Як перевірити потенціометр

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 16 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как определить выводы переменного резистора мультиметром
Відеоролик: Как определить выводы переменного резистора мультиметром

Зміст

Потенціометр - це одна з різновидів змінного (настроюється) резистора. Потенціометри широко використовуються для регулювання параметрів в електричних пристроях (гучності радіо або підсилювача, швидкості іграшки або інструменту, рівнів освітлення та іншого). Основна функція потенціометра полягає в зміні опору і зменшення тим самим напруги електричного струму. Регулювання потенціометра дозволяє змінювати опір, яке в свою чергу змінює рівень гучності гітари або приглушує світло в будинку. Як правило, продаються вони за дуже прийнятними цінами. З цієї статті ви дізнаєтеся, як перевірити такий пристрій.

кроки

  1. 1 Дізнайтеся розрядність потенціометра. Розрядність визначає питомий опір, яке вимірюється в Омасі і зазвичай зазначено в нижній частині пристрою.
  2. 2 Візьміть омметр і виставте на ньому значення, вище питомої опору потенціометра. Наприклад, виставте на омметра значення в 10 000 ом, якщо розрядність потенціометра дорівнює 1000 му.
  3. 3 Погляньте на потенціометр ближче. Знайдіть три вушка, які визирають з пристрою. Два з них називаються просто висновками, а третій - ковзаючим контактом. Як правило, два висновки розташовані поруч, тоді як ковзний контакт знаходиться в іншому місці.
  4. 4 Візьміть в руки щупи омметра. Прикладіть щупи до двох висновків потенціометра. На дисплеї ви побачите значення в межах всього декількох ом від зазначеного опору потенціометра. Якщо значення сильно відрізняється, значить, ви доклали один щуп омметра до змінним контакту. Якщо вам важко відрізнити висновок ковзаючого контакту, спробуйте прикласти щупи до різних висновків, щоб отримати потрібні свідчення.
  5. 5 Поверніть ручку до кінця в інший бік. При цьому продовжуйте тримати щупи на висновках. Опір повинен залишитися незмінним або змінитися зовсім небагато.
    • На екрані відображається стан можуть відрізнятися від рівня розрядності потенціометра. Як правило, у цих пристроїв є похибка в 5-10%. Похибка може бути вказана на пристрої, але це не завжди так.Отримані свідчення не повинні виходити з цього діапазону (наприклад, показання приладу з розрядністю в 10 000 ом і похибкою 5% повинні знаходитися в межі від 9 500 до 10 500 ом).
  6. 6 Приберіть один з щупів з висновків потенціометра і прикладіть його до змінним контакту. Тепер повільно поверніть ручку в іншу сторону і стежте за дисплеєм омметра. При повороті ручки в самий кінець свідчення опору дорівнюватимуть всього декільком Омам. Якщо повернути ручку в іншу сторону, значення повинні бути рівні максимальному опору потенціометра. Опір повинен поступово і повільно збільшуватися з поворотом ручки, без будь-яких раптових стрибків.
  7. 7 https://www.physics-and-radio-electronics.com/electronic-devices-and-circuits/passive-components/resistors/whatispotentiometer.html
  8. 8 https://www.youtube.com/watch?v=TdUK6RPdIrA
  9. 9 https://www.youtube.com/watch?v=TPYT6UBdGRA
  10. 10 https://sciencing.com/test-potentiometer-4910467.html
  11. 11 https://sciencing.com/test-potentiometer-4910467.html
  12. 12 https://sciencing.com/test-potentiometer-4910467.html