Як розпізнати і лікувати скарлатину

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 2 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Доктор Комаровский: скарлатина у детей
Відеоролик: Доктор Комаровский: скарлатина у детей

Зміст

Скарлатина викликана бактерією групи А. Як правило, симптомами скарлатини є: біль в горлі, підвищена температура, збільшення лімфовузлів і характерна яскраво-червоний висип. Якщо ви підозрюєте, що у вас (або у кого-то другого) скарлатина, негайно зверніться до лікаря. Щоб запобігти можливим довгострокові ускладнення, потрібна швидка постановка діагнозу і лікування антибіотиками.

кроки

Метод 1 з 3: Розпізнавання симптомів і ознак скарлатини

  1. 1 Розпізнайте симптоми і ознаки стрептококової інфекції. Скарлатина викликана стрептококом групи А, тієї ж бактерією, яка викликає ангіну. На ранньому етапі захворювання зазвичай спостерігається підвищення температури і біль в горлі, а також біль і збільшення залоз (лімфовузлів) на шиї. Цей набір симптомів може також супроводжуватися (а може і не супроводжуватися) болем в шлунку, блювотою і / або ознобом.
    • При зараженні стрептококом групи А, ваші мигдалини покриються білої масою (яка називається «ексудат»), яку можна побачити, якщо дуже широко відкрити рот і поглянути в дзеркало.
    • Біль в горлі через стрептокока групи А зазвичай не супроводжується кашлем, завдяки чому це захворювання можна відрізнити від інших інфекцій.
  2. 2 Остерігайтеся характерною яскраво-червоної висипки. Крім болю в горлі, відмітною ознакою скарлатини є шкірна інфекція. Висип, викликана стрептококом групи А, як правило, має червоний колір і груба на дотик, як наждачний папір. Висип може стати першим симптомом або виникнути протягом семи днів після піку інших симптомів і ознак.
    • Висип зазвичай вражає шию, пахви і область паху.
    • Потім висип може поширитися і на інші ділянки тіла.
    • Висип часто супроводжується дуже корисним або так званим «малиновим мовою», почервонінням особи і червоними лініями в різних складках на шкірі, включаючи область паху, під пахвами, під колінами і зі зворотного боку ліктя.
  3. 3 Деякі люди мають підвищений ризик зараження скарлатиною. Скарлатиною найчастіше хворіють діти і підлітки у віці від 5 до 15 років. Тому, якщо у вашої дитини виникнуть ці симптоми, вам слід негайно звернутися за допомогою до лікаря. При цьому варто пам'ятати, що стрептококові інфекції групи А і скарлатина можуть виникнути у людей будь-якого віку.

Метод 2 з 3: Діагностика скарлатини

  1. 1 Зверніться до лікаря. Якщо у вас сильний біль в горлі без кашлю і білий ексудат на мигдалинах, як можна швидше призначте прийом у лікаря. Подібний прояв болю в горлі, швидше за все, викликано стрептококової бактерією групи А. Лікар проведе діагностичне обстеження і надасть необхідне лікування.
  2. 2 Здайте мазок із зіву. Якщо лікар вирішить, що біль в горлі викликана стрептококом групи А, він візьме у вас мазок із зіву прямо в своєму кабінеті. Ця процедура не займе довше пари хвилин.Зразок береться з задніх стінок горла, після чого відправиться в лабораторію, де його перевірять на наявність стрептококової бактерії. Якщо результат буде позитивним, вам призначать лікування антибіотиками.
  3. 3 Негайно зверніться до лікаря, якщо у вас виникне характерний висип, як при скарлатині. Лікар проведе медогляд, щоб детальніше оцінити висип і можливі ознаки скарлатини. Якщо лікар виявить досить симптомів і ознак, він призначить негайне лікування антибіотиками.

Метод 3 з 3: Лікування скарлатини

  1. 1 Приймайте безрецептурні знеболювальні. Щоб полегшити біль в горлі і зменшити температуру, вам варто прийняти ацетамінофен (Тайленол), який можна купити без рецепта в будь-якій найближчій аптеці. Як правило, доза становить 3000 мг на 24 години. Дотримуйтесь інструкцій щодо дозування, що вказані в інструкції, і зверніть увагу на зміни (зменшення дозування) для дітей.
    • Також варто спробувати і інше безрецептурний знеболюючий, яке називається ібупрофен (Адвіл). Дотримуйтесь інструкцій щодо дозування, які написані на пляшечки з ліками. Як правило, вона становить 400 мг через кожні шість годин. Це дозування не розрахована на дітей.
  2. 2 Спробуйте льодяники від болю в горлі. Купіть льодяники, щоб вгамувати біль в горлі. Зазвичай, їх можна знайти в продуктових магазинах і аптеках. Багато льодяники володіють антибактеріальними властивостями, які допомагають побороти інфекцію, а також анестезуючими (викликають оніміння) властивостями, які зменшують біль в горлі. Не приймайте льодяників більше, ніж вказано в інструкції.
    • Уйміте біль в горлі полосканнями солоною водою, які можна проводити по кілька разів на день.
  3. 3 Пийте побільше рідини. Кожен раз, коли ваш організм бореться з інфекцією, збільшується ймовірність зневоднення. Тому хворий повинен випивати не менше 2 літрів води в день і навіть більше, якщо він хоче пити. Лихоманка також посилює зневоднення, тому дуже важливо пити побільше рідини.
  4. 4 Попросіть рецепт на пеніцилін. Для лікування стрептококових інфекцій (бактерії, яка викликала скарлатину) зазвичай призначають пеніцилін. Якщо аналіз мазка підтвердив наявність стрептокока групи А чи на вашій шкірі з'явилася характерна яскраво-червоний висип, хворий повинен пройти повний курс лікування антибіотиками. На це є кілька причин, серед яких можна виділити наступні:
    • Антибіотики дозволять швидше вгамувати симптоми і допоможуть вашому імунітету впоратися з інфекцією.
    • Лікування антибіотиками зменшить ймовірність передачі інфекції.
    • Найголовніше, навіть якщо здається, що вам вже краще, завершення повного курсу лікування дозволить запобігти розвитку штаму стійкого до антибіотиків.
    • При скарлатині найбільшу небезпеку представляє не сама інфекція, а ризик довгострокових ускладнень.
  5. 5 Усвідомте можливий ризик розвитку довгострокових ускладнень при скарлатині. Основною причиною лікування антибіотиками є не усунення самої інфекції, а запобігання серйозних ускладнень, які можуть виникнути в майбутньому. До можливих довгострокових ускладнень від скарлатини ставляться:
    • захворювання нирок
    • Серйозніші шкірні інфекції
    • пневмонія
    • Гостра ревматична лихоманка (запальне захворювання, яке може привести до пошкодження клапанів серця, що в свою чергу може викликати серцеву недостатність)
    • вушні інфекції
    • Артрит в суглобах
    • Абсцес горла (серйозні інфекції горла, які дуже важко вилікувати)