Як розпізнати шершня

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
10 Укусов Насекомых, Которые Нужно уметь Распознавать
Відеоролик: 10 Укусов Насекомых, Которые Нужно уметь Распознавать

Зміст

Шершні належать до роду Vespa, Вони є найбільшими і агресивними представниками сімейства ос (Vespidae) - найбільші особини досягають довжини 5,5 сантиметра. Разом з тим європейський шершень не агресивний і рідко жалить, якщо тільки не зазіхати на його гніздо. Хоча є безліч комах, яких помилково відносять до шершням, насправді в усьому світі існує близько 20 видів справжніх шершнів. Вони відрізняються не тільки агресивністю, а й тим, що отрута деяких шершнів, наприклад азіатського гігантського шершня, дуже хворобливий і може привести до смертельного результату. Кращий спосіб уникнути укусу полягає в тому, щоб своєчасно розпізнати самих шершнів або їх гніздо за зовнішнім виглядом.

кроки

Метод 1 з 2: Як виявити гніздо шершнів

  1. 1 Знайте, як виглядає гніздо шершнів. Воно виглядає як сірий предмет овальної форми, зроблений наче з паперу. Хоча насправді це не папір, гніздо шершнів схоже на неї і зроблено з їх слини і деревини. У ньому знаходяться яйця, і шершні захищають і їх, і своє гніздо. Постарайтеся, щоб комахи не виявили вас біля свого гнізда, інакше вони відчують небезпеку.
    • Спочатку колонія мала і нагадує стільники, але в міру зростання гніздо починає бути схожим на м'яч, сталактит або перевернуту краплю.
    • За формою гнізда ви зможете звузити ймовірний коло його мешканців, але не визначите точно, які комахи в ньому живуть.
    • Паперові оси також використовують схожий на папір будівельний матеріал, проте вони не покривають і не захищають своє гніздо папером.
  2. 2 Пошукайте гніздо на вулиці в прикритому зверху місці. Шершні зазвичай споруджують свої гнізда на вулиці над землею, наприклад на деревах, стовпах або міцних кущах. Вони можуть також будувати гнізда під карнизами дахів або дошками.
    • Гнізда шершнів рідко можна побачити восени після того, як їх вкривають опале листя. До цього часу більшість шершнів вмирають і залишають на зиму лише матку, яка впадає в сплячку і переживає зиму.
    • І навпаки, оси часто споруджують свої гнізда близько до землі, під землею, або всередині будь-якого вільного будови, наприклад між внутрішньою і зовнішньою стінами будинку або навіть всередині старого матраца.
    • Деякі оси будують свої гнізда високо над землею, і їх помилково називають шершнями. Північноамериканський лисий шершень (Dolichovespula Maculata) Насправді є видом ос. Австралійський шершень (Abispa ephippium) Також є вид оси-гончара.
  3. 3 Оцініть кількість комах. В одній колонії може бути до 700 шершнів. Якщо гніздо значно більші, в ньому можуть жити тисячі комах, і це, швидше за все, оси. Уважно розгляньте гніздо з безпечної відстані, щоб визначити, з ким ви маєте справу - з шершнями або осами.
    • Незалежно від того, велике або мало гніздо, слід звернутися до фахівців. Чим більше інформації ви зможете надати їм (про величину гнізда і так далі), тим краще вони підготуються до його ліквідації.

Метод 2 з 2: Як розпізнати шершнів за зовнішніми ознаками

  1. 1 Розгляньте характерні ознаки. Шершні, як і оси, мають тонку талію між грудною кліткою і животом. Не дарма існує поняття «осина талія». Це відрізняє їх від бджіл, у яких грудної та черевної відділи з'єднані широкою талією.
  2. 2 Зверніть увагу на чорні і білі смуги. На відміну від бджіл з коричнево-жовтими і чорними смугами і деяких інших представників сімейства ос, таких як звичайна або риє оса, які мають яскраво-жовті і чорні смуги, для більшості шершнів характерний чорно-біле забарвлення.
    • Проте деякі види, наприклад жовті або європейські шершні, мають інший забарвлення, тому необхідно звернути увагу на «талію» комахи.
  3. 3 Врахуйте різницю в розмірах між шершнями і осами. Одним з основних відмінностей між шершнями і осами, яке помітно як поблизу, так і на відстані, є розміри тіла. Наприклад, єдиний справжній шершень, який зустрічається в США і Канаді, - це європейський шершень, і він досягає в довжину 2,5-4 сантиметрів. У той же час звичайні і паперові оси значно менше, їх довжина не перевищує 2,5 сантиметра.
    • Подібно осам, шершні мають шість лап і дві пари крил.
  4. 4 Розгляньте інші характерні особливості шершня. На відміну від інших членів сімейства ос, найближча до грудної клітки секція живота, так зване черевце, має у шершнів більш округлу форму. Тому при спробі встановити, хто перед вами, шершень або оса, перш за все подивіться на черевце комахи.
  5. 5 Зверніть увагу на ширшу форму голови за очима. У шершнів тім'я ширше в порівнянні з іншим тілом, ніж у інших представників сімейства ос.
  6. 6 Подивіться, притиснуті чи крила до тіла уздовж всієї його довжини. Деякі інші представники сімейства ос в стані спокою притискають крила до тіла, і це ще одна ознака, який дозволяє відрізнити шершнів від їх родичів.
  7. 7 Зверніть увагу на відсутність зазубрин на жалі. Бджолине жало має щербини, тому воно виривається з живота комахи, коли воно жалить, що стоїть бджолі життя. У той же час шершні, як і інші представники сімейства ос, мають гладке жало і можуть жалити повторно, не втрачаючи його.
    • Хоча це і допомагає відрізнити шершня або осу від бджоли, якщо ви підійшли настільки близько, що можете розглянути жало, краще якомога швидше відійти в сторону.

Поради

  • Оси НЕ є різновидом бджіл, а утворюють окреме сімейство.
  • Гніздо шершнів засновує матка. Вона виробляє на світло робочих шершнів, які розширюють гніздо. У помірних широтах робочі шершні і трутні вмирають пізньої осені, і лише матка переживає зиму.
  • Осині гнізда мають форму відкритих сот, їх можна знайти практично скрізь, наприклад на виступі каменю, на гілці, на ліхтарному стовпі і навіть в землі. Осині гнізда не покриті матеріалом, схожим на папір.
  • Шершні не тільки поїдають інших комах, в тому числі шкідників, а й іноді полюють на бджіл.
  • Як правило, шершні не літають навколо квітів і не запилюють їх. Шершнів деяких видів (наприклад, білолицих шершнів) залучають осінні квіти, такі як золотарник.
  • На відміну від ос, пізнім літом шершнів не приваблює цукор, який міститься в їжі та напоях. Шершні харчуються в основному іншими комахами і гусеницями.
  • Європейський шершень (Vespa crabro) Є єдиним неагресивним шершнем. Він зазвичай вважає за краще кусати людей, а не жалити їх, навіть якщо його заганяють в кут і ловлять.

попередження

  • Шершнів приваблює людський піт і швидкі рухи. Якщо ви спробуєте втекти від шершня, він пуститься в погоню і, швидше за все, випустить феромон, який подасть сигнал його побратимам також переслідувати вас.
  • Завдяки спілкуванню за допомогою феромонів шершні здатні масово жалити мета, що робить їх небезпечним і грізним противником.
  • Чи не наближайтеся до гнізда шершнів і не лякайте їх. Найкраще залишити шершнів в спокої.
  • Якщо до вас наблизився шершень, відійдіть в сторону. Чи не махайте руками і не намагайтеся відігнати його, інакше він атакує у відповідь і подасть сигнал іншим шершням також напасти на вас.
  • Алергія на бджолину отруту зовсім не означає, що у вас також алергія на отруту оси або шершня. Якщо сумніваєтеся, пройдіть тест на алергічну реакцію на отруту оси, перш ніж вирушати туди, де часто зустрічаються шершні.
  • Якщо ви змушені вбити шершня, постарайтеся зробити це якомога далі від його гнізда, а потім відразу ж ідіть. При нападі комаха виділить тривожний феромон, який може потрапити на вашу шкіру або одяг і буде залучати до вас інших шершнів, поки ви не зітрете або НЕ змиєте його.
  • Шершні належать до сімейства ос, і якщо у вас алергія на осину отруту, алергічна реакція буде проявлятися і на укуси шершнів. Якщо ви прямуєте туди, де є шершні, візьміть з собою набір для ін'єкцій адреналіну, а в разі укусу якомога швидше зверніться за медичною допомогою.
  • Укуси шершнів болючі і небезпечні через те, що їх отрута містить велику кількість ацетилхоліну.