Як розпізнати ниркову недостатність

Автор: Virginia Floyd
Дата Створення: 9 Серпень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Хронічна ниркова недостатність. Інфузійна корекція в терапевтичній практиці (Іванов Д.Д.)
Відеоролик: Хронічна ниркова недостатність. Інфузійна корекція в терапевтичній практиці (Іванов Д.Д.)

Зміст

Ниркова недостатність - це стан, який може приймати дві різні форми: гостру, коли ниркова недостатність розвивається раптово, і хронічну, коли хвороба розвивається повільно протягом не менше трьох місяців. Гостра ниркова недостатність може розвинутися в хронічну ниркову недостатність. При гострій і хронічній нирковій недостатності нирки не в змозі виконувати потрібні для організму функції, щоб той ішов здоровим. Незважаючи на цю схожість, причини виникнення, симптоми і лікування гострої і хронічної ниркової недостатності сильно різняться. Дізнайтеся про симптоми і причини виникнення цієї хвороби і навчитеся відрізняти гостру форму від хронічної, якщо вам або близькій людині поставили діагноз «ниркова недостатність».

кроки

Частина 1 з 2: Розпізнавання симптомів ниркової недостатності

  1. 1 Зверніть увагу на зміни в сечовиділення. І гостра, і хронічна форма ниркової недостатності часто супроводжуються збільшенням або зменшенням діурезу. Зокрема, хронічна ниркова недостатність супроводжується нетриманням сечі і / або повторюваної інфекцією сечовивідних шляхів. Пошкодження ниркових канальців призводить до поліурії. Поліурія - це надмірне вироблення сечі, яка зазвичай виникає на початковій стадії ниркової недостатності. Хронічна ниркова недостатність також може викликати зменшення добового об'єму сечовиділення, яке зазвичай виникає в більш запущених формах хвороби. До іншим змінам можна віднести наступне:
    • Протеїнурія: при нирковій недостатності білок потрапляє в сечу. Через наявність білка сеча піниться.
    • Гематурія: темно-помаранчева сеча є результатом наявності в сечі червоних кров'яних тілець.
  2. 2 Слідкуйте за раптовими відчуттями втоми. Одним з перших ознак хронічної ниркової недостатності є втома. Це відбувається через анемії, коли в організмі недостатньо червоних кров'яних тілець, які переносять кисень. Через зменшення кисню ви відчуєте себе втомленим і замерзлим. Виникнення анемії приписують тому факту, що нирки виробляють гормон під назвою «еритропоетин», який і змушує ваш мозок виробляти червоні кров'яні тільця. Але через те, що нирки пошкоджені, вони виробляють менше цього гормону, отже, червоних кров'яних тілець також виробляється менше.
  3. 3 Зверніть увагу на набряк частин тіла. Едему - скупчення рідини в організмі, що може виникнути як при гострій, так і хронічної ниркової недостатності. Коли нирки перестають працювати повинні чином, в клітинах починає накопичуватися рідина, що і призводить до набряку. Найчастіше набряк виникає в руках, ступнях, ногах і на обличчі.
  4. 4 Зверніться до лікаря, якщо у вас виникне запаморочення або повільність мислення. Запаморочення, погана концентрація або апатія можуть бути викликані анемією. Все через те, що в ваш мозок надходить недостатньо кров'яних тілець.
  5. 5 Зверніть увагу на виникнення болю у верхній частині спини, в ногах або в боці. Полікістоз нирок призводить до утворення в нирках заповнених рідиною кіст. Іноді кісти можуть утворитися і в печінці. Вони викликають сильний біль.Рідина в кістах містить токсини, які можуть нашкодити нервових закінченнях в нижніх кінцівках і привести до нейропатії, дисфункції одного або декількох периферичних нервів. У свою чергу, нейропатія викликає біль в нижній частині спини і ногах.
  6. 6 Слідкуйте за виникненням задишки, поганого запаху з рота і / або металевого присмаку в роті. Коли ваші нирки почнуть відмовляти, кінцеві продукти обміну речовин, більшість з яких кислі, почнуть скупчуватися в організмі. Легкі почнуть компенсувати цю підвищену кислотність, видаляючи вуглекислий газ через прискорене дихання. Через це вам буде здаватися, що ви не можете віддихатися.
    • У ваших легенів також може почати накопичуватися рідина, через що вам буде важко нормально дихати. Це відбувається через те, що з-за навколишнього рідини легені не можуть нормально розширюватися під час вдиху.
  7. 7 Зверніть увагу, якщо ви раптово почнете свербіти або у вас виникне сухість шкіри. Хронічна ниркова недостатність викликає прурит (медичний термін свербежу). Цей свербіж викликаний скупченням фосфору в крові. Всі харчові продукти містять певну кількість фосфору, але деякі продукти, наприклад, молочні, містять більше фосфору, ніж інші. Здорові нирки здатні фільтрувати і виводити фосфор з організму. Однак при хронічній нирковій недостатності фосфор затримується в організмі і на поверхні шкіри починають утворюватися кристали фосфору, які і викликають свербіж.
  8. 8 Знайте, що іноді помітних симптомів може не бути аж до останньої стадії захворювання. Це особливо вірно при хронічній нирковій недостатності. У цьому випадку симптоми виявляться лише коли нирки більше не зможуть видаляти з організму продукти обміну речовин або підтримувати водний баланс.

Частина 2 з 2: Фактори ризику ниркової недостатності

  1. 1 Остерігайтеся станів, які можуть викликати гостру ниркову недостатність. Гострій і хронічній нирковій недостатності часто передують деякі захворювання. Якщо ви знаєте, що у вас один з наступних станів, зверніть особливу увагу на будь-який симптом ниркової недостатності, який може у вас виникнути, і як можна швидше зверніться до лікаря за консультацією:
    • Інфаркт міокарда або серцевий напад.
    • Блокада сечовивідних шляхів.
    • Рабдоміоліз або пошкодження нирок через руйнування м'язової тканини.
    • Гемолітико-уремічний синдром (синдром Гассер) або блокада малих кровоносних судин всередині нирки.
  2. 2 Остерігайтеся поширених причин хронічної ниркової недостатності. Якщо ви помітите наявність симптомів, які властиві ниркової недостатності, і ви хворі одним з наступних захворювань, вам слід звернутися до лікаря за консультацією. До станів, які можуть викликати хронічну ниркову недостатність, відносяться:
    • Неконтрольований діабет.
    • Тривала гіпертензія або високий кров'яний тиск.
    • Хронічний гломерулонефрит або запалення крихітних фільтрів в нирці.
    • Деякі генетичні захворювання, на зразок полікістозу нирок, спадкового геморагічного нефриту або системного червоного вовчака.
    • Камені в нирках.
    • Рефлюкс-нефропатія або зворотна течія сечі назад у нирки.
  3. 3 Дізнайтеся, як діагностується ниркова недостатність. Щоб поставити діагноз ниркової недостатності (як хронічної, так і гострої), необхідні аналіз крові, рентгеноскопія, вимірювання об'єму сечовиділення, аналіз сечі або біопсія нирок.

попередження

  • Негайно зверніться до лікаря, якщо у вас присутні або були присутні будь-які вищезгадані симптоми.
  • Щоб поставити точний діагноз, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Схожі статті

  • Як знизити високий рівень креатиніну
  • Як перевірити, чи є у вас грижа
  • Як повернути голос
  • Як зменшити вироблення молочної кислоти в м'язах
  • Як позбутися від фурункулів
  • Як перевірити, чи не запалилася чи рана
  • Як зняти набряк з пальців рук
  • Як позбутися від гостриків
  • Як швидко втратити голос
  • Як діагностувати розрив литкового м'яза