Як розрахувати вік свого тіла

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 25 Лютий 2021
Дата Оновлення: 2 Липня 2024
Anonim
Как посчитать свою норму калорий 💚 Суточный калораж формула
Відеоролик: Как посчитать свою норму калорий 💚 Суточный калораж формула

Зміст

Хочете дізнатися свій реальний вік? Майже всі люди знають дату свого народження, але наше тіло може виглядати і функціонувати значно молодше або старше за свій вік. Стан організму залежить від фізичної форми і способу життя. Отже, іноді наш хронологічний вік не збігається з біологічним. Точного наукового методу виміряти біологічний вік не існує, але можна скласти хоча б приблизне уявлення про нього. Зверніть увагу на свій фізичний стан, статура і спосіб життя, щоб дізнатися відповідь на питання: ви живете здоровим життям і виглядаєте молодо або схильні до шкідливих звичок і виглядаєте старше своїх років?

кроки

Метод 1 з 3: Фізичні властивості

  1. 1 Дізнайтеся свій пульс у стані спокою. Серце - один з найважливіших органів в організмі, так що здорове серце є запорукою гарного самопочуття. Нормальна частота серцевих скорочень становить 60-100 ударів в хвилину. У стані спокою ваш ідеальний пульс повинен бути не швидше і не повільніше, хоча у деяких провідних атлетів пульс може бути нижче 50 ударів серця в хвилину. Прикладіть вказівний і середній пальці правої руки до внутрішньої сторони зап'ястя лівої руки під великим пальцем (там проходить одна з головних артерій). Ви відчуєте свій пульс. Підрахуйте кількість ударів серця за 15 секунд і помножте значення на 4, щоб дізнатися кількість ударів в хвилину.
    • В цілому низький пульс в стані спокою свідчить про сильному серце. Високий пульс означає, що серцю потрібно працювати старанніше, щоб виконати такий же обсяг роботи. Більш слабке серце працює менш ефективно.
    • Додайте 1 до свого хронологічним віком, якщо ваш пульс в стані спокою становить 100 ударів в хвилину або більше.
  2. 2 Перевірте свою гнучкість. Ви все ще можете доторкнутися пальцями до шкарпеток ніг? З віком гнучкість знижується і обмежується різними чинниками на зразок підвищеного зневоднення, змін хімічної структури тканин, втрати колагену в м'язових волокнах і підвищеним відкладенням кальцію. Рівень гнучкості дозволяє людині приблизно оцінити загальний стан здоров'я. Сядьте на підлогу, тримайте спину прямо, зведіть ноги разом і витягніть руки перед собою на рівні плечей. Збоку від ніг позначте на підлозі точку в тому місці, де знаходяться кінчики пальців витягнутих рук. Потім повільно почніть тягнутися вперед і не згинайте ноги. Позначте точку, до якої ви дотяглися пальцями, щоб потім виміряти відстань між двома точками.
    • Як далеко ви змогли дотягнутися? Чим далі, тим краще. Це свідчить про молодість і рухливості тіла.
    • Додайте одиницю до віку, якщо відстань склало менше 12 сантиметрів. Також потрібно відняти одиницю при відстані в 25 сантиметрів або більше. Нічого не додавайте і нічого не віднімайте, якщо відстань знаходиться в діапазоні від 12 до 25 сантиметрів.
  3. 3 Перевірте свою силу. Наскільки ви сильні? Зазвичай люди набирають м'язову масу приблизно до 30 років.Згодом ми починаємо поступово втрачати м'язову масу і фізичну силу. Люди старше 30 років, які ведуть пасивний спосіб життя, втрачають від 3 до 5 відсотків від м'язової маси за 10 років. М'язову масу втрачають навіть ті, хто активно займається спортом і фізкультурою. Така зміна називається саркопенія і означає втрату сили і рухливості, а в літньому віці часом призводить до слабкості і підвищеної крихкості кісток. Перевірте свою силу. Виконайте максимально можливу кількість модифікованих віджимань (на колінах) без обстановки. При цьому спина повинна залишатися рівною, а грудна клітка опускатися на висоту 10 сантиметрів від підлоги. Підрахуйте максимальну кількість.
    • Як і у випадку з гнучкістю, чим більше віджимань, тим краще. Людина з хорошою м'язовою масою і витривалістю здатний віджатися багато разів.
    • Додайте 1, якщо ви змогли зробити менше 10 віджимань. Нічого не додавайте і нічого не віднімайте, якщо ви зробили 10-19 віджимань. Потрібно відняти 1, якщо ви змогли віджатися 20 або більше разів. Потрібно відняти 2, якщо ви віджалися більше 30 разів.

Метод 2 з 3: Статура

  1. 1 Визначте співвідношення талії і стегон. Форма вашого тіла більше нагадує грушу, яблуко або авокадо? З віком люди схильні набирати вагу, а форма тіла (зокрема співвідношення талії і стегон) дозволяє швидко оцінити розподіл жиру в організмі, що в деяких випадках вказує на небезпеку для здоров'я на зразок високого кров'яного тиску, діабету, інсульту і деяких видів раку. Розділіть обсяг талії на обсяг стегон. Виміряйте талію на 5 сантиметрів вище пупка, а стегна в найширшій точці.
    • Співвідношення більше 1,0 для чоловіків і 0,85 для жінок вказує на ідеально розподіл тілесного жиру в області живота.
    • Додайте одиницю до віку, якщо ви перевищили рекомендований співвідношення.
  2. 2 Розрахуйте свій індекс маси тіла (ІМТ). Значення ІМТ - ще один спосіб оцінити здоров'я і стан тіла. Для цього потрібно розділити вага в кілограмах на ріст в метрах. Високий ІМТ свідчить про високий вміст жиру в організмі і схильності до проблем зі здоров'ям, які пов'язані з ожирінням. Для розрахунку індексу маси тіла необхідно зважитися і виміряти свій ріст. Зведіть значення зростання в квадрат (помножте на таке ж число), а потім розділіть свою вагу в кілограмах на квадрат значення зростання в метрах. Результат в 25 і більше говорить про те, що у вас зайва вага.
    • Якщо у вас не математичний склад розуму, то можна знайти спеціальний сайт для підрахунку ІМТ на кшталт цього.
    • Додайте 1 до підрахунку віку, якщо ваш ІМТ нижче 18,5 (знижений вага). Додайте 2, якщо ІМТ склав 25-29,9 (зайву вагу), а також 3 при ІМТ більше 30 (ожиріння). Потрібно відняти 1 при значенні ІМТ від 18,5 до 25 (здорову вагу).
  3. 3 Проведіть аналіз тілесного жиру. Найбільш точна оцінка вашої конституції (точніше значення ІМТ і співвідношення талії і стегон) - це аналіз тілесного жиру, а найбільш точним варіантом аналізу є біоімпедансний аналіз. Під час перевірки, яка проводиться з особистим тренером, потрібно лягти і закріпити на ступні два електроди. За електродів буде поданий слабкий електричний струм (ви навіть не відчуєте). Це дозволить дізнатися точну кількість жиру, а також м'язів і кісток, щоб порівняти з середніми показниками.
    • Для точності аналізу не рекомендується займатися фізкультурою, перебувати в сауні або вживати алкоголь за кілька годин до перевірки. Зазвичай у жінок більше тілесного жиру, ніж у чоловіків.
    • Жінкам не слід нічого додавати або віднімати, якщо аналіз показав значення 15-24%. Додайте 0,5 при значенні 25-33% або 1 при значенні нижче 15% або вище 33%.
    • Чоловікам не слід нічого додавати або віднімати, якщо аналіз показав значення 6-17%. Додайте 0,5 при значенні 18-24% або 1 при значенні нижче 6% або вище 25%.

Метод 3 з 3: Спосіб життя

  1. 1 Підрахуйте свій нічний сон. Організму необхідний сон.Він забезпечує можливість відпочинку і відновлення для мозку і тіла. Недолік сну збільшує ризик високого кров'яного тиску, хвороб нирок, інсульту і ожиріння, а також знижує пізнавальні здібності. Скільки годин ви спите щоночі? Зазвичай дорослій людині необхідно спати 7-8 годин. Якщо регулярно спати менше часу, то ви будете відчувати втому, психічне стомлення і більш високий біологічний вік.
    • Потрібно відняти 0,5 з підрахунку, якщо ви регулярно спите 7-9 годин щоночі. Додайте 1 в разі тривалості сну 5-6 годин або більше 9 годин. Додайте 2, якщо ви спите менше ніж 5 годин за ніч.
  2. 2 Розгляньте шкідливі звички. Скільки алкоголю ви вживаєте? Помірна кількість не виходить за рамки норми і навіть буває корисно, але при зловживанні підвищується ризик розвитку деяких видів раку, інсульту, високого кров'яного тиску, хвороб печінки, а також панкреатиту. За заявами лікарів допустимою кількістю вважається одна порція алкоголю в день для жінок будь-якого віку, дві порції для чоловіків до 65 років або одна порція для чоловіків старше 65 років. Обсяг порції буде різним для пива (350 мілілітрів), вина (150 мл) і лікеру (50 мілілітрів). А як щодо сигарет? Тут все медики сходяться на думці: будь куріння (навіть пасивне) шкідливо для здоров'я. Куріння, як і зловживання алкоголем, безсумнівно додає людині вік.
    • Якщо ви не вживаєте алкоголь, то потрібно відняти 1 з підрахунку або 0,5 в тому випадку, якщо не перевищуєте рекомендовану денну норму. Додайте 2, якщо ви перевищуєте норму.
    • Якщо ви не курите і ніколи не курили, то потрібно відняти 3 з підрахунку або 2 в тому випадку, якщо ви кинули палити п'ять і більше років тому, а також 1, якщо ви кинули палити менше п'яти років тому. Додайте 3, якщо ви продовжуєте курити.
  3. 3 Проаналізуйте свій раціон. Як добре ви харчуєтеся? Правильне харчування підтримує здоров'я, зміцнює м'язи, кістки, зуби і внутрішні органи. Здоровий раціон знижує ризик розвитку раку, хвороб серця, інсульту, діабету і високого кров'яного тиску. Також їжа впливає на роботу мозку і запас сил. Що ви їсте? Збалансований раціон повинен включати обмежену кількість смажених і перероблених продуктів, цукру, натрію, нітратів і насичених жирів, але багато фруктів і овочів (в ідеалі 9 порцій в день), пісних білків зразок риби, курки і горіхів, а також складних вуглеводів і цільнозернових продуктів . Недотримання таких правил призводить до надмірної ваги, а також позбавляє організм необхідних поживних речовин, без яких у людини менше фізичних сил. Загальні рекомендації щодо здорового харчування можна знайти в інтернеті.
    • Не слід нічого додавати або віднімати, якщо ви дотримуєтеся загальні рекомендації, або додайте 1, якщо це не так.

Поради

  • Якщо ви недавно займалися спортом, активно рухалися, хвилювалися або гнівалися, то пульс буде підвищеним, що призведе до неточних розрахунками біологічного віку вашого тіла.