Як промити рис

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 7 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Почти Все Делают Эти 3 ОШИБКИ , Когда Варят Рис
Відеоролик: Почти Все Делают Эти 3 ОШИБКИ , Когда Варят Рис

Зміст

Рис є найпопулярнішим злаком в світі, і з цього продукту можна приготувати безліч страв. У різних культурах рис промивають і готують по-різному. У більшості країн Азії, де рис є основною їжею, ретельне промивання рису є невід'ємною частиною процесу його приготування. У більшості західних країн рис промивати не настільки ретельно і набагато простіше відносяться до грудкуваті і клейкому рису. Так чи інакше, корисним буде промивати рис хоча б один раз. У цій статті ви дізнаєтеся, як зробити це правильно.

кроки

Частина 1 з 2: Промивання рису

  1. 1 Пересипьте рис в миску. Візьміть миску досить великого обсягу, щоб вам було зручно перемішувати рис. Можна використовувати спеціальний друшляк для промивання рису з дуже маленькими дірочками, з якого вода витікає дуже повільно.
  2. 2 Залийте рис водою. Налийте в миску з рисом воду з-під крана, щоб вона повністю покрила рис. Обсяг води повинен бути приблизно в три рази більше обсягу рису.
  3. 3 Перемішайте рис чистими руками. Коли ви перемішуєте рис, окремі зернятка будуть тертися один об одного, і крохмаль з них буде зскрібає. Не тисніть і не тріть надто сильно, щоб зернятка не зламалися.
  4. 4 Нахиліть миску, щоб злити воду з крохмалем. Оскільки рис важча за воду, він буде на дні миски, і ви зможете спокійно злити каламутну воду і все непотрібне, що спливло на поверхню. Зливайте воду, притримуючи біля краю долонею, щоб не дати рису витекти.
    • Якщо вода виглядає брудною, молочно-білою або каламутній, то налийте води і промийте рис ще раз.
    • Якщо у воді від промивання рису немає бруду і домішок, то ви можете зберегти таку крохмалисту воду для приготування різних страв. Наприклад, вона буде корисна як загусник при приготуванні соусів.
  5. 5 "Обережно" побийте "рис. На даному етапі багато західних кухаря, як правило, переходять до приготування рису. Однак в Японії і інших країнах Азії приділяють велику увагу очищенню рису для отримання ідеальної повітряної текстури. Наступний крок в процесі промивання рису дозволяє "відполірувати" зерна рису один про одного. Зігніть пальці в слабкий кулак і обережно "побийте" рис. Повертайте і переміщайте кулак, щоб переміщати рис по мисці, змушуючи зерна шліфуватися один про одного.
  6. 6 Повторіть процедуру. Після подібної полірування рису, налийте побільше води, перемішайте рис і злийте воду. "Побийте" і перемішайте рис ще кілька разів, додаючи воду і виливаючи її, поки зливається вода не буде абсолютно прозорою. Залежно від того, з яким рисом ви працюєте, і як він був оброблений, вам може знадобитися від пари мисок води до кількох хвилин промивання.
  7. 7 Замочіть рис, якщо хочете. Перекладіть мокрий рис в друшляк і дайте воді стекти. Залиште рис постояти хоча б на 30 хвилин, якщо вам дозволяє час. Завдяки замочуванню рис просочиться водою, і готовий рис матиме більш рівну текстуру.
    • Замочування рису допомагає скоротити час його варіння. Скільки часу ви зможете заощадити на цьому залежить від типу використовуваного рису і часу замочування, тому тут ви можете поекспериментувати.
    • Ароматні сорти рису, наприклад, басматі і жасмин, корисно замочувати з інших причин. Справа в тому, що ароматні компоненти руйнуються при варінні, тому чим менше ви будете готувати такий рис, тим більш ароматним вийде готову страву.

Частина 2 з 2: Коли промивати рис

  1. 1 Ефект промивання для крохмалю. Одна з головних цілей промивання рису - це видалення крохмалю, який знаходиться на поверхні зерен. Якщо рис не промити перед варінням, рисові зерна злипнуться, через що готову страву буде мати грудкувату і клейову текстуру. Якщо ви готуєте рис на пару, то спочатку промийте його, щоб видалити крохмаль - так рис вийде легким і без грудочок. Якщо ви готуєте страву, для якого потрібно клейкий рис, наприклад, різотто або рисовий пудинг, то цей крохмаль вам знадобиться. Для таких страв рис не потрібно промивати настільки ретельно.
    • Короткозерний рис, швидше за все, буде склеюватися, а довгозерний рис, наприклад, басматі, після варіння зазвичай сухий з розділеними зернами.
    • Якщо ви готуєте різотто або пудинг, але рис брудний, то добре промийте його і додайте пару ложок рисового борошна при готуванні. Завдяки цьому ви повернете рису вимитий крохмаль.
  2. 2 Вимивання бруду. Як правило, рис хорошої якості, який продається в магазинах, є чистим і майже не містить ніякого бруду і домішок. Але менш якісний рис може містити бруд, комах, камінці, залишки пестицидів і багато інші домішки. Іноді недобросовісні виробники додають зверху тальк, щоб поліпшити зовнішній вигляд рису. Такий рис їстівний, але його потрібно промити дуже ретельно.
    • Часто рис, який продається на ринках у великих мішках, містить подібні домішки.
  3. 3 Збереження поживних речовин в збагаченому рисі. Збагачений рис ретельно промивають, а потім покривають порошком з вітамінів і поживних речовин. Якщо ви промиєте такий рис, велика частина корисних інгредієнтів буде втрачена.
    • У збагаченому рисі немає бруду, але на його поверхні все ж міститься крохмаль.
    • Як правило, на упаковках з збагаченим рисом міститься попередження, що його не потрібно промивати
  4. 4 Пам'ятайте про зміст миш'яку і ризики для дітей. Рис більш ніж інші культури, накопичує миш'як, який в природному вигляді міститься у воді та грунті. Якщо рис є основною їжею вагітної жінки або немовляти, це може негативно позначитися на розвитку малюка. Лікарі рекомендують годувати дітей різноманітними злаками (а не тільки рисом), щоб знизити цей ризик. Навіть ретельне промивання тільки незначною мірою зменшує вміст миш'яку в рисі. Набагато ефективніше миш'як видаляє варіння рису у великій кількості води (у співвідношенні від 1: 6 до 1:10), і подальше зливання зайвої води.

Поради

  • Незважаючи на те, що довгозерний рис (наприклад, басматі) склеюється досить рідко, в рецептах, що вимагають довгозернистий рис, передбачається, що після варіння ви повинні отримати сухі повністю розділені зерна рису. Саме з цієї причини деякі кухарі промивають довгозерний рис по кілька хвилин, поки вода не стане абсолютно чистою. Короткозерний рис більш клейкий, і передбачається, що в готовому вигляді він буде грудкуватим, тому його досить промити пару раз.
  • В останні роки в Японії і в багатьох інших країнах з'явився рис, який не потрібно промивати, або "мусенмай". У цього рису видалена липка оболонка, і тому його не потрібно мити.
  • Рис можна промити заздалегідь, після чого розкласти його на чистому рушник і дати висохнути.

попередження

  • В Японії (і, ймовірно, в інших регіонах з високим споживанням рису) велика кількість води після промивання рису зливається в каналізацію. Це призводить до цвітіння небезпечних водоростей, оскільки така вода містить багато поживних речовин.Деякі місцеві керівні органи закликають людей перейти на рис, що не вимагає промивання, або ж не зливати воду після промивання рису в каналізацію, а використовувати її для поливу рослин.

Що вам буде потрібно

  • миска
  • друшляк
  • Багато води