Як розмовляти на клінгонському мовою

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
How to learn any language in six months | Chris Lonsdale | TEDxLingnanUniversity
Відеоролик: How to learn any language in six months | Chris Lonsdale | TEDxLingnanUniversity

Зміст

Якщо ви хочете справити враження на своїх друзів, фанатів серіалу Зоряний Шлях, або якщо ви самі хочете глибше зануритися у всесвіт цього серіалу, то вивчіть клінгонською мовою. Це не справжня мова, звичайно, але він дуже схожий на реальний в тому сенсі, що у нього є своя власна граматика і структура. У нашій статті ми навчимо вас говорити кілька основних фраз на цій мові. Правда, від вас буде потрібно знання англійської фонетики.

кроки

Метод 1 з 2: Основні фрази

  1. 1 Ви повинні правильно вимовляти звуки на клінгонському мовою. У ньому переважають вибухові (смичние) і гортанні звуки. У кожного звуку свій власний специфічний спосіб вимови, і ви повинні навчитися вимовляти їх правильно, перш ніж почнете говорити слова.
    • Звуки, написані малими літерами "b", "ch", "j", "l", "m", "n", "p", "t", "v" і "w" вимовляються на клінгонському так само, як по-англійськи.
    • Мала літера "а" читається як англійське "Аh", або як "а" в "father".
    • Мала літера "е" читається як коротке "е" в англійських словах "led" або "bed".
    • Велика літера "I" читається як короткий звук "i" в англійських словах "hit" або "bit".
    • Рядкова буква "о" читається як "оu", наприклад, як в словах "note" або "wrote".
    • Мала літера "u" вимовляється як довгий звук «u» в англійських словах "prune" або "you".
    • Велика літера "D" читається так само, як англійське "d", але при вимові цього звуку ви повинні стосуватися кінчиком язика найвищої точки в роті, а не біля зубів, як в англійському.
    • Велика літера "Н" вимовляється різко і схожа на німецьке "h" як в слові "Бах". Це глухий звук. Звук "gh" пишеться однією буквою в клінгонському мовою. Вимовляється він в задній частині неба, ніби ви полощіть горло, але зі звуком.
    • Звук "ng" також пишеться однією буквою в клінгонському мовою, але вимовляється однаково зі звуком "ng" в англійській мові.
    • Мала літера "q" схожа на англійську звук «до», але вимовляється далі в горлі. Ваш мова повинна фактично стосуватися язичка. Велика літера "Q" читається так само, як мала літера "q", але повинна відразу ж супроводжуватися звуком "H".
    • Мала літера "r" схожа на англійську звук "r", але вимовляється трохи більше розкотисто.
    • Велика літера "S" схожа на англійську звук "sh", але тримайте язик у верхнього неба, а не поруч з зубами.
    • Звук "tlh" розглядається як одна буква в клінгонcком мовою. Почніть зі звуку "t", але потім відведіть мову в сторону і прошіпев звук "l".
    • Мала літера "у" читається як англійське "у" на початку слів "you" або "yet".
    • Апостроф ( ') розглядається як буква в клінгонському мовою. Це той же звук, з якого в англійській мові починаються такі слова як в "uh" або "ah". По суті, це м'яка пауза в горлі. У клінгонському мовою вона може вимовлятися в середині слова.
  2. 2 Вітайте фанатів серіалу серцевим "nuqneH". Це слово можна перекласти як "Привіт", але більш правильно воно перекладається як "Чого ти хочеш?"
  3. 3 Відповідайте на питання, кажучи "Hija '", "HISlaH", або "ghobe'". Перші два слова переводяться як "Так", а останнє означає "Ні".
  4. 4 Підкреслюйте розуміння співрозмовника словом "jIyaj". У грубому перекладі це cлово означає "Я розумію". Відповідно "jIyajbe '" означає "Я не розумію".
  5. 5 Схвалюючи що-небудь, говорите "maj" або "majQa '". Перше слово означає "Добре!", А друге слово означає "Молодці!"
  6. 6 Якщо ви хочете дізнатися, чи говорить ваш співрозмовник на клінгонському мовою то скажіть таке: "TlhIngan Hol Dajatlh'a '. Це буквально означає" Ви говорите на клінгонському? "Якщо хто-небудь здасть це питання вам, але ви поки не відчуваєте впевненості в своїх здібностях, то ви можете відповісти йому" tlhIngan Hol vIjatlhaHbe' "(Я не можу говорити по-клінгонському).
  7. 7 Продемонструйте свою хоробрість, гордо заявивши "Heghlu'meH QaQ jajvam". Ця фраза перекладається як "Сьогодні хороший день, щоб померти" - досить шанована в клінгонському культурі фраза.
  8. 8 Покажіть, що ви один з клінгонов запальною "tlhIngan maH!"Фраза перекладається як" Ми - Клінгони! "Або ви можете сказати" tlhIngan jIH "(Я - клінгонов).
  9. 9 Щоб дізнатися, де туалет, скажіть "nuqDaq 'oH puchpa e'". Всім потрібно час від часу ходити в туалет, і Клінгони не є винятком. Так що якщо ви випадково опинитеся на конвенції фанатів серіалу і не зможете знайти туалет, то сміливо говорите цю фразу, яка перекладається як "Де туалет?"
  10. 10 Щоб дізнатися час, скажіть " 'arlogh Qoylu'pu'". У грубому перекладі це означає "Котра зараз година?". Дослівний переклад буде "Скільки разів це було чутно?"
  11. 11 Ображайте ворогів фразою "Hab SoSlI 'Quch!"Це перекладається як" У твоїй матері гладкий лоб! " Як відомо, у клінгонов лоби зовсім гладкі, тому така фраза вважається дуже сильним образою.
  12. 12 Приготуйтеся атакувати ворогів криком "cha yIbaH qara'DI '". У перекладі на російську мову ця фраза означає "Вогонь торпедами!"
  13. 13 Щоб дізнатися, де можна поїсти, запитаєте "nuqDaq 'oH Qe' QaQ'e '". Фраза перекладається як "Де тут хороший ресторан?"
  14. 14 Якщо ви хочете дізнатися, чи вільно місце, то скажіть "quSDaq ba'lu'а ' , Що перекладається як "Це місце зайняте?
  15. 15 Іншим образою буде слово "petaQ". Його також можна вимовляти як "p'tahk", "pahtk", "pahtak" або "p'tak". Слово не переводиться прямо на російську мову, але приблизно воно означає "дурень", "боягуз" або "безчесний людина". Говоріть це слово тим, у кого не вистачає «Духа Воїна».

Метод 2 з 2: Додаткове вивчення мови

  1. 1 Запишіться в групу вивчення клінгонському мови. Найвідомішою з таких груп можна назвати «The Klingon Language Institute», хоча в мережі можна знайти і інші групи. Почитайте про ці групи, щоб зрозуміти, чи дійсно ви зацікавлені у вивченні мови. Деякі з цих груп пропонують офіційне членство, яке дасть вам більш широкий доступ до додаткової інформації та заходам.
  2. 2 Слухайте мову. Коли ви вивчите алфавіт і кілька фраз, починайте дивитися відео в Інтернеті або купіть навчальні аудіо або DVD-диски. Вам потрібно чути і бачити, як правильно вимовляти клінгонському слова.
  3. 3 Купіть словник клінгонському мови. Ви можете купити його або безкоштовно скачати його в інтернеті. Такий словник мало чим відрізнятиметься від звичайного словника. Швидше за все, це буде «англо-Клінгонскій словник» або «клінгонов-англійський». У будь-якому випадку, працювати зі словником не складно.
  4. 4 Завантажте Клінгонскій шрифт. Коли ви навчитеся вимовляти і читати клінгонському слова, використовуючи стандартний латинський алфавіт, то ви можете починати вчити Клінгонскій алфавіт. Читайте книги і дивіться фільми, де використовується саме "клінгоніца". Потім скачайте шрифт і використовуйте його в своєму листуванні.
  5. 5 Читайте твори, написані на клінгонському мовою. Самий хороший спосіб практикувати будь-яку мову - це читати на ньому. Ви можете завантажити або купити книги, журнали, вірші та оповідання, написані на клінгонському мовою, наприклад, п'єси Шекспіра.

Поради

  • Вивчайте клінгонському культуру. В інтернеті можна знайти інформацію про клінгонському історії, релігії, їжі та ін. Так як культура і мова тісно взаємопов'язані між собою, то знання клінгонському культури допоможе вам краще освоїти мову.

Вам знадобиться

  • Словник клінгонському мови