткою. Після цього зробіть один нормальний ковток води, щоб допомогти таблетці пройти по стравоходу.
    • Даний метод дозволяє ширше розкрити горло при першому ковтку, що сприяє його розслабленню при подальшому ковтанні таблетки, яка сама по собі менше горла.
  3. 3 Скористайтеся соломинкою для коктейлів. Деяким людям легше проковтнути таблетку з водою або напоєм, засмоктує через соломинку. Покладіть таблетку на підставу мови. Почніть пити воду або напій через соломинку і проковтнути при цьому таблетку. Продовжуйте пити після проковтування таблетки, щоб сприяти її проходженню по стравоходу.
    • Фізична робота ротової порожнини при засмоктуванні рідини через соломинку полегшує проковтування таблетки.
  4. 4 Перед вживанням таблетки випийте багато води. Деякі люди знаходять, що вживання великої кількості води перед прийомом таблетки полегшує її проковтування. Наберіть повний рот води. Злегка розкрийте губи і протолкніте в рот таблетку. Потім проковтнути воду разом з таблеткою.
    • Якщо ви відчуваєте, що таблетка застрягла в горлі, можна випити побільше води, щоб проковтнути її до кінця.
    • Наповнюйте рот водою приблизно на 80%. Якщо переповнити рот, ви не зможете проковтнути воду одним ковтком, тому через це метод може виявитися менш ефективним.
    • При цьому, можливо, ви відчуєте горлом таблетку і саму воду. Зазвичай це не призводить до виникнення блювотного рефлексу і не викликає дискомфорту.
    • В даному методі можна використовувати не тільки воду, а й інші напої.
  5. 5 Допоможіть дитині проковтнути таблетку. Навіть трирічним дітям деколи потрібно пити таблетки. У цьому віці дитині може бути важко зрозуміти техніку проковтування таблетки, або він може просто боятися нею вдавитися. Якщо ви потрапили в таку ситуацію, спробуйте пояснити малюкові весь процес. Попросіть його набрати в рот води і потримати її в роті, дивлячись на стелю. Підсуньте таблетку в рот дитині через куточок губ і почекайте, коли вона опуститься до горла. Через деякий час попросіть дитину проковтнути воду, таблетка при цьому повинна пройти по стравоходу разом з водою.
    • Можете спробувати з дитиною будь-який інший метод проковтування таблеток з їжею або напоями, якщо це не заборонено інструкціями до препарату.

Метод 3 з 3: Альтернативні методи

  1. 1 Спробуйте скористатися пластиковою пляшкою. Наповніть пластикову пляшку водою. Покладіть таблетку на язик. Потім обхопіть губами горлечко пляшки. Закиньте голову і попийте води. Тримайте губи на шийці пляшки і висмоктуйте воду з неї. Вода разом з таблеткою повинна без праці пройти через горло.
    • Під час пиття стежте за тим, щоб повітря не просочувався в пляшку.
    • Даний метод найкраще підходить для великих таблеток.
    • Завдяки сисним рухам при ковтанні води горло розкриється і проковтнути таблетку буде легше.
    • Даний метод не підходить для дітей.
  2. 2 Скористайтеся методом нахилу голови вперед. При використанні даного методу потрібно покласти таблетку на язик. Потім необхідно набрати в рот води, але не поспішайте ковтати її. Попередньо потрібно нахилити голову вперед, притиснувши підборіддя до грудей. Коли капсула прослизне ближче до горла, проковтнути її.
    • Даний метод найкраще підходить для таблеток у вигляді капсул.
    • Даний метод можна застосовувати і дітям. Після початкового набору води в рот, попросіть дитину подивитися на підлогу, поки ви будете підсовувати йому в рот капсулу. Капсула підпливе до горла і дитина зможе проковтнути її з водою.
  3. 3 Розслабтеся. Тривога може робити істотний вплив на можливість проковтнути таблетку. Дуже важливо при цьому розслабитися. Коли ми нервуємо, наше тіло напружується і проковтнути таблетку стає складніше. Щоб запобігти подібний ефект, вам необхідно розслабитися. Присядьте зі склянкою води і займіться тим, що допоможе вам знизити тривогу. Знайдіть для цього тихе місце, послухайте заспокійливу музику або помедитируйте.
    • Це дозволить заспокоїти нерви і розірвати асоціативний зв'язок між прийомом таблеток і стресом, завдяки чому ваш організм буде менш схильний до виникнення блювотного рефлексу через таблетки.
    • Якщо нічого не допомагає, можна звернутися до психолога, щоб він допоміг вам впоратися з виникає перед прийомом таблеток тривогою.
    • Якщо потрібно допомогти дитині проковтнути таблетку, ефективно буде відвернути малюка від самого цього дії перед його вчиненням. Почитайте дитині книгу, пограйте з ним в гру, займіться з ним тим, що дозволить йому розслабитися перед прийомом таблетки. Чим більше спокійний буде дитина, тим успішніше він зможе проковтнути таблетку.
  4. 4 Подолаєте свої страхи. Можливо, ви переживаєте про те, що таблетка не пройде через горло, особливо якщо вона велика. Щоб впоратися з подібним страхом, станьте перед дзеркалом. Відкрийте рот і скажіть: «Аааа». Це дозволить вам побачити розміри свого горла і зрозуміти, що таблетка без праці здатна пройти через нього.
    • Дзеркало можна додатково використовувати, коли кладете таблетку на язик. Чим глибше буде лежати таблетка, тим менший шлях їй буде потрібно пройти до горла при ковтанні.
    • Також цей метод можна застосовувати до дитини, який боїться вдавитися таблеткою. Робіть цю процедуру разом з дитиною, щоб продемонструвати, що ви розумієте побоювання малюка, але переконуйте його в тому, що йому нема чого боятися.
  5. 5 Знайдіть альтернативу таблеткам. Багато препаратів випускають в різних лікарських формах. Ви можете придбати ліки в рідкому вигляді, у вигляді пластиру, крему, розчину для інгаляцій, у вигляді ректальних свічок або аерозолів, які представляють собою розчинені у воді таблетки. Поговоріть з лікарем про можливі варіанти, особливо якщо вам важко ковтати таблетки незалежно від застосовуваного при цьому методу.
    • Не намагайтеся приймати таблетку будь-яким іншим способом, відмінним від того, який порекомендував лікар. Чи не подрібнюйте таблетку і не пробуйте її розчинити, не намагайтеся використовувати таблетку замість ректальної свічки, якщо вона не призначена для цього. Завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж змінювати метод прийому таблетки.

Поради

  • Спробуйте придбати таблетки, вкриті оболонкою.Їх легше ковтати і вони не мають неприємного смаку, якщо затримуються на мові трохи довше, ніж передбачалося.
  • Спробуйте запити таблетку газованою водою з льодом чи іншої смачної рідиною. Смак напою дозволить замаскувати смак таблетки. Однак деякі таблетки не можна приймати з напоями або соками. Якщо у вас виникнуть сумніви, запитайте поради у лікаря.
  • Всі ці методи можна використовувати, щоб допомогти дитині проковтнути таблетку, якщо інше не зазначено в інструкції до конкретного препарату. Проте вам необхідно з'ясувати розмір їжі або обсяг води, які дитина здатна поглинути за раз.
  • Мінімізуйте час, який таблетка знаходиться у вас на язиці. Введіть в звичку класти таблетку на язик і запивати її одним швидким рухом.
  • Трохи розжований банан може послужити замінником води при ковтанні таблетки.
  • Для легкого проковтування ліків купуйте їх в рідкій або гелеобразной формі.
  • Чи не подрібнюйте таблетки, якщо це не було рекомендовано лікарем або фармацевтом. Деякі таблетки можуть втрачати свою ефективність при подрібненні або занадто швидкому розчиненні.
  • Не думайте про це, просто візьміть і проковтнути. Можливо, у вас є знайомий, який теж бере таблетки - в цьому випадку можете влаштувати змагання, хто швидше проковтне пігулку, запиваючи її склянкою води.
  • Уявіть, що таблетки немає і що ви просто п'єте воду. Переконайте себе, що є тільки вода. Випийте і вуаля!

попередження

  • Чи не ковтайте справжні таблетки для практики або розваги.
  • Тримайте таблетки подалі від дітей. В деякі препарати включають смакові добавки, з тим щоб надати їм більш приємний смак. Дітям може подобатися смак таблеток, що випадково може привести до передозування. Ніколи не кажіть дітям, що таблетки - це цукерки.
  • Завжди консультуйтеся з лікарем або фармацевтом з приводу запевняє таблетки чим-небудь відмінним від води. Дуже багато препаратів втрачає свою ефективність і навіть сприяє виникненню побічних ефектів при контакті з певними напоями або їжею. Наприклад, деякі антибіотики ні в якому разі не можна змішувати з молочними продуктами.
  • Якщо ви все ще відчуваєте серйозні складності з ковтанням таблеток, можливо, у вас дисфагія (утруднення або дискомфорт при ковтанні). Запитайте про це у свого терапевта. Важливо пам'ятати, що при дисфагії люди в цілому відчувають утруднення при ковтанні, а не тільки при ковтанні таблеток.
  • Не приймайте таблетки лежачи. Для цього вам слід сісти або встати.