Як перевірити швидкість процесора

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 25 Липня 2021
Дата Оновлення: 23 Червень 2024
Anonim
Стресс тест процессора | Проверка процессора на стабильность Троттлинг | CPU Z, AIDA64
Відеоролик: Стресс тест процессора | Проверка процессора на стабильность Троттлинг | CPU Z, AIDA64

Зміст

Швидкість процесора визначає швидкість виконання різних завдань. Сьогодні швидкість процесора грає меншу роль, ніж в минулому, завдяки появі багатоядерних процесорів. Проте, корисно перевірити швидкість вашого процесора, наприклад, перед покупкою нової потужної програми, щоб переконатися, що ваш комп'ютер справиться з нею. Також корисно перевіряти справжню швидкість процесора при його розгоні.

кроки

Метод 1 з 4: Windows

  1. 1 Відкрийте вікно «Система».
    • Windows 7, Vista, XP. Клацніть правою кнопкою миші по значку «Комп'ютер» або «Мій комп'ютер» в меню «Пуск» і виберіть «Властивості». У Windows XP вам, можливо, буде потрібно перейти на вкладку «Загальні».
    • Windows 8. Клацніть правою кнопкою миші по кнопці «Пуск» і виберіть «Система».
    • Будь-яка версія. Натискайте Win + Pause.
  2. 2 У розділі «Система» знайдіть рядок «Процесор».
  3. 3 У цьому рядку відображається модель процесора і його швидкість. Швидкість вимірюється в гігагерцах (ГГц). Це швидкість одного ядра процесора. Якщо ваш процесор має кілька ядер, то кожне ядро ​​має таку швидкість.
    • Якщо ваш процесор розігнаний, то тут не буде показана його реальна швидкість. Перейдіть в наступний розділ.
  4. 4 Якщо у вас багатоядерний процесор, то кількість ядер у відкритому вікні відобразиться. Пам'ятайте, що наявність декількох ядер не означає, що всі програми будуть працювати швидше (для багатоядерних процесорів пишуться спеціальні програми).
    • Натисніть Win + R, щоб відкрити вікно «Виконати».
    • Введіть dxdiag і натисніть Enter. Натисніть «Так», якщо вам буде запропоновано перевірити драйвери.
    • На вкладці «Система» знайдіть рядок «Процесор». Якщо у вас багатоядерний процесор, то кількість ядер буде відображено в дужках після швидкості процесора. Кожне ядро ​​працює приблизно з однаковою швидкістю.

Метод 2 з 4: Windows (розігнаний процесор)

Розігнаний процесор - це процесор, на який подається інше напрузі з метою підвищення його продуктивності. Розгін популярний серед комп'ютерних ентузіастів, так як він дозволяє більш ефективно використовувати витрачені кошти, але розгін може привести до пошкодження процесора.


  1. 1 Скачайте і встановіть безкоштовну утиліту CPU-Z. Вона відображає інформацію про компоненти вашого комп'ютера, включаючи реальну швидкість процесора. Ви можете завантажити утиліту з сайту cpuid.com/softwares/cpu-z.html.
    • При установці CPU-Z ніяких панелей інструментів та інших непотрібних програм встановлено не буде.
  2. 2 Запустіть CPU-Z від імені адміністратора.
  3. 3 Запустіть потужну програму. Якщо потужна програма не запущено, процесор автоматично сповільнюється, тому CPU-Z не відобразить максимальну швидкість.
    • Рекомендується запустити програму Prime95. Ця програма обчислює прості числа і використовується багатьма фахівцями для виконання стрес-тестів на комп'ютері. Завантажити Prime95 можна на сайті mersenne.org/download/; розпакуйте скачаний файл і при запуску програми виберіть «Просте стрес-тестування».
  4. 4 Поточна швидкість процесора буде відображена в поле «Тактова частота» на вкладці «CPU». Показання швидкості будуть змінюватися, так як буде працювати програма Prime95.

Метод 3 з 4: Mac

  1. 1 Відкрийте меню Apple і виберіть «Про це комп'ютері».
  2. 2 На вкладці «Обзор» знайдіть рядок «Процесор». З'явиться декларована (виробником) швидкість вашого процесора. Зверніть увагу, що це не реальна швидкість процесора, так як процесор автоматично сповільнюється в моменти простою.
  3. 3 Завантажте безкоштовну утиліту Intel Power Gadget, яка відображає фактичну швидкість роботи процесора. Ви можете завантажити цю утиліту тут.
    • Розпакуйте викачаний файл, а потім двічі клацніть по файлу DMG, щоб встановити утиліту.
  4. 4 Скачайте і встановіть Prime95. Якщо ви хочете дізнатися максимальну швидкість вашого процесора, ви повинні будете навантажити його. Один з найпопулярніших способів зробити це - скористатися безкоштовною програмою Prime95. Ви можете завантажити її на сайті mersenne.org/download/. Розпакуйте викачаний файл, а потім двічі клацніть по файлу DMG, щоб встановити програму. При запуску програми виберіть «Просте стрес-тестування».
    • Ця програма обчислює прості числа і сильно навантажує процесор.
  5. 5 Швидкість процесора буде показана на другому графіку утиліти Intel Power Gadget. «Package Frq» - це поточна швидкість процесора, а «Base Frq» - це декларована (виробником) швидкість процесора (перша, швидше за все, буде менше другий).

Метод 4 з 4: Linux

  1. 1 Запустіть термінал. Більшість утиліт, доступних в Linux, не показують реальну швидкість процесора. Компанія Intel випустила утиліту Turbostat, яку ви можете використовувати. Ви повинні будете встановити цю утиліту через термінал.
  2. 2 Введіть.uname -r і натисніть Enter. Зверніть увагу на відображається номер версії (X.XX.XX-XX).
  3. 3 Введіть.apt-get install linux-tools-X.XX.XX-XX linux-cloud-tools-X.XX.XX-XX і натисніть Enter. замініть X.XX.XX-XX на номер версії з попереднього кроку. Введіть пароль адміністратора, якщо буде запропоновано.
  4. 4 Введіть.modprobe msr і натисніть Enter. Буде встановлено модуль MSR, який потрібен, щоб запустити утиліту.
  5. 5 Відкрийте друге вікно терміналу і введіть.openssl speed. Запускається тест швидкості OpenSSL, який завантажить ваш процесор.
  6. 6 Поверніться в перше вікно терміналу і введіть.turbostat. З'явиться різна інформація про вашому процесорі.
  7. 7 Подивіться на стовпець.GHz. У ньому відображається фактична швидкість кожного ядра. У стовпці TSC відображається декларована (виробником) швидкість процесора. Так ви побачите різницю в швидкостях, досягнуту завдяки розгону.Швидкість буде невеликою, якщо ви не навантажите процесор будь-яким процессом.https: //wiki.ubuntu.com/OverclockingCpu/ref>